Зображення користувача Доброслав Велесовий.
Доброслав Велесовий
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Айкідо - істинне будо

Категорія:

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Той, хто осягнув секрет айкі-до, відкрив Всесвіт в середині себе і може з повним правом сказати: "Я і є Всесвіт". 

aikido-uesiba.jpg

Моріхей Уесіба (14 грудня 1883 — 26 квітня 1969) — майстер японських бойових мистецтв. Засновник айкідо.
Моріхей Уесіба (14 грудня 1883 — 26 квітня 1969) — майстер японських бойових мистецтв. Засновник айкідо.

Оскільки слово "гармонія" (ай) співзвучне слову "ай" любов, я вирішив дати своєму унікальному будо назву айкі-до. Слово айкі - дуже старе, але я вкладаю в нього зовсім інший зміст, ніж воїни давнини. Айкі - це не прийоми боротьби чи завдання поразки ворогові. Це шлях, який веде до встановлення миру у всьому світі і до об'єднання всіх людей в одну сім'ю. 

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Той, хто осягнув секрет айкі-до, відкрив Всесвіт в середині себе і може з повним правом сказати: "Я і є Всесвіт". Я не зазнаю поразки, як би швидко мій противник не атакував мене. Це не тому, що моя техніка швидша, ніж техніка супротивника. Справа зовсім не у швидкості. Просто поєдинок закінчується, не встигнувши навіть розпочатись. 

Коли хтось намагається побитися зі мною, він замислює боротьбу з самим Всесвітом. Таким чином, він порушує гармонію з ним. Чи може він перемогти? Ще тільки намірившись битися зі мною, він вже переможений. Час не має міри "швидко" чи "повільно".

Айкі-до - це непротивлення. Оскільки воно не супротивляться, тому завжди перемагає. 

Той, у кого розум кривий і роздирається суперечностями, одвічно приречений на поразку. 

Як же ми можемо випрямити свій кривий розум, очистити своє серце і бути в гармонії зі всіма діями в Природі? Перш за все ти вбираєш у своє серце Творця. Це і є Велика Любов, всюдисуща у всіх куточках і у всі часи Всесвіту. "Любов не має протиріччя. Любов не має ворога". 

Той, хто не розуміє цього, не може бути в гармонії з Всесвітом. Його будо - це будо руйнування. Це не творче будо. 

Тому змагання у виконанні прийомів, визначення переможця і переможеного - це не істинне будо. Істинне будо не знає поразки. "Непереможний" - це "той, хто ніколи не б'ється". 

"Перемога" для нас - це перемога над своїм суперечливим розумом. Така нам дарована місія.

Це не просто теорія. Ти повинен практикувати це. Тоді ти сприймеш велику силу єдності з Природою. 

Не дивись супротивнику в очі, інакше твій розум буде втягнутим у них. Не дивись на його меч, інакше цей меч вб'є тебе. Не дивись на нього самого, інакше твій дух розсіється. Істинне будо полягає в тому, щоб виробити привабливість, яка дозволить втягнути всього супротивника в себе. Все, що тобі залишається зробити, - це дотримуватись цього шляху. 

Мені достатньо навіть стояти спиною до супротивника. Коли він нападає, наносячи удар, він пошкодить себе самого наміром вдарити. Я єдиний з Всесвітом, от і все. Коли я стою, він буде втягнутий в мене. Перед Уесібою із айкі-до немає ні часу, ні простору - тільки Всесвіт такий, яким він є. 

В Уесіби із айкі-до нема ворога. Ти помиляєшся, якщо думаєш, що практикувати будо означає мати багато супротивників і ворогів і порубати їх всіх. Істинне будо не має ні супротивників, ні ворогів. Істинне будо полягає в тому, щоб бути єдиним з Всесвітом, тобто злитися з Центром Всесвіту. 

В айкі-до потрібен такий розум, який хоче служити миру для всіх людей у всьому світі, а не такий, який хоче бути сильним, і тренуватися тільки для того, щоб звалити супротивника. 

Коли мене запитують, чи почерпнуті принципи мого айкі-до із релігії? Я відповідаю: "Якраз навпаки". Принципи мого істинного будо - це те, що освячує всі релігії і приводить їх до завершення. 

