Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Засіб від сепаратизму: озброєний до зубів нейтралітет без Євросоюзу, НАТО і Москви

Категорія:

Лікування хвороби потребує точного діагнозу, а розв'язання проблеми – усвідомлення її причини. Нинішня криза в Україні має внутрішні і зовнішні причини. Без їх розуміння можна боротися з сепаратизмом усе життя.

140620-azov_mariupol.jpg

Сонячно-блакитний прапор Перемоги (Маріуполь, батальйон "Азов")
Сонячно-блакитний прапор Перемоги (Маріуполь, батальйон "Азов")

Сепаратизм на Донбасі – це рішучі дії місцевих феодалів задля збереження контролю над природними і людськими ресурсами краю. Якби АТО провели не під Краматорськом чи Слов'янськом, а в Києві під час інавгурації Президента, то сепаратизм почав би "розсмоктуватися" вже з наступного ранку. Проте київська влада зацікавлена у збереженні напруженості, адже завдяки бойовим діям заблоковані головні вимоги Майдану: люстрація, повернення награбованого за влади Януковича та його попередників, покарання злочинців, боротьба з корупцією, розділення влади і бізнесу.

Закінчення війни – це початок люстрації. З цієї причини бачимо, як нардепи, чиновники і генералітет саботують відродження обороноздатності держави. Задля підтримки вогнищ напруженості центральна влада не відновлює на Донбасі трансляцію проукраїнських телерадіоканалів і не блокує проросійські ЗМД – засоби масової дезінформації. З цією ж метою залишаються відкритими не тільки кордон з Росією, а й внутрішні автомагістралі, якими підвозиться зброя і російські бойовики. Рішуча боротьба з сепаратистами відбувається тільки там, де виникає реальна загроза олігархічній власності, наприклад, у Маріуполі.

Крім української влади, у підтримці напруженості зацікавлена Москва, адже завдяки "телевійні" Путіну вдалося придушити свою опозицію, сконсолідувати населення і відволікти його від внутрішніх проблем.

Українська і російська верхівки мають ще один спільний інтерес: чим більше проукраїнські і проросійські пасіонарії знищать один одного, тим спокійніше. Показово, що нова українська влада почала свою діяльність з ліквідації Сашка Білого – героя Чечні, рівненського "робінгуда".

Очевидно, що обидві сторони далі підкидатимуть дрова у вогонь сепаратизму і загрібатимуть жар чужими руками. Людей переконують, що консолідація навколо існуючої влади зупинить війну, насправді навпаки – існуюча влада є причиною війни. Організована нею громадянська війна на сході України – це спроба зберегти своє панування.

Зовнішня причина кризи – геополітична: боротьба світових центрів сили за домінування в Україні. Ця земля є однією із найбагатших у світі за концентрацією природних і людських ресурсів. Природно, що Росія і Захід прагнуть вирішити свої економічні проблеми за рахунок України. Не менш важливий суто військовий аспект: США бояться залучення України до відновлення Московської імперії – без української ракетно-космічної промисловості імперія неможлива. Зі свого боку, Москва боїться втягування України в НАТО і розміщення на своєму кордоні американських ракет. Тож Росія і Захід міцно вчепилися в Україну і не дають її посунути з природного центрального положення: будь-яка активізація однієї сторони викликає енергійну протидію іншої.

Український народ також рішуче противиться спробам посунути Україну на Схід або на Захід: у цьому переконує вся історія української незалежності. Прагнення центральної влади до зближення з Москвою негайно призводить до вибуху сепаратистських настроїв у Галичині і Закарпатті. Натомість активний рух на Захід відразу ж наражається на реакцію східної України. Саме різкий рух до ЄС і НАТО, відверто проголошений і розрекламований урядом Турчинова-Яценюка, став головною причиною "ідейного  сепаратизму" на Донбасі. Москва тільки посилила його засобами інформаційної війни і відкрила кордон для підвезення зброї та російських добровольців – ідейних і найманих.

З найманцями все зрозуміло, а от що рухає ідейними добровольцями? Виявляється, вони переконані, що захищають своїх братів-росіян від "фашистів" і "бандерівців", що продалися США. В цьому їх переконує не лише московська пропаганда, а й українська влада. Зайдіть на сайт Арсенія Яценюка openukraine.org: на сторінці партнерів і спонсорів ви побачите логотипи НАТО, уряду США і прозахідних агентів впливу. Коли ж російський доброволець приїжджає в місто на Донбасі, то справді бачить там "русскій мір": суцільно російськомовні населення, пресу, радіо і телебачення. У містах нема нічого українського. І це при тому, що навколишні села, що живлять ці міста, україномовні. Але коли українці потрапляють в місто, то під жорстким тиском змушені "балакати по-городському". А все тому, що київська влада з самого початку незалежності кинула українців Донбасу напризволяще, чим і скористалася московська пропагандистська машина.

Метою інформаційної війни є запуск механізму самознищення ворога власними силами і ресурсами. Москві вдалося її досягти: війна з сепаратизмом – це самознищення українців власними силами. І не треба демонізувати східноукраїнський сепаратизм. Якби після Майдану до влади в Києві прийшло промосковське політформування, то західноукраїнський сепаратизм був би на порядок масштабніший і кривавіший.

Сепаратизм, громадянську війну і зовнішню боротьбу за Україну можна припинити тільки шляхом набуття нею статусу постійно-нейтральної держави - з потужною армією і народною самообороною за швейцарською моделлю. По-перше, нейтральна Україна є  компромісом між США і Росією. По-друге, позиція "без НАТО, ЄС і Москви" знімає суперечність між українцями антизахідної і антиросійської орієнтації. По-третє, озброєне громадянське суспільство унеможливлює відверті прояви корупції. Це й буде поверненням  України до істинної Європи.

Нинішній український істеблішмент  не може на це піти через загрозу втрати влади. Війна з Росією показала, що влада боїться свого народу більше, ніж окупантів. Тому єдиним способом подолання кризи є повне переформатування влади і правил гри, тобто заснування нової Української держави з єдиним українським інформаційним простором на всій території.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Згоден, що єдиним способом подолання кризи є повне переформатування влади і правил гри. Але, на жаль, українці до здійснення цього поки що не готові.

Немає релігії понад істину

Коментарі

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Згоден, що єдиним способом подолання кризи є повне переформатування влади і правил гри. Але, на жаль, українці до здійснення цього поки що не готові.

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Біда навчить..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ця стаття опублікована в паперовій "Газеті по-українськи" у вівторок 24 червня 2014 року.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Головне: заснування нової Української держави з єдиним українським інформаційним простором на всій території.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Сприйняття народньої армії шириться.

Сьогодні озвучив це поняття Микола Вересень під запитанням до радника міністра оборони Олександра Данилюка,
який відповів, що подібне військове рішення вже розглядається:

http://espreso.tv/news/2014/07/09/prohrama_pidsumky_z_mykoloyu_veresnem_o_203088

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !