Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Козацька модель: виборчим правом володітимуть тільки власники легальної вогнепальної зброї

Категорія:

Останні вибори президента вкотре підтвердили вразливість електорату щодо маніпуляцій політтехнологів, тобто професійних шахраїв. Люди, які під час Майдану хотіли одного, вже через три місяці проголосували за протилежне. Це починає напружувати. Вчора вони обрали Януковича, сьогодні – олігарха, завтра підтримають якогось інопланетянина. Тож усе частіше доводиться чути: з цією виборчою системою треба щось робити. 

"Демократія - це два вовки та вівця, які голосують що буде на обід.
Свобода - це добре озброєна вівця, яка опротестовує це голосування".

Бенджамін Франклін, 1759 рік

Вибори мають забезпечувати висування кращих, інакше вони не потрібні. Точно установлено: люди можуть компетентно оцінити тільки тих, з ким разом займаються продуктивною працею. Не просто особисто знайомі - наприклад, час від часу випивають у компанії, - а роблять щось корисне і досягають позитивних результатів. Звідси висновок: нинішні прямі вибори потрібно замінити багаторівневим делегуванням.

Як цього досягнути? Треба згадати український козацький звичай. Згідно з ним, місцеві громади висувають сотників, сотники зі свого середовища – полковників, полковники – кошових, кошові – гетьмана. На кожному рівні всі знають один одного і добре бачать, хто чого вартий. Причому вага голосу кожного сотника, полковника й кошового визначається кількістю людей, які делегували їм свою владу. За такого підходу виключається небезпека того, що між громадянином і делегатом всунуться посередники-шахраї, а до органів влади проникнуть паразити або ворожа агентура.

Проте правильна виборча схема – це тільки одна половина справи. Друга половина визначається якістю виборців. Для її підвищення різні народи в різні часи використовували вікові, майнові, статеві, соціальні чи інші обмеження. А які найкраще підходять сучасній Україні?

По-перше, чим простіша система добору компетентних виборців, тим краще - інакше потонемо в морі фіктивних довідок і варіантів підкупу.

По-друге, виборчий ценз має відповідати поточним життєвим реаліям і сприяти розвитку суспільства. А реалії такі, що на наших очах аморфний український етнос перетворюється на структуровану націю. Війна з Росією стала каталізатором. Як гриби після дощу виникають мілітарні структури: Національна гвардія, добровольчі батальйони, територіальна самооборона, народні дружини, партизанські загони. Вони озброєні легальною зброєю і більш-менш узаконені. Їх оснащенням, забезпеченням одягом і продовольством займаються сотні фондів та ініціативних груп. Бойовий вишкіл здійснюють Українська резервна армія, Київський легіон, Українська асоціація власників зброї, місцеві громадські організації та ініціативи. Усе це відбувається на тлі небаченого спалаху інформаційної, мистецької, інтелектуальної, творчої активності народу.

Формування нових силових структур у нормальній державі займає не менше року. Те, що в Україні перший етап пройшов за неповні два місяці – вже фантастика. Вибуховий процес націотворення відбувається завдяки ослабленню корумпованої державної машини. Влада, неспроможна опиратися народним ініціативам, змушена їх легалізувати. Поки політики лише починають обережно натякати на "Швейцарську модель", українці вже заклали основи власної "Козацької моделі" – сучаснішої та ефективнішої.

Це дає підказку щодо простого критерію компетентного виборця. Щоб делегувати владу, треба бути її носієм. Таким носієм влади є людина, яка спроможна приймати відповідальні рішення і захищати їх. Тобто, в нинішніх умовах це - власник легальної вогнепальної зброї. Він однозначно має право обирати і бути обраним, бо:
- спроможний захистити свої рішення;
- соціально зрілий і психічно здоровий - інакше не отримає дозвіл на зброю; 
- економічно спроможний, адже придбання зброї вимагає певного матеріального рівня.

Такий підхід до обрання кращих відповідає як українській козацькій традиції, так і поточній ситуації воєнної загрози. Яка може тривати протягом десятиліть.

Тепер в Україні налічується лише 2 млн власників легальної зброї. Цього недостатньо, бо коло виборців занадто обмежене. Як його розширити? Перше: просувати культуру вогнепальної зброї як базовий чинник державної безпеки. Друге: дозволити короткоствольну зброю – пістолети і револьвери. Третє: зменшити ціну на зброю і набої, адже нині на цьому відверто спекулюють. Четверте: різко спростити процедуру реєстрації. Все інше – виробництво, продаж, обслуговування, навчання, тренування – забезпечить ринок.

Швидка реалізація народних ініціатив, які ще вчора видавалися неможливими, заохочує активних громадян до творення нової виборчої системи – на основі багаторівневого делегування і різкого підвищення компетентності виборців. Це буде переходом до держави нового типу.

Є три головні типи державного устрою, які мають тенденцію чергуватися. Новий цикл започатковує аристократія - влада кращих. Після неї приходить демократія - влада всіх. Її змінює охлократія - влада гірших, буквально "влада натовпу". Після її краху знову настає черга аристократії. Режим Януковича був апофеозом охлократії, після Майдану почався її розпад. На зміну приходить аристократичний устрій, а ознакою шляхетної людини завжди було володіння зброєю.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Хай же буде!

Коментарі

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Цікаві ідеї про вибори. На мою думку, вибори при багаторівневій системі повинні проходтити від сотника до гетьмана за одну виборчу кампанію. У нас вже була багаторівнева система виборів герального секретаря кпрс, при цьому рядові члени партії немали ніякого впливу на вибори вищого керівництва. Таку практику треба унеможливити.

Радіймо!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Після обрання сотників треба часу, щоб вони побачили один одного в ділі. Це може бути один рік. Через рік після обрання сотників можна обирати полковників (раз на два роки). Раз на три роки - кошових, і раз на 4 роки - гетьмана. При цьому будуть і перевибори (на другий термін), і дострокові вибори.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Хай же буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Сьогодні цю статтю надрукувала Газета по-українськи.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Можливо ці два мільйони, які сьогодні володіють зброєю в Україні, - це ті, які вдало паразитують, при цьому агресивно захищаючись.

Миролюбність і озброєність!