Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

IT лишається надією для економіки України – FT

Однак проблеми можуть виникнути через те, що інвестори намагаються вивезти українських фахівців у більш безпечні країни.
 

Амбітні українські підприємці намагаються рухати кволу, виснажену кризою економіку своєї країни і перетворити її на більш технологічну і незалежну від традиційної важкої промисловості, яка вже давно потрапила в руки олігархів і постійно вимагає субсидій від уряду.

Про це пише Financial Times, додаючи, що більшості західних молодих компаній в ІТ-сфері не доводиться мати справу з такими викликами, перед якими постали українці.

Олександр Подопригора, який разом з братом керує компанією M2Epro у Дніпропетровську, каже, що війна з Росією "дуже дратує". Компанія українця розробляє програмне забезпечення для електронних систем валютної торгівлі і управління складами для західних інвесторів. Коли проросійські терористи почали війну в сусідньому Донбасі на початку 2014 року, з'явилася загроза, що Дніпропетровськ також може бути дестабілізований.

"Війна почалася просто за 90 кілометрів від нас, тривав безлад, банди били проукраїнських студентів. Наш головний клієнт, компанія eBay, дуже непокоїлася тоді за свої інвестиції", - пригадує Подопригора. Він додає, що тоді, заради безпеки, перевіз в Східну Польщу 11 програмістів і обладнання. Однак зараз ситуація дещо покращилася.

Видання пише, що компанія M2Epro - одна з тих молодих компаній, які намагаються рухати Україну від старомодної економіки до більш сучасної і високотехнологічної. Деякі відчувають, що ці зміни просуваються надто повільно. Минулого року на саміті YES в Києві колишній президент Ізраїлю Шимон Перес закликав український бізнес готуватися до високотехнологічного майбутнього, яке врятує країну від її проблем. Інші присутні з цим погодилися.

"Інформаційні технології – це та сфера бізнесу, яка не пов'язана з олігархами, на відміну від видобутку вугілля чи металургії. ІТ-сфері потрібні західні інвестори, які б допомогли їй процвітати", - пояснює український політолог Вадим Карасьов. Він додав, що вирішення конфлікту на Донбасі і економічні реформи потрібні для того, щоб створити кращі умови і можливості для малого і середнього бізнесу.

Але навіть без цих змін, за три роки кількість ІТ-стартапів в Україні зросте з 2 тисяч до 5 тисяч. Так вважає засновник інвестиційної компанії AVentures Capital Андрій Колодюк, який водночас працює в Кремнієвій долині в США і в Києві. За його словами, більше 100 мільйонів доларів приватних капіталовкладень були здійснені в Україні в 2015 році.

Він також нагадує про успіх української компанії Looksery, яка змогла добитися світового визнання і була продана через два роки своєї роботи американській Snapchat за 150 мільйонів доларів.

Багато компаній, заснованих українцями, базуються в Сан-Франциско. Більшість таких старапів наймають програмістів в Україні, але реєструються в Європі чи США, розміщуючи свій маркетинговий відділ в Лондоні, щоб задовольнити вимоги західних клієнтів.

"Лондонський офіс дозволяє нам найкраще проводити продажі", - каже виконавчий директор компанії YouTeam Антон Міщенко, чиї чотири команди працюють в Лондоні, а ще чотири – в Львові.

Водночас, українська ІТ-галузь переживає певні труднощі через війну на Донбасі. За словами виконавчого директора української компанії Enable Talk Оксани Брисенко, збройний конфлікт дав поштовх "відтоку мізків". Іноземні інвестори часто перевозять команди українських розробників у Польщу, Словаччину чи Словенію з міркувань безпеки.

"Стартапи в Україні можуть спричинити економічну революцію, але лише за умови, якщо тут не буде війни", - каже Борисенко. Та попри агресію Росії в східних регіонах, український ІТ-сектор лишається оптимістичним. За словами Колодюка, Україна зараз спеціалізується на інтернет-розробках, на системі ланцюгів блоків транзакцій і біткоїнах. Тож дуже скоро з'являться українські компанії-мільярдери.

"Через п'ять років у нас будуть золоті компанії із засновниками українського походження", - переконаний він. Раніше видання The Economist писало, що економіка України в жахливому стані, але не у всіх її регіонах. Зокрема, на Заході України справи не такій вже й погані. За перші три квартали 2015 року у Львові спостерігався найбільше у всій країні зростання працевлаштування. І будівництво тут теж розвивається, пропонуючи житло класу "люкс", а модні кафе відкриваються по всьому місту.

Раніше на сторінках Atlantic Council американський журналіст Джеймс Брук писав, що економіка України почне відновлюватися із заходу на схід. І перші паростки відродження будуть помітні навесні.

