Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Оксана Забужко: "Ми програли інформаційну війну ще до того, як усвідомили, що вона проти нас ведеться"

Минуле століття сильно змінило ментальність українців. Цей період нами ще не проаналізований, не розібраний, не провітрений і не переосмислений. Такого масованого удару по свідомості людей ніколи в історії не було.

Ми всі відчули це на собі. Людина ж податлива, питання в тому, до якої міри. І ось тут вже не тільки про радянські часи мову треба вести. Виробництво рабів, які не усвідомлюють свого рабства, - це якраз реальність сьогоднішньої війни.

Про це, а також про методи впливу на українців і головну зброю Кремля відома українська письменниця Оксана Забужко розповіла у своєму інтерв'ю сайту Гордон.

"Восени 2008 року, тоді я писала "Музей покинутих секретів", після Грузинської війни все з рук валилося, я ходила, як божевільна, і говорила: "У мене таке відчуття, що в світобудові переставляють меблі". Тієї осені багато людей померло і багато народилося. Було відчуття якоїсь глобальної "перезміни", - розповідає Оксана Забужко.

"Потім - 2009 рік, виборча кампанія і "свинячий грип". Ось тоді мені по-справжньому було страшно. Це зараз у нас всі говорять про інформаційні технології, про масове зомбування і індукуванні божевілля в Росії. А я тоді побачила, як обробляють мій народ. Такий собі експеримент на сугестивність: прокатить чи не прокатить? Карантин, "Таміфлю", безлюдні вулиці і навкруги розтяжки "Вона - це Україна". Типовий НЛПшний хід. У мене мурашки по шкірі.

Я раптом усвідомила, що вони задумали: половина країни, як би "проросійська", південний схід - Януковичу, половина "помаранчева" - Тимошенко. І обидві території підконтрольні РФ. Взаємна ненависть, розбрат, наростаючий хаос - а потім входять "миротворчі війська"... Я тоді реально, як би на власні очі, побачила сценарій розколу України. Все було готове, перевіряли тільки довірливість "біомаси".

І коли в абсолютно порожньому метро я побачила на ескалаторі дівчину в марлевій масці, то, пам'ятаю, йшла потім по вулиці і ридала від безсилля. Було відчуття, що "моя збожеволіла". Коли це заспівав Макаревич, я відмінно зрозуміла його почуття. Було очевидно: ведеться артилерійська атака на мізки, і люди абсолютно не готові до такого масового обдурення.

Другий раз я так плакала в 2010 році, коли після президентських виборів йшла з виборчої дільниці. Люди нічого поганого тоді не усвідомлювали, все виглядало спокійно, красиво, демократично... Я йшла по вулиці і ридала, бо розуміла: народ загнали в пастку, і це чистої води знущання. Такий принизливий вибір - між "чоловічою та жіночої зоною" ... Ось вам, хохли! Не просто опустили, а ще й поглумилися.

Тоді на нас обкатали багато методів, але все-таки розвалити країну не вийшло! Тут знову повернення до того ж бінарного мислення - програли або виграли. Так, Україна ще не виграла. Але точно не програла! Сурковскі політтехнологи думали, що все прораховано, схвачено і підготовлено, і в потрібний момент Україна впаде їм в руки, як стигле яблуко. Але несподівано виявилося, що ця територія населена людьми, які хоч і дивилися телевізор, і читали газети, і в марлевих масках ходили, але коли мова всерйоз зайшла про країну, раптом вирішили надіти каску і з фанерними щитами стояти під кулями. Ніхто на подібне не розраховував.

Настали шалено цікаві часи для внутрішнього і духовного життя - коли видно, як іде напруга людського матеріалу, як "здуваються" штучні авторитети і "герої", що виявляються, перепрошую, лайном... Стало видно, який колосальний і прекрасний людський ресурс був в країні роками не задіяний і не затребуваний. Скільки насправді героїв і праведників, про які ніколи не говорили. Країна не знала, ким пишатися, а тут, виявляється, стільки чудових людей!

Моя точка зору професійно обумовлена. Письменник краще бачить сценарій, здатний відрізнити спонтанний, самим життям породжений сюжет від придуманого людиною, справжній - від фейкового, бо постійно з ними працює, бачить життя "текстами".

Ми зараз в інформаційному просторі постійно стикаємося з лженовинами - історіями постановочними, вигаданими десь у штабах "реконструкторами", які, як казав німецький філософ Якоб Беме, "хочуть бути авторами", управляти реальністю. Це те, що називається "сатанинська амбіція".

За допомогою таких сценаріїв цілком можна мінімізувати витрати на озброєння. Завдання "інформаційного терору" - роззброювати величезні маси людей: регіони, міста, навіть цілі країни - морально і ментально. Так це вийшло в Криму і так зараз робиться на Донбасі. Змусити людей самих зруйнувати своє життя, вселивши їм страх і ненависть до придуманого ворога, розхитати "соціальний організм". Саме тому, як у них, чекістів, прийнято говорити, "невидимому фронті" і наноситься основний удар.

Тому я не вірю в усі ці розмови про "повномасштабне вторгнення", це теж частина інформаційного терору - тактика залякування, чисто бандитський блеф. Я переконана, що у них і ресурсів для цього немає, і армія російська не в тому стані. А ось спецслужби - це єдине, чим Росія і справді сильна. Під їх методи вся ця війна і заточена. Вони дійсно перейшли на "війну за розуми".

Ми програли інформаційну війну ще до того, як усвідомили, що вона проти нас ведеться. До моменту початку "гарячих" військових дій інформаційне поле країни вже було "зачищено". Багато хто все ще думає, що воно у нас "українське", незалежне, але це зовсім не так. Війна йде з 2000-х років. Саме тоді стали у нас масово з'являтися "варяги" з РФ - а свої журналісти, серед яких були абсолютно чудові, йшли на другий план, а потім і зовсім зникали з ефірів. Приїжджі ж "московські гості" отримували все і відразу. Тут очевидні закадрові інструкції".

Письменниця вважає, що держава, яку ми маємо, - це уламок УРСР, який реально ще ніхто не реформував. Перетворення тільки попереду.

Виділення в тексті мої, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

ВІЙНУ РОЗПОЧИНАЄ ПРОГРАВШИЙ - ЦЕ ЗАКОН БУТТЯ! Хто розпочинає будь-яку війну - програє лише від думки її розпочати!
Інша справа що робити з тими, хто програє? Програє у власній самості, програє у перевернутому сприйнятті реальності!
Як направити бачення того, хто знаходиться в війні???
Хто воює проти будь-кого, воює проти себе.

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Оксана Забужко - талановита письменниця та ще й націоналістка. ЇЇ роман "Музей покинутих секретів" можна читати й перечитувати. Пані Олено, чи варто опублікувати свою рецензію на цей твір?

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

На який твір? Музей покинутих секретів? Опублікувати рецензію? Для початку рецензію треба написати. Може Ви, пане Анатолію, хочете опублікувати свою рецензію на цей твір?

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

О.Забужко талановита, патріотична письменниця здатна аналітично, критично мислити. Більше б було таких людей, що здатні розрізняти брехню від правди, бачити коріння зла, то й жили б ми вже незрівнянно краще...

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

"Я раптом усвідомила, що вони задумали: половина країни, як би "проросійська", південний схід - Януковичу, половина "помаранчева" - Тимошенко. І обидві території підконтрольні РФ. Взаємна ненависть, розбрат, наростаючий хаос - а потім входять "миротворчі війська".."

Скільки ще потрібно тимошенчишок, яценюків, порошенків, кличків і подібних, щоб люди перестали вірити їх хуцпі, усвідомили необхідність аналізу до вибору, а не після. Перестали покладатись на них, навчились критично мислити, зуміли висунути справді достойних, а не рекламованих за вкрадені гроші, та продажних пройдисвітів???

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

«Початок інформаційної війни визначити неможливо, і це дає певні переваги агресорові. Але якщо об’єкт нападу встигне усвідомити, що проти нього ведеться інформаційна війна, то отримані агресором на початковому етапі переваги можуть обернутися проти нього самого» (Расторгуев С. П. Философия информационной войны. – М.: Вузовская книга, 2001. – С. 138).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

Були такі відчуття, як у Оксани - ще на початку 90-х, в Києві. І сльози і любов)))), намагання світити... але мають те, що хотіли, вірили дурману а не Божому Слову. Гонитва за довгим рублем дозволила внести в розвиток реальності багато..., наламати дрів на всіх рівнях - через наших "лідерів", які не відають що творять.
Але, не так вже все страшно, Істина може розсіяти все, від кожного залежить майбутнє, кожному дано його змінити. Ніхто не програв, усі залишатимуться в виграші.

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я не погоджуюся з Вами пані Марія у тому,що наші "лідери" не відають що творять..Думаю вони чудово відають і знають свою "роботу"..А саме як пограбувати одну із найбагатших земель світу..І це не ситуативний інстинкт самозбагачення,а системний підхід розтягнутий на десятиліття..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

Не відають, хоч мають багато інформації з різних джерел, навіть езотеричних, в першу чергу езотеричних. на них вони найбільше опираються. Нажаль їх езотеричні знання знаходяться на певному рівні. Але...
Багато потрібно пояснювати, щоб переконати вас в цьому. Є такі "місця" , котрі мають особливі завдання. От ті, хто рветься до влади, а не до розвитку, потрапляють в ті "місця", далі не володіють собою, затягує система.

