Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи дійсно люди в Кремнієвій Долині розумніші?

Світ:

Чому Кремнієва Долина краще сприяє інноваціям, ніж будь-яке інше місце в світі? Чому саме тут так багато успішних стартапів? Де очікується наступна Мекка успіху високотехнологічних стартапів?

Це пост про те, де і чому з’являються інновації, і де вони можуть відбутися наступного разу.

Все почалось у кав’ярні.

У 18 столітті кав'ярні справили величезний вплив на культуру Просвіти.

Стівен Джонсон (Steven Johnson) пише у своїй книзі “Звідки приходять гарні ідеї” (“Where Good Ideas Come From”): “Невипадково Століття Розуму пов’язано з ростом популярності напоїв, що містять кофеїн”.

Кав’ярні стають своєрідними центрами обміну інформацією.

Саме тут простолюдини могли несподівано зустрітись з представниками королівської сім’ї, познайомитись, поспілкуватись та поділитись своїми ідеями.

У своїй книзі “Лондонські кав’ярні” (“London Coffee Houses”) Брайант Ліливайт (Bryant Lillywhite) так це описує:

“Лондонські кав’ярні надали місце для зустрічей, де за копійчаний вступний внесок будь-який прийнятно вдягнений чоловік міг курити свою довгу, глиняну трубку, випити горнятко кави, почитати свіжу газету або вступати у розмови з іншими завсідниками.

В той час, коли журналістика ще тільки починалась, а поштова система була неорганізована і нерегулярна, саме кав’ярня стала центром обміну новинами та інформацією. Природно, це поширення новин призвело до поширення ідей, і кав’ярня служила майданчиком для їх обговорення”.

Після кав’ярні

Сьогодні дослідники визнають, що “феномен кав’ярні” насправді просто дзеркало того, що відбувається, коли люди переїжджають із розпорошеної сільської місцевості у щільні міста.

Коли люди починають жити “один на одному” - те ж саме відбувається і з ідеями. Як влучно зауважує Метт Рідлі (Matt Ridley), інновації народжуються, коли притиснені одна до одної ідеї “займаються сексом”.

Фізик  з Інституту Санта-Фе Джеффрі Вест (Geoffrey West) помітив, що коли населення міста збільшується вдвічі, то в цьому місті на 15 відсотків зростають прибутки, достаток і інновації (рівень інновацій він вимірював шляхом підрахунку кількості нових патентів.)

Чому саме Кремнієва Долина

Мій товариш Філіп Роуздейл (Philip Rosedale) — засновник  “Second Life” і зараз  генеральний директор “High Fidelity” — якось провів своє розслідування, чому саме Територія затоки Сан-Франциско стала таким собі центром технологій та інновацій.

Він пише: “Я думаю, що магія Кремнієвої Долини не в тому, щоби заохочувати ризикування, а в тому, щоби зробити безпечною роботу з ризиковими речами. Є дві речі в Кремнієвій Долині, які якісно відрізняють її від інших місць. Це:

- Наочна “кількість засновників на душу населення” разів у 10 вище, ніж в інших містах (див. малюнок)
- Підприємці тут набагато більше діляться один з одним інформацією.

Ви не можете просто пройти по вулиці, щоб буквально не впертись у когось, хто зараз засновує високотехнологічну компанію. Високотехнологічні підприємства — це індивідуальний ризик, проте коли їх багато в одному місці і вони доволі близькі між собою — це робить спроби роботи зі стартапами безпечними для будь-кого.

Уявіть собі стартап, як квітку латаття в ставку. Інколи фінансування закінчується і квітка занурюється у воду. Якщо ви жаба, і навколо росте багато латаття, то у вас завжди є можливість перестрибнути на іншу квітку.

І окрім того, що багато людей працюють поруч з вами, я вважаю, що саме відкритість і готовність ділитись, притаманні Кремнієвій Долині, і є головним драйвером цього ефекту”.

“Кав’ярня” майбутнього

Щоб відбулось започаткування високотехнологічного підприємства, необхідно дві речі: висока щільність технічно грамотного населення і наявність культури створювати і ділитись ідеями.

Роуздейл працює над ключовими технологіями швидкого та надійного поєднання людей з використанням віртуальних світів. “Якщо ми створюємо віртуальний світ, то можна очікувати вибухову появу найбільшого у світі онлайнового “міста” високотехнологічного майбутнього”.