Тим часом, Світовий банк прогнозує, що зростання економіки України у 2016 році складатиме 1%. У цілому Світовий банк знизив прогнози зростання світової економіки в 2016 році до 2,9%. Аналітики Світового банку в червні прогнозували світовій економіці зростання у 3,3% у 2016 році.
 

Наші інтереси: 

Україні треба дивитися вперед. Українцям треба брати приклад з молоді. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Біда ІТ-сектору в будь-якій економіці полягає в іншому: його місткість обмежена на більш ніж 10% потенційної робочої сили країни. Тому хоч я сам за шкільною ще освітою є програмістом-обчислювачем і досі дуже вболіваю за ІТ, проте глобально всіх проблем держави він не вирішить.

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Біда ІТ-сектору в будь-якій економіці полягає в іншому: його місткість обмежена на більш ніж 10% потенційної робочої сили країни. Тому хоч я сам за шкільною ще освітою є програмістом-обчислювачем і досі дуже вболіваю за ІТ, проте глобально всіх проблем держави він не вирішить.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

В 2016 році кількість програмістів в Україні може зрости на 30-40 %.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Тут взагалі "важливість 5".

КОНЦЕПЦІЯ ДОДАТКОВОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ
ЗАПОРІЖЖЯ 2020

З метою забезпечення високих стандартів якості життя запорожців та стабільного економічного зростання міста затверджено рішенням Запорізької міської ради від ______2016р. № ________ Концепцію додаткової стратегії розвитку міста на період 2016-2020 роки.

Запоріжжя
2016 р. 

"...3.4. Четверта складова. Концепція стратегії розвитку в галузі IT-технологій, найновітніших технологій. (далі – Концепція найновітніших технологій).

Мета: виведення Запоріжжя в лідери на світовому ринку найновітніших технологій.
3.4.1. Обґрунтування.
Козаки завжди дружили з передовими технологіями. Морський флот, підводні човни, торпеди, реактивна зброя, «вогняні колеса», мобільна артилерія на возах. У багатьох напрямках козаки на ціле століття випереджали Європу. При цьому і «чужого научались».
Маючи ясний і практичний розум, вони б миттєво оцінили переваги сучасних найновітніших технологій і запровадили б їх в життя.
Навчальні вузи міста Запоріжжя кожного року випускають тисячі юнаків і дівчат, які навчились і спроможні працювати в галузі сучасних найновітніших технологій.

3.4.2. Довгострокові плани.
Запоріжжя майбутнього – це місто найновітніших технологій.
Створення нового району міста з офісами для IT-технологій, найновітніших технологій - «Запорізьку долину новітніх технологій» на зразок Силіконової /Кремнієвої/долини штат Каліфорнія, США залучить до міста зацікавлених інвесторів з усього Світу.
Концепція на території міста офісів найновітніших технологій - це нова економічна основа розвитку міста і покликана:
- підвищіти рівень якості життя мешканців Запоріжжя та соціально-економічний розвиток міста завдяки залученню до міста інвестиційних проектів найновітніших технологій сучасності з розташуванням в новому районі міста офісів представників розробників і представників по використанню IT-технологій та найновітніших технологій;
- сформулювати ключові ідеологічні поняття, на яких ґрунтується Стратегія розвитку «Запорозької долини новітніх технологій»;
- визначити проблемні питання, які необхідно вирішити, а також основні принципи розроблення, впровадження, моніторингу й оцінювання Стратегії розвитку «Запорозької долини новітніх технологій», програм і проектів, спрямованих на її реалізацію;
- встановити базові стратегічні підходи до використання і подальшого розвитку потенціалу вузів міста по підготовці спеціалістів здатних працювати в галузі IT-технологій та найновітніших технологій.

3.4.3. Першочергові заходи.
- визначити територію з цільовим призначенням для розташування офісів для IT-технологій та найновітніших технологій;
- провести моніторинг з питання зацікавленості інвесторів, в тому числі іноземних, в розташуванні на території міста офісів для IT-технологій та найновітніших технологій;
- розширити співпрацю з міжнародними організаціями і зарубіжними партнерами в галузі сучасних найновітніших технологій.

3.4.4. Очікувані результати.
Концепція найновітніших технологій - це нова економічна основа розвитку міста. Вона посприяє залученню інвестицій, в тому числі міжнародних.
У зв’язку з цим очікувані результати:
- розташування на території міста офісів підприємств, в тому числі іноземних компаній, для IT-технологій, найновітніших технологій та створення і розвиток додаткового нового прошарку підприємництва в галузі IT-технологій, найновітніших технологій з додатковими робочими місцями та додатковими надходженнями до бюджету міста..."

Хай Буде!