Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 665
  • Переглядів: 724

Три мозкові системи

Світ:

Гарне знання будь-якого пристрою дозволяє нам в потрібний момент розібратися і зрозуміти, що з ним не так, що треба виправити та усунути. І навпаки, коли ми не знаємо, як це працює, ми будемо отримувати негативні результати. Так само і з нашим мозком - знаючи його системи, характерні особливості і розподіл їх відповідальності, ми будемо краще розуміти себе, природу і сутність своєї поведінки. 

Ці знання дають нам глибший рівень розуміння, ефективний контроль над нашою поведінкою і, відповідно, можливість отримувати потрібні нам результати.

Уявлення про те, як функціонує мозок людини, дає нам знання про те, де він може бути нашим союзником, а де, як не дивно, може гальмувати наш рух.

Розібравшись із взаємодією його систем в контексті нашої теми, вивчивши навички мозку, ми отримаємо ключ до розуміння того, чому багато людей не можуть досягти своєї мрії, і як можна уникнути даремних зусиль при її досягненні.

Особисто для мене відомості про три системи нашого мозку внесли повну ясність у розуміння того, як працює коучинг і чому саме так ми себе поводимо.

Заглянемо всередину свого мозку і подивимося, як поживає ця «комунальна квартира».

Всі люди володіють триєдиною системою мозку, яка включає ретикулярний (рептильний) мозок, емоційний (лімбічний) мозок і візуальний мозок (кора головного мозку, неокортекс.

1. Рептильний мозок (R-комплекс) - мозок ссавців. Існує 100 млн. років і він - найдавніший. Здійснює фундаментальний вплив на нашу поведінку. Відповідає за безпеку виду і управляє базовою поведінкою: інстинкт розмноження, захист своєї території, агресія, бажання всім володіти і все контролювати, слідування шаблонами, імітація, обман, боротьба за владу, прагнення до ієрархічних структур, ритуальне поведінка, контроль меншості.

Йому притаманні холоднокровна поведінка, відсутність співпереживання, байдужість до наслідків наших дій щодо інших людей. Говорячи сучасною мовою, - «переможець отримує все», «у кого сила, той і правий», «переможців не судять». Не дарма вбивцю ми зазвичай називаємо «холоднокровним», а філософ Ніколо Макіавеллі наголошував на принципі «ростити в собі звіра».

Його функції досить прості: «бігти - битися - завмерти». Він дуже корисний для негайних реакцій. Спочатку - реакція, потім осмислення. Це наш «автопілот», яким свідомо ми управляти не можемо. Його головне завдання - захист тіла, Він налаштований на оборону, він завжди «на сторожі» і видивляється на небезпеку для організму.

Отже, він завжди сприймає навколишній світ негативно, як такий, що повний загроз і неприємностей.

Рептильний мозок бачить світ зовсім по-іншому. У ньому живуть сліди наших первісних «рептильних» страхів, які діти проявляють, здавалося б без жодних підстав, ледь навчившись розмовляти. Може, не випадково, звук «п-с-с-с!», який зазвичай ми видаємо, закликаючи до тиші або привернути увагу, нагадує шипіння наших предків-рептилій? Так само наш R-комплекс діє в наших снах, і ми все ще чуємо тупіт динозаврів. Його не можна обійти або ігнорувати, але еволюція подбала про те, щоб пригальмовувати зайву активність рептильного мозку, створивши у скроневих долях гальмуючі центри.

Вдень активність R-комплексу пригнічується неокортексом, але в стані сну він може знову активізуватися, і тоді ми переживаємо первісні страхи - ми боїмося впасти або падаємо, тікаємо від переслідування, відчуваємо сексуальні переживання.

Функція рептильного мозку, безумовно, корисна для виживання у випадку реальних небезпек. Але, якщо стан виживання стає сутністю всього життя, ви потрапите в його полон.

Саме рептильний мозок в першу чергу стає об'єктом зовнішніх маніпуляцій з метою впровадити вам постійну боязнь «не вижити», годуючи інформацією про кризи, про зростання цін, війни, катастрофи, аварії, насильства, при проведенні болючих реформ, що лякає сучасне суспільство від колиски до самої могили.

Під впливом такого програмування вас намагаються «замкнути» до рептильного мозку, щоб потім легко контролювати. Все, що їм потрібно від нас - це наш страх.

Він так само іноді плутає уявну небезпеку з реальною загрозою. У таких ситуаціях рептильний мозок буквально бере під контроль розум і тіло.

У доісторичні часи він добре охороняв наше тіло, але тепер часто гальмує наші трансформаційні процеси, поки не переконається, що організму нічого не загрожує. Напевно ви можете пригадати, що у вашому житті були моменти, коли рептильний мозок брав гору над вашим розумом і ви занадто реагували на ситуацію? У якомусь сенсі наш рептильний мозок все ще виконує в нас функції древніх динозаврів, або наших далеких і диких предків.

2. Лімбічна система - «емоційний мозок». Його вік 50 млн. років. Це спадок від стародавніх ссавців. Він відповідає за виживання особини, самозбереження і самозахист; управляє соціальною поведінкою, материнською турботою і вихованням. Він бере участь в регуляції функцій внутрішніх органів, нюху, інстинктивної поведінки, переживань, пам'яті, сну, неспання та ін. Цей мозок на 98% ідентичний мозку «братів наших менших». До речі, може, саме тому ми так любимо своїх домашніх вихованців?