Я спокійний, незалежно коли і скільки б на мене нападали. В мене нема прив'язаності ні до життя, ні до смерті. Я залишаю все як є Богу. Не будь прив'язаний до життя і до смерті і залиш Йому все - не тільки, коли на тебе нападають, але й у повсякденному житті. 

Істинне будо - це праця любові. Це праця дарування життя всім істотам, а не вбивство чи боротьба один з одним. Любов - це божество-захисник всього сущого. Без неї ніщо не може існувати. Айкі-до - це втілення любові. 

Я не шукаю товариства людей. Чийого ж товариства я шукаю? Бога. Цей світ не в порядку, тому що люди шукають товариства один з одним, говорячи і роблячи дурниці. Добрі і злі істоти - одна сім'я в цьому світі. Айкі-до відкидає будь-яку прив'язаність; айкі-до не називає відносне добрим чи злим; айкі-до підтримує ріст і розвиток всіх істот і служить вдосконаленню Всесвіту. 

В айкі-до ми опановуємо розумом супротивника ще до того, як зійдемося з ним в поєдинку. Ми йдемо по життю з тією ж вимогливістю до нашого духу і намагаємося заволодіти всім світом. 

Ми безперервно молимося, щоб боротьба не відбулась. От чому ми строго забороняємо поєдинки в айкі-до. Дух айкі-до - це дух любовної атаки і спокійного примирення. З цією метою ми пов'язуємо і об'єднуємо супротивників силою волі любові. Любов'ю ми можемо очищувати інших. 

Розумій айкі-до передусім як будо, а вже потім як шлях служіння справі свідомості Світової Сім'ї. Айкі-до - не для однієї країни і не для окремої людини. Його єдина задача - виконання роботи Бога. 

Істинне будо - це любовний захист всіх істот в дусі примирення. Примирити означає дозволити здійснитися місії кожного. 

Бути на шляху - означає бути єдиним з волею Бога і йти слідом за нею. Якщо ми хоч трохи відхилимось від неї, це вже не Шлях. 

Можна сказати, що айкі-до - це спосіб вигнання демонів не мечем, а щирістю нашого Дихання. Інакше кажучи, спосіб перетворення світу демонічного розуму в Світ Духу. Така місія айкі-до. Демонічний розум буде підкорений, а Дух запанує. Тоді айкі-до принесе плоди в цьому світі. 

Без будо нація буде занепадати, тому що будо - це життя, присвячене любовному захисту і джерело пізнавальної діяльності. 

Той, хто прагне вивчати айкі-до, повинен відкрити свій розум, слухати щирість Бога за допомогою айки-до, практикувати його і постійно вдосконалюватись. Починай виховувати свій дух прямо зараз! 

Айкі-до - це не виправлення інших, а виправлення свого власного розуму. Така місія айкі-до, вона повинна стати і твоєю місією.

