Ігор Каганець's picture
Ігор Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Розподіл ролей у методології ТГ-онлайн

Категорія:

Нам потрібна така організація, яка б не придушувала ініціативу творців, а забезпечувала їх синергію, при якій 1+1=11, а не 2. Усе починається з правильного розподілу ролей.

У процесі розробки софту для Третього Гетьманату нами створено власну методологію. Вона основана на 25 стратегемах НС і принципах Agile Manifesto з використанням елементів методологій «Скрам» (англ. Scrum) і Канбан (Kanban Development). Методологія ТГ-онлайн є універсальною, тому володіння нею корисне для управління проектами у багатьох інших галузях. 

Попередня стаття:
Гнучка й моторна модель розробки ТГ-онлайн

Якщо поглянути ширше, то зазначена методологія відповідає українському архетипу, зокрема українському аріянству. Відтак ТГ-онлайн – це універсальна методологія творення Української держави – глобальної української національної духовно-економічної держави-громади.

Як відомо, процес творення нового потребує максимальної свободи для вільних творчих людей. Але для того, щоб усе це не перетворилося на хаос, потрібна така організація, яка б не придушувала ініціативу творців, а забезпечувала їх синергію, при якій 1+1=11, а на 2. Усе починається з правильного розподілу ролей.

Головний поділ проходить по лінії «учасники – спостерігачі».

Почнемо з останніх. Спостерігачі – це гості сайту, які стежать за його роботою. Це також зареєстровані користувачі («юзери») – завдяки реєстрації вони автоматично отримують доступ до внутрішньої мережі, бачать профілі інших користувачів, можуть писати їм приватні повідомлення. Отже, спостерігачі – це 1) Гості, 2) Користувачі.

Учасники – це ті, що беруть участь у розвитку сайту. До учасників належать ролі: «Гравець», «Інвестор» та «Акціонер».

Щоб стати Гравцем треба записати собі у профілі справжнє або ігрове ім’я (точніше, ім’я і прізвище), а також дати аватар з оригінальним виразним людським обличчям згідно з правилами Гри.      

Щоб стати Інвестором, треба зробити будь-яку інвестицію у розвиток сайту – після здійснення грошового переказу ця роль надається автоматично протягом хвилини. Розмір інвестиції та частка у власності стартапу виводиться у профілі кожного інвестора. Щоб стати Інвестором, не обов’язково мати аватар та ігрове ім’я. Тобто Інвестор є співвласником, але, не будучи Гравцем, не може на сайті писати статті та їх коментувати, а також не може повноцінно спілкуватися, бо не має імені й аватару.  

Акціонер – це Інвестор, який одночасно має роль Гравця. Акціонер – це повноцінний співвласник стартапу, який володіє усіма правами, доступними Гравцям та Інвесторам. Окрім того, Акціонери є учасниками Ярмарку і мають можливість об’єднуватися у громади: «територіальні», «за інтересами» та «проекти».  Громада проекту відрізняється від громади за інтересами тим, що має визначену мету.

З погляду Української держави, яка народиться внаслідок розгортання стартапу,

Акціонери – це повноправні громадяни держави,  

Користувачі, Гравці, Інвестори – це піддані держави,

Гості – це особи, які тимчасово присутні у державному просторі.

З погляду духовної громади, якою є Третій Гетьманат, Акціонери – це «ближні». Згідно з Євангелієм, ближні – це ті, що допомагають один одному. Акціонери є ближніми, адже роблять спільну справу, повноцінно спілкуються, обмінюються енергією, об’єднуються у громади, формують органи самоврядування.

Таким чином, Акціонери стартапу Вишня Борія є громадянами майбутньої Української держави-корпорації (акціонерного товариства) і, водночас, братами і сестрами духовної громади.

Розробкою програмного забезпечення «електронної держави» займається Група розробки, яка також має чітко визначені ролі.

Стратег – Акціонер, який представляє колективну волю Акціонерів стартапу, керує в цілому розробкою ТГ-онлайн, формулює стратегію розвитку і визначає пріоритети. Стратег виступає посередником між Акціонерами і Групою розробки.

Майстер проекту – Акціонер, який є досвідченим програмістом і організатором. Оскільки Група розробки є самоорганізованим колективом однодумців, то Майстер проекту не так керує розробкою софту, як дбає про дотримання принципів розробки і установлених правил.

Розробник – Акціонер, який є членом команди розробки ТГ-онлайн. Особливістю команди розробки є глибоке розуміння мети і потужна внутрішня мотивація. Тому розробники діють як згуртований колектив, що самоорганізується і самостійно визначає конкретні засоби досягнення кінцевої мети.    

На відміну від наявних методологій, наприклад, тієї ж «Скрам», у нас нема різкої межі між замовниками-інвесторами і виконавцями-розробниками. Розробники ТГ-онлайн самі є Акціонерами і роблять спільну справу разом з рештою Акціонерів. Як це конкретно відбувається, поговоримо в наступній статті.

Далі буде.    

Перша зустріч акціонерів і розробників у Києві 28 вересня 2014 року.

Продовження у статті: Фінансування і мотивація розробки ТГ-онлайн

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Дякую, друже Ігоре, за роз"яснення.

Comments

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Дякую, друже Ігоре, за роз"яснення.

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

До учасників відносимо ролі «Гравець» - До учасників належать ролі «Гравця» ...
На відміну від існуючих методологій - На відміну від наявних методологій...

Творімо разом мову Сенсар!

Ігор Каганець's picture
0
No votes yet

Дякую, Оксано, виправив.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Миро Продум's picture
0
No votes yet

Зверніть увагу, що у статті уточнено роль "Акціонер". Раніше для нас слова "Інвестор" і "Акціонер" були синонімами. Розвиток софту спонукав уточнити ці ролі. Відтепер Акціонер - це повноправний громадянин електронної держави з власним іменем, аватаром (візитівкою) і "банківським рахунком" - гаманцем Галії.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!