Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 27
  • Переглядів: 28

Як змінювався клімат Землі і як це вплинуло на розвиток людства

Світ:

Очевидно, що будь-яка наукова теорія, щоб передбачати, що буде в майбутньому, повинна пояснювати, що було в минулому.  Одна з найдивовижніших особливостей теорії Глобального Потепління полягає в тому, що вона абсолютно не описує, а що ж, власне, відбувалося з кліматом за весь час існування Землі.

Якщо вам завтра запропонують відмовитися від електрики, тому що в разі продовження її використання Місяць впаде на Землю, ви запитаєте, які саме сили впливали на рух Місяця в минулому. Якщо відповіді немає, не поспішайте висмикувати шнур з розетки. Женіть панікера в шию.

Теорія Глобального Потепління не описує,  що відбувалося з кліматом за весь час існування Землі.

Постараємося заповнити цю прогалину - а потім і поговоримо про те, чому кліматичні алармісти обходять це, здавалося б, елементарне питання стороною.

Земля існує 4,5 млрд. років.

3,8 млрд. років тому на ній з'явилося життя.

 2,3 млрд. років тому існування життя привело на найбільше зміни в біосфері Землі - так званої кисневої Катастрофи. Атмосфера планети, що до того складалася з метану, аміаку і діоксиду вуглецю, завдяки вільному кисню, що виділяється живими організмами, як би вивернулася навиворіт, і анаероби, для яких кисень був отрутою, поступово стали поступатися місцем тим організмам, що дихають киснем.

Задовго до виникнення людини як біологічного виду Земля пережила гігантські коливання клімату.

В кріогеннії (850-635 млн. років тому) Земля була покрита льодом цілком (т. н. гіпотеза Snowball Earth), а в крейдяному періоді на полюсі помідори можна було вирощувати, як дотепно зауважив океанограф Тед Мерті.

Різниця середніх температур між холодними і теплими періодами досягала 20 градусів. (Нагадаю, що за XX ст. середня температура Землі піднялася, за твердженням IPCC, на 0,7 градусів), при цьому більшу частину фанерозою середня температура була вище сучасної на 7 градусів.

Задовго до виникнення людини масово вимирали види: 250 млн. років назад пермсько-тріасове вимирання видів мало не покінчило з життям на Землі; 60 млн. років тому вимерли динозаври.

Останні 3 млн. років коливання клімату мають куди менший розмах, зате досить регулярні: льодовикові періоди середньою тривалістю 90 тис. років стали змінюватися короткими, середньою тривалістю 15 тис. років, «міжльодовиковими» періодами.

Попередній міжльодовиковий, або еемський період, тривав з 130 по 115 тис. років до н. е. У цей час людина вже повністю сформувалася як біологічний вид.

У цей час світ був значно тепліший нинішнього, рівень моря був вище на 4-6 метрів, на Північному полюсі влітку не було льоду; Скандинавія була островом, на Рейні і Темзі водилися гіпопотами.

114 тис. років тому почалося нове заледеніння. Рівень океану опустився на 120 метрів. Людство по суходолу прийшло в Австралію (точніше, людям ніде не довелося перепливати протоку шириною понад 40 миль).

В кінці плейстоцену льодовики відступили, проте в ранньому дріасі, близько 12 900 років до н. е., на Землю опустилось раптове похолодання, яке тривало близько 1500 років.

Цікаво, що саме час цього похолодання збігається з часом неолітичної революції: переходу від збирання до землеробства.

З 9 до 5 тис. років до н. е. настає період, відомий як кліматичний оптимум голоцену. У світі було знову тепліше, ніж зараз. Літні температури Сибіру були на 2-9 градусів вище.

Зростання тепла був перервано 6200 р. до н.е. якоюсь подією, що призвела до різкого похолодання, проте через 400 років температура знову почала зростати; близько 5600 р. до н.е. солона вода океану увірвалася через Гібралтарську протоку в бувше до того озером Середземне море.

Далі наступають вже майже історичні часи: відтепер ми можемо судити про коливання клімату не тільки по річним кільцям дерев, а й за історичними хроніками.

Нове похолодання почалося близько 2200 років до н. е., воно співпало з катастрофою імперії Саргона Аккадского і Середнього Царства в Єгипті. Тривало воно близько 600 років, потім в світі знову стало тепло.

Наступний 600-річний період холодів відображений вже не тільки в ієрогліфах і клинопису. Ці холоди формували вже ту геополітичну ситуацію, в якій ми живемо. Вони вдарили з 60 р. до н.е. до 600 р. н. е. - і це був період краху Римської імперії і китайської династії Хань під натиском варварів, зігнаних з насиджених місць голодом, холодом і посухою. Темні Віки були також Холодними Століттями. Римська імперія була Римським Потеплінням.

До 1000 року у світі знову запанував Середньовічний кліматичний оптимум. В цей час в Англії ріс виноград, а Ерік Рудий, відкривши в 982 році Гренландію, назвав її Зеленої Країною, тому що вона була зеленою.