Моріхей Уесіба (засновник Айкідо)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Все вірно! Мене приваблює саме філософський бік айкідо. Тим паче після того, як лікарі знайшли у мене кісту головного мозку й категорично рекомендували берегти голову від будь-яких струсів. (Зокрема, мої нещастя з ногами не в останню чергу сталися через струс мозку, що я дістав у жовтні 2010 року...)
Коли я вже працював головним редактором журналу "РоботодавецЬ", то одна з консалтингових компаній розмістила в нашому часописі статтю про "інтелектуальне айкідо". Цей термін стосується ділових перемовин. Суть полягає в тому, щоб вловити у діях контрагента похибки і, підсиливши їх, домогтися вигід для своєї компанії.
Але я на практиці (в довколалітературних розбірках й особливо в журналістиці) давно використовував щось подібне! Наприклад, я давно звик, що супротивники мене недооцінюють. Зокрема, я виглядаю доволі молодим, і при першому знайомстві мій вік зазвичай оцінюють років на 15-20 менше від реального. Тому, бувало, приходжу я на інтерв'ю до якогось поважного чиновника, він бачить перед собою "шморкача" й починає розвішувати мені локшину на вуха. Я все слухняно "хаваю", як той "піпл", а потім прошу задати уточнюючі запитання й викладаю чиновнику все, як є насправді. Тут він дізнається, що "тупий шморкач" навіть старший за нього - але запізно, бо у мене на диктофоні вже записано його "ля-ля-ля". І за моїми уточнюючими запитаннями він вже розуміє, як я його буду бити ногами у своїй статті... От тоді у нас починається справжня бесіда, бо в обмін на те, щоб не побити того чиновника ногами, він радо видає мені справжню картинку.
Що ж до літератури, то коли ми виводили на ринок україномовний щоквартальник фантастики "УФО", я знав, що значно потужніша й організованіша російськомовна тусівка почне нещадно бити нас. А тому я зібрав докупи одразу три проекти, які наша команда під моїм керівництвом презентувала з місячним інтервалом: у серпні 2007 року - інтернет-портал фантастики, у вересні 2007 року - паперовий журнал, у жовтні 2007 року - театралізовані читання фантастики. Ясна річ, російськомовна тусівка ошизіла від нахабства якихось нікому невідомих (більш того - теоретично неможливих) україномовних фантастів. І вони почали по черзі накидатися з критикою на всі наші проекти... Але вони, по-перше, розгубились від того, що проектів аж три, і всі у різних царинах, а по-друге, не могли визначити, що є головним, а що другорядним. А по-третє, українофільська частина читачів одразу кинулась нас підтримувати ))) Внаслідок цього всього нас не змогли організовано замочити, й ми успішно зайняли нашу законну нішу. І навіть успішніше проминули кризу 2008-2009 року, ніж розкручений російськомовний часопис, який ще тоді переїхав з Києва до Волгограда ))) От що дала стратагема №6 "Здійняти шум на сході, напасти на заході" (стратагема відволікаючого маневру).

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Така цінна стаття, друже Доброславе, а нема коментарів і галів. То маєш від мене перші 5 галів за роботу. А як у житті: хто опанував це мистецтво, справді непереможний?

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Дякую, пане Анатолій!

Щодо:

Цитата:
А як у житті: хто опанував це мистецтво, справді непереможний?

Мабуть це треба питати Олексія Тищенка :) бо моє знання айкідо обмежується кількома заняттями, і як потім вияснилось, то було не воно ))

Щодо "непереможності", то треба уточнити що мається на увазі. Якщо розуміти під цим вміння набити комусь пику і не отримати здачі, то вважається, що для цього значно краще підходять інші методи, наприклад джиу-джитсу.

А для Айкідо строго заборонені змагання і спаринги, бо це суперечить його філософії. Воно може застосовуватись тільки для захисту, і то бажано так щоб не покалічити суперника, а просто відбити в нього бажання продовжувати.

Хоча зважаючи, на те, що в сьогоденні немає великої потреби бити пику іншим (на відміну від часів самураїв), то значення філософської сторони айкідо збільшується, оскільки дозволяє гармонійно жити і бачити себе частиною Всесвіту.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Спасибі, друже Доброславе, за розяснення. А як же запитати у Олексія Тищенка?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Стаття із ряду,що немає чого добавити..Залишається подякувати Доброславу за працю..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Моя праця тут була зовсім невелика :)

Явсе Світ каже:
Стаття із ряду,що немає чого добавити..Залишається подякувати Доброславу за працю..
Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Філософія айкідо - це щось особливе! Красно дякую за публікацію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Чув думку, що українське бойове мистецтво "Спас" дуже схоже за філософією, але не заглиблювався в це питання, бо коли шукав, було дуже мало інформації про Спас.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Про Спас я в курсі, але річ у тім, що моя дочка колись у школі (лячно вимовити - років 20 тому) ходила на айкідо й навіть мала жовтий пояс. Тому ця стаття - немовби згадка про мою юність )))

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

На сайті якоїсь спортивної школи бачив що вони приймають дітей на різні бойові мистецтва з 5 років, а на айкідо здається з 15 років. І це не дивно. Адже всі решта бойові мистецтва це просто "мордобої", а айкідо стоїть в стороні від них. І маленькій дитині мабуть важко пояснити його суть. До речі, засновник айкідо теж його придумав після того як багато років займався такими "мордобоями".