Емоційний мозок вважається головним генератором емоцій, пов'язує емоційну і фізичну діяльність. Тут зароджуються страх, веселощі, зміна настроїв. Саме лімбічна система піддається впливу психотропних речовин. Порушення в роботі лімбічної системи можуть викликати нічим не з'ясовні напади люті, страху або чутливості.

Емоційний мозок дарує нам «життя почуттів». Важливо знати, що це «одноманітний мозок», він любить комфорт і рутину, прагне до безпеки та сталості. Для емоційного мозку безпека - це робити сьогодні те, що ти робив вчора, а завтра - те, що робив сьогодні. Співпрацюючи з рептильним мозком, він переносить уроки минулого на момент «зараз» і не думає про майбутнє. Іншими словами, він пов'язує всі спогади так, нІби події відбувалися в теперішньому часі, і тоді ви переживаєте почуття та емоції з минулого досвіду.

«Гравітація» емоційного мозку в своєму прагненні зберегти те, що у нас вже є,чинить опор змінам, утримує і тягне нас назад, в так звану «зону комфорту» - status quo як частину гомеостазу. Будь-які наші спроби вийти з неї для емоційного мозку - стрес. Запам'ятайте це поняття - «зона комфорту», ​​воно вкрай важливе для розуміння нашої поведінки, коли ми наважуємося на зміни.

Можна сказати, що це наш «дбайливий батько», «батько, який оберігає». Йому подобаються знайомі вам речі: «мамина їжа», все, що радувало вас із самого дитинства, звичне оточення, поведінка і обстановка. Кожне рішення, яке ви збираєтесь зробити, проходить через його фільтр: «А чи добре це для мене? А чи безпечно це для моєї родини? Чи немає в цьому загрози? ». І якщо щось загрожує, ви відкидаєте цей вибір. Іншими словами, коли емоційний мозок приймає рішення, він ґрунтується на тому, що вам близьке і знайоме.

Коли ви відчуваєте опір змінам, це означає, що емоційний мозок керує вашим розумом.
Його риси:
- Живе теперішнім часом;
- Аудіальність (комунікації за допомогою звуків і тонів);
- Орієнтація на життя в групі, його пріоритет - виживання групи, сім'ї, клану;
- Не знає варіантів, тільки «так» і «ні», «добре-погано», «це або те»;
- Асоціативність з певними моментами життя - коли ми думаємо про щось, ми входимо в образ і відчуваємо почуття.

Емоційний мозок не відрізняє загрози нашому тілу від загрози нашому его. Тому ми починаємо захищатися, навіть не розібравшись в суті ситуації. Коли хтось зачіпає наші почуття, він виділяє адреналін, стимулює приплив крові до великих м'язів, миттєво концентрує наші думки для захисту від загрози.

Важливо знати, що до того, як у вас почнуть відбуватися якісь трансформаційні процеси, емоційний мозок повинен зрозуміти, що вся група, сім'я або клан будуть у безпеці. Його мислення влаштованео так, що він завжди буде шукати прояви подібності. Наприклад, при спілкуванні з новими людьми він відчує безпеку «зони комфорту», ​​коли переконається, що нова людина схожа на вас. Це виконання його функції «свій-чужий». Переконати його в цьому - завдання вашого розуму.

«Все, що ви хочете, знаходиться відразу за зоною вашого комфорту», ​​- говорить Роберт Аллен, співавтор книги «Мільйонер за хвилину». Рептильна та емоційна системи мозку існують разом вже 50 млн. років і дуже добре взаємодіють. Тому так важливо розуміти, що ці дві міцно пов'язані системи часто можуть брати контроль над розумом і тілом. Для рептильного мозку загроза може бути фізичною, для емоційного - емоційною. Наприклад, втрата любові, страх незвіданого або зміни, що відбуваються в житті людини. Ваш емоційний мозок може відкидати всі ваші зусилля, припустимо, коли ви худнете. Замість того щоб правильно харчуватися, ви ловите себе на тому, що неусвідомлено тягнетеся до їжі. Емоційний мозок в цьому винний - він сконцентрований на моменті «зараз» і чуйно стежить за вашими бажаннями в даний момент, негайно реалізує всі ваші звички. Хто худнув, той знає: варто втратити контроль, і одразу ж зайві калорії у вас виявляються в роті.

Як же подолати «чуйну турботу» і звички наших найдавніших мозкових структур і добитися того, чого ви свідомо хочете? Вам необхідно дізнатися, як використовувати сили візуального мозку.

3. Візуальний мозок (кора головного мозку, неокортекс - ліва і права півкулі).
Це раціональний розум - наймолодша структура. Вік 1,5 - 2,5 млн. років. Він являє собою те, що ми називаємо розумом: роздуми, умовиводи, здатність до аналізу, У ньому відбуваються пізнавальні процеси. Він володіє просторовим мисленням, тут виникають візуалізаційні картинки, зосередженість на майбутньому, його дослідження та аналіз. Має 16 трлн. сполучних нейронів і займає більшу частину черепної коробки.

