Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Ворог мій, трилогія. Баррі Лонгієр - відзив

Світ:

Космічна фантастика, в якій робиться спроба зрозуміти війну і перемогти не супротивника, а саму причину конфлікту.

Може, пошукаємо "друге дно" і в цьому фільмі? А саме: 

«Вороги, тому що навчені бути ними. Союзники, тому що прийшлось стати ними. Брати, тому що насмілились бути ними».

Знати ворога в обличчя - цього мало. Для цього потрібно зазирнути йому в душу.

Але от що ти там знайдеш: злість? ненависть? спрагу вбивати? Або ти виявиш, що насправді він такий же, як і ти: з тими ж пороками і тими ж чеснотами, в чомусь гірший, а в чомусь навіть набагато, набагато кращий ... І тоді залишається зрозуміти, щo розділяє людину і драка, що саме перешкоджає взаєморозумінню двох рас, в яких насправді спільного набагато більше, ніж це може здатися на перший погляд.

Трилогія «Ворог мій» Баррі Лонгіера - це історія про космічну міжрасову війну. Більшість читачів знають тільки першу книгу із серії, вона так і називається - «Ворог мій» . Але є ще дві книги: «Грядущий заповіт» і «Останній ворог».

Перша книга написана наївною мовою і повністю складається з кліше. Але людям подобається. Повість «Ворог мій» отримала дві престижні премії в світі фантастичної літератури, Хьюго і Небьюлу. Є навіть класична екранізація 1985 , яка збирала аншлаги в радянських кінотеатрах.

Кадр із к/ф "Ворог мій" (1985)

Відбувається космічний бій. Два винищувачі зазнають аварії на безлюдній планеті. Один пілот - людина, другий - драк, інопланетянин з раси гуманоїдних рептилій, з якими людство воює вже багато років.

Коли почалася ця війна, багато хто з нинішніх воїнів ще навіть не народилися. Особливо це стосується драків, чиє життя в кілька разів коротше людського. Противники народжуються і виховуються з почуттям ненависті, вони відправляються на війну, гинуть і на їх місце приходять нові солдати.

Два пілота, які потерпіли катастрофу, залишаються один на один на планеті, не пристосованій для життя. Їм належить битися на смерть врукопашну. Тоді переможець залишиться зовсім один і теж помре від голоду, туги або негостинної планети. Обидва пілоти це розуміють і вибирають менше зло - вони намагаються вижити удвох.

Ще раз звертаю увагу тих, хто зацікавиться цією сагою - в першій книзі багато кліше. Мені більше подобаються друга і третя книги.

Вся трилогія зв'язана загальною історією про війну людей і драків, але в кожній книзі свій головний персонаж:

  1. «Ворог мій»: людина і драк (інопланетянин) на безлюдній планеті.
  2. «Грядущий заповіт»: жінка-офіцер, яка осліпла в бою від вибуху.
  3. «Останній ворог»: молодий драк, солдат з планети Амадин, яка є епіцентром війни.

У книгах дуже мало, власне, сцен битви. Автор розглядає філософію війни через розмови і думки персонажів. Він доносить емоції тих, хто в цій війні згорає, перетворюючись на зоряний попіл.

Я наведу цитату з книги «Останній ворог», яка, мабуть, моя улюблена з трилогії:

Я повільно опускаюся на підлогу і знесилено кладу собі на коліна зброю. Всередині у мене, в глибині душі, народжується виття. Воно наростає, пронизує все моє єство. Коли натиск стає нестерпним, виття виривається назовні. Це і стогін, і крик, і плач.

Я плачу про них, про жінку з породи людей і осиротіле дракське немовля. Плачу за знищеною Дюжиною, за власними опікунами та близькими. Я оплакую планету Амадин і одного з її безглуздих солдатів, Язи Ро.

Язи Ро - це підліток з притаманною всім підліткам імпульсивністю. Він драк, солдат в уже невідомо якому поколінні. Його батько загинув, а сам Язи Ро - один з Дюжини. Так називається дракський загін піхотинців.

Незважаючи на те, що драки мало схожі на людей, Язи Ро викликає співчуття і бажання його захистити. Він недосвідчений, і крім страждань нічого в житті не бачив. Його легко обдурити. Але в душі Язи Ро ненависть до супротивника повільно перетворюється в ненависть до самої війни.

Я рекомендую трилогію «Ворог мій» всім любителям старенької фантастики. У ній багато наївності, хоча є й чорнуха. Якось все по-дитячому невесело, як в інтернаті. З іншого боку це продуманий світ, де навіть є якийсь аналог людської Біблії - дракський Талман. Толкін створив англо-ельфійський словник у додаток до "Володаря кілець", а Б.Лонгіер написав для своєї трилогії священну книгу драків і теж помістив її в додатки для всіх цікавих.

