Зображення користувача Доброслав Велесовий.
Доброслав Велесовий
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Айкідо - істинне будо

Категорія:

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Той, хто осягнув секрет айкі-до, відкрив Всесвіт в середині себе і може з повним правом сказати: "Я і є Всесвіт". 

aikido-uesiba.jpg

Моріхей Уесіба (14 грудня 1883 — 26 квітня 1969) — майстер японських бойових мистецтв. Засновник айкідо.
Моріхей Уесіба (14 грудня 1883 — 26 квітня 1969) — майстер японських бойових мистецтв. Засновник айкідо.

Оскільки слово "гармонія" (ай) співзвучне слову "ай" любов, я вирішив дати своєму унікальному будо назву айкі-до. Слово айкі - дуже старе, але я вкладаю в нього зовсім інший зміст, ніж воїни давнини. Айкі - це не прийоми боротьби чи завдання поразки ворогові. Це шлях, який веде до встановлення миру у всьому світі і до об'єднання всіх людей в одну сім'ю. 

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Той, хто осягнув секрет айкі-до, відкрив Всесвіт в середині себе і може з повним правом сказати: "Я і є Всесвіт". Я не зазнаю поразки, як би швидко мій противник не атакував мене. Це не тому, що моя техніка швидша, ніж техніка супротивника. Справа зовсім не у швидкості. Просто поєдинок закінчується, не встигнувши навіть розпочатись. 

Коли хтось намагається побитися зі мною, він замислює боротьбу з самим Всесвітом. Таким чином, він порушує гармонію з ним. Чи може він перемогти? Ще тільки намірившись битися зі мною, він вже переможений. Час не має міри "швидко" чи "повільно".

Айкі-до - це непротивлення. Оскільки воно не супротивляться, тому завжди перемагає. 

Той, у кого розум кривий і роздирається суперечностями, одвічно приречений на поразку. 

Як же ми можемо випрямити свій кривий розум, очистити своє серце і бути в гармонії зі всіма діями в Природі? Перш за все ти вбираєш у своє серце Творця. Це і є Велика Любов, всюдисуща у всіх куточках і у всі часи Всесвіту. "Любов не має протиріччя. Любов не має ворога". 

Той, хто не розуміє цього, не може бути в гармонії з Всесвітом. Його будо - це будо руйнування. Це не творче будо. 

Тому змагання у виконанні прийомів, визначення переможця і переможеного - це не істинне будо. Істинне будо не знає поразки. "Непереможний" - це "той, хто ніколи не б'ється". 

"Перемога" для нас - це перемога над своїм суперечливим розумом. Така нам дарована місія.

Це не просто теорія. Ти повинен практикувати це. Тоді ти сприймеш велику силу єдності з Природою. 

Не дивись супротивнику в очі, інакше твій розум буде втягнутим у них. Не дивись на його меч, інакше цей меч вб'є тебе. Не дивись на нього самого, інакше твій дух розсіється. Істинне будо полягає в тому, щоб виробити привабливість, яка дозволить втягнути всього супротивника в себе. Все, що тобі залишається зробити, - це дотримуватись цього шляху. 

Мені достатньо навіть стояти спиною до супротивника. Коли він нападає, наносячи удар, він пошкодить себе самого наміром вдарити. Я єдиний з Всесвітом, от і все. Коли я стою, він буде втягнутий в мене. Перед Уесібою із айкі-до немає ні часу, ні простору - тільки Всесвіт такий, яким він є. 

В Уесіби із айкі-до нема ворога. Ти помиляєшся, якщо думаєш, що практикувати будо означає мати багато супротивників і ворогів і порубати їх всіх. Істинне будо не має ні супротивників, ні ворогів. Істинне будо полягає в тому, щоб бути єдиним з Всесвітом, тобто злитися з Центром Всесвіту. 

В айкі-до потрібен такий розум, який хоче служити миру для всіх людей у всьому світі, а не такий, який хоче бути сильним, і тренуватися тільки для того, щоб звалити супротивника. 