Людський мозок містить близько 10 в 13 ступені синапсів. Синапс - це місце контакту, щілина між нейронами. Таким чином, число різних станів, в яких він може перебувати, являє собою число 2, помножене саме на себе десять трильйонів разів. Це неймовірно велике число, що набагато перевищує кількість усіх електронів і протонів у Всесвіті, яке менше, ніж число 2, зведене всього в ступінь 10 в кубі. Якщо спробувати записати число можливих комбінацій (варіантів зв'язків) між його нейронами, то нулі доведеться записувати 75 років! Це дає неймовірну гнучкість мислення, колосальні можливості бачення майутнього, спрагу знань.

З його допомогою ви можете уявити все, що захочете!

Це ще й наша «мислемішалка» (приблизно 60 000 думок в день!).
Цей мозок може визначити:
- Які дії вам потрібно зробити,
- Поставити цілі і скласти план,
- Обговорювати ваші цілі і мрії,
- Надихнути вас і стати причиною дій на короткий проміжок часу,
- За допомогою логіки приймати або відкидати ідеї та цілі.

Важливо пам'ятати, що свідомий мозок не відповідає за дії на довгостроковій основі. Сьогодні нейрологія довела, що свідомий мозок відповідає за перспективні цілі всього на 2%. Решта 98% - відповідальність нашої підсвідомості. Поль Мак-Лін, автор моделі структури та еволюції мозку, яку він назвав «триєдиним мозком», говорив: «Ми повинні подивитися на себе і на світ очима трьох абсолютно різних особистостей», дві з яких не озброєні мовою».

Людський мозок, вважає Мак-Лін, «рівнозначний трьом взаємозалежним біологічним комп'ютерам», з яких кожен має «свій власний розум, своє власне відчуття часу і простору, власну пам'ять, рухову та інші функції.

Тепер, маючи уявлення про устрій нашого мозку, можна рухатися далі. Свого часу Конфуцій говорив, що «світ перетворять ті, хто зміг перетворити себе, знаючи, що найбільша майстерність починається з контролю розуму. Коли розум стає слухняним слугою людини, весь світ ляже біля її ніг».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Здається, помилка: "мозгові" треба виправити на "мозКОві"

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Тобто два перших види мозку це підсвідомість, а візуальний мозок це сідомість. ?Так? ?Чи я неправильно зрозумів?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття пані Олена..Я не знаю правильно чи не правильно говорити,що людина пішла від тварини..Як сприймати теорію Дарвіна..буквально чи через аналогії..Адже якщо фарисеї запхали свого носа у Святі Книги,то що їм Дарвін..Дуже зручно з одного боку прищепити людям ідею,що вони пішли від тварин, а там вже недалеко до раба божого чи гоя..і відповідне відношення до них(людей) з боку вищої раси чи ''богообраного'' народу..Ось таке рівняння..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

"Як сприймати теорію Дарвіна.."
Спробую відповісти за пані Олену.

Так само як і теорії давнини про "плоску Землю" чи ближчу до сучасності "Теорію механіки Ньютона". Тобто: "Як спрощений опис загального процесу еволюції."

У цьому відео детально показана загальна еволюція: https://www.youtube.com/watch?v=swmcwuKySsY

Ми точно не Раби, бо у кожного є Свобода вибору. А, отже, ми усі й усе навколо - це Творіння. Тому детальніше питання Хто ми такі - це питання про наші вподобання. Головне, щоб це не сприяло появі Пихи, бо вона розриває зв’язок із усім Всесвітом, де кожен камінчик - така сама ланка в колі еволюції, як і людина.

То як? Вас все ще зачіпає наявність тваринного етапу у Еволюції нашого Тіла? Як на мене, Знання Всесвіту не з’явилися одразу. Ми, як частинки Творця, Творимо цей світ із середини, й потім Наші здобутки накопичуються у Свідомості Творця. Тому Еволюція - це результати нашої спільної роботи. :)

Тому й існують усі ці заклики жити усвідомлено й техніки "переперегляду", я б сказав повторне, усвідомлене "перепроживання" вже минулої частини життя. Що дозволяє усвідомити усі життєві Уроки й підготувати увесь здобутий досвід для передачі Творцеві.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую Вадиме за відповідь..Цікава думка про передачу свого досвіду Творцеві..Уявляю цей момент..Це квінтесенція усіх наших народжень-перероджень..момент істини..
Мене зовсім не зачіпає,що моє тіло пройшло еволюцію від найпростіших форм..правда важливіша ніж мої емоції..а пиха(надмірне почуття власної важливості)-це дійсно велика перешкода на шляху...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Отже - все чудово. :) Живімо усвідомлено й Творімо цей прекрасний світ далі!

Хай Буде!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ каже:
Гарна стаття пані Олена..Я не знаю правильно чи не правильно говорити,що людина пішла від тварини..Як сприймати теорію Дарвіна..буквально чи через аналогії..Адже якщо фарисеї запхали свого носа у Святі Книги,то що їм Дарвін..Дуже зручно з одного боку прищепити людям ідею,що вони пішли від тварин, а там вже недалеко до раба божого чи гоя..і відповідне відношення до них(людей) з боку вищої раси чи ''богообраного'' народу..Ось таке рівняння..

Недавно переглянув фільм «Предположение» (Alleged) (2010)
про події 90 річної давнини, описані в статті "Обезьяний процесс"

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Здається, помилка: "мозгові" треба виправити на "мозКОві"

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Автор статті Сергій Бернов. Я її тільки переклала з російської. Помилку виправила.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

В світлі цієї статті - гарно відкривається зміст пропагованого на НО терміну ГРА з її правилами, межами, учасниками і задоволенням.
А огляд на відмінно)

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Дякую, пані Олено.

