Зображення користувача Любава Дзен.
Любава Дзен
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Світ проти окупації Монсанто. А Україна? 15 причин не пускати на наші землі глобальні корпорації (частина 1)

Категорія:

Доходи великих корпорацій від продажу ГМО-насіння і гербіцидів до них, а також виробництва дешевого м'яса тварин, вигодуваних ГМО-кукурудзою, співрозмірні з доходами нафто-газового бізнесу.

Всього декілька великих транснаціональних корпорацій, таких як Монсанто, Сингента, ДюПон та Баєр патентують продукцію і монополізують виробництво насіння та агро-хімії.

15 проблем, які вже наробили глобальні сільськогосподарські корпорації в різних країнах по всьому світу:

15. Поява «супербур'янів» і «супершкідників», стійких до хімічної обробки.

Сполученим Штатам загрожує епідемія стійких до гербіцидів «супербур’янів», яку деякі дослідники пов’язують з розповсюдженням ГМО-технологій. Це звинувачення представники індустрії відкидають. Однак, згідно з деякими дослідженнями, ситуація для американських фермерів може виявитись критичною.

Ряд вчених вважають, що причині цьому - надмірне споживання гербіцидів, викликане наявністю ГМ-рослин, стійких до них. США – передова країна з використання агро-хімії та ГМО-технологій. На багатьох великих фермах бур’яни, нечутливі до найвідомішого в світі гербіциду – гліфосату – ростуть на соєвих, бавовняних та кукурудзяних полях. Більшість з цих полів засіяні ГМ-насінням, нечутливим до отрути. Про це говориться у дослідженні, розміщеним в журналі Science у вересні 2013 року.

Майже половина американських фермерів у 2012 році повідомили, що на їхніх полях ростуть бур’яни, не чутливі до гліфосату.

Тепер потрібно набагато більше гербіцидів, щоб хоч якось намагатись стримувати «супербур'яни».

Подібний механізм діє і по відношенню до комах-шкідників. 

14. Смерть комах-запилювачів - бджіл і метеликів

Одним з рекламованих переваг генетично модифікованих культур є те, що засіб від бур'янів вбиває тільки шкідників, що нібито призводить до збільшення врожаю. На жаль, методи, що використовуються біотехнологічними компаніями по захисту зернових культур від шкідників, також підозрюють у вбивстві корисних і життєво важливих комах, таких як бджоли і метелики.

В Сполучених Штатах скорочення популяції медоносної бджоли склало 42,1% з квітня 2014 по квітень 2015 року, що вище 34,2% за 2013-2014 рік і є другою великою річною втратою на даний час.

На перший погляд може здатися, що не варто так пильно звертати увагу на життя деяких прикрих комах, але це короткозоре мислення. Зникнення комах-запилювачів в кінцевому рахунку може призвести до краху виробництва продуктів харчування.

Все тому, що комахи запилюють одну третину продовольчих зернових культур (за бджолами 80 відсотків з цього числа). Економічний ефект від запилення бджолами рослин в 15 разів перевищує вартість одержуваного від бджіл меду.

Завдяки запиленню рослин, головну роль в якому грають бджоли, у світовому масштабі отримують щорічно близько € 265 млрд у вигляді збільшення врожаю і поліпшення якості насіння.

Таким чином, замість того, щоб вирішувати проблеми нестачі продовольства, генетично модифіковані продукти тільки погіршують ситуацію.

Так чому виробники ГМО дозволили вирощувати свої культури, які вбивають метеликів і бджіл? Дуже важко виділити один фактор ГМО-технологій, відповідальний за загибель комах. Це і рідкі інсектициди, фунгіциди, безпосередньо генетично модифіковані сільськогосподарські культури, потужні засоби від бур'янів. Тим часом, популяції бджіл продовжують зменшуватися, популяції метеликів досягли рекордно низького рівня.

Хоча незрозуміло, чи шкідливі самі ГМ-культури за своєю природою для корисних комах. Принаймні, вони увічнили масове використання хімікатів, які вже без сумніву шкодять комахам і порушують їх взаємозв'язок з рослинами (наприклад, метелики які відкладають яйця на молочаї).

13. Фермери позбавляються можливості збирати насіння.

Принципово, сільське господарство являє собою простий процес: з насіння рослин вирощуються сільськогосподарські культури, збирається їх урожай і заготовлюються насіння для посіву на наступний рік. На жаль, такі ГМО компанії, як Монсанто позбавляють фермерів останнього кроку, тим самим підвищуючи витрати ще більше, змушуючи фермерів постійно купувати за акційною ціною генетично модифіковане насіння на кожен сільськогосподарський сезон. Справді, як показав випадок судового розгляду між американським фермером містером Боуменом і Монсанто, в США буде незаконним збирати насіння будь-яких вирощуваних культур Монсанто і використовувати їх пізніше. Справа Боумена пройшло весь шлях судових інстанцій до Верховного суду і, незважаючи на протести громадськості, 70-річний фермер був одноголосно визнаний винним в порушенні патентних прав, після того як він придбав (сам того не знаючи) і використовував друге покоління насіння Монсанто.

