Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Москву легко перемогти в тотальній війні

Мистецтво війни полягає в тому, щоб перевернути ситуацію і перетворити свою слабкість на перевагу. Як це зробити?

Нинішня війна Росії проти України стимулює її до швидкого перетворення. Ця війна є тотальною, тобто охоплює всі рівні життя народу – від світоглядно-інформаційного до економічного і військового. Головний удар – інформаційний, тобто найінтенсивніші бойові дії ведуться на найвищому рівні життєдіяльності народного організму.

Інформаційній війні властиві практично всі характеристики й елементи "класичної". Тут є інформаційні напад та оборона, атаки й опір, противники та союзники, перемоги й поразки, інформаційні війська, тероризм, агенти та диверсанти, спецоперації й спецназ, блокади і театри бойових дій.

Ефективність інформаційної зброї основана на властивостях головного мозку. Його хоч і називають суперкомп'ютером, а проте він діє по-іншому. Якщо в комп'ютер завантажена інформація, то після її видалення структура комп'ютера не змінюється: відформатували вінчестер – і вперед. Інша справа з мозком. Будь-яка інформація, яка сприймається мозком, змінює його. Кожна нова порція інформації, "залита" у свідомість чи підсвідомість, приводить до утворення нових комплексів нейронних зв'язків. Тобто наслідком інформаційного впливу є фізична зміна головного мозку.

У залежності від якості сприйнятої інформації, ця зміна є позитивною або негативною. Завдяки своїй досконалості, мозок фізично пристосовується до переробки інформації певного типу. Саме на цьому ґрунтується ефект "зомбування" і "промивання мізків": людина, яка стала об'єктом інформаційної атаки, неспроможна контролювати себе, адже фізично змінено сам орган самоконтролю.

 А чи може людина фільтрувати вхідну інформацію? 

Приблизно 90% населення до цього неспроможні. За оптимістичними оцінками, тільки кожен десятий здатен до критичного мислення. На цю тему навіть існує напівжартівливий "закон 95%", який стверджує що "95% людей – ідіоти".

Отже, єдиний спосіб захистити населення своєї країни від ворожої інформаційної зброї полягає в тому, щоб обмежити доступ до нього будь-якої ворожої інформації. Як це зробити?

Головним носієм інформації є мова. Навіть якщо ворог поширює візуальні образи, все одно вони супроводжуються словесним коментарем. Відтак, доступ до мізків населення досягається тим, що воно розуміє мову інформаційного агресора.

У цьому плані в Україні дуже важка ситуація, адже всі українці знають російську мову, понад те – половина українців її активно використовує у спілкуванні. Воєнною катастрофою можна вважати те, що українці сприймають російську мову як свою, адже вона широко використовується українськими ЗМІ, державними діячами, військовими, експертами, лідерами громадської думки.

Щодо населення РФ, то тут ситуація асиметрична: росіяни майже не розуміють українську мову, за винятком громадян українського походження.

Отже, інформаційна агресія є головним компонентом нинішньої війни Росії проти України. Тому перемога України в інформаційній війні автоматично передбачає перемогу на всіх нижчих рівнях, у тому числі воєнному.

Мистецтво війни полягає в тому, щоб перевернути ситуацію і перетворити свою слабкість на перевагу. Як це зробити?

Викладений вище фактаж приводить до однозначних висновків. Необхідно в українському інформаційному просторі максимально запровадити українську мову. Це стосується передусім сфери ЗМІ, держави, військової справи, технологій, економіки - без жодних обмежень для російської мови у побутовому спілкуванні.

Чому це приведе до перевертання ситуації?

Перше. Українці чітко знатимуть, що свої говорять українською мовою, адже всі українці її добре розуміють, а державні діячі, інтелектуальна та бізнесова еліта, експерти, журналісти, активісти вільно нею спілкуються. Відтак вся інформація російською мовою автоматично сприйматиметься як чужа, адже ворог не знає української мови. Через це до російськомовної пропаганди не буде жодної довіри, а тому московська інформаційна зброя одразу втратить свою руйнівну силу.

Друге. Українізація внутрішнього спілкування зменшить витікання інформації і ускладнить роботу російських розвідувальних та аналітичних центрів, адже в сучасному світі понад 90% інформації отримується з відкритих джерел. Якщо тексти росіяни ще можуть якось перекладати за допомогою комп'ютерних програм, то живу розмовну мову майже не сприймають.

Третє. Українці генеруватимуть інформацію російською мовою виключно для російського споживача, адже всі українці добре володіють російською. Тобто вся інформація російською буде призначена виключно для зовнішнього споживання. Іншими словами, читаючи будь-який російськомовний текст, українець знатиме, що це або інформація на експорт, або ворожа пропаганда. Бо такі наші, українські правила гри.

Тотальний перехід на використання української мови у наших внутрішніх справах матиме ще один корисний результат: стане зрозуміло, хто насправді є патріотом, а хто - імітатором.

Російські інформаційні війська нагнітають істерію, закидають нас негативом, для чого нахабно перекручують факти, дають їм брехливу інтерпретацію, а часто взагалі фабрикують відверту брехню.

Україні не можна опускатися до цього рівня, адже генерування брехні принижує нас, спотворює наші етичні орієнтири. Наприклад, застосування матюків принижує в першу чергу нас, а росіян тільки озлоблює. Тобто симетрична реакція на московську інформаційну агресію – це шлях до саморуйнування.

Яку ж таку правду ми можемо запропонувати Росії?

Метою інформаційної зброї є зміна поведінки противника. Москва спочатку вчинила інформаційну агресію проти власного населення, згуртувавши його навколо себе для війни проти України. Завдання України полягає в тому, щоб зруйнувати цю консолідацію, основану на зомбуванні та брехні.

Росіянам треба сказати правду про те, що метрополією Радянського Союзу була не РФ, а Москва, і панівним етносом були не росіяни, а москалі. Стосунки між москалями та русскіми – це паразитування москалів на русскості.

Ця інформація знайде поживний ґрунт, адже ворожість до Москви з боку жителів інших регіонів Росії тягнеться давно, ще з часів СРСР. Одна з головних причин цього – непропорційно високий рівень матеріального благополуччя жителів столиці.

Тож треба допомогти росіянам відкрити очі на те, хто на них паразитує і вбиває їхніх дітей заради своїх шкурних інтересів. Московська риторика про захист інтересів русскіх – це не більше ніж демагогія на експорт. Насправді русскіє для Москви – це всього лише "гарматне м'ясо". Показовий факт: війну проти Чечні вела Москва, проте москвичі не служили в Чечні ні як призовники, ні як контрактники. А чи багато москвичів задіяно на війні в Україні? Так отож.

Є цілком раціональні і зрозумілі напрямки діяльності для перемоги в інформаційній війні. Вони не потребують багато ресурсів. Для того, щоб українці перейшли на застосування української мови, взагалі не треба грошей – це питання вибору. Для здійснення відповідної державної політики потрібна тільки добра воля. Та чи спроможна на це нинішня держава?

Навряд чи. Владна верхівка зацікавлена в утилізації України на власну користь, навіть шляхом її розчленування між Євросоюзом і Росією. Вона не хоче по-справжньому захищати Україну. Так, попри декларовані шалені витрати на оборону, більшість потреб армії забезпечують волонтери, тобто активна частина українського народу. Це новий український етнос, народжений у 2014 році. Саме ця пасіонарна, шляхетна, активна частина українського народу спроможна включитися в інформаційну війну з Москвою і перемогти. Перемога в ній означатиме перемогу у війні тотальній.

Переможну інформаційну війну з Москвою кожен українець може почати вже сьогодні. Переходь на українську мову, заохочуй до цього друзів та знайомих, використовуй україномовні джерела, допомагай російськомовним українцям перекладати їхній інформаційний продукт на українську, сприяй їхній практиці розмовної української мови, блокуй російськомовні джерела.

Спілкування з українцями українською: що може бути природніше і простіше!

Українські воїни! Не допомагайте ворожій розвідці перехоплювати ваші розмови: говоріть українською – ворог її не розуміє.

