Зображення користувача Вiктор Нокiд.
Вiктор Нокiд
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

«Чорний лебідь» не впливає на ринок – це помах крил метелика…

Що таке «чорний лебідь»? Це подія, яка відбувається з ненульовою, але дуже маленькою ймовірністю, тому її ніхто не очікує. Для людей, які намагаються заробляти інвестуванням на різних ринках, вельми шкідливою є теорія так званого «чорного лебедя». 

Сучасні теорії економіки полюбляють оперувати поняттям «чорного лебедя», тому що усі події в економіці так звані «шоки» мають зовнішню природу. Сучасні економічні теорії не можуть пояснити циклічну поведінку ринку, не можуть пояснити соціодинаміку. Тому так звані «чорні лебеді» вважають поясненням того, що відбувається в економіці. Для дев’яноста відсотків натовпу, що втрачає гроші, будь яка подія є «чорним лебедем». Тому, що вони не очікували таку подію. Вважається, що «чорний лебідь» призводить до зміни тренду на ринку.

В певний момент часу дев’яносто або навіть більше інвесторів на ринку стоять в один бік в очікуванні прибутку, який мріють отримати від продовження тренду на ринку, оскільки вони стоять за трендом й «раптом»… ринок розвертається, й замість омріяного прибутку всі ці дев’яносто відсотків мають збитки. Для них будь яка подія, що сталася перед тим як вони почали мати збитки є «чорним лебедем».

Для десяти відсотків учасників ринку, які спостерігають за тими дев’яноста відсотками, й які розуміють що відбувається, ця подія не є «чорним лебедем», а є чинником метелика.

Що таке чинник метелика? Рівняння Лоренца, що описують конвекцію, використовують для опису поведінки атмосфери. Там виникає певна нестабільність, яка призводить до того, що найменше збурення має наслідком те, що система із одного стану дуже швидко переходить в інший тим самим сильно змінюється траєкторія розвитку, відбувається біфуркація. Чинник метелика полягає в тому, що в певному стані атмосфери помах крил  метелика десь над Південною Африкою може мати наслідком через тиждень циклон, або навіть ураган над Британією. Найпростіша модель біфуркації – маленька відполірована металева кулька нерухомо лежить на вершині великої  відполірованої металевої кульки. Куди, по якій траєкторії покотиться маленька кулька вниз залежить від помаху крил метелика, що пролетить поруч.

Що ми спостерігаємо на ринку? Ми спостерігаємо зміну тренду, зміну поведінки ринку від зростання до падіння й навпаки. Люди, які розуміють що відбувається, коли усі стоять в один бік й за Еліоттом все виконано й за циклами ринок підійшов до певної точки розвороту, не слідкують за новинами. Вони розуміють, що будь яка новина може мати наслідком зміну тренду. Потім цю новину назвуть «епохальною» – для абсолютної більшості це буде «чорний лебідь».

Для тих, які належать до десяти відсотків, які вже знали що тренд змінюватиметься то для них новини не мають значення, бо будь яка з них може його змінити. Але для них це не має значення, бо вони вже вийшли з ринку, вони не мають позиції й шукають можливість знову увійти в ринок, шукають нову позицію, протилежну тій яка була.

Конкретний приклад. Дев’яносто п’ять відсотків скаже, що в кризі 2008-2009 років винен Lehman Brothers – вони збанкрутували і все пішло шкереберть. Люди шукають простого пояснення. Але на графіках ви не знайдете точки, де був крах Lehman Brothers. Чому? Тому що ринки вже до того падали. Вже змінилася логістична крива, але ще не до всіх дійшло, що змінився тренд. Більшість ще сподівалася на продовження старого тренду. В термінах Еліотта тоді був початок третьої хвилі.

Який реальний вплив мав крах Lehman Brothers? Жодного. Ринки вже падали бо почав стискатися кредитний цикл – кредитна маса, боргова маса почала стискатися. Падіння Lehman Brothers було не причиною, а наслідком цього стискання. Не могла компанія з капіталізацією 20-30 мільярдів доларів привести до втрат 70 трильйонів доларів у цілому світі. Це означає, що система вже була готова втратити ті сімдесят трильйонів доларів. Й що маленьке збурення в тридцять мільярдів доларів стало причиною цих величезних втрат? Замість Lehman Brothers міг бути хто завгодно.

Тобто «чорні лебеді» дуже зручні людям, бо знімають з них відповідальність за свої дії не тільки на ринку, а в житті, взагалі в економіці, за ухвалення рішень. Мовляв, це «не я дурень, не я не подумав, це «чорний лебідь» прилетів» – чудова система для самозаспокоєння та пояснення того що відбувається. Таких людей «чорний лебідь» рано чи пізно дістає. Якщо не в цей раз то в наступний. Переважна більшість людей не бажає думати.

