Зображення користувача Василь Федорiв.
Василь Федорiв
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США: DARPA, SAIC та інші творці майбутнього – Стратегічні студії

Нація, держава мають створити інституції, які забезпечать можливість розвитку в усіх напрямках, можливість швидкої мобілізації ресурсів у разі необхідності й, головне, можливість передбачати внутрішні та зовнішні загрози й вчасно та відповідним чином на них реагувати.

Українці спромоглися подолати режим, який здавався непереможним ще півтора роки тому. Перемогли завдяки волі достатньої кількості звитяжців, які спромоглися самоорганізуватися й діяти на межі неможливого.

Це дуже важливо - вміти діяти на межі неможливого. Але нація, держава не можуть постійно жити в стані надзвичайної мобілізації.

Нація, держава мають створити інституції, які забезпечать можливість розвитку у всіх напрямках, можливість швидкої мобілізації ресурсів у разі необхідності й головне можливість передбачати внутрішні та зовнішні загрози й вчасно та відповідним чином на них реагувати.

Зрозуміло, що наддержава СРСР, частиною якої Україна була більше сімдесяти років, таких інституцій очевидно не мала, бо як би мала, то існувала би й досі.

Такі інституції є у Сполучених Штатах Америки, Китаї, Індії, ісламських країнах, ці держави мають стратегічні довготривалі цілі. Чи має їх Україна? Зауважимо, що ми не одні такі безголові. Керівництво СРСР просто не уявляло, навіщо потрібна, наприклад, така собі «РЕНД-корпорація». Тому й зник СРСР. А ми двадцять три роки блукали у темряві й ціною великої крові позбуваємося зараз наслідків стратегічного безголів’я.

То ж розглянемо деякі з таких інституцій США.

DARPA – департамент перспективних досліджень Міністерства оборони США. Система для відбору всіляких «маячні та фантастики». Структура націлена на технологічну і військову революцію, на рішучий злам опору бюрократії новому. DARPA є інструментом підвищення технологічної, економічної та військової потуги США. Саме ця структура при військовому відомстві США переймалася й переймається дослідженнями в галузях космічної та несмертельної зброї, програмами розвитку можливостей людини, іоносферної зброї. Саме тут народився проект комп’ютерної мережі ARPA-нет, із якої виріс сучасний Інтернет, а в шістдесяті роки минулого сторіччя помітили наукові праці фізика Уфімцева з СРСР, розвинули їх і завдяки тому створили перший «невидимий» літак F-117. 

На замовлення DARPA розроблявся проект створення системи керування та зв’язку підрозділів, побудований за зразком спілкування бджіл в рої. Тільки замість бджіл узгоджуватимуть свої дії автомати.

Інший проект – «самозбірка» і конфігурування локальної обчислювальної мережі танка або літака в конкретній схемі, що визначається набором підвішеного озброєння. Тобто, знову – штучний інтелект, до того вельми гнучкий.

Ще DARPA профінансував дослідження аналогових та цифрових блоків, що спроможні самонавчатися й еволюціонувати та проекти нейросистем для розпізнавання й моделювання емоційного стану людини-оператора.

Далі DARPA фінансував створення протезу руки, який з’єднувався з нервовими  закінченнями людини. Тобто з’явилася залізна з гідравлікою рука, яка дозволяє людині відчувати дотик до предметів. Це вже прямий шлях до створення кіборгів. 

DARPA – координатор та замовник, а хто виконавці? Їх у США десятки – найстаріша та найвідоміша «РЕНД-корпорація», яка працює на програмування майбутнього, а не тільки на його вивчення. В її структурі є відділи, які не тільки переймаються проблемами науково-технічного розвитку, економіки чи військової справи, а й пошуком обдарованої молоді. При тестуванні можуть, наприклад, спитати: «Скільки, на твою думку, ти проживеш на світі?» або: «Якби тобі лишилося жити один рік, що ти зробиш?»

В США створилися динамічні корпорації, яка мають фактично колективний розум.

Ось, наприклад, SAIC (Science Applications International Corporation) – Міжнародна корпорація по застосуванню наукових досягнень. Чи багато у нас знають що це за організація і чим вона опікується? А в цій корпорації працюють десятки тисяч співробітників. Це такий собі кооператив вчених, який є власністю його працівників, те що на Заході називається An Employee-Owned Company.