У XIV столітті кліматичний оптимум змінився Малим льодовиковим періодом. Голод 1315-1317 року і чумою,що послідувала за ним, 1348-го перетворили Європу на кладовище.

Але ще страшніше гуманітарної катастрофи була катастрофа соціальна: відчай і релігійний фанатизм, «полювання на відьом» і масові переслідування євреїв, оголошених винними в смертях.

До 1600 року потеплішало, а з 1645 по 1715 рік світ замерз знову. 1640-ві - це роки, добре знайомі історикам.

Початок 1640-х - це коли по всій Європі: - в Англії, в Каталонії, в Португалії, в Неаполі, плюс Фронда у Франції - сталося одночасно шість революцій і заколотів.

1644 рік - це рік, коли маньчжури захопили Пекін. Народне повстання, яке цьому передувало, Рейн Крюгер описує так: «На північному заході сувора зима, проведена через сильну посуху, стала причиною неврожаю і голоду ... в охоплених голодом областях навіть були випадки канібалізму».

До середини XVIII століття світ потеплішав: льодовий край між Шпицбергеном і землею Франца-Йосипа в серпні відступав до 82,5 градусів північної широти, - тобто на градус вище, ніж в теплому кінці XX століття.

З 1790 по 1830 роки морози повернулися знову; армія Наполеона замерзла в Росії, а 1816 рік, «рік без літа», обернувся катастрофою по всьому світу: в Європі від травневих заморозків вимерз урожай, на Тайвані йшов сніг. Від голоду померли як мінімум 100 тис. Ірландців. Саме після «року без літа», коли навколо Манхеттена каталися на ковзанах, а овес виріс в ціні в 8 разів, американці рушили на Захід.

З 1830-х температура стала рости і росла до 1860-х. Потім вона знову пішла вниз. А згодом знову почала зростати - з 1910-х і до 1940-го.

Гітлеру, який напав на СРСР, не пощастило, як і Наполеону: німецькі солдати замерзали в сувору зиму 1941-1942-го, літнє паливо в танках розкладалось на фракції.

Температура падала до 1970-х; вчені боялися нового льодовикового періоду. В середині 70-х телерепортери пояснювали тайфуни і урагани глобальним похолоданням. Але тут температура пішла на поправку, і з'ясувалося, що замість глобального похолодання у нас - глобальне потепління.

Зрозуміло, що все перераховане вище - коротко, неповно і поверхово, але якщо ви заглянете в тексти кліматичних алармістів і доповіді IPCC, вас чекає шок: в них і того немає.

Не те щоб вам прямо брешуть, що клімат Землі ніколи не змінювався (це теж буває, але рідко), а просто ні про які інші зміни клімату, крім як під дією злісної діяльності підступних індустріалістів - не згадують.

І у читача цих текстів складається враження, що клімат змінюється лише через те, що в атмосфері стає більше CO2.

Підсумуємо:

І в докембрії, і в фанерозої, протягом 3,8 млрд. років існування життя середня температура Землі змінювалася на 20 градусів.

Останні кілька мільйонів років вона змінюється з куди меншим розмахом, але все-таки температурні зміни, пов'язані з чергуванням зледенінь і міжльодовикових періодів, значно перевищують будь-які сучасні зміни.

У передостанній міжльодовиковий (еемський) період температури були вище нинішньої.

9-5 тис. років тому (кліматичний оптимум голоцену) температури були вище нинішньої.

1000 років тому температури були такі, або приблизно такі, як нині.

«Ймовірно, зараз так само тепло, як тисячу років тому» - це не моя фраза. Це фраза одного зі стовпів теорії Глобального Потепління, палеокліматології Кейт Бріффа. Правда, взята вона не з його офіційних статей, в яких він стверджував зворотне. А з його особистого листування, розкритої «Кліматгейтом».

І вже, звичайно, ці коливання не мали ніякого відношення до антропогенного CO2.

З вищесказаного очевидні три речі.

Перше - у клімату немає норми. Єдиною нормою клімату є зміна. Нинішній рівень моря не є нормою - він є проміжком між змінами. З точки зору якоїсь черепашки еемського періоду, море зараз знаходиться на 6 метрів нижче норми.

Друге - біологічно катастрофою для людства є саме похолодання, а не потепління. Як пояснити ста тисячам ірландців, які померли через «року без літа, що потепління - зло?

Однак найважливішим, як ми бачимо, є та відповідь, яку та чи інша культура дає на зміни клімату. Реакцією середньовічної Європи на голод 1315 року була паніка, фанатизм, єврейські погроми і полювання на відьом. Реакцією Америки на «рік без літа» була колонізація Заходу.

Відповіддю Англії на похолодання 1640-х була буржуазна революція. Відповіддю Китаю стало криваве народне повстання, що знищило династію Мін і віддала Піднебесну у владу жорстоких і безграмотних кочівників.

Єдине місце, де протягом сотень тисяч років клімат не змінювався, була екваторіальна Африка. Саме там людство не еволюціонувало.