Бачу кілька висновків:
1) спільнота людей на НО це така собі "сороконіжка". :) Хтось робить один крок, ділиться результатами, потім хтось хапається за ці результати (намагається усвідомити) й робить нове відкриття - наступний крок... І так ми усі разом рухаємося. :) Як колективний організм з тисячами рук, очей, досвідів...

2) нове усвідомлення символу Галара (козак на драконі), обговорення якого, припускаю, й стало причиною появи цієї статті. Людина у своїй сутності має два полюси - тваринний і духовний. Тваринний проявлений явно та сильно, духовний наявний лише як зародок. Отже, Козак, що осідлав Дракона (r-комплекс) - це торжество Духовного полюсу над тваринним.

У такому розумінні, здавалося б, зайва на зображенні річ як спис та його вістря стають уособленням Наміру та Вістря цього наміру (чоловіча енергія), що впорядковує Всесвіт (в основному - жіноча енергія).

Розуміння такого ефекту посилення наміру можна взяти з розуміння роботи підсилювача сигналів, коли слабкий сигнал на його вході може отримати усю силу його джерела живлення.

Також хочу звернути увагу на те, що стать людини позначає лише невелике зміщення балансу жіночих та чоловічих енергій в організмі. Хто чув про сексуальну Тантру, той зрозуміє, про що я.

3) вихід з-під контролю емоційного мозку здійснюється шляхом зниження впливу власних емоцій на свою поведінку (не обов’язково зниженням власної емоційності, головне - усвідомленням наявності цього впливу та розірванням причинно-наслідкового зв’язку цього впливу на власні рішення).

Отже, хто схильний надто сильно (неконтрольовано) радіти, так само легко можуть перейти й до такого ж неконтрольованого стану відчуття інших, не настільки приємних емоцій (це маленький камінець у город пана Анатолія, але не як зловтішання, а як підказка до напряму для самовдосконалення).

4) вміння генерувати емоції відкриває нам шлях до контролю над емоційним мозком і, відповідно, нашим тілом. Той же Намір - це відчуття тіла.

5) подолання емоції Страху (це вже десь близько до r-комплексу) (коли людина _спокійно_ переживає ситуацію, що спричиняє у неї Страх, підтримуючи цей процес спокійним глибоким диханням, долаючи таким чином Жах) надає людині Силу, достатню для подоланню ситуації, що спричинила цей Страх - Мужність. Техніка перепроживання усіх раціональних Страхів, що сидять у людині дозволяє звільнити її внутрішні зажими, зробити її вільною.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Пане Вадиме, символ Галара вже не раз розкривався і я так розумію, що цей символ означає "дружбу людини і дракона і співробітництво між ними". Це вам не "козак на коні". Тому твоє, Вадиме, пояснення: Людина у своїй сутності має два полюси - тваринний і духовний. Тваринний проявлений явно та сильно, духовний наявний лише як зародок. Отже, Козак, що осідлав Дракона (r-комплекс) - це торжество Духовного полюсу над тваринним. - цілком поже бути прийнято в якості гіпотези.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Пане Анатоліє, дякую за реакцію. Хочу зауважити, що я не претендую цим своїм дописом на абсолютну істину чи абсолютну повноту.

Це моє бачення. Не маю наміру його нікому доводити, проводити голосування, щось підраховувати, давати означення, збирати комісії (чи ще якимось чином) для його прийняття чи відхилення... Хто відчуває в ньому Правду - сприймає, хто ні - шукає своє розуміння. І це правильно.

Бо єдиного абсолютного вірного бачення, як на мене, бути не може. Бо кожен з нас - це окрема унікальна особистість й правду цього світу ми можемо визначати лише шляхом колективної підтримки (чи не підтримки) будь-чого у оточуючому світі.

Хай щастить кожному у власних пошуках! :) І хай кожен отримає кількаразово посиленими свої власні дії собі у відповідь.

Хай Буде!

П.С. Ти ж зі мною згоден, Друже? :)

П.П.С. Пане Анатолію, Ти ж розумієш, що я не зі зла Тебе підколюю. :) Я лише хочу показати Тобі зворотний бік часто застосовного Тобою методу впливу на присутніх тут (і не лише) Людей (як-от заклики "зняти личину", чи "незначні" переформулювання зі звинуваченнями, що люди подумають чи подавати руку допомоги коли інший скаже "Привіт")...

П.П.П.С. Щоб вже бути до кінця справедливим, відзначу, що, ймовірно, у мені також присутня ця "шпичка".. :) Інакше б на такі речі пана Анатолія я б не реагував. Але я її усвідомлюю і контролюю, а саме усвідомлення усіх своїх сторін є тим шляхом до відчуття власної Цілісності, до якої нам усім треба прийти.

Тож, ходімо далі, Друже. У нас ще багато, у т.ч. й спільної, роботи. :)

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Знову ж таки можна привести аналогію цих мозкових систем зі спіральною динамікою.

Люди, в яких домінуючу роль грає "емоційний мозок" є типовими представниками "синього рівня". А ті, в кого домінує "візуальний мозок" є типовими представниками кількох наступних рівнів. В Україні зараз якраз відбувається перехід людей з синього рівня на вищі.

