Аватар пользователя Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

Парне молоко – городянам!

Сьогодні мешканці багатьох міст Євросоюзу та Росії можуть збагатити свій щоденний раціон свіжим не пастеризованим молоком без консервантів і барвників – просто з під корови. Потреби їхати за парним молоком в село позбавляє автомат з розливу свіжого молока, або ж молокомат, котрий можна зустріти в супермаркеті, неподалік станцій метро чи в інших людних місцях.

Молокомати розраховані на 100-800 літрів молока, котре постійно розмішується й охолоджується до температури 3°С. В Європі молоко для продажу поставляється безпосередньо від господарств. Після подою у фермерів є 2 години для доставки продукту до молокомату з котрого білий напій може одразу ж відправлятися на стіл покупців – автомат розливає вибрану кількість молока в тару й видає покупцю. Таким чином вдається оминути посередників – молокозаводи, дистрибуційні  компанії, роздрібних торгівців – молокомат сполучає клієнта безпосередньо з фермером, котрий обслуговує один або кілька апаратів. Але головне – молоко зберігає усі природні властивості і є досконалим джерелом вторинного імунітету.

Теоретично молоко має бути спожите за 48 годин, однак знавці запевняють що і пізніше його можна пити, однак вже як пряжене, попередньо прокип’ятивши.

Ще понад п’ять років тому молокомати розпочали поширюватися Німеччиною. Звідти розповсюдилися на Францію та Чехію, а три роки неподалік від кордону з останньою в містечку Цєшін фермерами, перейнявшими досвід сусідів, було встановлено перший в Польщі молокомат. Стогодні молокомати можна знайти в більшості великих міст. У Варшаві за літр "молокоматного" молока слід віддати 3 злотих (8, 50 грн.), що на 20% більше за ціну літрового тетрапаку в супермаркеті. Ще один злотий ( 2,83 грн.) слід заплатити за пляшку, котра чекає на використання в сусідній автоматизованій шафці, але можна й заощадити – прийти з власною тарою.

Поширюються молокомати й в Росії. Перші з’явилися торік в Казані, а цієї весни й в Москві. Проект  "Молокомат" став навіть переможцем федерального конкурсу бізнес-ідей "Старт 2011".

Думаю, що експансії молокоматів сприяють не лише їх безпосередні переваги, але й загальносуспільні тенденції пропагування моди здорового способу життя та здорового харчування. Хотілося б побачити "автоматичних молочарів" на вулицях Львова та інших міст України. Однак як скоро це буде – питання не просте. І виною цьому не пасивність підприємців, а бюрократичні перепони, через які Україна завжди лишається позаду всіх.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...