Заборона фермерам збирати насіння насправді означає, що великі корпорації у кінцевому рахунку зможуть отримати повний контроль над насінням у світі, над попитом цінами і сортами. Наразі тільки три мега компанії контролюють більше половини світового ринку насіння, що дозволяє цінам стрімко рости вгору. Наприклад, середня ціна сої продаваної для посадки виросла з 1995 року на 325 відсотків. Все стає ще страшніше, якщо врахувати, що Монсанто розробила і володіє патентом на «ген термінатора», який може зробити насіння рослин стерильними. Таким чином, фермери, замість того, щоб зберігати насіння від минулого врожаю, будуть змушені щороку закуповувати їх у корпорацій

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

А навіщо розбиратися з картоплею, це їжа колорадських жуків а не людини, от вони хай з нею і розбираються

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Любаво! Вітаю з потужним дебютом на НО! Давай ще!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Розберімося краще з картоплею ( точніше, з колорадськими жуками). Заміна картоплі на топінамбур або батат не вирішує повністю проблеми.Збирати вручну не завжди виходить. Нещодавно почув по радіо пораду - пучком кропиви пройтися по кущах. Спробував - результату ніякого. Можливо на цих ненажер можна якимось ультра (чи інфра)звуком діяти? За статистикою, українці найбільше їдять хліба та картоплі (і це ті культури, які (на мою думку) найбільше обробляються хіміКАЛіями). Хтось на НО починав якісь експерименти з ЖС у с/г. Чи не пора розібратися і зі смугастими ненажерами?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Картопля - їжа рабів. А хліб треба робити живий або взагалі від нього відмовитися.

cBіт Розумний каже:
Розберімося краще з картоплею ( точніше, з колорадськими жуками). Заміна картоплі на топінамбур або батат не вирішує повністю проблеми.Збирати вручну не завжди виходить. Нещодавно почув по радіо пораду - пучком кропиви пройтися по кущах. Спробував - результату ніякого. Можливо на цих ненажер можна якимось ультра (чи інфра)звуком діяти? За статистикою, українці найбільше їдять хліба та картоплі (і це ті культури, які (на мою думку) найбільше обробляються хіміКАЛіями). Хтось на НО починав якісь експерименти з ЖС у с/г. Чи не пора розібратися і зі смугастими ненажерами?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Відмова від споживання картоплі як вирішення проблеми з колорадськими жуками - є хорошим прикладом вирішення проблеми шляхом не боротьби з нею, а підняття над нею :)

Миро Продум каже:
Картопля - їжа рабів. А хліб треба робити живий або взагалі від нього відмовитися.
Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Заселіть свій город ящирками.
Сміх сміхом, а у мого друга завдяки цьому колорадських жуків стало в рази менше, хоча з появою ящирок з"явилися з часом і змії, но але як він каже воно того варте, адже природа любить своє, а саме фауну. А фауна а і є тим стабілізатором натурального продукта.
Головне рахуватися з природою.
Для прикладу як завести ящирок у себе на городі?
А ви припиніть вже усі прополені бур"яни збирати на кучу й спалювати його. Натомість ліпше залишайте прополені бур"яни на своїх місцях. З одного боку здавалося який толк тоді буде з прополювання бур"янів? А толк такий що у ньому коли він висохне і перегниє і заселяться там всякі комахи та інші тваринки на кшталт все тих же мишей(, ящирок, змій.. Но! Це на перший погляд не просто тільки зменшить чисельність картоплі (та будь якої іншої культури) а напрочуд дасть їй силу рости ще краще у конкуренції з малесенькими бурянчиками які там зуміють вижити після їхнього прополювання + ще й будуть мати природній захист від колородських жуків, саме завдяки отій фауні яка там розвинеться..
Короче Ютуб вам у поміч! З цим питанням на городині ще пару років тому назад вже вирішили дану делему навіть не знаючи що таке Ж.С.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

А навіщо розбиратися з картоплею, це їжа колорадських жуків а не людини, от вони хай з нею і розбираються

Зображення користувача Василь Кукурудза.
0
Ще не підтримано

Дійсно тривожна ситуація. Але майбутня Україна подолає цю традицію - купувати насіння у корпорацій. Тут хотілося б зазначити інше. У колорадського жука є один дуже корисний "професійний" навик - вміє переробляти пасльонові на вуглеводні, тобто цукор. Вивчимо механізм з допомогою науки та й будемо мати зиск з впровадження такої науковмісної технології.

Своїм друзям ми пропонуємо тільки те, чим користуємось самі.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Гарна і цінна публікаціфя, Любаво. Зараз простимулюю тебе галами. Чи хочуть лікарі й фармація, щоб число хворих зменшувалося? Чи хочуть розробники отрут, щоб зник колорадський жук? Відповідь зрозуміла. ГМО - з тієї ж опери. Це все приклади ЗМОВИ ВЛАДИ проти людства.

Зображення користувача Любава Дзен.
0
Ще не підтримано

Дякую за увагу до такої серйозної небезпеки, яка насувається зараз на Україну. Влада готує реформи і законодавчу базу під це.

Тільки за всіма екологічними «дрібничками» ми не помічаємо головного – зараз ми ризикуємо дуже швидко залишитися без існуючих сел, без майбутніх перспектив на провінційну місцевість, без можливості вирощувати собі чисту їжу, розвивати простір навколо себе.

Сучасний фермер, якщо він ще бере на озброєння передові та екологічні технології – це ворог існуючої держави. Бо йому не потрібні кредити, він не залежить від комунальних послуг, не купляє зайвих речей, майже всім може забезпечити себе сам.

Зробила другу частину. Далі ще цікавіше ;)
https://www.ar25.org/article/svit-proty-okupaciyi-monsanto-ukrayina-15-prychyn-ne-puskaty-na-nashi-zemli-globalni-0

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Ліс - сад вирішує всі проблеми людини сімьї крім проблем торговців і виробників різного непотрібу.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.