Ну і, зрозуміло: зміни клімату за 4,5 млрд. років існування Землі абсолютно точно обумовлені не антропогенним CO2.

 

Наші інтереси: 

Аналізуємо факти, робимо висновки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Борці за зменшення викидів СО2 не борються з забрудненням природи - їх це не цікавить. Понад те, згідно з їхньою логікою, треба задимлювати атмосферу, адже це сприяє охолодженню. Найкращий охолоджувач - "ядерна зима".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не потрібно порівнювати вплив людини на зміни клімату у часи коли жило кілька сотень тисяч або мільйонів скотарів,землеробів і т.п. із теперішнім часом,коли наприклад по всій Україні горять сотні сміттєзвалищ і коптять комбінати Ілліча...Людина впливає негативно на навколишнє середовище і це очевидний факт...тільки зашорений житель міста цього можливо не бачить із вікна свого офісу чи із вагону метро...і якщо хтось хоче доказувати,що цього року вишні сохнуть через сонячну активність,а не через діяльність гомосапієнсів,то це маячня...

Також є дивним твердженням,що своєму розвитку люди у якісь мірі мають завдячувати різким змінам клімату...Це зрозуміло що,біда навчить,але виходить,що потрібно убити екологію,щоб еволюціонувати...може це не про людей...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Не потрібно порівнювати вплив людини на зміни клімату у часи коли жило кілька сотень тисяч або мільйонів скотарів,землеробів і т.п. із теперішнім часом,коли наприклад по всій Україні горять сотні сміттєзвалищ і коптять комбінати Ілліча...

Все вірно, але мова іде про те, що навіть у часи коли вплив людей на оточуюче середовище був мінімальним, клімат все одно змінювався і це не залежить від антропогенного коливання рівня СО2.
І коливання клімату (природні) приводять не тільки до жертв і катаклізмів, але і до поштовхів у розвитку людства.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

На мою думку не має особливого значення чи є вирішальною діяльність людини на зміни клімату чи ні.Справа у тому,що людина повинна із повагою відноситися до навколишнього середовища (Природи).Ця вдячність має бути не тільки за те,що ми від нього залежимо,а і за те,що це середовище,яке до речі створене не нами(людьми),а дароване нам Творцем для певної мети,дає нам змогу реалізувати ту мету...Коли з'явиться вдячність і любов до живого,людина автоматично перестане діяти деструктивно до навколишнього середовища...Хоча звісно,що і Везувій боги час від часу можуть "включати" для нашого блага...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Земля - це ігровий простір, який постійно генерує нові події, пригоди і випробування.

Явсе Світ каже:
Також є дивним твердженням,що своєму розвитку люди у якісь мірі мають завдячувати різким змінам клімату...Це зрозуміло що,біда навчить,але виходить,що потрібно убити екологію,щоб еволюціонувати...може це не про людей...

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так приємніше грати у природному середовищі від Творця,ніж у засміченому гобітами полігоні...)))

Миро Продум каже:
Земля - це ігровий простір, який постійно генерує нові події, пригоди і випробування.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Борці за зменшення викидів СО2 не борються з забрудненням природи - їх це не цікавить. Понад те, згідно з їхньою логікою, треба задимлювати атмосферу, адже це сприяє охолодженню. Найкращий охолоджувач - "ядерна зима".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чи може забруднене середовище сприяти розвитку людини?

Схоже, що так. В соціальній екології навіть є принцип оптимальності: екологічний стан народу є оптимальним для його розвитку.

Це тому, що екологічний стан народу визначається його свідомістю. ВІдповідно, якщо народ має брудну свідомість, то найкращим для його еволюції є брудне довкілля.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Закала.
0
Ще не підтримано

Наша Земля - маленька піщинка в космосі. На ній розвинулось розумне життя і вона стала для нього домом та кораблем на якому людство подорожує в просторі і часі. Як буде облаштований дім, чи буде він комфортний - тепер в великій мірі залежить від людей. Ми, українці, маємо власну землю і повинні думати, як її краще упорядкувати і зберегти для наступних поколінь, але не забувати що ми летимо на космічному кораблі з іншими людьми....

Зображення користувача Ірина Чорна.
0
Ще не підтримано

Людина і клімат - це як причина -наслідок. Тобто, якщо людство виділяє, формує в енергетичному просторі брудну енергію має жорсткі умови клімату, якщо сформує, реалізує світлу енергію матиме комфортні умови на планеті.
Непотрібно думати як покращити екологію, захистити планету і т.д. Усю увагу потрібно спрямувати на духовне вдосконалення людини: пробудитись, розбудити Свого Творця (Божественну Сутність людини), наповнитись Світлом.
Людина наповнює простір саме такою енергією якою є сама.
Людина творить порядок подій на планеті, здебільшого несвідомо. Тому коли матеріалізується будь яка катастофа, то показує людині її творіння.
Потрібно творити спершу себе чистого, а все решта додастся...