Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

США просить розслідувати факти про масштаби корупції в Україні

Категорія:

Спецтема:

Член комітету з закордонних справ Палати представників США Стів Стокман звернувся в дослідницьку службу Конгресу з проханням розслідувати факти корупції та махінацій з державними коштами в Україні. 

Про це йдеться в його зверненні, передає РБК-Україна.

"США надають Україні гранти та кредити, в той час як ширяться відомості про корупцію в українському уряді і поза ним. Звучать звинувачення на адресу Нацбанку України. Рада ЄС ввела обмежувальні заходи по відношенню до 18 колишніх міністрів і посадовців, яких вважають причетними до розкрадання держкоштів", - зазначає Стокман в листі.

Зокрема, конгресмен апелює до інформації, що з'явилася в ЗМІ, про махінації колишніх українських чиновників з валютними ОВДП.

Ті вкладали викрадені з держбюджету кошти в державні цінні папери, купуючи їх через посередника в Ощадбанку. Права вимоги за цим ОВДП потім передавалися офшорним компаніям, пише видання.

У деяких угодах брокером виступала компанія "Інвестиційний капітал Україна" (ICU), співвласником якої в той час була  голава НБУ Валерія Гонтарева.

Сума угод з валютними ОВДП становила близько 300 млн дол., тоді як в загальному валютних облігацій було продано приблизно на 1 млрд дол.

Згідно із заявою Стокмана Дослідницька служба Конгресу повинна вивчити всі факти і дані про масштаби корупції в Україні. За підсумками розслідування там сформулюють рекомендації щодо мінімізації ризиків корупції.

На думку експертів, якщо факти махінацій з державними цінними паперами і причетність до них пов'язаного з головою НБУ брокера підтвердяться, це може призупинити подальше співробітництво між країнами.

Нагадаємо, в квітні 2014 Конгрес США схвалив надання Україні держгарантій на 1 млрд дол.

На думку експертів, завдяки такому рішенню Україна змогла залучити на зовнішніх ринках відповідну суму всього під 1,844% річних, що стало найдешевшим запозиченням за всю історію виходу України на зовнішні ринки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...