Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скандал у Франції: провідного євро-скептика та популіста Марін Ле Пен профінансував Кремль!

Французький он-лайн-часопис Mediapart викрив факт надання російським банком, що є близьким до Кремля, 9 мільйонів євро на підтримку французької партії «Національний Фронт». НФ, який очолює Марін Ле Пен, чия прихильність до путінської Росії є постійною, отримував фінансову підтримку Кремля. Як і французька компартія у минулому сторіччі.

Mediapart з’ясувало, що у вересні партія отримала позику (кредитну лінію) від такого собі Першого чесько-російського банку (FCRB) на суму 9 мільйонів євро, два з котрих уже було знято (використано).

Угода

Ця позика сама по собі не є незаконною – це ж не пожертва, відтак, не підпадає під обмеження та увагу французької Національної комісії з фінансування політиків, - однак її походження піднімає питання про втручання іноземних держав у політичне життя Франції -  адже FCRB є «де-факто у розпорядженні давнього кадрового державного банкіра» Росії Романа Якубовича Попова, запевняє Mediapart.

Сайт нагадує про прецедент: колись, у 1990-х роках за отримання фіктивної позики від одного італійського банку керівництво Республіканської партії було звинувачене за «відмивання грошей» - справу підняли й розслідували аж 2004-го року, не зважаючи на давність.

Якщо НФ і мусив зробити вийняток у своєму принципі «надавай перевагу французькому»  (згідно з їхніми ж гаслами), то тільки тому, що французькі банки відмовили партії, тому вона, мовляв, мусила звернутися по допомогу до іспанських та американських банків.

«Чи то банки стали такими боязкими після попереднього скандалу з передвиборчою кампанією Саркозі, чи то таке відношення у них лише до НФ – я не знаю», - пафосно відбріхується Марін Ле Пен на одному з ток-шоу в неділю. Наприкінці жовтня вона якось публічно поскаржилася (у інтерв’ю виданню «Нувель Обсерватьор») на неможливість отримати позику та про різні запасні варіанти, що партія розглядає, у тому числі й про російський. Інформація ж про отримання позики мала лишатися в секреті – тому НФ уже пригрозив Медіапарту судовим позовом.

Центральну роль у цій угоді відіграє депутат Європарламенту Жан-Люк Шафгаузер: будучи консультантом з європейської стратегії, він працював раніше на авіа-концерн Дасо; його політичнка зірка несподівано зійшла на останніх муніципальних виборах у Страсбурзі, а потім він взагалі виграв вибори до Європарламенту від округу Іль-де-Франс, по партійному списку НФ, котрий очолював близький радник Марін Ле Пен – Аймерік Шопрад (по праву руку від Ле Пен на фото). Здавна займаючи про-російську позицію, обоє були «спостерігачами» на так званому «референдумі» про відділення Криму, що його організували сепаратисти у березні. Вони також були на листопадових «виборах» у Донецьку.

Марін Ле Пен, будучи давньою шанувальницею Путіна, часто «гостює» в Москві відтоді як посіла чільне місце в НФ. Однак, увагу Медіапарт привернув один її візит, що трапився у лютому і котрий старанно приховується: тоді Шафгаузер познайомив її з впливовим російським націоналістом-депутатом Алєксандром Міхайловічем Бабаковим, радником Путіна, відповідальним за роботу з російськими організаціями за кордоном, котрому заборонили в’їзд до ЄС в рамках санкцій проти Росії за його діяльність в Україні. Під час того візиту Марін Ле Пен особисто представили Путіну.

Труба

Також фігурує у звіті ім’я дуже близького очільникові Кремля олігарха, великого діяча на ниві російсько-французьких стосунків – Генадія Тимченка. Шостий за статками в країні, він контролює концерн-гігант Стройтрансгаз – головного акціонера FCRB. Віднедавна, Тимченка жалує французька влада – у липні 2013 йому вручили орден Почесного легіону за «внесок в колекцію російського мистецтва Луру», однак, насправді, за його партнерство з французьким нафтовим гігантом «Тоталь» за видобуток газу на півострові Ямал.

