Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американський ультиматум Яценюку і Порошенку

Категорія:

Спецтема:

В Україні вкрай серйозні корупційні проблеми, оскільки елітна верхівка неймовірно корумпована. Я говорю про найвищу верхівку. Вам необхідно очиститися від лідерів, які неправильно розуміють стан речей.

gerbst.jpg

Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)
Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)

Ці слова належать Джону Гербсту, екс-послу США в Україні та чинному голові Євразійського центру Атлантичної ради США.

Атлантична рада - дуже впливова організація, яка має великий вплив на формування політики адміністрації США в Україні.

Гербст виступив на спеціальній конференції «Україна: звільнення від пострадянської спадщини», на якій доповідачі намагалися дати свою оцінку того, що ж відбувається сьогодні в Україні.

Джон Гербст, зокрема, сказав таке:

"Я не буду зараз називати їхні імена, але в списку корупціонерів є навіть ті особи, які дуже добре вміють говорити «мовою реформ» з країнами Заходу. Їм чудово вдається переходити з однієї партії в іншу, часом здійснювати маневри між кількома партіями - і так чи інакше залишатися недоторканними особами і процвітати. Вони навчилися процвітати, граючи за старими, але дуже зручним для себе правилами. І якщо вам зручно працювати на посаді міністра, уявіть собі, які будуть «зручності» на більш високому рівні. Ці люди і є проблемою, і водночас - керівництвом вашої країни".

Здавалося б, ці слова можна застосувати до багатьох нинішніх політиків в Україні, але насправді це не так. Людей, які були міністрами і перейшли «на ще більш високий рівень», тільки двоє - Яценюк і Порошенко.

Обидва були міністрами двічі і очолювали ті ж міністерства - економіки та закордонних справ. Обидва, враховуючи свої повноваження, активно контактували із Заходом і «добре говорили мовою реформ».

Отже, кажучи про корупцію на вищому рівні, Гербст прямо вказував на Яценюка і Порошенко.

Американці вміють сказати так, щоб українські політики почули.

Прямолінійність сказаного була настільки очевидною, що, схоже, викликала велике обурення і в Адміністрації Президента, і в середовищі Прем'єр-міністра. Саме це спонукало чинного посла США в Україні зробити коротку заяву в Твіттері, що, незважаючи ні на що, «США рішуче підтримують Яценюка, Порошенко на шляху реформ».

Лише одиниці могли зрозуміти двозначність сказаного, особливо в контексті одного з висновків, зробленого напередодні Гербстом. Він дає зрозуміти, що Штати усвідомлюють, з ким мають справу, але капітулювати перед корумпованими лідерами України не мають наміру. І підготували, так би мовити, пропозиції для Яценюка і Порошенко: «З такою верхівкою, як тут, не варто очікувати швидкого прогресу ... Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію. Або навіть кращий варіант: переконати їх, що це в їхніх інтересах - робити так, як слід».

Отже, спочатку Яценюка і Порошенко будуть переконувати «робити все так, як слід». А якщо вони не зрозуміють - тоді «треба буде очистити верхівку від таких лідерів». Що це означає? І який ресурс терпіння західних лідерів?

Про це - у розмові з експертом Центру політичних студій та аналітики Глібом Канівським, політологом Юрієм Палійчуком і народним депутатом, головою підкомітету парламенту з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігорем Луценко.

- Чи згодні ви з тим, що заява американського дипломата адресовано саме Яценюку і Порошенко?

Г. Каневський:

- Безсумнівно. Зверніть увагу на вказівку Гербста про те, що він говорить не про одну особу, і притому вказує, що це люди «на більш високому рівні», ніж міністр. А хто у нас вище міністра? Президент, прем'єр-міністр і голова Верховної Ради (нині - людина Порошенка). І тільки двоє з трьох були міністрами.

І. Луценко:

- На жаль, фактів, які могли б спростувати цей висновок американця, немає. Щодо масштабів корупції Гербст прав. Буквально три тижні тому Валентин Наливайченко на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції прямо заявив: схеми Януковича продовжують працювати. Таким чином, корупція в Україні процвітає, як і при старому режимі, тільки хазяйнують на корупційних потоках не Янукович з Азаровим, а нові люди.

- Чому інформацію про те, що нинішня українська верхівка потопає в корупції, пан Гербст оприлюднив саме зараз?

Ю. Палійчук:

- Про масштаби корупції в Україні зараз говорить не тільки він. В останні тижні цю тему активно піднімають у провідних західних ЗМІ. Але наївно думати, що західні дипломати, які мають колосальні можливості фінансової розвідки, досі не мали уявлення про рівень корупції в нашій країні. Вони знають про неї більше будь-кого в Україні. Цю тему почали піднімати саме зараз невипадково. На мою думку, всі ці повідомлення - це елемент тиску на Порошенка і Яценюка, щоб вони не затягували з прийняттям принципових рішень, яких вимагає від них Захід, зокрема з проведенням конституційної реформи. Ну і, звичайно, вони розуміють, що корумпована країна рано чи пізно стане здобиччю Путіна, якщо не зможе трансформуватися. Вигнати або змусити?

- Тобто пан Гербст фактично озвучив ультиматум Порошенку і Яценюку?