Українські журналісти, експерти, громадські лідери! Говорячи російською, ви просуваєте в Україні "русскій мір", адже він оснований на російській мові. Не стидайтесь української мови, ви ж нею володієте. Не досконало? То є гарна нагода вдосконалитись – у цьому вас усі зрозуміють і підтримають.

Друже, не чекай, поки інші перейдуть на українську. Пам'ятай, що ти – людина-армія. Твоє персональне долучення до тотальної війни може стати останньою краплею, яка приведе в рух лавину народної активності.

Політика – це ти. Проводь свою інформаційну політику.

Опубліковано на сайті Газета.UA 18 лютого 2015 р.

Статтю передрукувала газета "Час Руху№ 05 (229) Березень 2015.

Повний текст у статті: Людина-армія, або як Україні перемогти в тотальній війні 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ілюстрація наштовхнула на такі аналогії.
СОКОЛ Волі (Україна) (мобільність і чистота) і ОРЕЛ Сили (США) тяжіють до взаємодії протистояння ДВОГОЛОВОМУ покручеві-гермафродиту (бо орлом назвати ЦЕ язик не повертається).
Гляньте самі і задумайтесь ще раз:


(...і чого це ще Чернігівщина такого покруча має?...)
Чому наш Святий Юрій до цього часу в лабетах покруча-гермафродита? Треба його визволяти, а "Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати, Ворога здолати" (козацька пісня? Отож! ;)

На наведеному малюнку Сокіл Волі визволяє Святого Юрія з пазурів гермафродита-покруча, який є виродком слов'янства.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Наступного тижня цю статтю опублікують у паперовому варіанті газети. Працюємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ілюстрація наштовхнула на такі аналогії.
СОКОЛ Волі (Україна) (мобільність і чистота) і ОРЕЛ Сили (США) тяжіють до взаємодії протистояння ДВОГОЛОВОМУ покручеві-гермафродиту (бо орлом назвати ЦЕ язик не повертається).
Гляньте самі і задумайтесь ще раз:


(...і чого це ще Чернігівщина такого покруча має?...)
Чому наш Святий Юрій до цього часу в лабетах покруча-гермафродита? Треба його визволяти, а "Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати, Ворога здолати" (козацька пісня? Отож! ;)

На наведеному малюнку Сокіл Волі визволяє Святого Юрія з пазурів гермафродита-покруча, який є виродком слов'янства.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Таргитай Борисфенів.
0
Ще не підтримано

Наведена вище стаття свідчить одне - що війна Россії проти України стимулює Україну до швидкого пертворення. Тобто, для нас ще нічого не втрачено, а навпаки створились передумови для швидкого переходу - власного українського. Без присмаку імперського сморіду, а з подальшитм розвитком: Надією, Любов'ю. Працюємо!

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Може ця стаття вплине на свідомість українських чиновників і журналістів користуватися тільки Українською Мовою. Це наша наймогутніша зброя. Хай Буде!

Радіймо!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пропоную просувати позитивну інформацію не тільки на НО, а й на сайті Газета.ua.

Там можна зареєструватися і прокоментувати статтю Москву легко перемогти в тотальній війні.

Що більше коментарів, то більше людей зверне увагу на цю статтю. Це буде ще один наш внесок у Тотальну війну.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Це дуже добре, що ця стаття надрукована на такому відомому і популярному сайті як gazeta.ua, проте не дуже люблю там бувати. В коментарях дуже багато російських тролів і бандерівців, тому зі спілкуванням на таких сайтах важко.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

За поширення посилань на НО,часто блокують,не говорячи про коментарі,які пишуть тролі на адресу поширювача..Видно правда не потрібна ні нашій владі,ні тим більше московській..Але потрібно поширювати,щоб збільшувати громаду НО,які з часом можуть стати і акціонерами...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цього разу, як не дивно, стаття зібрала нормальні коментарі. Є кілька тролів, але це навіть корисно, бо їхня російська тільки підтверджує висновки статті.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Статтю передрукувала газета "Час Руху"

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!