ПІсля "візуальної" повинна йти "інтуїтивна" система мозку, яка дозволить сприймати інформацію напряму із навколишнього середовища, без посередництва візуального рівня (інтелекту, думок). Тоді в людей почнуть проявлятися різні цікаві здібності і робити погані справи в такому середовищі стане фактично неможливо.

Але до тих часів, мабуть ще досить далеко. А зараз треба вивести людей з "зони комфорту" і навчити застосовувати їх "візуальну систему мозку", та ще й правильно застосовувати, тобто не з егоїстичних міркувань, а в гармонії із законами Всесвіту. Саме для цього завдання дуже добре підходить аріохрестиянство, в такому вигляді як його пропагує пан Каганець. Таке моє розуміння.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Інтуїтивною системою мозку малесенька залоза в середині мозку це міст між матеіальним і духовним світом.

Для включення людям потрібне гармонійне суспільство де кожен зможе себе реалізувати таким як є, відділення від цього суспільства еліти - це шлях знищення суспільства і еліти, оскільки, окремо вони існувати не зможуть, як і ці три мозкові системи.

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже Вадиме, ти доброзичливий чоловік. Це я вже давно визначив для тебе. Ти радієць за натурою, тобто здатний радіти не лише від своїх успіхів, а й від чужих. Багато чого з того, що ти написав вище, я підтримую. Нав'язати комусь інший світогляд це схоже на те, як заставити коня пити, коли він не хоче. Ще й можеш отримати копитом у лоб. От подобається тобі друже, КОЗАК НА ДРАКОНІ, то хай буде й так.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Радіймо, пане Анатоліє.

Загалом, я писав про Духовний полюс людини і хто там його уособлює на зображенні - у цьому моєму розумінні не так важливо. Опис Галару є тут. І там сказано саме про козака на драконі... :) https://www.ar25.org/node/16675

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже, Вадиме, дякую за посилання на ГАЛАР. А звідки взялася така назва? Ось зробив виписку звідти: Сучасний українець не вбиває дракона, як це колись зробив Котигорошко зі Змієм Гориничем («горинич» – той, що живе вгорі, на верху, тобто «змій літаючий»): він досягає абсолютної перемоги, бо перетворює свого ворога на друга. Українець покозачив дракона, дав йому ім’я Галар і розкрив сенс його існування – служити людині. Галару так сподобалось бути козацькою «літаючою фортецею» і він так перейнявся українським духом, що у нього виріс козацький чуб. Він несе українця небесами з явним задоволенням, на його хижій драконячій морді сяє радісна посмішка. Питання ще й у тому, що Дракон символізує собою Нечисту Силу. У народній свідомості це точно так і є. Подружитися українцю із Драконом, підкорити собі Нечисту Силу - для народу це буде чиста фантазія. Як ти, друже на це дивишся?

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Я думаю, що Гармонія не передбачає нічийого підкорення. Як і питання, кого вважати нечистим є дуже дискусійним.

Кожен рухається у той напрямок, який вважає правильним й обирає стратегію, яку вважає ефективною згідно власних вподобань та умінь та властивостей.

Кажете, Дракон то "Нечиста сила"... Я бачу, що просто Сила, яка, діє згідно власної стратегії. Вона просто не вміє поводитися інакше, аніж описано вище про r-комплекс. Вона нетворча, вона не вміє викручуватися, вона боїться (зрозумійте це - ця сила потужна, але й вразлива перед незнайомим водночас), а тому, задля власної безпеки, вважає за краще все контролювати.

Можна дуже довго говорити про це, але як я бачу, це вийде на розуміння терміну Союзник. Це такі дві Сили, що прикривають одна-одній "спину" - слабкі місця. Загалом, вибір союзників - це дуже важлива, як на мене, річ, бо будь-який союз зменшує доступну гнучкість та варіанти вибору, адже їх вже потрібно узгоджувати... Проте - це вже питання вибору та прийняття Рішення.

Якщо Людина - особа творча, зробить такий вибір і зможе переконати Дракона, що краща стратегія Захисту (наприклад, менш ресурсо й часо-затратна) - це діяти Разом... то вони почнуть діяти як одне ціле. Людина - приймає зважені рішення й спрямовує свій Намір, Дракон - підтримує Намір потрібною потужністю.

Обидва учасники досягають успіху.

От і виходить, що частина нашої підсвідомості, наше Тіло (на противагу Розуму), і є той Дракон. І він не допустить неконтрольованої й безвідповідальної поведінки. Тому - з ним треба подружитися, показати, що у свідомому керуванні Тілом немає небезпеки й довірившись Творчому началу усі разом лише виграють. Але, для цього Свідомості потрібно тренуватися брати важелі керування Тілом у свої руки... Загалом, є дуже багато практик для цього і кожному потрібно знайти свій Шлях.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Дракон точно не є "Нечистою силою" :) Він уособлює собою деякі типи енергій, які самі по собі не можуть бути поганими чи хорошими. Наприклад, сексуальну енергію. Якщо вона буде повністю безконтрольною, то це матиме негативні наслідки. Але якщо її тримати під контролем, поєднати приємне з корисним :), то від неї буде позитив. Але ні в якому разі не можна її притискати. Бо це призведе вже до негативних наслідків. Важливо розрізняти значення слів "контролювати" і "притискати".