Це корпорація передових досліджень і впровадження новітніх розробок в практику державної машини США. Вони нікому не підпорядковані, жодному чиновнику чи генералу. Ніхто не може їм заборонити здійснювати дослідження в тому чи іншому напрямку, щоб раптом когось не образити та не відтіснити від годівниці державних замовлень. Ми бачимо абсолютно антибюрократичну структуру, яка не дає американському державному апарату закостеніти, не помітити або затерти важливі новації. Структуру, яка прискорює технологічний прогрес. А мудрість правлячої в США еліти полягає в тому, що вона всіляко підтримує такі творчі співтовариства, примушує державні відомства працювати з SAIC та їй подібними: ділитися інформацією, залучати їх на допомогу при напрацюванні ухвал. 

SAIC заснував в 1969 році ядерний фізик Роберт Бейстер. Перший контракт, який він виграв, було присвячено аналізу наслідків застосування ядерної зброї.

В 1987 році саме ця компанія брала участь у розробці угоди між США та СРСР стосовно скорочення балістичних ракет середньої дальності. Вона ж створювала комп’ютерний тренажер «поле бою» в Національному тренувальному центрі армії США – форт Ірвін в Каліфорнії.

Найбільшими замовниками SAIC є федеральні урядові структури США. Тобто цей кооператив вчених допомагає урядовцям долати відомчі перегородки й розв’язувати проблеми в цілому.

На замовлення Департаменту внутрішньої безпеки Пентагону SAIC бере участь  в програмі створення бойових систем майбутнього – FCS, Future Combat Systems. Так вчені корпорації допомагали фахівцям університету Карнегі Меллон створити цілком автоматизований всюдихід «Сендсторм» на базі військового джипу «Хаммер». Свого часу ця цілком безпілотна машина виграла гонки автомобілів-роботів у пустелі на приз DARPA. Так народжується штучний інтелект для бойових роботів близького майбутнього, «мозок» для FCS. SAIC є лідером в розробці нового військового мистецтва – мережоцентричних бойових операцій.

Справа не обмежується електронікою та програмним забезпеченням. SAIC розробляє двадцятитонну бойову машину дизель-електрохід, що дає можливість на тому самому запасі палива їздити далі й швидше.

Спільно з військовими SAIC створює бортове озброєння, яке знищує протитанкову зброю з допомогою надпотужного електромагнітного імпульсу.

Для бійців нової армії вчені цієї структури створили легкий чотириколісний всюдихід. В разі необхідності солдат перетворює всюдихід в дистанційно керованого робота для виконання завдань в особливо небезпечних місцях.

Ось розробка SAIC, яка може бути вельми цікавою для Збройних сил та Національної гвардії України. Під час війни США в Іраку в 2003 році дослідники допомогли військовим зменшити час між розпізнаванням цілей та їх вогневим ураженням до кількох хвилин. А ще в 1991 році під час операції «Буря в пустелі» на це потрібно було кілька годин. Зараз американці можуть швидко збирати й інтегрувати дані, зібрані безпілотними «Глобальними яструбами» та «Хижаками». Дані швидко опрацьовуються, узагальнюються й надсилаються по лініям зв’язку командирам на передньому краї.

Крім того SAIC з 1992 року веде роботи за програмою надточних ударів по цілям, що рухаються. Створюється особлива система командування й контролю для спільних операцій різних родів військ США із застосуванням високоточної зброї.

Здається, що SAIC може розв’язати будь-яку проблему, що тільки можна уявити. Корпорація розробляла систему контролю повітряного простору без використання радіолокаторів. Створено прилади, що здатні відслідковувати об’єкти як у повітрі, так й на поверхні землі з використанням випромінювання, що створюють станції мобільного зв’язку та цифрові телевізійні станції  (HDTV).

SAIC з початку вісімдесятих років минулого сторіччя створювала біометричні системи для подолання злочинності та тероризму. Компанія є головним розробником системи забезпечення охорони портів та бухт США. Всепогодна система, яка все бачить як над, так і під водою: малопомітні катери, маленькі підводні човни, бойові плавці. Система успішно використовувалася під час війни з Іраком. Ще одна розробка корпорації – система автоматичного контролю контейнерів, що проходять через порти Лос-Анджелесу Елізабет та Нью-Джерсі. Вона дозволяє виявляти контейнери, в яких може бути зброя.

SAIC працювала також з американськими центрами контролю та попередження епідемій. Створено комп’ютерну систему NEDSS, яка швидко й точно визначає тип хвороби, різновидність її носія та розробляє протиепідемічні заходи.