І як неможливо порівняти кав’ярню минулого з сьогоднішнім щільним містом, так і сьогоднішнє місто неможливо порівняти з майбутніми високоточними віртуальними онлайновими інноваційними спільнотами.

Уявіть собі недалеке майбутнє, де будь-які підприємці, у будь-якій точці планети, незалежно від мови, якою володіють (бо ж буде миттєвий переклад) хапають свої шоломи віртуальної реальності (наприклад, Oculus, Hololens або Magic Leap) і занурюються у віртуальний світ  з високою роздільною здатністю, повний однодумців, творчих, проникливих і досвідчених підприємців.

Проте цей надпов’язаний світ не відбудеться у відриві від інших змін.

Як я вже зазначав у попередніх постах, кількість людей, підключених до інтернету, росте вибухоподібно - від 1,8 млрд. у 2010 році до 2,8 мільярда сьогодні, а у 2020 році очікується вже 5 млрд.

Можливості для спільного мислення зростають експоненціально, і відповідно отримані інновації також зростатимуть експоненціально.

Врешті-решт, ці віртуальні світи створять масивні, глобальні віртуальні “кав'ярні”, де підприємці зможуть зустрічатись, видумувати, створювати бізнеси і вирішувати проблеми.

Саме через це (не кажучи вже про інші причини) я вірю, що ми живемо у найкращі часи.

Засоби, які ми розробляємо, принесуть еру достатку, і ми будемо спроможні задовольнити потреби кожного чоловіка, жінки і дитини на Землі.

 

Джерело: Are People in Silicon Valley Just Smarter?

Переклав Володимир Щербина

 

Доктор Пітер Даймандіс (Dr. Peter Diamandis) у 2014 році відзначений у списку “50 найпотужніших лідерів світу” (“The World’s 50 Greatest Leaders”) журналу “Fortune”. Він є засновником низки високо-технологічних компаній у галузях медицини та космонавтики. Його книга “Достаток - Майбутнє краще, ніж ви думаєте” (Abundance - The Future Is Better Than You Think) одна із найбільш продаваних на Amazon.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дуже легко будувати"силіконову долину" в парі із авіаносцями,що несуть демократію і кока-колу на крилах ракет по цілому світі..
Віртуальне майбутнє у паразитичному світі буде приблизно таким,яке показано у фільмі "Сурогати"(клони)..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дуже легко будувати"силіконову долину" в парі із авіаносцями,що несуть демократію і кока-колу на крилах ракет по цілому світі..
Віртуальне майбутнє у паразитичному світі буде приблизно таким,яке показано у фільмі "Сурогати"(клони)..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Браво, Володя! Прекрасна стаття!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Стаття цікава! Згоден, що віртуальні спільноти сильно сприяють росту їх учасників.

Але щодо силіконової долини ... американці були би лідерами по інноваціям навіть якби її не існувало. Тут справа в тому, що середньостатистичний американець вже давно вийшов на "оранжевий рівень" розвитку (згідно теорії спіральної динаміки). Так що підприємництво, ризик, творчість в них в крові. Це і є основною причиною того, що майже всі відомі IT компанії родом з Америки.

А що з українцями? А наші "супер інтелектуальні технічні спеціалісти" поки що не здатні на щось більше ніж "пахати" на тих же американців за свої "стабільні і безпечні" долари. Саме тому Україна є світовою столицею аутсорсингу зі своєю дешевою і досить якісною робочою силою в сфері IT, і в той же час є світовим аутсайдером щодо кількості успішних IT-компаній.

Проте маю надію, що все міняється на краще. І збільшується кількість ініціативних підприємливих українців, які згодні ризикувати, творити нове і "захоплювати світ" своєю діяльністю в сфері високих технологій, а не тільки "пахати" за "стабільні долари" на дядю із-за океану.

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

У своїй книзі "The flight of the creative class. The new global competition for talent" Річард Флорида відзначає, що Україна по його розрахунках знаходиться у десятці країн з найбільшим творчим потенціалом, але аж на 27 місці по реалізації свого творчого потенціалу. А ще Україна входить у першу п'ятірку країн-донорів, тобто країн, талановиті люди з яких виїхали і по-справжньому реалізувались в інших країнах.

Творю, отже існую.