От "підкорити Дракона" - це взяти під контроль ці грубші енергії і використовувати їх раціонально.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже Вадиме, ти пишеш про Дракона, як можливого союзника людини. Доброслав точно не вважає Дракона Нечистою силою (=Диявол). Справа в народній свідомості: абсолютна більшість українців, гадаю, уособлює Дракона (Змія) саме з Дияволом. Ось чому виходити в народ із символом Галара - це отримати гарантовану поразку. Ви будете казати про дружбу Тіла і Духу, а в народі будуть думати саме про Людину і Диявола, між якими не то що дружба, а й компроміс є недопустимим.. А може я помиляюся і ви більше (глибше!) знаєте про настрої людей?

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Ну в такому разі, ще варто відмовитися від віри в реінкарнацію і ще багатьох речей. І тоді нас дійсно зрозуміє набагато більше людей :) Але, що тоді залишиться від аріохрестиянства?

Тут мені подобається стандартна відповідь пана Каганця, що еліта і так сприйме істину, а решта пізніше підтягнеться, коли зрозуміє, що "так починають думати всі".

Анатолій Висота каже:
Друже Вадиме, ти пишеш про Дракона, як можливого союзника людини. Доброслав точно не вважає Дракона Нечистою силою (=Диявол). Справа в народній свідомості: абсолютна більшість українців, гадаю, уособлює Дракона (Змія) саме з Дияволом. Ось чому виходити в народ із символом Галара - це отримати гарантовану поразку. Ви будете казати про дружбу Тіла і Духу, а в народі будуть думати саме про Людину і Диявола, між якими не то що дружба, а й компроміс є недопустимим.. А може я помиляюся і ви більше (глибше!) знаєте про настрої людей?
Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

У мене тут багато думок роїлося у голові, тож - пробіжуся галопом по усіх і спробую не затягувати й перейти відразу на конструктив:

1. Все, що стосується дракона я вже сказав своєму дописі вище. На абстрактні речі - абстрактне пояснення.

2. Я не проводив ніяких соціологічних досліджень, щоб говорити про "настрої людей", але я бачу тенденцію куди рухається світ. Й описане вище моє тлумачення символу відповідає цьому рухові.

Речі, які не відповідають рухові у цьому напрямку - рухові до власної Цілісності й Гармонічної взаємодії, просто не зможуть існувати, або ж відійдуть на маргінес.
І в цьому відіграє така чудова й неспинна властивість нашого простору як Плинність.

До речі, нещодавно обговорювалася можливість і потреба Життя вічного у власному тілі (https://www.ar25.org/node/30122). Моє бачення на це таке, що Смерть у цьому світі виконує цілком визначені позитивні функції. Функція забезпечення Плинності Світу - одна з них. Інша - турбота про збереження ресурсів. Якщо ці функції будуть виконані Людиною власноруч, як на мене, Смерті не доведеться брати цю роботу на себе... Але це вже інші теми.

Я не бачу надто великої зацикленості людей на символі Дракона й суто негативним його сприйняттям. Фанатичного іудохристиянства у нашому суспільстві небагато й ми знаємо, що це рух в нікуди, тож - майбутнє не за ним.

Все у наших руках. Подаваймо своє бачення і якщо люди у ньому відчують Правду - воно, з часом, візьме гору: "Лупаймо сю скалу...", - дуже влучні слова для будь-якої праці. :)

Отже, підсумовуючи, "Віра" і "Надія" - це все, що потрібно для досягнення успіху у будь-якій праці. "Любов" - для мотивації та, власне, натхнення. І, звісно, ресурси, від оточуючого Всесвіту (однодумців), що бажатимуть того самого Результату або ж, просто, бачитимуть у цій роботі задоволення якихось власних потреб.

Це єдиний "рецепт" успішного спільного творення навколишнього світу. Не треба шукати й створювати ворогів, треба шукати (за потреби) й залучати до Своєї роботи Союзників, адже всі ми, за великим рахунком, бажаємо одних і тих самих речей, варто лише проявити чутливість і спробувати знайти ці точки дотику.

Хай буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Невелии...чке уточнення щодо розуміння будь-яких явищ.

Тут нещодавно пробігав перелік природних законів... за сам перелік не знаю, але от один пункт видається мені дуже точним (бо тут використана звичайна математика множин).

https://www.ar25.org/node/22043 - "Закон Протилежності - підзакон полярності. Протилежний спектр містить інформацію про інші спектри, припускаючи інформацію про те, чим спектр НЕ є. Так, контролювання протилежного спектру дозволяє контролювати шуканий спектр."

Так-от, багато людей використовують у повсякденні таку річ як стереотипне мислення. Наче й непогана річ - дає швидкі відповіді за мінімумом затрачених зусиль, проте може підсовувати сюрпризи.

А сюрприз у нашому випадку з термінами може бути в перевертанні значення терміну на протилежне. І виходитиме так, що ті, хто так бояться й опираються Дияволу, стануть йому завзятими помічниками... Бо їх, просто, піймають на гачок Емоцій.

Всі можуть бачити, як перевернувся зараз термін Фашизм. Й хто його використовує... Й які дії за ним ховають...

Тому, як на мене. варто дивитися не у назву, а скрізь шукати Суть, а суть шукати, за Плодами, за якостями... Тому - виберіть собі Шлях з бажаними кожному якостями й менше користуйтеся ярликами.