Тобто широта фронту досліджень SAIC вражає. Вони й проблемами енергетики переймаються, наприклад, геотермальної. Шукають нові методи лікування раку, СНІДу, атипової пневмонії. Вони не обмежуються виключно військовими проблемами. А створюють світ майбутнього з усіма його технологіями.

А що ж у нас? Хто переймається відбором розробок українських винахідників? Хто займається впровадженням цих розробок? Невже українці ні на що не здатні? Невже справа тільки в грошах? А може в тупій бюрократичний системі, що лишилися незмінною з часів УРСР?

Чи наші генерали та чиновники переймалися виключно розпродажем зброї та майна, що лишилися у спадок від СРСР? Грошей від продажу тієї зброї та майна точно вистачило б, щоб організувати щось на зразок DARPA при міністерстві оборони України, хоч і не в такому великому масштабі, як у США. Хоча б як у Ізраїлю, що має власної розробки безпілотні літаки. Оголосити конкурси для українських винахідників, щоб перемагати могли не тільки монстри колишнього СРСР, а й хлопці, що створили свої пристрої десь у підвалі або інститутській лабораторії. Їм і дати гроші на впровадження. Саме їм, а не корупціонерам у генеральських одностроях, які порозбігалися, коли стало питання воювати за Україну.

Були в СРСР розробки. Були. Відлуння про них можна легко знайти у мережі. Наприклад, на перший погляд фантастичні прилади, здатні підривати на відстані боєзапас у танках, або перетворювати їхнє паливо на непридатну емульсію... . Де тепер їхні винахідники? На кого працюють?

Все починається з мрії! Чи може бути мрія у бюрократа? Скажуть, що бюрократи скрізь однакові. Так. Ми це відчуваємо по тому, як дуже повільно розглядається питання надання допомоги Україні з боку європейських бюрократів. Та й в США бюрократи не на багато кращі.

Але в США є ЕЛІТА, яка розуміє, що крім державної бюрократії мають бути структури такі як DARPA та десятки недержавних структур, на зразок SAIC. «Навіщо вони?» – спитає бюрократ. З ними одна морока, та й гроші буде красти важче... . А саме для того, щоб обмежити владу бюрократів. А в нас вона отримала владу безконтрольну. Від того й маємо теперішню ганьбу.

Українська еліта має розуміти, що без структур, що забезпечують безперестанний розвиток держави, їй не вижити. Віктор Янукович та його найближче оточення відчуло те на власній шкірі, хоча ще, на жаль, не все.

Якщо цього не зрозуміє сучасна еліта, їй доведеться піти геть.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Як на мене, то виявити бажання вкласти гроші і вкласти гроші, це різні речі. Я теж виявляю бажання вкласти гроші, але у мене їх нема. :(

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Треба шукати українців, спроможних заснувати і очолити подібні організації.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Дякую за оцінку.

Але НУЛЬ переглядів цього тексту означає, що серед відвідувачів цього ресурсу навряд чи варто шукати таких українців. Вони сюди чомусь не ходять.

Це саме те, про я писав ОСОБИСТО Вам та в деяких коментарях до різних текстів.

Чому українці, які спроможні робити такі речі, а вони в очевидь є й їх багато, бо ВІСІМДЕСЯТ відсотків накового потенціалу військово-промислового комплексу СРСР було саме в Україні, не ходять на такі ресурси велике питання.

Хай Буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Пане, лічильник ми по полагодимо, але у мене виник сумнів, а чи там Ви прикладаєте свої зусилля... якщо тут немає Ваших однодумців... то кого й чому Ви хочете тут навчити чи чого Ви хочете тут досягти?

Ну не настрій же усім Ви прийшли сюди псувати?

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Особисто я статтю прочитав як тільки вона з'явился на НО. ?Чому НУЛЬ переглядів? Не знаю. Хоча мали би бути ОДИНИЦЯ лише по факту відкриття мною цієї сторінки зі статтею. Але це напевне питання до програмістів.
Щодо статті. Особисто я навряд чи буду займитися подібними розробками, але з радістю покористувався би кінцевим результатом такої роботи. ;) Гадаю, переважна більшість відвідувачів НО дотримуються приблизно такої ж думки. Тобто, статтю прочитали і прийняли до уваги, що таке можливе.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цю статтю переглянули 70 осіб, але в нас чомусь перестав працювати лічильник. Зараз шукаємо причину.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

В цій ситуації я змушена буду перейти до табору песимістів. Не буде у нас таких організацій. Ще 6.08.2014 року тут на Оглядачі була стаття про Ротор Оніпка. На жаль серед читачів НО виявили бажання вкласти гроші у сучасну чисто українську розробку лише я і Василь Тодоров.
То про які інновації тут можна говорити?

