Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Брати Блюзу» відсвяткували своє 15-річчя

Двічі Біл Клінтон запрошував саме їх виступати на концерті з нагоди свого приїзду до Києва; саме з ними виступав на одній сцені Снові Уайт з легендарного Pink Floyd і Мік Тейлор з Rolling Stones; а в 98-му на фестивалі Pepsi-Sziget вони конкурували на центральній європейській сцені з самими Rammstеіn; їх композиціями доповнила свій репертуар Ані Лорак; а в 93-му вони удостоїлися єдиної за історію існування фестивалю «Червона Рута» найвищої музичної премії Гран-прі. Подібними і багатьма іншими досягненнями переповнена творча чаша легендарної української групи «Брати Блюзу». 24 липня в клубі «Хмільна Бочка» в Києві вони відсвяткували своє 15-річчя.
Команда була створена у 1992 році братами з Калуша Івано-Франківської області - Мирославом і Олегом Левицькими. Першокласний джазовий піаніст, композитор і аранжувальник, послідовник класичної російської фортепіанної школи Рахманінова, Чайковського і Скрябіна, Мирослав разом зі своїм енергійним, темпераментним братом - саксофон і вокал - магнітом притягували професіоналів. Скрипаль, фронтмен Андрій Валага, а пізніше авангардний Кирило Стеценко, унікальний у виконавській манері гітарист Сергій Тафтай, «гучний» ударник Андрій Віня Вінцерський, басист Андрій Мельник – могутній творчий союз прославив команду по всьому світу.

Sting, Pink Floyd, українська автентика, шаманська містика, космічна романтика – на схрещенні напрямів і проявів якісного музичного авангарду народжувався інструментальний рок-колектив «Брати Блюзу». Органічно об'єднуючи арт-джаз-рок, етно-фолк, ритм-енд-блюз, а також карпатський fussion, ось вже впродовж 15 років вони формують елітарну слухацьку аудиторію.

Їм аплодувала Польща, Австрія, Німеччина, Франція, Словаччина, Угорщина, США, Канада. На жаль, Україна ще далеко не в повній мірі поцінувала своє культурне дітище. Слідуючи примхливим траєкторіям становлення національних культур, які супроводжуються неприйняттям Батьківщиною своїх брендів, «брати» покірливо несуть тягар недостатньої популярності в Україні. Вони більш відомі за кордоном. Там знаходиться більшість їхніх шанувальників. Тому деякі музиканти там і залишилися. Але на ювілейний концерт зібралися майже усі - до Києва приїхало шестеро братів – двоє «кровних» (Олег і Мирослав), двоє «молочних» (Сергій та Андрій) і двоє «прийомних» (Кирило і Віталій). Команда грала в системі «2-2-2».

Виконувалися хіти, серед яких легендарна Authentiс life, визнана кращою музичною композицією в 1994 році в Україні, оригінальна за назвою і творчим змістом композиція «15, 16, 17, 18, 19, 20». У дусі тибетських мантр, потопаючих в океані карпатського фольклору, прозвучала пристрасно індивідуалістична «Ой-я».

Ювілейний концерт в «Бочці» задовольнив запити фанатів з найвишуканішим смаком, що цікавляться прогресивною рок-музикою і цінують експерименти з українським фольклором. А солістка театру La Skala Людмила Воложинська, посол Бельгії в Тунісі Зенон Коваль і екс-керівник фестивалю «Червона Рута», мистецтвознавець Анатолій Калениченко, які спеціально приїхали, аби привітати і підтримати колектив, відзначали, що "Братам" потрібне активне брендування і великі турне по Україні.

Хочеться, щоб, зрештою, винятки із правил брали гору, тоді і саме правило зміниться. І пророків на рідній землі побільшає.

------------------------------
В тему:

І на камерних концертах кричать: БРАВО!

Спільна медитація Тараса Компаниченка і Кирила Стеценка

Компакт-диск "Брати блюзу"


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи