Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американський ультиматум Яценюку і Порошенку

Категорія:

Спецтема:

В Україні вкрай серйозні корупційні проблеми, оскільки елітна верхівка неймовірно корумпована. Я говорю про найвищу верхівку. Вам необхідно очиститися від лідерів, які неправильно розуміють стан речей.

gerbst.jpg

Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)
Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)

Ці слова належать Джону Гербсту, екс-послу США в Україні та чинному голові Євразійського центру Атлантичної ради США.

Атлантична рада - дуже впливова організація, яка має великий вплив на формування політики адміністрації США в Україні.

Гербст виступив на спеціальній конференції «Україна: звільнення від пострадянської спадщини», на якій доповідачі намагалися дати свою оцінку того, що ж відбувається сьогодні в Україні.

Джон Гербст, зокрема, сказав таке:

"Я не буду зараз називати їхні імена, але в списку корупціонерів є навіть ті особи, які дуже добре вміють говорити «мовою реформ» з країнами Заходу. Їм чудово вдається переходити з однієї партії в іншу, часом здійснювати маневри між кількома партіями - і так чи інакше залишатися недоторканними особами і процвітати. Вони навчилися процвітати, граючи за старими, але дуже зручним для себе правилами. І якщо вам зручно працювати на посаді міністра, уявіть собі, які будуть «зручності» на більш високому рівні. Ці люди і є проблемою, і водночас - керівництвом вашої країни".

Здавалося б, ці слова можна застосувати до багатьох нинішніх політиків в Україні, але насправді це не так. Людей, які були міністрами і перейшли «на ще більш високий рівень», тільки двоє - Яценюк і Порошенко.

Обидва були міністрами двічі і очолювали ті ж міністерства - економіки та закордонних справ. Обидва, враховуючи свої повноваження, активно контактували із Заходом і «добре говорили мовою реформ».

Отже, кажучи про корупцію на вищому рівні, Гербст прямо вказував на Яценюка і Порошенко.

Американці вміють сказати так, щоб українські політики почули.

Прямолінійність сказаного була настільки очевидною, що, схоже, викликала велике обурення і в Адміністрації Президента, і в середовищі Прем'єр-міністра. Саме це спонукало чинного посла США в Україні зробити коротку заяву в Твіттері, що, незважаючи ні на що, «США рішуче підтримують Яценюка, Порошенко на шляху реформ».

Лише одиниці могли зрозуміти двозначність сказаного, особливо в контексті одного з висновків, зробленого напередодні Гербстом. Він дає зрозуміти, що Штати усвідомлюють, з ким мають справу, але капітулювати перед корумпованими лідерами України не мають наміру. І підготували, так би мовити, пропозиції для Яценюка і Порошенко: «З такою верхівкою, як тут, не варто очікувати швидкого прогресу ... Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію. Або навіть кращий варіант: переконати їх, що це в їхніх інтересах - робити так, як слід».

Отже, спочатку Яценюка і Порошенко будуть переконувати «робити все так, як слід». А якщо вони не зрозуміють - тоді «треба буде очистити верхівку від таких лідерів». Що це означає? І який ресурс терпіння західних лідерів?

Про це - у розмові з експертом Центру політичних студій та аналітики Глібом Канівським, політологом Юрієм Палійчуком і народним депутатом, головою підкомітету парламенту з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігорем Луценко.

- Чи згодні ви з тим, що заява американського дипломата адресовано саме Яценюку і Порошенко?

Г. Каневський:

- Безсумнівно. Зверніть увагу на вказівку Гербста про те, що він говорить не про одну особу, і притому вказує, що це люди «на більш високому рівні», ніж міністр. А хто у нас вище міністра? Президент, прем'єр-міністр і голова Верховної Ради (нині - людина Порошенка). І тільки двоє з трьох були міністрами.

І. Луценко:

- На жаль, фактів, які могли б спростувати цей висновок американця, немає. Щодо масштабів корупції Гербст прав. Буквально три тижні тому Валентин Наливайченко на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції прямо заявив: схеми Януковича продовжують працювати. Таким чином, корупція в Україні процвітає, як і при старому режимі, тільки хазяйнують на корупційних потоках не Янукович з Азаровим, а нові люди.

- Чому інформацію про те, що нинішня українська верхівка потопає в корупції, пан Гербст оприлюднив саме зараз?

Ю. Палійчук:

- Про масштаби корупції в Україні зараз говорить не тільки він. В останні тижні цю тему активно піднімають у провідних західних ЗМІ. Але наївно думати, що західні дипломати, які мають колосальні можливості фінансової розвідки, досі не мали уявлення про рівень корупції в нашій країні. Вони знають про неї більше будь-кого в Україні. Цю тему почали піднімати саме зараз невипадково. На мою думку, всі ці повідомлення - це елемент тиску на Порошенка і Яценюка, щоб вони не затягували з прийняттям принципових рішень, яких вимагає від них Захід, зокрема з проведенням конституційної реформи. Ну і, звичайно, вони розуміють, що корумпована країна рано чи пізно стане здобиччю Путіна, якщо не зможе трансформуватися. Вигнати або змусити?

- Тобто пан Гербст фактично озвучив ультиматум Порошенку і Яценюку?