Коли мене запитують, чи почерпнуті принципи мого айкі-до із релігії? Я відповідаю: "Якраз навпаки". Принципи мого істинного будо - це те, що освячує всі релігії і приводить їх до завершення. 

Я спокійний, незалежно коли і скільки б на мене нападали. В мене нема прив'язаності ні до життя, ні до смерті. Я залишаю все як є Богу. Не будь прив'язаний до життя і до смерті і залиш Йому все - не тільки, коли на тебе нападають, але й у повсякденному житті. 

Істинне будо - це праця любові. Це праця дарування життя всім істотам, а не вбивство чи боротьба один з одним. Любов - це божество-захисник всього сущого. Без неї ніщо не може існувати. Айкі-до - це втілення любові. 

Я не шукаю товариства людей. Чийого ж товариства я шукаю? Бога. Цей світ не в порядку, тому що люди шукають товариства один з одним, говорячи і роблячи дурниці. Добрі і злі істоти - одна сім'я в цьому світі. Айкі-до відкидає будь-яку прив'язаність; айкі-до не називає відносне добрим чи злим; айкі-до підтримує ріст і розвиток всіх істот і служить вдосконаленню Всесвіту. 

В айкі-до ми опановуємо розумом супротивника ще до того, як зійдемося з ним в поєдинку. Ми йдемо по життю з тією ж вимогливістю до нашого духу і намагаємося заволодіти всім світом. 

Ми безперервно молимося, щоб боротьба не відбулась. От чому ми строго забороняємо поєдинки в айкі-до. Дух айкі-до - це дух любовної атаки і спокійного примирення. З цією метою ми пов'язуємо і об'єднуємо супротивників силою волі любові. Любов'ю ми можемо очищувати інших. 

Розумій айкі-до передусім як будо, а вже потім як шлях служіння справі свідомості Світової Сім'ї. Айкі-до - не для однієї країни і не для окремої людини. Його єдина задача - виконання роботи Бога. 

Істинне будо - це любовний захист всіх істот в дусі примирення. Примирити означає дозволити здійснитися місії кожного. 

Бути на шляху - означає бути єдиним з волею Бога і йти слідом за нею. Якщо ми хоч трохи відхилимось від неї, це вже не Шлях. 

Можна сказати, що айкі-до - це спосіб вигнання демонів не мечем, а щирістю нашого Дихання. Інакше кажучи, спосіб перетворення світу демонічного розуму в Світ Духу. Така місія айкі-до. Демонічний розум буде підкорений, а Дух запанує. Тоді айкі-до принесе плоди в цьому світі. 

Без будо нація буде занепадати, тому що будо - це життя, присвячене любовному захисту і джерело пізнавальної діяльності. 

Той, хто прагне вивчати айкі-до, повинен відкрити свій розум, слухати щирість Бога за допомогою айки-до, практикувати його і постійно вдосконалюватись. Починай виховувати свій дух прямо зараз! 

Айкі-до - це не виправлення інших, а виправлення свого власного розуму. Така місія айкі-до, вона повинна стати і твоєю місією.