Наприклад, люди не бажають думати, що незабаром вони втратять гроші у європейських банках. Тому що Євросоюз не дуже голосно, але заявив, що буде йти кіпрським шляхом, про який більшість вже чомусь забула. Тобто проблемні банки рятуватимуться за рахунок вкладників. Який банк у Європі є проблемним? Будь який банк, який має інвестиційний підрозділ. Тому що європейські банки працюють з величезним плечем. Наприклад, Дойче банк працює з шістдесятим плечем, мається на увазі відношення активів до капіталу. Фінансова система США значно краща, вони працюють з десятим плечем. Що таке шістдесяте плече? Це рух ринку на відсоток-півтора проти вас й вашого капіталу не має. Саме тому найбільші європейські інвестиційні банки є банкрутами. Нічого дивного тут не має. Чому вони досі офіційно не є банкрутами? Тому що у них ще не має касового розриву. Євросоюз рятуватиме свої банки за рахунок вкладників. Тобто гроші тих, хто тримає їх на депозитах в європейських банках з інвестиційними підрозділами, будуть конвертовані в якісь мало зрозумілі акції та облігації. А гроші з депозитів не повертатимуться. Якщо хтось має картку Євросоюзу, то на ній залишиться сто тисяч євро. Якщо такої картки не має, то взагалі нічого не отримає. 

Хто про це зараз думає?

Ніхто.

Для всіх це знову буде несподіванкою. Як для усіх був несподіванкою Кіпр. Зауважимо, що Кіпр не міг бути несподіванкою для мінімально грамотної та розумної людини, яка розуміє що відбувається й слідкує за своїми грошима. Тому що до того були проблеми у Греції. Кіпрські банки були серед головних інвесторів Греції. Після подій у Греції жодна притомна людина не могла тримати гроші у кіпрських банках. Але для переважної більшості проблеми з кіпрськими банками були несподіванкою. Це означає, що інколи буває корисним міркувати, причому трохи далі ніж про це вам кажуть різні фінансові аналітики та радники керуючих компаній.

Найсуттєвіші речі лежать на поверхні. Не треба повз них проходити. Справа не тільки у Греції. На підході проблеми в Іспанії, Португалії, Італії. Навіть у Франції починаються серйозні проблеми. Треба мати це на увазі. До речі фінансовий борг Великої Британії у шість разів більший за ВВП. Все це не є таємницею. Все це відкрита інформація.

Головне питання: не в тому що трапиться, а в тому КОЛИ? У кінці дві тисячі п’ятнадцятого чи в середині дві тисячі шістнадцятого… Два чи три квартали не є великим терміном для тієї події, що має статися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Висновок iз тексту. Ринок йде вiд нестабiльностi до нестабiльностi. Вся проблема побачити, що ринок вже нестабiыльний й готовий розвернутися.

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Лежать собі гроші в банку, та й лежать. Щось там капає. Багато в мене нема, позаяк відкласти важко: податки великі, квартира в кредиті. В фінансових питаннях я - чайник. Живу і працюю в Португалії. Чи міг би п.Віктор на хлопський розум (для чайників) розказати, коли краще забрати з банку свої "збереження", куди їх перекинути, чи в панчоху сховати? Наперед вдячний.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Андрій Ясун, дуже хороше запитання. Це питання фінансової грамотності. Навчитись цьому предмету доведеться або самому, або допомагаючи іншим.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Отже, треба взяти кредит в європейському банку, перевести його в нерухомість, почекати коли банки збанкрутують, продати нерухомість, повернути кредит і різницю покласти в кишеню. Так?
Думаю, що не зовсім.

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Як я зрозумiв - не вийде. Бо Ваша нерухомiсть знецiнеться, бо таких "хитрих" дуже багато.

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

А взагалі, ефект метелика має місце виключно для нестійких систем. Натомість для стійких систем навіть потужні зусилля не приведуть її до краху. Тому слід займатися дослідженням стійкості

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Висновок iз тексту. Ринок йде вiд нестабiльностi до нестабiльностi. Вся проблема побачити, що ринок вже нестабiыльний й готовий розвернутися.

Хай Буде!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

ВСІ винні і рано чи пізно стануть банкрутами. Виникає питання. ?А КОМУ вони винні?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Аватар Арій каже:
ВСІ винні і рано чи пізно стануть банкрутами. Виникає питання. ?А КОМУ вони винні?

Якщо я НЕ помиляюся, то тим кому і МИ винні.
А саме МВФ та іншим країнам кредиторам..

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Нерухомiсть - НЕ АКТИВ. Нерухомiсть або засоб виробництва, або споживчий продукт, як автомобiль.

Хай Буде!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Найкращим капіталовкладенням для своїх грошей,буде вкладання у саморозвиток для здобування БОГатств,яким іржа не страшна і злодій не вкраде..Все інше відносне і тимчасове..Який сенс із капіталу,коли лікар діагностує невиліковну хворобу,просто відтермінувати смерть на деякий час..Тому потрібно матеріальні ресурси використовувати для здобування Волі від системи і правильному вихованні дітей..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Саме ТАК. Найкраща iнвестицiя в СЕБЕ.

Хай Буде!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Люди не думають - це головна біда. Бідою теперішнього світопорядку є % від вкладу, Уявляєте, що було б, коли б був запроваджений ЗВОРОТНІЙ %? Тобто, чим довше твої гроші без руху, тим більше ти втрачаєш!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так воно так і є зараз, пане Анатолію: чим довше гроші лежать без руху, тим більше вони обезцінюються!