Не дивлячись на те, що він підпав під чергову хвилю американських санкцій як наближена до Путіна особа, його європейські друзі постаралися, щоб віддзеркалювальні санкції ЄС його не торкнулися. «Це – дуже поважна людина, й у свої шістдесят, якби він хотів зайнятися політикою, то він знайшов би інші, достойніші шляхи туди», - запевняє журналіст «Ліберасьйон» Павєл Чінскій, представник франко-російської торгівельно-промислової палати, де Тимченко очолює економічну раду.

Алексіс Прокоп’єв, французький політик російського походження, котрий намагається протистояти діям пропутінських мереж у Франції, бачить у наданні цієї позики підтвердження своїх підозр: «За ідеологійної близькістю до Путіна, котру демонструють декотрі французькі політики, є й прихований фінансовий чинник, котрим не можна нехтувати. Це актуалізує питання підйому націонал-путінізму в Європі».

*   *   *

Не виключено, це розслідування матиме далекосяжні наслідки для поки що «глухої» позиції французького політикуму та ЗМІ по відношенню до російсько-українського конфлікту, як і змусить спецслужби країн Європи додатково активізуватися – оскільки є зайвим доказом активного втручання Росії у внутрішні справи як окремих країн-членів ЄС, так і на рівні загальноєвропейських інституцій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Щось мені підказує, що татко цієї сучки, Жан Марі, ворочається у труні. Адже відвертому антикомуністові та антисовєтчикові, напевне й на думку не спадало, що колись донька заперечуватиме його світоглядні принципи і підтримуватиме імперію зла та тюрму народів. Тож побажаємо, щоби у кварталі, де вона проживає, араби збудували мечеть, жиди - синагогу, а геї з лесбіянками проводили щотижнево свої паради з безкоштовною роздачею газети французьких комуняк "Юманіте".

Хай буде!

Коментарі

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Щось мені підказує, що татко цієї сучки, Жан Марі, ворочається у труні. Адже відвертому антикомуністові та антисовєтчикові, напевне й на думку не спадало, що колись донька заперечуватиме його світоглядні принципи і підтримуватиме імперію зла та тюрму народів. Тож побажаємо, щоби у кварталі, де вона проживає, араби збудували мечеть, жиди - синагогу, а геї з лесбіянками проводили щотижнево свої паради з безкоштовною роздачею газети французьких комуняк "Юманіте".

Хай буде!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Французька славістка Елен Блан вважає, що КДБ-ФСБ співпрацювало з Жаном-Марі Лепеном ще з давніх давен, коли аґент Лімонов (він же Савенко) оселився у Франції. Відомо також, що Лепен стрічався у 90х роках з іншим аґентом КДБ - Жиріновським. Деталі їх зустрічі невідомі. Але припускаю, що найкраща легенда для аґентів КДБ - це публічна антикомуністична позиція.

То може Марі гідно продовжує сімейну традицію?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

От, от, недавно була ейфорія, що в Європі відроджується націоналізм. Але як тепер виявилося, чомусь ці "націоналісти" з різних країн підтримують Росію. Так що зарано почали радіти. Доки буде існувати Росія, справжні (не проплачені) націоналістичні рухи в Європі навряд чи розгорнуться.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Уже створили партію російськомовних націоналістів України.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Путінський кремль продовжує московські традиції брехні, підкупу... (нема значення, який "кольор" москалів: "білий", "червоний", чи ще якийсь...).

Так само, як і багато французів, кишеньковий Народній фронт Лє Пенів сліпо подивляв "велику російську культуру": дві імперії розуміються!
Власно в такому москвофільстві виховав своє потомство Жан-Марі.

Позитив у тому, що українці більше не матимуть ілюзій щодо лє пенів. До речі, ще невідомо, як така симпатія обернеться для тих же французьких "націоналістів".
Це тільки підтверджує, що ВСІ партії віджили!

Залишається творити нову форму організації, чим займається український "Народний оглядач".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Франція - геополітичний союзник Росії, тож їхні взаємні симпатії мають столітні корені і цілком зрозумілі.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!