Моріхей Уесіба (засновник Айкідо)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Все вірно! Мене приваблює саме філософський бік айкідо. Тим паче після того, як лікарі знайшли у мене кісту головного мозку й категорично рекомендували берегти голову від будь-яких струсів. (Зокрема, мої нещастя з ногами не в останню чергу сталися через струс мозку, що я дістав у жовтні 2010 року...)
Коли я вже працював головним редактором журналу "РоботодавецЬ", то одна з консалтингових компаній розмістила в нашому часописі статтю про "інтелектуальне айкідо". Цей термін стосується ділових перемовин. Суть полягає в тому, щоб вловити у діях контрагента похибки і, підсиливши їх, домогтися вигід для своєї компанії.
Але я на практиці (в довколалітературних розбірках й особливо в журналістиці) давно використовував щось подібне! Наприклад, я давно звик, що супротивники мене недооцінюють. Зокрема, я виглядаю доволі молодим, і при першому знайомстві мій вік зазвичай оцінюють років на 15-20 менше від реального. Тому, бувало, приходжу я на інтерв'ю до якогось поважного чиновника, він бачить перед собою "шморкача" й починає розвішувати мені локшину на вуха. Я все слухняно "хаваю", як той "піпл", а потім прошу задати уточнюючі запитання й викладаю чиновнику все, як є насправді. Тут він дізнається, що "тупий шморкач" навіть старший за нього - але запізно, бо у мене на диктофоні вже записано його "ля-ля-ля". І за моїми уточнюючими запитаннями він вже розуміє, як я його буду бити ногами у своїй статті... От тоді у нас починається справжня бесіда, бо в обмін на те, щоб не побити того чиновника ногами, він радо видає мені справжню картинку.
Що ж до літератури, то коли ми виводили на ринок україномовний щоквартальник фантастики "УФО", я знав, що значно потужніша й організованіша російськомовна тусівка почне нещадно бити нас. А тому я зібрав докупи одразу три проекти, які наша команда під моїм керівництвом презентувала з місячним інтервалом: у серпні 2007 року - інтернет-портал фантастики, у вересні 2007 року - паперовий журнал, у жовтні 2007 року - театралізовані читання фантастики. Ясна річ, російськомовна тусівка ошизіла від нахабства якихось нікому невідомих (більш того - теоретично неможливих) україномовних фантастів. І вони почали по черзі накидатися з критикою на всі наші проекти... Але вони, по-перше, розгубились від того, що проектів аж три, і всі у різних царинах, а по-друге, не могли визначити, що є головним, а що другорядним. А по-третє, українофільська частина читачів одразу кинулась нас підтримувати ))) Внаслідок цього всього нас не змогли організовано замочити, й ми успішно зайняли нашу законну нішу. І навіть успішніше проминули кризу 2008-2009 року, ніж розкручений російськомовний часопис, який ще тоді переїхав з Києва до Волгограда ))) От що дала стратагема №6 "Здійняти шум на сході, напасти на заході" (стратагема відволікаючого маневру).

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Така цінна стаття, друже Доброславе, а нема коментарів і галів. То маєш від мене перші 5 галів за роботу. А як у житті: хто опанував це мистецтво, справді непереможний?

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Дякую, пане Анатолій!

Щодо:

Цитата:
А як у житті: хто опанував це мистецтво, справді непереможний?

Мабуть це треба питати Олексія Тищенка :) бо моє знання айкідо обмежується кількома заняттями, і як потім вияснилось, то було не воно ))

Щодо "непереможності", то треба уточнити що мається на увазі. Якщо розуміти під цим вміння набити комусь пику і не отримати здачі, то вважається, що для цього значно краще підходять інші методи, наприклад джиу-джитсу.

А для Айкідо строго заборонені змагання і спаринги, бо це суперечить його філософії. Воно може застосовуватись тільки для захисту, і то бажано так щоб не покалічити суперника, а просто відбити в нього бажання продовжувати.

Хоча зважаючи, на те, що в сьогоденні немає великої потреби бити пику іншим (на відміну від часів самураїв), то значення філософської сторони айкідо збільшується, оскільки дозволяє гармонійно жити і бачити себе частиною Всесвіту.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Спасибі, друже Доброславе, за розяснення. А як же запитати у Олексія Тищенка?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Стаття із ряду,що немає чого добавити..Залишається подякувати Доброславу за працю..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Моя праця тут була зовсім невелика :)

Явсе Світ каже:
Стаття із ряду,що немає чого добавити..Залишається подякувати Доброславу за працю..
Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Філософія айкідо - це щось особливе! Красно дякую за публікацію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Чув думку, що українське бойове мистецтво "Спас" дуже схоже за філософією, але не заглиблювався в це питання, бо коли шукав, було дуже мало інформації про Спас.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Про Спас я в курсі, але річ у тім, що моя дочка колись у школі (лячно вимовити - років 20 тому) ходила на айкідо й навіть мала жовтий пояс. Тому ця стаття - немовби згадка про мою юність )))

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

На сайті якоїсь спортивної школи бачив що вони приймають дітей на різні бойові мистецтва з 5 років, а на айкідо здається з 15 років. І це не дивно. Адже всі решта бойові мистецтва це просто "мордобої", а айкідо стоїть в стороні від них. І маленькій дитині мабуть важко пояснити його суть. До речі, засновник айкідо теж його придумав після того як багато років займався такими "мордобоями".