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Як на мене, то виявити бажання вкласти гроші і вкласти гроші, це різні речі. Я теж виявляю бажання вкласти гроші, але у мене їх нема. :(

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Пані Сопілкарко, перепрошую за, можливо, непотрібну репліку, та безглуздо переходити до табору песимістів. :) Треба брати ініціативу в свої руки й тут вже ділитися успішними результатами й пропонувати приєднатися ще комусь... щоправда, не очікуючи самого відгуку й налагоджуючи справу так, щоб вона розвивалася й без цього відгуку.

В такому разі - справа рухатиметься гарантовано, а з підтримкою - ще швидше.

Чекати на когось. щоб почати.... практика показує, що так - не працює.

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Дуже гарна пропозиція. Але є одне але.
Я за фахом педагог. І цю роботу виконую добре, і вона дає мені певний рівень морального задоволення та достатку.
А в приватному бізнесі, тим більше в промисловому виробництві, я геть нічого не шарю, як кажуть мої вихованці. Тому я запропонувала стати акціонером. Так само, як я стала акціонером НО. Я ж тут не пхаюся в програмування сайту, а в міру своїх сил і знань беру посильну участь в обговореннях. Якщо буде потрібно вести якусь документацію чи листування, то я зможу допомогти.
І чому чоловіки завжди хочуть, щоб весь тягар жінка брала на себе?

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Ну що ж.. :) я не закликаю нікого братися за невластиву йому справу, тож - це справа кожного особисто - знайти місце, де він може успішно застосувати власні сили.

Шкода, трохи, що не знайшлося охочих організувати процес.

Але це, однак, не причина переходити в табір песимістів. :) Чи впадати в депресію. Чекаємо, шукаємо, пробуємо... ну якщо зовні нічого не виходить, то як варіант, спробувати, спершу, внутрішньо пошукати.

"Шукайте, спершу, Царства Божого"... що у перекладі на звичну мову буде - "Працюйте, спершу, над собою (поглиблюйте Знання, розвивайте Ясність, накопичуйте внутрішню Силу, опановуйте керування Тілом, розвивайте відчуття Любові і + трохи технічних навичок не завадять)." Написав оце все.. й подумав: "Ну просто-таки - навчальний курс школи майбутнього.." :)

А, потім, можна й знову зовні свої сили спробувати, або - паралельно.. :) Ви ж самі все, певно, краще мене знаєте. - Дерзайте!

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Я добре знаю, куди хочу скеровувати свою енергію. А от зекономлену сотню другу гривень хотілося вкласти у розвиток чогось сучасного, корисного і матеріального.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Олексій Оніпко - досвідчений вчений, винахідник і підприємець. Його можуть зацікавити серйозні, багатомільйонні інвестиції, напр., для будівництва заводу.

У нас не той масштаб, щоб йому допомогти, скоріше він нам допоможе.

Дзвінка Сопілкарка каже:
В цій ситуації я змушена буду перейти до табору песимістів. Не буде у нас таких організацій. Ще 6.08.2014 року тут на Оглядачі була стаття про <a href="https://www.ar25.org/article/rotor-onipka-pochynaye-pracyuvaty-pry-shvyd... class="bb-url" rel="nofollow">Ротор Оніпка</a>. На жаль серед читачів НО виявили бажання вкласти гроші у сучасну чисто українську розробку лише я і Василь Тодоров.
То про які інновації тут можна говорити?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Як каже народна мудрість: "Зі світу по нитці, а бідному сорочка". Я знаю, що на самому початку акцію МакДональдса можна було купити за 1$. Це тепер кожна акція його коштує мало не мільйон. І зараз є фірми, які збирають гроші для запуску виробництва спільнокоштом. Але у нас ця ідея ще не набула популярності.