П.С. До речі, як бачу, на гачок емоцій на НО зараз можна так само добре ловити Людей, як і в інших місцях нашого суспільства. Навіть, якщо це емоції радості... Усвідомлене сприйняття дійсності (суті речей) - єдиний шлях уникнути такої маніпуляції.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дуже виважений і гарний коментар останній в тебе, друже Вадиме. А ось це виділяю: Отже, підсумовуючи, "Віра" і "Надія" - це все, що потрібно для досягнення успіху у будь-якій праці. "Любов" - для мотивації та, власне, натхнення. І, звісно, ресурси, від оточуючого Всесвіту (однодумців), що бажатимуть того самого Результату або ж, просто, бачитимуть у цій роботі задоволення якихось власних потреб.Це єдиний "рецепт" успішного спільного творення навколишнього світу. Лиш трішки зміню: з Любові будемо мати Віру, Надію, Намір, Плани, Ресурси і втілення всіх мрій. А ресурси, друже Доброславе, можна отримати лише з народу. Як ставиться народ до Галара? Ніяк. Він про нього просто не знає. Варто зробити найпростійший експеримент. Стати з прапором Галара на Майдані і за кілька годин записати на диктофон всі запитання й обговорення тих людей, які насмілилися запитати про цей символ. А потім наважитися викласти це на НО. Це й буде соціологічний експеримент. Тільки хто проведе цей дослід?

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Ти, пане Анатоліє. :) Бо ніхто нікому нічим не зобов’заний і кожен робить те, що вважає за потрібне.

А, заодно, був би добрий хід з популяризації символу, адже - найкращий спосіб щось поширити, задати людям спрямовуюче запитання... Бо запитання... зазвичай, уже містить у собі відповідь.. :)

Тому, соцопитування - це чистої води маніпуляція, бо декларує зовсім не те, заради чого проводиться. ;)

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Крім прапора з Галаром ще можна зробити додаткові написи, що Ісус це не Месія, що Біблія фальсифікована, а Старий Завіт то взагалі маячня, що Попи і офіційна церква не є представниками Бога, що їсти тіло Ісуса і пити його кров то погано і так далі.

Потім згідно реакції людей прийдеться відмовлятися від цих всіх тверджень :)))), щоб люди легше сприйняли "нове вчення". Правда "Нового вчення" вже тоді не буде.

Цитата:
Варто зробити найпростійший експеримент. Стати з прапором Галара на Майдані і за кілька годин записати на диктофон всі запитання й обговорення тих людей, які насмілилися запитати про цей символ. А потім наважитися викласти це на НО.
Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

На мою думку, найкращий агітатор проти Російської церкви - Олександр Невзоров.

Хай Буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

1. Це тема про мізки, спосіб мислення, контроль над власним тілом... а не проагітацію проти рос. церкви.
2. Краще агітувати За, а не проти (https://www.ar25.org/node/18400).
3. Невзоров нам непотрібен, нам опитування-пропагування здійснить пан Анатолій Висота, у Вас так багато енергії, невже йому не допоможете? Тільки не бийте перехожих.. а то ефект вийде протилежним...

А, може, Вам є що сказати про мислення? Як нам усім стати кращими?

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Коментарі про переклад видалив. Панове, творіть самі, не треба гадити у роботу інших.

Пане Андерс, це не стільки до Вас, кого, можливо, дійсно, цікавило питання про важкість читання перекладених текстів, як до пана Сергія, якому хай це буде попередженням про потребу ведення конструктивної бесіди.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже, Доброславе, нам би найперше, утвердити в народній свідомості ПРАВИЛЬНИЙ ПРАПОР - жовто-блакитний. Що й робили наші друзі, наприклад, Петро Підкова на Майдані.

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Згідно індійського вчення (яке прийшло до них з України) існує трансцендентний (вічний і всюдисущий) Бог, який у безмежному просторі кожної миті породжує і одночасно знищує безліч Всесвітів. У кожному Всесвіті породжуються боги, які керують всіма процесами у цьому Всесвіті, керують еволюцією цього Всесвіту: утворенням Галактик, зірок. планет біля зірок, життям на окремих планетах (їх еволюцією від найпростіших організмів до людини), вдосконаленням людей і через них вдосконаленням всього Всесвіту, одухотворенням Всесвіту і злиттям його з трансцендентним Богом. Як на мене трактування еволюційного розвитку досить логічне. На мою думку боги у кожному Всесвіті це частинки трансцендентного Бога, які присутні як іскри божі у кожній людині (і не тільки людині). Еволюції за Дарвіном не відбувалося (він сам це заперечував). Проходило вдосконалення створення тіл з неживої матерії. Про це знали ще в Трипіллі, але ті які могли осягнути космічні знання.
Я підтримую ту думку, що "нечистий" це наша підсвідомість, а "ангел" це наша свідомість. Підсвідомість підказує боротися за своє життя будь-якими методами, а свідомість каже: "чого варте тіло, якщо занапастиш свою душу (дух)".

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Світодаре, ти пишеш: Я підтримую ту думку, що "нечистий" це наша підсвідомість, а "ангел" це наша свідомість. Підсвідомість підказує боротися за своє життя будь-якими методами, а свідомість каже: "чого варте тіло, якщо занапастиш свою душу (дух)". Приймаю з таки уточненням: Противник, як особистість, існує поза людиною. А в людині в підсвідомості є та струна, яка бринить на заклики Нечистого.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Просто в яблучко, пане Анатоліє. У мене також подібне розуміння.