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дійсність показує,що чим більше затурканй народ,тим більше йому нав'язують езотеричні причини його дірявих штанів..Я не вірю у виправдання через неадекватність для альфа самців...хіба що вони ляльки,якими керують..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Інформаційна війна як вона є (опозиційний канал РФ):

https://www.youtube.com/watch?v=DQsJdzYu37w

Це щоденне висилання.

Зверніть увагу на кількість переглядів. Порівняйте з кількістю переглядів найпоулярніших висилань на ТБ-7

Хай Буде!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Пані Олено, ви запитуєте: Може Ви, пане Анатолію, хочете опублікувати свою рецензію на цей твір? Саме про це я з вами і раджуся.

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Пане Анатолію, поки ми не прочитаємо Вашу рецензію, дуже важко сказати, чи варто було її публікувати :-))

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

Якщо людина вважає що програла - що можна від неї чекати? Які в неї сили? Яка віра в майбутнє?

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Якщо людина вважає, що програла - то вона дійсно програла. Не варто так вважати, бо ми вже усвідомили, що інформаційна війна проти нас ведеться. А це означає, що ми не програли.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

П. Анатолій каже, що п. Оксана є націоналісткою. То може вона скоро усвідомить, що Бандера - це троянський кінь в українському націоналізмі? Тому твердження, що інформаційна війна проти нас ведеться тільки з 2000-х років, не має підстав.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, Докторе! Хай пан Анатолій напише свою реценцію, а потім я подумаю, чи варто мені братися за цю справу. Тим більше, що він сам запропонував.

Книгу я прочитала 4 роки тому, і це був шок. Стільки інформації (не кажучи вже про сам твір, який має декілька сюжетних ліній і, коли доходиш до кінця твору, потрібно перечитувати початок). Книга настільки обширна і серйозна, що я навіть не припускала, що хтось насмілиться написати на неї рецензію.

Я настільки поважаю і люблю Оксану Забужко, що не насмілююся рецензувати її твори. Вона не просто письменниця, вона - інтелектуал високого рівня (справжня інтелектуальна еліта).

До речі, писала рецензії на книжки іншої моєї улюбленої авторки https://www.ar25.org/node/10005

http://kut.org.ua/books_a0116.php

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

Баба - дуже велике поняття, що несе глибоченний зміст. Але є ще поняття - базарна баба, яка розбазарює щось, що не може контролювати по мірі викиду кількості слів на хвилину.

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Інформаційна вйіна діє на тих хто не відає. Не відають майже всі -відрізані корені, відсутня память всіх глибинних рівнів. Це дійсно проблема, але вона лише наслідок, кожен хто подолає цю ситуацію вийде на вищий рівень, потрбно лише бажати і вірити "всім серцем"... Ну можливо жити і далі в тіні - це теж шлях і на мою думку не має кращих чи гірших шляхів, є здобутий досвід різних рівнів. Всі шляхи без винятку ведуть до Бога... От тільки Бог буде лише таким, яким кожен собі уявляє... Ще є проблема вибору, яку таблетку обрати червону чи синю, прекрасну нереальність чи страшну реальність? Кожен отримав свої екзаменаційні питання, лишилось лише визначити власне ставлення до них і практично підтвердити.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Інформаційна війна іще не закінчилася, і буде тривати досить довго. Є шанс достойно відповісти. На жаль, влада до цього часу не готова це зробити. Вона зайнята внутрішніми чварами. Я думаю, що ПРАВда буде за нами, а вся московська брехня щезне. Для цього максимальній кількості людей необхідно долучитися до цього процесу і так буде.

Радіймо!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Мої враження від прочитання "Музею..." схожі на ваші, п. Олено. Хай-но я перечитаю мною написане і тоді зроблю висновок, чи дотягує рецензія до рівня Доктора Смальця.

Зображення користувача Марія Воробець.
0
Ще не підтримано

ВІЙНУ РОЗПОЧИНАЄ ПРОГРАВШИЙ - ЦЕ ЗАКОН БУТТЯ! Хто розпочинає будь-яку війну - програє лише від думки її розпочати!
Інша справа що робити з тими, хто програє? Програє у власній самості, програє у перевернутому сприйнятті реальності!
Як направити бачення того, хто знаходиться в війні???
Хто воює проти будь-кого, воює проти себе.

Любов - енергія безпричинна, без неї нема нічого.