Але всюди є свої моменти. Часто роблять з айкідо бізнес, пропагуючи його як бойове мистецтво для лінивих, що не відповідає дійсності.

До речі, в айкідо не існує змагань, бо це суперечить його філософії гармонії.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Все вірно! Мене приваблює саме філософський бік айкідо. Тим паче після того, як лікарі знайшли у мене кісту головного мозку й категорично рекомендували берегти голову від будь-яких струсів. (Зокрема, мої нещастя з ногами не в останню чергу сталися через струс мозку, що я дістав у жовтні 2010 року...)
Коли я вже працював головним редактором журналу "РоботодавецЬ", то одна з консалтингових компаній розмістила в нашому часописі статтю про "інтелектуальне айкідо". Цей термін стосується ділових перемовин. Суть полягає в тому, щоб вловити у діях контрагента похибки і, підсиливши їх, домогтися вигід для своєї компанії.
Але я на практиці (в довколалітературних розбірках й особливо в журналістиці) давно використовував щось подібне! Наприклад, я давно звик, що супротивники мене недооцінюють. Зокрема, я виглядаю доволі молодим, і при першому знайомстві мій вік зазвичай оцінюють років на 15-20 менше від реального. Тому, бувало, приходжу я на інтерв'ю до якогось поважного чиновника, він бачить перед собою "шморкача" й починає розвішувати мені локшину на вуха. Я все слухняно "хаваю", як той "піпл", а потім прошу задати уточнюючі запитання й викладаю чиновнику все, як є насправді. Тут він дізнається, що "тупий шморкач" навіть старший за нього - але запізно, бо у мене на диктофоні вже записано його "ля-ля-ля". І за моїми уточнюючими запитаннями він вже розуміє, як я його буду бити ногами у своїй статті... От тоді у нас починається справжня бесіда, бо в обмін на те, щоб не побити того чиновника ногами, він радо видає мені справжню картинку.
Що ж до літератури, то коли ми виводили на ринок україномовний щоквартальник фантастики "УФО", я знав, що значно потужніша й організованіша російськомовна тусівка почне нещадно бити нас. А тому я зібрав докупи одразу три проекти, які наша команда під моїм керівництвом презентувала з місячним інтервалом: у серпні 2007 року - інтернет-портал фантастики, у вересні 2007 року - паперовий журнал, у жовтні 2007 року - театралізовані читання фантастики. Ясна річ, російськомовна тусівка ошизіла від нахабства якихось нікому невідомих (більш того - теоретично неможливих) україномовних фантастів. І вони почали по черзі накидатися з критикою на всі наші проекти... Але вони, по-перше, розгубились від того, що проектів аж три, і всі у різних царинах, а по-друге, не могли визначити, що є головним, а що другорядним. А по-третє, українофільська частина читачів одразу кинулась нас підтримувати ))) Внаслідок цього всього нас не змогли організовано замочити, й ми успішно зайняли нашу законну нішу. І навіть успішніше проминули кризу 2008-2009 року, ніж розкручений російськомовний часопис, який ще тоді переїхав з Києва до Волгограда ))) От що дала стратагема №6 "Здійняти шум на сході, напасти на заході" (стратагема відволікаючого маневру).

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Філософія філософією друзі,але інколи дійсно потрібно дати по пиці нахабному гомо-сапієнсу,або вправлятися у бігу..ах лихі 90-ті..))

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Два буддистські прислів'я з цього приводу:

  1. Скільки на людину не кричи, а йо*нути разочок ніколи не завадить!
  2. Якщо людина добра, це аж ніяк не означає, що вона не може зацідити в є*ало!

І ще давня буддистська премудрість:
"ні-си", що означає "будь безтурботним, немов квітка лотосу біля підніжжя Храму Істини!"

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Секрет айкі-до в тому, щоб досягти гармонії з рухом Всесвіту і прийти до згоди з самим Всесвітом. Тобто, стати Боголюдиною. Все так просто...

 

Все починається з Любові.