Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Каха Бендукідзе: "Уряд нічого не зробив. Божевільна Рада ще й наклепала масу нових законів, які збільшують витрати"

Засновник Фонду знань, реформатор Грузії, лібертаріанський політик Каха Бендукідзе провів відкриту зустріч, яку організувала Київська школа економіки (KSE). Найцікавіші його думки про те, які реформи повинна провести Україна, якому прикладу Грузії нам необхідно слідувати, і чому від українців залежить майбутнє світу.

Ви повинні не просто проводити реформи, а проводити їх дуже швидко. Чому податкова реформа у вашому випадку буде однією з головних? Тому що податки стосуються всіх. Ви можете прибирати регулювання, і це дуже важливо, але регулювання не стосується всіх і вся, воно має секторальний характер. Наприклад, Санепідемнагляд відношення до комп'ютерного бізнесу має набагато менше, ніж до харчового. Якщо ви його заберете, комусь це полегшить життя, а на когось зовсім не вплине. Це теж добре робити, але податки - універсальний ключ. 
 
Ніхто не знає, що буде вашим головним товаром через 20 років, чим будуть пишатися українці. Наприклад, найбільший одиничний експортний товар з України за останні 20 років - це Ян Кум (американський програміст і підприємець українського походження, розробник месенджера WhatsApp. - ред.), який заробив мільярди. Будь-який предмет фізичного світу, який вивезли з України, стільки доходів нікому не давав. Передбачити це було неможливо. 
 
Що ми зробили в Грузії, і, мені здається, можете зробити ви. По-перше, ми дуже скоротили кількість разових податків. Ми прибирали ті, які доставляли незручності. Я вчора розмовляв з українською службою доходів, там хороша нова команда, хлопці прийшли з інвестиційного банкінгу. Вони теж говорять, що є багато дрібних податків, які в цілому формують менше 1% національного доходу. На їх сплату витрачається дуже багато сил, а толку мало. Чому не можна постригти свиню? Тому що вовни мало, вереску багато. Це ось з цього ж розряду. Можна ж прийти з перевіркою по сплаті ПДВ, а можна прийти з перевіркою по сплаті податку, який взагалі 100 грн на рік. Значить, деякі з цих податків потрібно знищити. Ми ще в 2004 році, не чекаючи податкової реформи, провели очистку податкової системи від 15 податків, тобто залишилися тільки ті, які є і сьогодні. Це дуже правильний підхід, який можна було б використовувати і в Україні.

У вас немає часу, ресурсів і грошей, щоб зробити ідеальні податки. Завжди можна це розділити на дві фази. Одна фаза - це по-швидкому, може, не зовсім ідеально, але щось зробити, а друга - можна вже досконаліше і довго займатися тюнінгом, полірувати. Ось перша частина у нас була така: ми позбавляємося від цих аудит-податків. А друга частина - податки, що залишилися, повинні або зменшитися, або зменшитися пізніше. Податок на прибуток ми зменшили на 15%, прибутковий податок - на 12%, єдиний соціальний внесок, який у нас називався єдиний соціальний податок, ми залишили таким, яким він був, податок на нерухомість залишили, акцизи залишили, земельний податок залишили. Дуже різко знизили податок на прибуток, дуже різко знизили податок на дохід. 

Взяти ще кілька таких речей, наприклад, стовідсоткову амортизацію інвестицій. Ви вкладаєте гроші в розвиток компанії, відповідно, поки ви ці гроші не повернете собі, ви податок на прибуток платити не будете. Це не нами придумано, це такий пробізнес засіб. Зрозуміло, що на деякий час бюджет гроші втрачає, але потім адже він їх все одно отримає. 
 
У вас жахливо роздутий держапарат. Я навіть не чув, щоб такі речі регулювалися десь ще. Наприклад, в Україні регулюють обіг посіву. Ось посіяли буряк, після нього ще треба сіяти кукурудзу і квасолю, але це у вас визначає не людина, яка на землі працює, а спеціальний державний орган. Я, коли прочитав про це в газеті, подумав, що журналіст щось не так зрозумів. Виявляється, ні - це було спеціально придумано, щоб діти начальства могли отримувати гроші. Це тільки маленький приклад того, що у вас регулюється. Більш того, українська бюрократія під час переговорів з Євросоюзом успішно домовилася, що ви будете застосовувати ще додатково цілий ряд європейських регулятивних норм. Вас до цього ніхто не примушував. Просто бюрократії зручніше списувати все на Європу, і створювати нову гармошку вже ім'ям Європи, а не власним. 
 
