Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 96
  • Переглядів: 104

35 цікавих фактів про дельфінів

Як думаєте, дельфіни відносяться до класу риб чи ссавців? Більшість з вас, швидше за все вирішить, що раз він живе у воді, то значить відноситься до риб. Але ми Вас розчаруємо, дельфін – ссавець. Як і ми з вами! ;).

Дельфіни володіють всіма ознаками ссавців, а саме, вони вигодовують своїх дитинчат молоком, вони теплокровні та мають шерсть. Так-так! Вам не почулося, саме шерсть! Новонароджені дельфіни мають слабко виражений волосяний покрив, у міру дорослішання він рідшає, а за певний час зовсім зникає.

Походять дельфіни від наземних тварин. Близько 50 мільйонів років тому в прибережних водах полювала тварина, яка трохи нагадувала вовка. Поступово еволюція пристосувала її для життя у воді. Передні лапи перетворилися в ласти, задні лапи стали коротшими і перетворилися в хвіст, дихальний отвір перемістився на задню частину голови.

Живуть дельфіни в сім'ях, яку очолює, як правило, самка. Іноді пара сімей може об'єднуватися заради полювання. Ці ссавці дуже розумні, дбають про поранених родичів, допомагають під час родів і можуть відганяти акул від сім'ї.

Дельфіни еволюціонували відносно недавно – близько десяти мільйонів років тому, під час міоцену.

У природі існує майже сорок видів дельфінів, їх найближчі родичі – кити і морські корови. Більшість видів дельфінів живе в солоній воді, але є й прісноводні тварини.

Далі нам хочеться поділитися кільканадцятьма цікавими фактами з життя цих милих створінь. ))

Факт 1

Дельфін – єдиний ссавець, народження якого починається з хвоста, а не з голови.
Молоді дельфіни залишаються з матір'ю протягом 2 або 3 років.

Факт 2

Дорослі дельфіни досягають розмірів від 1,2 м в довжину та вагою від 40 кг (річковий дельфін).

Факт 3

Деякі дельфіни можуть розрізняти до 60 слів, з яких можливо скласти до 2000 речень.

Факт 4

Дельфіни, не живуть на самоті. Вони мають складну соціальну структуру і широкий діапазон емоцій, у тому числі - почуття гумору.

Факт 5

Вбивство дельфінів в Древній Греції вважалося образливим і каралося смертю. Греки називали дельфінів "священної рибою" і оракулу бога сонця Аполлона в Дельфах на горі Парнас надали форму дельфіна.

Факт 6

Римляни припускали, що дельфіни проводять душі померлих до "Островів Блаженних".
В руках римських мумій були знайдені зображення дельфінів, які призначалися для забезпечення їх безпечного проходу в загробне життя.

Факт 7

Дельфіни не мають нюху, але у них є відчуття смаку. Подібно людям, вони можуть розрізняти солодкий, кислий, гіркий і солоний смаки.

Факт 8

Знамениті філософи, такі як Пліній, Геродот, Еліан і Аристотель описували співчуття, дружбу і майже моральну природу дельфінів.

Факт 9

Гідролокатори дельфіна не здатні виявити тонкі нитки рибальських сіток, із-за чого гинуть мільйони тварин.

Факт 10

Були знайдені різьблені зображення дельфінів у пустельному далекому від моря містечку Петра, що в Йорданії.

Факт 11

Іноді дельфіни вбивають акул, таранячи їх "дзьобами".

Факт 12

Столова ложка води в легенях дельфіна з легкістю його втопить. У свою чергу, людина може захлинутися після того, як вдихне 2 столові ложки води.

Факт 13

Дитинча дельфіна повинне навчитися затримувати дихання під час годування.

Факт 14

Самка дельфіна може надати допомогу під час складних пологів іншої самки. В цей час дельфіни, що знаходяться поблизу, оберігаючи самку-породіллю, плаваючи навколо неї для захисту.

Факт 15

Дихало є продовженням носа у дельфіна, яке переміщується вгору до верхньої частини голови.

Факт 16

Повітря випускається з дельфінячого дихала на швидкості, більше 160 км/год.