Опубліковано 20 квітня 2015 - 16:53 
відгук від MerryDancer 

Перед вами - ДІЙСНО КЛАСИЧНА ФАНТАСТИКА. Велична сага Баррі Лонгієра, яка почалася з повісті "Ворог мій". З повісті, відзначеної одночасно "Х'юго" і "Неб'юла". З повісті, покладеної в основу однойменного фільму, що мав гучний успіх у всьому світі - включаючи і нашу країну. Перед вами - сага Лонгієра ВІД ПОЧАТКУ ДО КІНЦЯ. "Ворог мій" - В ПОВНОМУ, авторському, доповненому і переробленому варіанті. Продовження повісті - "Грядущий заповіт" і "Останній ворог", і, звичайно ж, унікальні доповнення - священна книга драків "Талман" і драксько-земний розмовник! ...

СКАЧАТИ

Доступні формати для скачування (російською мовою):

Скачати у форматі FB2 (Розмір: 680 кб) 

Скачати у форматі DOC (Розмір: 503 кб) 

Скачати у форматі RTF (Розмір: 503 кб) 

Скачати у форматі TXT (Розмір: 575 кб) 

Скачати у форматі HTML (Розмір: 586 кб)

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пропаганда пацифізму. Морально роззброїти ворога, щоб потім його знищити. Опускання у простір страждань.

Краще дивіться "Володар перснів" - там правильне расове мислення. Жодних компромісів з орками.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пропаганда пацифізму. Морально роззброїти ворога, щоб потім його знищити. Опускання у простір страждань.

Краще дивіться "Володар перснів" - там правильне расове мислення. Жодних компромісів з орками.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Кіно "Ворог мій" відзняли америкалі спеціяльно для мешканців соцтабору. Воно і ще деякі допогли їм виграти холодну третю світову війну. Краще вже дивитись Зоряні Війни. Там принаймі є хоч трохи здорового глузду. Зокрема, є фрагмент, коли джедаї проводять дипломатичні перемовини за допомогою світлових мечів.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Але, що ви скажете про драконів? ;)
З одного боку - "рептилоїди - це погано", а з іншого - "Мамай на драконі". ;) Це не пацифізм? (Миро Продум: "...Пропаганда пацифізму...."). І де здоровий глузд? (Арій Хрестовий: "...Там принаймі є хоч трохи здорового глузду....) Дякую!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дракон - це не рептилія. Дракони літають, а рептилії повзають.

Арсен Дубовик каже:
Але, що ви скажете про драконів? ;)
З одного боку - "рептилоїди - це погано", а з іншого - "Мамай на драконі". ;) Це не пацифізм? (Миро Продум: "...Пропаганда пацифізму...."). І де здоровий глузд? (Арій Хрестовий: "...Там принаймі є хоч трохи здорового глузду....) Дякую!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Невже?... Дракони дуже схожі на динозаврів. Наприклад, відомий усім птеродактиль. А хіба серед динозаврів не було рептилій?
Принаймні така думка бутує серед деякої частини землян.

Цитата:
Біблія згадує динозаврів, хоча, фактично, у ній не зустрічається слово «динозавр». Замість цього використовується древньоєврейське слово «таннійн», яке в наших Бібліях перекладене кількома різними шляхами; інколи, це – «морський звір», інколи – «змій». Найчастіше воно перекладається як «дракон». Виглядає, що «таннійн» був схожий на велетенську рептилію.

Або ось така:

Цитата:
ОЗНАКИ РЕПТИЛІЙ. Рептилії — це покриті лускою хребетні тварини, які зазвичай вилуплюються із яєць, їх називають холоднокровними, тому що температура їхнього тіла така сама, як зовнішнього середовища.
Динозаври були найбільшими сухопутними рептиліями за всю історію планети. В епоху динозаврів Земля була не така, як тепер. ...У повітря піднялися літаючі ящери — птерозаври, які літали, махаючи шкірястими перетинчастими крильми..

Радує те, що Україна - батьківщина мамонтів. Мамонти/мамути - ссавці (ми теж). Рептилії/динозаври - це покриті лускою хребетні тварини, які зазвичай вилуплюються із яєць.
Колись між ними, вочевидь, існувало велике протистояння. На нашу РаДі(й)с(ні)ть мамути витіснили рептилій. Тепер повертаємось до взаємоДії (Мамай на Драконі)? То, здається про це ж і йдеться в сазі "Ворог мій"...

Висловлюйтесь, компанійці-соколійці-радійці!!! :)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Можна лише порадіти наскільки насичене життя у всіх його проявах.
Дух у всьому і у всього є свій шанс особисто виплеканою Душею піднести та возвеличити його; нехай навіть ціною найрізноманітніших перевтілень - так навіть цікавіше :)
Життя прекрасне не дивлячись ні на що.
Радіймо!

Світ це лише відображення Тебе