Частоти вібраціїї Тіла людини (два нижніх мозки згідно цієї статті) перебуває у спектрі досяжності супротивника Творця - Сатани (згідно книг О. Філатовича), а не незрозумілої "нечистої сили").

А це, не мало й не багато, усе, окрім Божественної Любові - Агапе...

Це дає тому можливість впливати на людину, використовуючи її слабкості (залежності). Думаю, саме тому різні релігії називають тіло "нечистим". :)

Але воно не є таким насправді, Тіло (Дракон у описах вище) є частиною Людини й Духовний її полюс просто повинен взяти його (Тіло) у Союзники. Лише так Людина може бути цілісною й досягти свого Перетворення (Трансформації, Преображення...) на Духовному шляху.

П.С. Супротивником Сатану (масло-масляне) зараховано також за досить загальним критерієм - "Хто не збирає, той - розкидає." Тож, тут також рішення за кожним окремо, який напрям руху (Шлях) той обирає - Творчого вдосконалення Світу (Спів-Творця) чи будь-який інший.

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Сатана - це егрегор (втілений образ) наших поганих думок і вчинків. Поганими думками і вчинками ми підживлюємо егрегор Сатани, втіленого зла.
Вимушений себе поправити. Гріх як вияв поганих думок і вчинків виникає тоді, коли свідомість починає підігравати підсвіломості, а не керувати підсвідомістю. Тварини не грішать, бо вони не мають свідомості. вони не відають що творять.
Я не вважаю тіло і підсвідомість нечистими. саме тому я взяв слово нечмстий тут в лапки. Але свідоиість, підігруючи підсвідомості, робить їх нечистими.
Цікаво інше, коли свідомість почала підігрувати підсвідомості? Чи це такий експеримент свідомості? "А що буде. якщо ... ?"
Ненавиджу фільми жахів. Вони сіють страх перед злом.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Щодо егрегору... то є такий Карб (народна Звичаєва мудрість) "Є добро, а зла немає. Є ми."

Тож, у будь-якому разі "батарейкою", (а часто й "руками") як енергії Творення, так і нижчих емоційних - Тілесних енергій у нашому Світі є - Ми.

Тому, "Чи є життя на Марсі... науці невідомо." А за собою ми маємо слідкувати в будь-якому разі. :)

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Старші чоловіки розказували, що зробили колись такий експеримент. Вони захотіли взнати, чому люди вішаються? Але домовилися, що перервуть експеримент, якщо буде загроза. Почепили мотузку на невисоку гілку, а один зашморг накинув собі на шию. Він відразу почав поступатися назад, затягуючи зашмогш на шиї. Коли його звільнили із зашморга, спитали. що сталося. Він розповів, що коли зашморг почепив на шию. чорт з вилами з'явився перед ним і тими вилами став штрикати йому перед очима. Інші чорта не бачили. Отже, це суто його уява була, спровокована реакцією підсвідомості і дією на свідомість. А свідомість, враховуючи знання людини про світ, створила образ чорта. Через цей уявний образ відбулася реальна дія на підсвідомість і відповідно дія підсвідомості на тіло людини. Чоловік із зашморгом перейшов на частоти зла, спровокував створення образу чорта і організм, перебуваючи на частотах зла, сприйняв образ чорта як реальність. Якби інші перебували на тих же частотах зла, то вони також побачили б чорта і відповідно відреагували б. Отже, що посіємо, те й пожнемо. Стараймося перебувати на частотах добра, любові, злагоди і так воно і буде. Добро породжує добро. РаДіймо! Тобто священнодіймо, творімо добро і душа буде радіти.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую тобі, Світодаре, за гарну розповідь про дослід. Знаєш, те, що нами управляє: і тілом, і нашими вчинками, міститься не лише в тілі, а й поза ним. ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОЛЕ - це ж реальність. Судячи з усього, відомого мені, мій мозок, який проявляє себе через свідомість та підсвідомість - є лише ПРИЙМАЧЕМ-ПЕРЕТВОРЮВАЧЕМ зовнішньої, керівної для мене інформації. Тому Доля і персональна місія людини за життя - це теж реальність. Звідси цікава приказка: Покірного Доля веде за собою , а непокірного - волочить.

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Я, просто, вражений, як наші думки починають синхронізуватися, пане Анатоліє.

Міркував над цим Твоїм дописом, і от, щойно, в моєму розумінні з пазлів розрізненої інформації склалася ще одна картинка.

Це неймовірно! :) Ну просто-таки по сюжету "Інтерстеллар". Ми самі собі творимо свою Долю!!! Своїм власним Наміром з майбутнього! Й цей намір "волочить" того, хто у власному минулому не хоче йти до цієї мети... :)

А все тому, що Намір діє поза часом й навколишній простір поступово підводить ситуацію до потрібного моменту, щоб сталося те, на що Намір було спрямовано. "Випадково" (згідно з книгою Андрія Сидерського "Третє відкриття Сили" - http://www.koob.ru/siderskiy_andrey/third_power_opening).

Тому так важливо дотримуватися власних рішень, щоб рухатися постійно в одному напрямку.. задля максимальної ефективності. Й уважно спостерігати, куди нас підштовхує Ситуація, тобто - Ми.