Факт 17

Середня швидкість з якою пливе дельфін – 5-13 км/год. Вона залежить від різновидів та ситуацій, а деякі дельфіни можуть рухатися зі швидкістю до 32 км/год.

Факт 18

Очі дельфіна продукують "дельфінячі сльози" - слизьку секрецію, яка захищає очі від сторонніх предметів та інфекцій, знижує тертя між поверхнею очей і навколишнього морською водою. Морські дельфіни бачать досить добре як під, так і над водою.

Факт 19

Дельфіни "бачать" у тому числі за допомогою ехолокації. Вони випромінюють серію звуків в ультразвуковому діапазоні і "ловлять" їх відображення за допомогою спеціальних органів. Коли звук потрапляє на об'єкт, "ехо" повертається до дельфіна, що дозволяє йому буквально відчути відстань до нього, форму, щільність, розташування і фактуру.

Факт 20

Дельфін може відтворювати звуки для спілкування та ультразвукові коливання для ехолокації одночасно.

Факт 21

120-кілограмовий дельфін з'їдає близько 33 кілограмів риби в день, але, на відміну від людини, дельфін не набирає жирову масу.

Факт 22

За допомогою своєї ехолокації дельфіни можуть розрізняти своїх родичів, а також металеві предмети різних розмірів і складності.

Факт 23

Дельфіни здатні використовувати магнітне поле Землі, щоб прокласти свій шлях, тому вчені припускають, що деякі береги, біля яких водяться дельфіни, мають аномальне магнітне поле.

Факт 24

Дельфіни здатні впізнавати себе в дзеркало.

Факт 25

На відміну від людей дельфін не може дихати рефлекторно і якщо йому дати наркоз, то він задихнеться... 

Факт 26

Дослідники підозрюють, що дельфіни також можуть використовувати свої вокальні дані, не тільки для ехолокації, але і щоб оглушити або паралізувати жертву під час полювання.

Факт 27

В той час, як більшість диких тварин уникають контакту з людьми, дикі дельфіни, як відомо, обожнюють грати і спілкуватися з людьми, особливо з дітьми. :))))

Факт 28

Під час сну лише одна півкуля мозку дельфінів спить, інша обов'язково працює, тим самим відстежуючи небезпеки та контролюючи роботу внутрішніх органів.

Факт 29

Молоді дельфіни обожнюють грати навколо човнів, під серфінговими дошками, і навіть допомагають рибалкам, давши їм зрозуміти, коли сітки набиваються рибою і що саме час їх витягувати.

Факт 30

Дельфіни плавають колами і одним оком завжди спостерігають за тим, щоб до них не підкрались хижаки. Через певний відрізок часу вони починають плавати у зворотний бік і спостерігають вже іншим оком.

 

 

Факт 31

Найбільш сенсаційним відкриттям стало виявлення наявності у дельфінів імен, за якими їх розрізняють побратими. Причому кожне дельфінятко отримує своє ім'я від народження. Це довели експерименти: на записаний свист-сигнал, що означає ім'я, відгукувався один і той же дельфін.

Факт 32

Більшість дельфінів не бачать предметів попереду себе. Дельфіни та касатки під час розглядання предметів лягають на бік і досліджують їх то одним, то іншим оком.

Факт 33

Дельфіни дихають повітрям. У них немає зябер, як у риб, зате є легені і дихало на верхній частині тулуба. Це ж дихало кити та дельфіни використовують, щоб видавати різні звуки. Афаліни зазвичай затримують дихання в середньому на 7,25 хвилини. Але можуть провести під водою і до 15 хвилин.

Факт 34

У роті дорослого дельфіна налічується до 210 зубів, які призначені для захоплення і утримання риби. Ковтають їжу не жуючи, бо не мають жувальних м'язів.

Факт 35

В природі існує лише три види ссавців, що займаються сексом заради задоволення – люди, карликові шимпанзе та дельфіни.

І на завершення хочеться додати, що на відміну від риб, які рухають хвостом з боку в бік, дельфін махає хвостом вгору-вниз.