Але всюди є свої моменти. Часто роблять з айкідо бізнес, пропагуючи його як бойове мистецтво для лінивих, що не відповідає дійсності.

До речі, в айкідо не існує змагань, бо це суперечить його філософії гармонії.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Все вірно! Мене приваблює саме філософський бік айкідо. Тим паче після того, як лікарі знайшли у мене кісту головного мозку й категорично рекомендували берегти голову від будь-яких струсів. (Зокрема, мої нещастя з ногами не в останню чергу сталися через струс мозку, що я дістав у жовтні 2010 року...)
Коли я вже працював головним редактором журналу "РоботодавецЬ", то одна з консалтингових компаній розмістила в нашому часописі статтю про "інтелектуальне айкідо". Цей термін стосується ділових перемовин. Суть полягає в тому, щоб вловити у діях контрагента похибки і, підсиливши їх, домогтися вигід для своєї компанії.
Але я на практиці (в довколалітературних розбірках й особливо в журналістиці) давно використовував щось подібне! Наприклад, я давно звик, що супротивники мене недооцінюють. Зокрема, я виглядаю доволі молодим, і при першому знайомстві мій вік зазвичай оцінюють років на 15-20 менше від реального. Тому, бувало, приходжу я на інтерв'ю до якогось поважного чиновника, він бачить перед собою "шморкача" й починає розвішувати мені локшину на вуха. Я все слухняно "хаваю", як той "піпл", а потім прошу задати уточнюючі запитання й викладаю чиновнику все, як є насправді. Тут він дізнається, що "тупий шморкач" навіть старший за нього - але запізно, бо у мене на диктофоні вже записано його "ля-ля-ля". І за моїми уточнюючими запитаннями він вже розуміє, як я його буду бити ногами у своїй статті... От тоді у нас починається справжня бесіда, бо в обмін на те, щоб не побити того чиновника ногами, він радо видає мені справжню картинку.
Що ж до літератури, то коли ми виводили на ринок україномовний щоквартальник фантастики "УФО", я знав, що значно потужніша й організованіша російськомовна тусівка почне нещадно бити нас. А тому я зібрав докупи одразу три проекти, які наша команда під моїм керівництвом презентувала з місячним інтервалом: у серпні 2007 року - інтернет-портал фантастики, у вересні 2007 року - паперовий журнал, у жовтні 2007 року - театралізовані читання фантастики. Ясна річ, російськомовна тусівка ошизіла від нахабства якихось нікому невідомих (більш того - теоретично неможливих) україномовних фантастів. І вони почали по черзі накидатися з критикою на всі наші проекти... Але вони, по-перше, розгубились від того, що проектів аж три, і всі у різних царинах, а по-друге, не могли визначити, що є головним, а що другорядним. А по-третє, українофільська частина читачів одразу кинулась нас підтримувати ))) Внаслідок цього всього нас не змогли організовано замочити, й ми успішно зайняли нашу законну нішу. І навіть успішніше проминули кризу 2008-2009 року, ніж розкручений російськомовний часопис, який ще тоді переїхав з Києва до Волгограда ))) От що дала стратагема №6 "Здійняти шум на сході, напасти на заході" (стратагема відволікаючого маневру).

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Філософія філософією друзі,але інколи дійсно потрібно дати по пиці нахабному гомо-сапієнсу,або вправлятися у бігу..ах лихі 90-ті..))

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Два буддистські прислів'я з цього приводу:

  1. Скільки на людину не кричи, а йо*нути разочок ніколи не завадить!
  2. Якщо людина добра, це аж ніяк не означає, що вона не може зацідити в є*ало!

І ще давня буддистська премудрість:
"ні-си", що означає "будь безтурботним, немов квітка лотосу біля підніжжя Храму Істини!"

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Тобто, стати Боголюдиною. Все так просто...

 

Все починається з Любові.