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Взагалі - то я теж подумав про якийсь успішній маленький проект на основі ТГ. Чому б не ротор Оніпка? Я бачу це так. Самовибирається (або вибирається серед акціонерів ТГ) відповідальний представник (бажано - людина з технічною освітою). Ця людина вибирає для себе - чи вона працюватиме над проектом безплатно, чи за якусь грошову винагороду. Наступне - ця людина повинна жити в Києві або поблизу. Неможливо такі питання вирішувати на відстані. Далі - чи винахідник згоден продати (передати патент у корпорацію ТГ?). Скільки для цього потрібно коштів?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Продовжу. На НО вдповідальний гравець створює проект за інтересом. Скажімо, так - Група "Акціонери проекту "Ротор Тігіпка". Питання стоїть так - державі "Україна" ротор Онипка не дуже потрібен. Або навіть так - дуже не потрібен. Корпорації ТГ він дуже потрібен. Тому володіння цим патентом - ось що найосновніше. І тепер щодо того,що в союзі не було організацій, про які говорилося у статті. Можливо і не було. Я хочу звернути увагу на інше. Творець ТВВЗ (ТРИЗ російською) Г.С.Альтшуллер на основі класифікації фантастичних ідей розробляв закони розвитку технічних систем. Тому всім раджу познайомитися з творами Альтшуллера та його послідовників.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

cBіт Розумний каже:
"Ротор Тігіпка"

З такою назвою проект приречений на перемогу. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Прочитала статтю і коментарі Подзвонила до однокурсника професора фізичних наук.Живе в Києві.Ще працює.Крім основної роботи займається письменницькою діяльністю.В інтернет не заходить.Питання про які пише Михайлів його не цікавлять.Не цікавить його як створити в УКРАЇНІ нову державу.Це другий однокурсник фізик який не користується інтернетом.Порадив звернутися до чернівецьких професорів.Доведеться знайомитись з ними.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Ну от! Крапля камінь точить.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Тепер зрозуміло, чому у нас так погано з наукою.
Якщо фізику не потрібна нова Україна, то Україні не потрібні фізики. І лірики мабуть також. ;)

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Дивний якийсь у Вас "професор фізичних наук". Цікаво було б приточнити його спеціалізацію, яких саме "физичних наук" він є професор? Й про він там ще пише крім "фізичних наук"?

Й нарешті, скільки йому років?

Що там з цього приводу думають чернівецькі професори?

Хай Буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Все простіше: професор вже старенький, пише книжку про видатних українських вчених. Не варто його збивати з пантелику, хай робить те, що у нього виходить.

Сергiй Михайлiв каже:
Дивний якийсь у Вас "професор фізичних наук". Цікаво було б приточнити його спеціалізацію, яких саме "физичних наук" він є професор? Й про він там ще пише крім "фізичних наук"?
Й нарешті, скільки йому років?
Що там з цього приводу думають чернівецькі професори?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Питання до адмінів:

Лічільник вже ніколи не працюватиме?

Хай Буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Здається мені, пане, відповідь Тобі не потрібна. :)

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Ви маєте рацію. Питання знімається.

Хай Буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Я пропоную кожному до всієї активності на цьому сайті підходити з конструктивним підходом. І вибирати такі форми звернення, які спонукали б людей до дії, а не у псевдо-запитаннях констатували якийсь негативний результат.

Зі свого боку, щоб хоч якось виправити ситуацію з непрацюючим лічильником повідомляю, що відвідуваність - рахується. Ось поточні дані для цієї сторінки:

ПЕРЕГЛЯДІВ СТОРІНОК - 258
УНІКАЛЬНИХ ПЕРЕГЛЯДІВ СТОРІНОК - 201
СЕРЕДНІЙ ЧАС НА СТОР. - 00:03:28
ЧАСТОТА ВИХОДІВ - 37%

Графік: https://docs.google.com/file/d/0B-LLYRosfqIwb3FQZnNFbm1EZlU/edit?usp=drivesdk
Не шукаймо собі ворогів, тим більше, там, де їх нема, шукаймо друзів. :)

Хай буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Програміст вирішує цю проблему. Почекаємо.

Сергiй Михайлiв каже:
Питання до адмінів:
Лічільник вже ніколи не працюватиме?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Хай Буде!

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Здається мені, найліпше в нас справи в тих галузях, де менше потреби в початковому капіталі (в грошовому вигляді), справа в нашій бідності. Програмісту потрібен комп'ютер з ПЗ і його мозок, тому із цим в Україні все наче добре.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Шлях від мрії до події ми пройшли всього за один рік: «Укроборонпром» створить платформу для розвитку оборонних інновацій UkrARPA

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!