 

 

Пісні дельфінів

Про що співають дельфіни ... Про мандрівки в інші світи, про довіру, про красу ... Незабутнє відчуття єднання зі світом, коли ти з ним удвох посеред безодні морів, відчуваєш його мокру спину і величезна любов ... А попереду тільки вічність ...

Любові вам, дорогі мої ...

 

 

Пісні дельфінів (1:01:14).mp3

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось даю посилання на статтю на підтвердження моєї легенди..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю. Буду радий також дізнатись цікаві факти про людей. І ще: скільки у людей і дельфінів спільного генокоду? Спільно взагалі?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ось одна цікавинка, Арію ;)

Ну і хто кого рятує? - думали дельфіни, супроводжуючи плавця - Адама Уокера. Він поставив перед собою мету - пройти плавальний марафон, відомий як Ocean's seven. Треба сказати, що всього 4 людини у світі до нього впоралися з цим завданням. Марафон Адам проходить з певною благодійною метою - зібрати кошти на порятунок дельфінів і китів і привернути увагу до екологічних проблем, ну і прорекламувати свою школу.

Але під час восьмигодинного плавання через протоку Кука сталося незаплановане - плавець побачив недалеко від себе велику білу акулу...
Мабуть, дельфіни вирішили, що останки цієї людини послужать поганою рекламою "справи їх захисту". Група дельфінів несподівано оточила плавця в щільне кільце і супроводжувала близько години.
Питання. Хто розумніший - людина, яка не залізла у човен при вигляді білої акули у відкритому морі. Чи дельфіни, які вирішили, що ненормальним треба допомагати? ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ще одна цікавинка про людей і тварин!
(Неймовірно: людину від звіра відділяє лише один ген)

Група вчених виділила молекулу РНК, яка властива тільки людині. Всього один ген відрізняє нас від тварин.

Міжнародна група вчених виявила ген, властивий тільки людям, але не приматам та іншим тваринам. Найімовірніше, саме цей ген зіграв ключову роль у швидких еволюційних змінах у людському мозку. Завдяки йому людство навчилося користуватися складними інструментами і розмовляти.

Дослідники з Університету Единбурга, що працювали спільно з вченими з Китаю та Німеччини, порівняли генокод людини з геномами 11 тварин, в тому числі шимпанзе, горил, мишей, собак і курей. Вони намагалися знайти відмінності між людьми і тваринами і виявили один ген, який називається miR-941 і характерний тільки для людини.

Цей ген – лише один з безлічі коротких молекул, що містять рибонуклеїнову кислоту, яку називають мікро-РНК. Він активний в тих частинах мозку, які відповідають за прийняття рішень і здатність говорити. На думку вчених, цей ген міг зіграти певну роль у розвитку більш складних функцій, які і зробили нас людьми. Вперше в історії показано, що виявлений ген виконує певну функцію в людському організмі.

Передбачається, що miR-941 з’явився від одного до шести мільйонів років тому, після того як маючи спільних предків люди і мавпи пішли різними шляхами розвитку. Швидше за все, miR-941 не був мутацією існувавших генів, а з’явився в повністю функціональному вигляді з тієї частини РНК, яка до цього не виконувала відомих біологічних функцій, причому еволюція його відбувалася надзвичайно швидко.

techno.bigmir.net/discovery

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Десь я читав, що дельфіни походять від свиней і тілом дуже схожі на них. Помітив "ехо", яке варто виправити на ЛУНА. Стаття має пізнавальне значення. Дякую. Маєш гал від мене, друже Арсене.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А як з терміном "ехолокація"? Лунолокація? :/

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Скоріше люди пішли від свиней ніж дельфіни..Дельфіни не знищують своє середовище так як люди чи свині..Дельфіни це стародавні атланти,які пересилилися у море,після того,як їхня земля занурилася у воду..
Чудова стаття і фотографії до неї...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Про атлантів, будь ласка, детальніше.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось даю посилання на статтю на підтвердження моєї легенди..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую Тобі, друже Василю, за гарне доповнення до моєї статті!
Гарна версія! Ще більше "тягне" до дельфінів!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

То наскільки дельфіни генетично близькі до людей? Ближче, ніж примати?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ще не знаю :).
Пізнаємо! разом? ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)