Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Президент Болгарії: Росія повинна зрозуміти, що в Європі є залізна воля до дотримання правових процедур

Спецтема:

Президент Болгарії Росен Плевнелієв в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine назвав Росію націоналістичною і агресивною державою.

"Ми всі хочемо бачити в якості партнера країну, яка дала світові Чайковського, Толстого і Достоєвського. Але факти говорять про те, що сьогодні ми маємо справу з іншою Росією - націоналістичною і агресивною державою, очолюваної президентом, який бачить в Європі не партнера, а противника, - заявив болгарський президент. - Все європейці виграли від падіння Берлінської стіни. Вони отримали свободу, демократію, перспективу. Однак Володимир Путін вважає, що падіння стіни і розвал Радянського Союзу стали, навпаки, катастрофою. Ось з цього і випливає його інтерпретація історії , яка принципово протиставляється Європі та її цінностям ".

Євросоюз, за ​​його словами, це інноваційний проект, в якому велика Німеччина і не дуже велика Болгарія рівноправні один перед одним. "В уявленнях ж Путіна, навпаки, мова все ще йде про XIX столітті, коли існували великі держави та периферія, яка повинна була їм підкорятися, - розповідає Плевнелієв. - Найважливіший урок Другої світової війни полягає в тому, що будь-який народ - великий або малий - має свої права. Європа заснована не на окупації і не на владі сильнішого, а на пануванні права (А.Д. - чи не тут істинне значення слова ПРАВослав'я? А РПЦ - це КРИВДослав'я.). Тому Росії потрібно навчитися мати партнерів, а не васалів і підлеглих ".

Також мова в ході інтерв'ю зайшла і про газопровід "Південний потік". "Ми зацікавлені в" Південному потоці ", але Болгарія, будучи членом ЄС, не допустить, щоб газопровід був побудований всупереч європейським правилам", - заявив політик. - "Росія повинна зрозуміти, що в Європі є сильна Європейська комісія і залізна воля до дотримання правових процедур. Проте, я думаю, що, врешті-решт, проект все-таки буде реалізований, але рішення про це може пройти тільки через Європейську комісію ".

Також, на думку президента, Болгарія не має потреби в другій атомної електростанції, яку планувалося будувати за участю російських фахівців і техніки. "Друга атомна електростанція виробляла б 2000 мегават електроенергії, а її будівництво обійшлося б в 10 млрд євро. Водночас ми можемо розробити всього за 1,5 млрд євро програму з енергетичної ефективності та утеплення житлових будівель - половина наших громадян живе в погано ізольованих панельних будинках, побудованих ще за комуністичного режиму - і заощадимо таким чином ті ж самі 2000 мегават електроенергії. На ці цілі нам навіть забезпечено європейське фінансування ", - зазначає політик. -  Однак в Болгарії, "на жаль, ще є політики, які замість європейської програми санації будівель виступають за те, щоб вкласти 10 млрд. євро в російську АЕС, від якої болгарський народ навряд чи щось виграє".

Російська позиція по Україні, упевнений Плевнелієв, небезпечна: "Я був одним з перших європейських президентів, які ясно засудили російський підхід в ситуації з Кримом: Росія говорить США і Європі, що долю України повинні вирішити великі держави, але це політика XIX століття. Вона небезпечна. Український народ сам повинен вирішити своє майбутнє, а не якісь великі сили ".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи