Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Америці треба реагувати на Українську кризу: три способи

Категорія:

Спецтема:

З тисячами регулярних російських військ в Україні і десятками тисяч на кордоні небезпека подальшої агресії Кремля в Україну є високою. Америка повинна терміново працювати разом зі своїми європейськими союзниками, щоб знайти більш сильну та ефективну стратегію стримування цієї загрози. На підставі стратегічного аналізу і тривалого дипломатичного досвіду ми пропонуємо три основні принципи, якими слід керуватися Америці, щоб відповісти на цю міжнародну кризу.

По-перше, ми рекомендуємо Америці осмислено визнати свої зобов'язання перед Україною згідно з Будапештським Меморандумом 1994 року про гарантії безпеки.

У цій угоді, Росія, Сполучені Штати і Великобританія зобов'язалися підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України в обмін на відмову України від радянської ядерної зброї, яка була на її території. 

Справа нерозповсюдження ядерної зброї зазнАє поразки в усьому світі, якщо американські гарантії безпеки, які були запропоновані Україні в обмін на відмову від ядерної зброї, згодом виявилися нічого не вартими, коли країна стикнулася з агресією. Ми хочемо, щоб світ побачив, що мирна здача Україною ядерної зброї дала їй доступ до звичайної зброї, коли це дійсно їй потрібно для захисту своїх кордонів.

Америка повинна зрозуміти, що її допомога в рамках Будапештського меморандуму передбачає поставку оборонної зброї, тому що кордони України були порушені і вимальовується подальша агресія.

Така допомога надаватиметься негайно і може включати в себе бронебійне, зенітне, анти-ракетне устаткування і системи збору розвідувальної інформації. Така допомога підніме ціну можливого захоплення Кремлем або його сурогатами портового міста Маріуполя або додаткових територій в Луганській та Донецькій областях. Пан Путін тут дуже вразливий. Опитування Московським Левада-Центром останніми місяцями показують, що більше двох третин російського народу не хоче, щоб російські солдати воювали в Україні.

Сполучені Штати повинні повідомити в Москву, що потік такого обладнання до України зупиниться тільки тоді, коли Росія в повному обсязі виконає свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей: виведе російських бійців (регулярних солдатів і «добровольців») та військову техніку з України; поважатиме повний контроль Києва над Донбасом, в тому числі її частину кордону між Росією та Україною.

По-друге, щоб забезпечити солідарність альянсу і для подальшого заохочення Путіна припинити свою агресію, Америка повинна зробити сильну умовну пропозицію - як тільки Кремль повністю виконає свої Мінські зобов'язання і Україна матиме повний контроль над Донбасом, Сполучені Штати ручаються, що не підтримують членство України в НАТО. Ця умова потребує розуміння Кремлем того, що Україна має право встановлювати будь-які невійськові відносини з Європейським Союзом, прийнятні для обох сторін, а Росія поважатиме суверенний вибір і територіальну цілісність України.

Ця пропозиція буде спрямована Росії як гарантія на її стурбованість щодо розширення НАТО. Елементарна повага Росії до українських кордонів швидко підвищить безпеку України, натомість для неї вже не може бути теоретичної перспективи членства в НАТО. Ми можемо зрозуміти, що Москва категорично протестувала проти просування НАТО до її кордонів. Ця пропозиція має заспокоїти Москву. Але безпека Росії не буде за рахунок небезпеки її сусідів.

Найважливішою силою для захисту України є патріотична доблесть людей, які мають віру, що їм буде краще у суверенній незалежній Україні. Політичні реформи, які зміцнюють їхню віру, можуть зробити більше для майбутнього української незалежності, ніж військова техніка.

Таким чином, наша третя рекомендація: Сполучені Штати повинні заохотити лідерів України повною мірою реалізувати реформи, які вони обіцяли у своїх передвиборних маніфестах, і дати народу України більш підзвітний уряд, що буде краще служити їм у майбутньому.

Викликає занепокоєння, що Україна так мало просунулася по шляху реформ, навіть після того, як переконлива більшість проголосувала за фундаментальні реформи на останніх парламентських виборах. Сполучені Штати та їхні європейські партнери повинні нагадати президенту Порошенку і прем'єр-міністру Яценюку, що наша підтримка економіці України, яка зазнала стреса, буде залежати від їхньої реалізації швидкої та ефективної програми реформ.

Роджер Майерсон - професор Чиказького університету, був нагороджений Нобелівською премією у сфері економіки у 2007 році,

Джон Гербст - директор Євразійського центру Dinu Patriciu Атлантичної Ради, працював Послом США в Україні з 2003 по 2006 рік

Переклад з англійської мій, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

А коли у США мають бути президентські вибори і на скільки ймовірно, на вашу думку, що наступним Президентом буде республіканець?

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Іншими словами:
1. США мають підтримувати Україну за будь-яких обставин.
2. Україна має бути союзником США без НАТО (цей блок і так недієздатний).
3. Для виконання п. 2 США мають допомогти Україні подолати корупцію, тобто позбутися олігархату і привести до влади патріотів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Тобто, Крим можна не повертати? Що й треба було ПуТіну

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Крим без наземного коридору Москва не утримає.

У цій статті головне - третій пункт. Головна проблема - у самій Україні.

Сірко Крутивус wrote:
Тобто, Крим можна не повертати? Що й треба було ПуТіну

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

Починаючи з наступного 2015 року в США до влади вступає новий уряд - республіканський Сенат, який щойно переміг на виборах але до влади ще не приступив. На мою думку, ми побачимо набагато більше підтримки з боку США Україні після Нового Року. Залишилось не так довго чекати...

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

А коли у США мають бути президентські вибори і на скільки ймовірно, на вашу думку, що наступним Президентом буде республіканець?

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

До президентських виборів ще два роки. Ймовірність, що буде республіканець, дуже велика, бо Обама дуже себе дискредитував і тому на виборах в Сенат перемогла більшість республіканська, хоча до цього більшість була демократичної партії. Проте, ще рано прогнозувати. В США політичні настрої змінюються дуже швидко.

boanro wrote:
А коли у США мають бути президентські вибори і на скільки ймовірно, на вашу думку, що наступним Президентом буде республіканець?

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Нарешті хтось "згадав" про свої зобов'язання по Будапештському Меморандуму: "По-перше, ми рекомендуємо Америці осмислено визнати свої зобов'язання перед Україною згідно з Будапештським Меморандумом 1994 року про гарантії безпеки". Хіба не з цього треба було починати Україні - тиснути на так званих гарантів її безпеки і денно та нощно наполягати на дотриманні своїх зобов'язань? Але ж знову повертаємося до вихідного пункту: так було б за умови, якби владу в Україні представляли українці-патріоти.

Sapienti sat.

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Якщо ВСЕ ЦЕ має зробити Америка, то що тоді тут робити українцям?
Це дуже схоже на казочку про бідного Івана:
Жив собі в селі хлоп Іван. Ніби не дурний, але ледачий. Ніяка робота його не бралася. Заходить до нього якось сусід Семен та й каже:
- Іване, в тебе діти голодні, дах тече, паркан завалився, а вовки з лісу вже отару доїдають. Вставай, треба щось робити. Я тобі допоможу.
А Іван лежить на печі, люльку курить та й каже у відповідь:
- Ой, Семене, ти такий файний газда, може ти сам усе зробиш, бо в мене так не вийде?