Уряд нічого не зробив, на жаль. Мало того, божевільна Рада ще й наклепала масу нових законів, які збільшують витрати. Наприклад, збільшилися стипендії. З чого їх збільшувати, якщо грошей немає?  
Щодо реанімаційного пакета реформ. Я не в захваті від цього законопроекту. Вони не радикальні, вони не стосуються важких питань, таких як правоохоронна система. Я вчора був в Адміністрації президента, там на сходинках живуть люди. У них немає вибору, їм нема чого втрачати. А що ви робите? От уявіть, ваша дитина захворіла, вам потрібно якісь ліки. Погода погана і аптека на іншому кінці міста, ніч. Що ви зробите? Ви підете за цими ліками в будь-яку погоду. Ось це називається потрібно. А вам зараз, значить, нічого не потрібно. Коли потрібно, люди діють, сплять на сходах, у них єдина надія.

Ви щойно змусили президента втекти. А потім цей запал видихався - от і результат. Чому я не бачив велику багатотисячну демонстрацію на підтримку зниження податків? Де люди, які скандують: «Підвищуйте ціни на газ!». Нема? Тоді вибачте. Ви або не розумієте, що вам хана, або розумієте, але вас все влаштовує. Ви хочете жити в Росії? У Києві, але в Росії? Вы прокинулися, змусили президента втекти і заснули. Прокидайтеся, давайте, прокидайтеся знову!

Щодо Криму. Для того, щоб вам повернути Крим, Російська імперія повинна впасти. Чому я завжди приїжджаю в Україну і даю якісь поради, турбуюся про ваше майбутнє - тому що у вас в країні зараз формується майбутнє нашої планети. Після Ялтинської конференції особливих глобальних змін у кордонах не відбувалося. Тільки добровільно. А цього року, після ситуації з Кримом, пост'ялтинський світ змінився на посткримскій світ. І в цій ситуації, якщо Росія в цій війні переможе, то виходить, що ми повертаємося в XVIII століття, коли це забрали, це додали, це моє, а це твоє. І цей світ інший, може, він краще, але вже не такий миролюбний. І доля цього буде залежати від того, наскільки Україна зможе правильно провести реформи, врятувати себе, і таким чином залишити нас усіх у пост'ялтинській епосі, а не новій посткримській. В цьому сенсі Російська імперія в тому вигляді, в якому вона зараз є, яка бажає стати ще більше, впаде. Вам повернеться Крим, молдаванам - Придністров'я, нам - Абхазія та Північна Осетія, і запанує мир. І це залежить від того, як ваш уряд і Рада будуть себе вести. Я бачу, що масштаб ось цієї величезної глобальної проблеми, ключ якої знаходиться тут, залежить від людей, які цим ключем оперують. Все від вас залежить.

Якщо всі будуть думати, що підняття цін на газ - неприйнятно для суспільства, і їх ніхто не підніме, то ви і розсиплетеся. Ви хочете країну підняти? А вам зуби виривали? Це боляче, але ви ж самі рот відкривали, вас не били для цього. Ви розумієте, що це неминуча біль, ви відкриваєте рот, і вам виривають зуб. Тут така ж ситуація. Милі жінки, ви народжували дітей, це ж неприємна процедура, але ви розумієте, що це плата за життя вашої дитини. Тут те ж саме. 

До речі, що буде, коли ті хлопці, які зараз воюють на Сході, повернуться сюди? Де реформи, де зміни? І вам, чоловікам, вони будуть по лобі давати, і за людей не рахувати. Тому що вони воюють, а ви ні. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Таки мудрий грузин цей Каха. А за я Яна Кума я теж нічого не чув.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Таки мудрий грузин цей Каха. А за я Яна Кума я теж нічого не чув.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

19 мільярдів доларів заплатив Facebook за мобільний месенджер WhatsApp. 6,8 мільярда з них отримає Ян Кум - програміст, котрого Марк Цукерберг свого часу не взяв на роботу.

WhatsApp: як іммігрант з України Ян Кум став у США мільярдером

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

То чий він кум?

https://t.me/ETEPHET