Ю. Палійчук:

- Я впевнений, що і по діяльності Яценюка, і по діяльності Порошенко Захід у будь-який момент може почати розслідування. Про таку можливість яскраво свідчить справа Дмитра Фірташа. Зараз у центрі уваги західних правоохоронців виявилися давні тіньові зв'язки цього олігарха з індійськими чиновниками. І я впевнений, що відкопати компромат на Яценюка або Порошенко,а також на їх найближче оточення, десь на Віргінських або Кайманових островах, не буде складно. Але я б не сказав, що Гербст висловився мовою ультиматуму. Це скоріше серйозний сигнал українському Президенту і прем'єру, що їх чекає, якщо не будуть діяти «як слід».

- Як американці можуть пробувати переконати Порошенко і Яценюка припинити опікати корупцію?

Г. Каневський:

- Екс-посол США впевнений, що українське суспільство здатне направити нашу не надто орієнтовану на реформи верхівку на правильний шлях. У нас підростає покоління молодих лідерів,  які, на думку Гербста, розуміють ситуацію і готові якісно розвивати країну. У США переконані: громадськість України повинна тиснути на владу і змушувати діяти в антикорупційному руслі. Я повністю поділяю цю думку.

І. Луценко:

- Найбільша проблема в нашій країні - війна. І як наслідок - табу на якісь внутрішні рухи, на діяльність конструктивної опозиції. Те, що називається «Опозиційний блок», реальною силою назвати важко - це ворожий Україні політичний конструкт, складений з колишніх мегакорупціонерів і агентів Кремля. Відсутність реальної опозиції створює серйозну проблему людям, які живуть поза окупованих територій. Це призводить до того, що у нас в країні де-факто немає демократії.

Якщо усунути цю проблему, країна стала б мінятися дуже швидко. Якби була реальна політична конкуренція і чиновники відчували, що їм у будь-який момент загрожує відставка, то мали б нормально працювати. Але війна не дозволяє нам влаштовувати третій Майдан. Ми не можемо собі дозволити позачергові вибори до парламенту. Тому швидкого вирішення проблеми з корупціонерами на посадах, на жаль, я не бачу.

- Чому американці переконані, що громадський тиск на владу спрацює і що Україна поступово вийде з політичної та економічної кризи?

Ю. Палійчук:

- Говорити про те, що в Україні вже є нова молода еліта, рано. Але, наскільки я зрозумів із слів пана Хербста, Сполучені Штати готові надалі фінансувати громадянське суспільство в нашій країні, щоб ця еліта розвинулась і зміцніла.

І. Луценко:

- На жаль, у Верховній Раді група депутатів, орієнтованих на зміни, дуже незначна. Молодих реформаторів просто не допускають до вирішення ключових питань. Загалом, те, що відбувається з владою в Україні тепер, - природний для постреволюційного суспільства процес: ті, хто відразу приходить на посаді після таких змін, зазвичай у своїй більшості не є кращими кандидатами на роль реформаторів. Потрібні як мінімум дві-три хвилі поновлення чиновників, щоб щось реально почало змінюватися. І тут американці мають чітку і прагматичну позицію: або Яценюк і Порошенко «почнуть діяти так, як слід», або їх просто зметуть.

Олександра Тамкова, «Експрес»


Чому США так зацікавлені в Україні? Дивись: Геополітична доктрина Третього Гетьманату

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гойсман також був міністром: з 27 лютого до 2 грудня 2014 року - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Так що усе сказане у статті стосується й його.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Порошенко і Яценюк мають шанс не повторити долю Луки Нотара:
Помилка олігарха. Історія Луки Нотара, зрадника, який відмовився захищати батьківщину

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гойсман також був міністром: з 27 лютого до 2 грудня 2014 року - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Так що усе сказане у статті стосується й його.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Друже Миро! Даю 10 галів за ГОЙсмана!!!

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Нема нічого таємного, що не стало явним. Шила в мішку не сховаєш. Але подивіться! Вони ще й обурюються!? В принципі тут нема чому дивуватися. З жидівської точки зору кинути такий ґешефт, - верх марнотратства. Ці три представники обрано-обрізаного етносу будуть топитися, але золота з рук не випустять.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Андрій Ясун каже:
...Ці три представники обрано-обрізаного етносу будуть топитися, але золота з рук не випустять.

?Андрію, Ти про це? (У тому числі, звичайно):

Анатолій Коноваленко каже:
...Ми бачимо, що юдейський бог, володіючи космічними технологіями, допомагає їм захоплювати міста і підкорювати народи, щоб збирати з них данину у вигляді того ж самого золота, яке дуже потрібне їхнім "богам" (я писав вище для чого)!

Анатолій Коноваленко каже:
...І золото і інші ресурси нашої планети їм на блюдці з блакитною облямівочкою клони регулярно збирають і відсилають!...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

І про це також. Хоча я дивлюся на проблему простіше. Паразит є паразит. Чи він Сірий, чи Жовтий, я тільки думаю, як йому хоботок перерізати, яким він цьмаґає. Я не закликаю когось там вбивати, чи іншу фізичну розправу чинити. Ні. Мусимо порушити їхню систему. І ми це вже робимо. І скоро вони кричатиймуть, що те що ми робимо є "незаконно". Але один хлопець вже зробив це, ще й нам вказав шлях. Дерзаймо!

Si vis pacem, para bellum