Ю. Палійчук:

- Я впевнений, що і по діяльності Яценюка, і по діяльності Порошенко Захід у будь-який момент може почати розслідування. Про таку можливість яскраво свідчить справа Дмитра Фірташа. Зараз у центрі уваги західних правоохоронців виявилися давні тіньові зв'язки цього олігарха з індійськими чиновниками. І я впевнений, що відкопати компромат на Яценюка або Порошенко,а також на їх найближче оточення, десь на Віргінських або Кайманових островах, не буде складно. Але я б не сказав, що Гербст висловився мовою ультиматуму. Це скоріше серйозний сигнал українському Президенту і прем'єру, що їх чекає, якщо не будуть діяти «як слід».

- Як американці можуть пробувати переконати Порошенко і Яценюка припинити опікати корупцію?

Г. Каневський:

- Екс-посол США впевнений, що українське суспільство здатне направити нашу не надто орієнтовану на реформи верхівку на правильний шлях. У нас підростає покоління молодих лідерів,  які, на думку Гербста, розуміють ситуацію і готові якісно розвивати країну. У США переконані: громадськість України повинна тиснути на владу і змушувати діяти в антикорупційному руслі. Я повністю поділяю цю думку.

І. Луценко:

- Найбільша проблема в нашій країні - війна. І як наслідок - табу на якісь внутрішні рухи, на діяльність конструктивної опозиції. Те, що називається «Опозиційний блок», реальною силою назвати важко - це ворожий Україні політичний конструкт, складений з колишніх мегакорупціонерів і агентів Кремля. Відсутність реальної опозиції створює серйозну проблему людям, які живуть поза окупованих територій. Це призводить до того, що у нас в країні де-факто немає демократії.

Якщо усунути цю проблему, країна стала б мінятися дуже швидко. Якби була реальна політична конкуренція і чиновники відчували, що їм у будь-який момент загрожує відставка, то мали б нормально працювати. Але війна не дозволяє нам влаштовувати третій Майдан. Ми не можемо собі дозволити позачергові вибори до парламенту. Тому швидкого вирішення проблеми з корупціонерами на посадах, на жаль, я не бачу.

- Чому американці переконані, що громадський тиск на владу спрацює і що Україна поступово вийде з політичної та економічної кризи?

Ю. Палійчук:

- Говорити про те, що в Україні вже є нова молода еліта, рано. Але, наскільки я зрозумів із слів пана Хербста, Сполучені Штати готові надалі фінансувати громадянське суспільство в нашій країні, щоб ця еліта розвинулась і зміцніла.

І. Луценко:

- На жаль, у Верховній Раді група депутатів, орієнтованих на зміни, дуже незначна. Молодих реформаторів просто не допускають до вирішення ключових питань. Загалом, те, що відбувається з владою в Україні тепер, - природний для постреволюційного суспільства процес: ті, хто відразу приходить на посаді після таких змін, зазвичай у своїй більшості не є кращими кандидатами на роль реформаторів. Потрібні як мінімум дві-три хвилі поновлення чиновників, щоб щось реально почало змінюватися. І тут американці мають чітку і прагматичну позицію: або Яценюк і Порошенко «почнуть діяти так, як слід», або їх просто зметуть.

Олександра Тамкова, «Експрес»


Чому США так зацікавлені в Україні? Дивись: Геополітична доктрина Третього Гетьманату

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гойсман також був міністром: з 27 лютого до 2 грудня 2014 року - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Так що усе сказане у статті стосується й його.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Порошенко і Яценюк мають шанс не повторити долю Луки Нотара:
Помилка олігарха. Історія Луки Нотара, зрадника, який відмовився захищати батьківщину

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гойсман також був міністром: з 27 лютого до 2 грудня 2014 року - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Так що усе сказане у статті стосується й його.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Друже Миро! Даю 10 галів за ГОЙсмана!!!

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Нема нічого таємного, що не стало явним. Шила в мішку не сховаєш. Але подивіться! Вони ще й обурюються!? В принципі тут нема чому дивуватися. З жидівської точки зору кинути такий ґешефт, - верх марнотратства. Ці три представники обрано-обрізаного етносу будуть топитися, але золота з рук не випустять.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Андрій Ясун каже:
...Ці три представники обрано-обрізаного етносу будуть топитися, але золота з рук не випустять.

?Андрію, Ти про це? (У тому числі, звичайно):

Анатолій Коноваленко каже:
...Ми бачимо, що юдейський бог, володіючи космічними технологіями, допомагає їм захоплювати міста і підкорювати народи, щоб збирати з них данину у вигляді того ж самого золота, яке дуже потрібне їхнім "богам" (я писав вище для чого)!

Анатолій Коноваленко каже:
...І золото і інші ресурси нашої планети їм на блюдці з блакитною облямівочкою клони регулярно збирають і відсилають!...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

І про це також. Хоча я дивлюся на проблему простіше. Паразит є паразит. Чи він Сірий, чи Жовтий, я тільки думаю, як йому хоботок перерізати, яким він цьмаґає. Я не закликаю когось там вбивати, чи іншу фізичну розправу чинити. Ні. Мусимо порушити їхню систему. І ми це вже робимо. І скоро вони кричатиймуть, що те що ми робимо є "незаконно". Але один хлопець вже зробив це, ще й нам вказав шлях. Дерзаймо!

Si vis pacem, para bellum