Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Освітня революція у Каліфорнії перевернула уявлення про те, як повинні виглядати школа та університет

Світ:

Розподіл учнів на класи, лекції та зубріння теорії — цим елементам навчального процесу вже сотні років. Вони настільки звичні, що здаються непорушними. Але чи це так? Чи можливо створити нову модель школи та університету з нуля, спираючись не на давні традиції, а на новітні досягнення науки про навчання? Саме з цього питання і розпочалася тиха освітня революція, яка, немов цунамі, набирає обертів у Каліфорнії.

Флагман "революції" — стартап-університет Minerva Schools, заснований у 2012 році за участю екс-президента Гарварда Ларрі Саммерса.

Минулої весни стартап випередив за конкурсом сам Гарвард. А створена в 2014‑му засновником найбільшої платформи шкільних онлайн-курсів Салманом Ханом інноваційна школа Khan Lab School і зовсім спокусилися на святе: скасувала оцінки і домашні завдання!

Щоб краще зрозуміти сучасний глобальний світ, студенти Minerva протягом чотирьох років навчаються в семи містах: від Сан-Франциско до Сеула. В Khan Lab School теж не відстають з радикальністю нововведень і позбавилися від розподілу учнів на класи.

Трагедія сучасної школи-фабрики в тому, що в ній вчать фактам і алгоритмам. Але саме в цих двох напрямках успішне нове покоління розумних машин. На противагу цьому обидва стартапи заявляють, що готують студентів до тих професій, яких ще не існує.

В основі навчання — вивчення критичного мислення, креативності, вміння ефективно комунікувати, а також розвиток таких особистісних навичок, як допитливість, винахідливість і наполегливість перед лицем труднощів.

За уявною незвичністю цих нововведень стоять не примхи їхніх творців, а наукові відкриття в галузі викладання останніх 20 років. І найважливіший з них — принцип активного навчання, свідчить, що ефективне навчання можливе лише тоді, коли замість пасивного слухання лекцій людина критично аналізує нову інформацію і перевіряє своє розуміння, виконуючи практичні завдання.

В Minerva лекції замінені на інтенсивні онлайн-семінари, де кожен студент має захищати свою позицію, а в Khan Lab School замість одноманітних начиток вчителі приділяють час індивідуальним консультаціям учнів. Всю теорію учні опановують самостійно за допомогою ретельно відібраних інтерактивних онлайн-курсів від найкращих викладачів світу.

Такий підхід дозволив Khan Lab School перейти до персоналізованого навчання і відмовитися від поділу на класи.

Вся справа в тому, що звична для нас шкільна система відводить на вивчення кожної теми, наприклад дробів, чітко певну кількість часу. За умовний тиждень хтось з учнів справляється з темою швидше від плану, і йому стає нудно. Інші, навпаки, встигають розібратися з дробами лише на 80% або 60%, але змушені переходити до вивчення нової теми. Поступово прогалини в знаннях накопичуються, що призводить до тотального нерозуміння і демотивації учнів.

За влучним висловом Салмана Хана, такий підхід нагадує будівництво на незавершеному фундаменті: просто тому, що ми вирішили, ніби фундамент будь-якої споруди будуватиметься рівно тиждень і жодного дня більше.

У Khan Lab School кожен вивчає тему стільки, скільки йому потрібно для її засвоєння досконало. Замість поділу на класи, який тепер просто неможливий, учні діляться на п'ять рівнів незалежності: на першому вчителі спрямовують учнів так само, як і в звичайній школі, а на останньому учні займаються практично автономно.

Діти різного віку, які перебувають на одному рівні автономії, навчаються разом, допомагаючи один одному.

У цій новій моделі освіти добра половина навчального процесу проходить у форматі роботи над міждисциплінарними проектами з максимальним зануренням в реальний світ.

Наприклад, учні працюють над проектом з економіки, в рамках якого створюють власний невеликий інноваційний бізнес, проходять стажування в реальному стартапі і спілкуються з відомими підприємцями свого міста.

Наші інтереси: 

Виглядає фантастично, але якщо це працює, то необхідно змінювати систему.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Якщо у нас введуть таку систему освіти надзвичайно зрадіє моя невістка,моя учениця і моя внучка третьокласниця

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Якщо у нас введуть таку систему освіти надзвичайно зрадіє моя невістка,моя учениця і моя внучка третьокласниця