Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Весь інтернет в одному архіві: дивовижні факти, про які ви, можливо, не знали

Категорія:

В Архіві інтернету в Сан-Франциско зберігається все-все-все, що відбувається у Всесвітній павутині. У тому числі «відео з котиками», ганебні фотки з вечірок і свідчення злочинців.

Це по-справжньому круто - або по-справжньому жахливо? Ось питання, яке напевно виникне у людини, що потрапила в інтернет-архів.

Тут, в монументальній споруді в стилі неокласицизму на півночі Сан-Франциско, яке до 2009 року належало Четвертій церкві Христа, «живе» один з самих амбітних проектів в історії людства: це повинна бути божевільна за своїми масштабами «колекція» знань, цифрова Олександрійська бібліотека, доступна будь-якому бажаючому в будь-який час дня і ночі.

У приміщенні, де раніше проводилися богослужіння, тепер розташовуються не церковні реліквії, а сотня керамічних фігур співробітників приблизно метрової висоти.

Усередині них немає ніяких свічок, але зате є величезні сервери.

На підставках більше не псалми, а десяткові розряди числа Пі.

От уже воістину дивовижна метафора: технології в наш час перетворилися в справжню релігію!

300 мільярдів сайтів, 12 мільйонів книг, 4 мільйони баз аудіо

В Архіві інтернету на даний момент утримуються 30 петабайт інформації, що відповідає 300 мільярдам веб-сайтів, 12 мільярдам книг, чотирьом мільйонам баз аудіозаписів, 3,3 мільйона відеороликів, 1,5 мільйонів фотографій і 170 тисячам програм ПЗ. Громадська організація хоче стати не просто «пам'яттю» інтернету і зберегти, по можливості, якомога більше версій всіх веб-сайтів світу, але і зробити загальнодоступними цифрові версії книг, пісень і кінофільмів.

«Мільйони людей витратили масу часу і зусиль, щоб розділити з іншими те, що ми знаємо у вигляді інтернету. Ми хочемо створити бібліотеку для цієї нової платформи для публікацій», - сказав засновник Архіву інтернету Брюстер Кале (Brewster Kahle), трохи схожий на дивакуватого професора з фільму «День незалежності», що, втім, лише підкреслює його крутизну.

25 років тому він розробив пошукову машину і продав її потім провайдеру AOL, а його онлайн-служба Alexa в 1999 році була придбана компанією Amazon за 250 мільйонів доларів. Ось уже 20 років він керує цією бібліотекою, амбітну мету якої можна сформулювати п'ятьма словами: «універсальний доступ до всіх знань».

Потрапити в віртуальну бібліотеку може будь-який бажаючий за адресою archive.org, а її «серцем» є Wayback Machine, яка дозволить зробити цифрові подорожі в минуле і знову потрапити в 1996 рік.

Завдання бібліотеки полягає в тому, щоб перманентно «шерстити» весь інтернет і не рідше ніж кожні два місяці архівувати останню версію кожного з 300 мільярдів сайтів.

Найпопулярніші, за версією розробленого Кале інтернет-рейтингом Alexa, сайти архівуються по кілька разів на день. Так, відвідувач може виявити тут як версію сторінки New York Times, що вийшла 11 вересня 2001 року, так і якусь кумедну сторінку товариша по роботі, присвячену футбольному сезону 2001-2002 років, яку той сам вже давно стер. Це чимось нагадує риття в комірчині, де все ще зберігаються чиїсь улюблені грамплатівки.

Сто співробітників і тисяча добровільних помічників

До речі, про грамплатівки. У цьому архіві можна знайти, наприклад, запис живого концерту рок-групи Grateful Dead, який вона дала в 1971 році в концертному залі Hollywood Palladium.

А також відеозапис, зроблений членами екіпажу космічного корабля «Аполлон» в момент сходу сонця над Землею.

А також серію радіоспектакля «Нові пригоди Неро Вульфа» 1950 року. Або сценарій фільму «Касабланка».

Або фотографію Мерилін Монро. Або комп'ютерні ігри на зразок The Oregon Trail, 64-бітну симуляцію Winter Games або улюблену всіма підлітками 1980-х років карткову гру Strip Poker 2 Plus від компанії Amiga.

Той, хто не вважає, що це круто, або народився після 2000 року, або велику частину свого життя провів в дерев'яному ящику.

Не виключено, що хтось може провести поспіль три дні і три ночі, постійно «клікаючи» по посиланнях, які знайде в бібліотеці, і пояснити це тим, що займається важливими пошуками і що тим же самим щодня займаються ще понад 500 тисяч осіб.

Цифрова бібліотека входить до числа 300 найбільш відвідуваних веб-сторінок в світі, а за її «контент» відповідають близько ста співробітників і понад тисячу добровільних помічників.  

Звичайно, багато хто запитає: навіщо потрібен цей Архів інтернету? 

Кого, власне, можуть зацікавити веб-сторінки давно минулих днів? Невже дійсно комусь потрібні всі ці дурні «відео з котиками». Чи не це одна з причин, по яким соціальна мережа Snap зараз оцінюється в 24 з гаком мільярди доларів, тому що її вміст не зберігається?

Архів бореться, зокрема, проти гегемонії Google

Чуючи подібні питання, Кале лише посміхається. Він вважає себе спадкоємцем фараона Птолемея III, який колись прагнув наповнити засновану його батьком Олександрійську бібліотеку найбільшою кількістю рукописів, будь то працями Софокла чи Еврипіда або рахунками, конфіскованих у судновласників або розповідями про подорожі в далекі країни.

«Ми не знаємо, що може виявитися важливим, коли люди майбутнього будуть оцінювати наше сьогодення. Комусь любительський відеозапис або фотознімок можуть розповісти настільки ж багато, як цілий роман. Ми хочемо знати все - абсолютно все», - сказав Кале і вказав на сервери:«Кожен раз, коли вони блимають, сюди щось завантажується або завантажується звідси». А блимають ці сервери так часто, ніби йде справжній метеоритний дощ.

Кале спускається в свій офіс, де всюди можна побачити прекрасні артефакти начебто іграшки Game Boy першого покоління або оригінальне видання класичної відеоігри Duke Nuke'em. Його співробітники якраз відзначають вихід нової програми для Macintosh або говорять про те, що якийсь їхній колега в Гонконзі збирається оцифрувати азіатські телепередачі.

Архівом цікавляться історики і криміналісти

Архів бореться проти того, щоб та чи інша інформація виявилася забута, а також проти того, щоб повним гегемоном в сфері зберігання інформації став Google.

Архів повинен стати «відображенням» всієї Всесвітньої павутини - нефільтрованої і нерозірваної.

Так, наприклад, лідер сепаратистів на сході України Ігор Гиркин 17 липня 2014 року написав на своїй сторінці в російській соціальній мережі ВКонтакте: «Ми тільки що збили літак - Ан-26. Ми попереджали про те, щоб вони не літали в нашому повітряному просторі. Ця "Пташка" впала на гору сміття, у нас є відео-докази ».

Коли стало відомо, що мова йде не про військовому літаку, а про пасажирському літаку авіакомпанії Malaysia Airlines, Гиркин стер запис. І цей запис зник би назавжди, якщо б співробітники Архіву інтернету своєчасно не зробили його скріншот.

Однак бібліотека представляє інтерес не тільки для істориків, але також і для криміналістів. Так, зокрема, співробітники вже отримали кілька запитів від ФБР.

При цьому також зрозуміло: є конфлікт між правом на інформацію і правом на забуття. Адже якщо гарненько покопатися в архіві, то можна знайти фотографії з власних «диких» студентських вечірок, хоча, здавалося б, вони давно вже були безповоротно втрачені.

 Або, наприклад, весільні фотографії друзів, які давно вже розлучилися і думали, що все їх спогади про спільно прожитих горах також стерті назавжди.

Або, наприклад, записи в «гостьових книгах» сайтів, які давно вже припинили своє існування.

Інтернет, яким він є

«Ми щодня отримуємо нові електронні листи з проханнями щось видалити. І, звичайно, ми йдемо назустріч цим побажанням », - сказав Кале. Правда, тим, хто не знає, що збережено в бібліотеці, скаржитися не доводиться.

А ті, хто має достатньо часу, щоб перевірити, чого тільки не зберегла цифрова бібліотека про ті чи інші людях? В наш час інформація стала дуже цінною валютою.

Кале з цим не сперечається, але саме тому він вважає Архів Інтернету гігантської бібліотекою, зміст якої не повинно потрапити у владу багатомільярдних корпорацій, а має залишатися доступним сотням мільйонів простих користувачів.

Кале вважає Архів інтернету (і в ході нашого візиту ми переконалися в цьому) не тільки «класної штукою».

На його думку, було б дуже сумно, якби його не було. Ця громадська організація, фінансована за рахунок пожертвувань і має бюджет лише трохи більше десяти мільйонів доларів, відображає, на його думку, інтернет таким, яким він є насправді.

Хіба ми самі не скаржимося постійно, що інтернет-гіганти на кшталт Alphabet, Amazon, Apple, Facebook або Microsoft узурпували доступ до інформації?

І хіба не чудово, що є така цифрова бібліотека, метою якої є не заробити якомога більше грошей, а просто зберегти якомога більше інформації?

Тому багато хто вважає те, що відбувається зараз в колишній церкві в Сан-Франциско просто прекрасним. Поряд з нестачею грошей, від чого страждає, мабуть, кожна бібліотека в світі, у Кале є лише одна турбота: «Майже всі бібліотеки в світі рано чи пізно ставали жертвами можновладців.

Це не політична заява, а лише констатація факту. Якби люди в Олександрії встигли зробити копії рукописів до того, як бібліотека була зруйнована, ми б, можливо, зараз мали можливість читати Аристотеля в оригіналі».

Тому Архів інтернету розмножив кожну окрему базу даних і розповсюдив по світу. Версії архіву є в каліфорнійському Річмонді, в Амстердамі, а незабаром аналогічна версія з'явиться в Канаді. А є ще копія цих даних - це дійсно так - в новій Олександрійській бібліотеці.

 

Наші інтереси: 

У постіндустріальному світі найбільшою цінністю є  інформація.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Натяк на те, що Інтернет - це велика купа мотлоху. Але якщо підійти зі знанням справи, то навіть на утилізації сміття можна добряче заробити.

Арсен Дубовик каже:
х/ф "Машина часу (2002)". Режисер - Саймон Уеллс<code class="bb-code">Отже, дивимося із 30:10 хв. )) </code>
"...
- Система Вокс, або "БПП - блок протонної пам'яті".
- Що ти таке?!- Бібліотечний Інформаційний Пристрій 5 рівня NY114" нейтронний фотонік, здатний до вербального та інтелектуального спілкування, та пов'язаний з усіма базами даних планети.
- Фотонік?..
- Зібрання всіх знань людства!
..."
(<a href="http://ukrainiancinemaclub.blogspot.com/2017/04/2002.html" class="bb-url" rel="nofollow">Дивитись тут</a>)

Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">...один з самих амбітних проектів в історії людства: це повинна бути божевільна за своїми масштабами «колекція» знань, цифрова Олександрійська бібліотека, доступна будь-якому бажаючому в будь-який час дня і ночі.</blockquote>

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Клондайк для розвідки і контррозвідки!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Можна почитати реритетні статті з НО: http://web.archive.org/web/20010610223730/http://www.perehid.org.ua:80/

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Ми маємо притулок для віртуального безсмертя!

Хтось... років через 200-300-400-500... буде читати мої блоги на "НО"... роздивлятися мої фотографії...
І за пивом якось промовить до свого приятеля: цікавий арієць був ВФ...
"Так", - відповість йому приятель, в земній оболонці якого шляхом багатьох реінкарнацій знаходжуся "я - ВФ"... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Віталій Прозорий.
0
Ще не підтримано

"У приміщенні ... сотня керамічних фігур співробітників приблизно метрової висоти.
Усередині них немає ніяких свічок, але зате є величезні сервери."

Розтлумачте мені - що це за керамічні фігури співробітників метрової висоти"

"На підставках більше не псалми, а десяткові розряди числа Пі."
Покажіть - як це?

"От уже воістину дивовижна метафора: технології в наш час перетворилися в справжню релігію!"
Шедевр невігластва!

Оглядач - ти скотився нижче чим до жовтої преси.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Якщо тебе справді цікавить це питання, то можеш сам знайти на нього відповідь. Тут ніхто не зобов’язаний тобі щось розтлумачувати.

Якщо не подобається НО - читай щось інше. Хамити не треба.

Віталій Прозорий каже:
"У приміщенні ... сотня керамічних фігур співробітників приблизно метрової висоти.
Усередині них немає ніяких свічок, але зате є величезні сервери."
Розтлумачте мені - що це за керамічні фігури співробітників метрової висоти"
"На підставках більше не псалми, а десяткові розряди числа Пі."
Покажіть - як це?
"От уже воістину дивовижна метафора: технології в наш час перетворилися в справжню релігію!"
Шедевр невігластва!
Оглядач - ти скотився нижче чим до жовтої преси.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

х/ф "Машина часу (2002)". Режисер - Саймон Уеллс
Отже, дивимося із 30:10 хв. ))

"...
- Система Вокс, або "БПП - блок протонної пам'яті".
- Що ти таке?!
- Бібліотечний Інформаційний Пристрій 5 рівня NY114" нейтронний фотонік, здатний до вербального та інтелектуального спілкування, та пов'язаний з усіма базами даних планети.
- Фотонік?..
- Зібрання всіх знань людства!
..."

(Дивитись тут)

Цитата:
...один з самих амбітних проектів в історії людства: це повинна бути божевільна за своїми масштабами «колекція» знань, цифрова Олександрійська бібліотека, доступна будь-якому бажаючому в будь-який час дня і ночі.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Натяк на те, що Інтернет - це велика купа мотлоху. Але якщо підійти зі знанням справи, то навіть на утилізації сміття можна добряче заробити.

Арсен Дубовик каже:
х/ф "Машина часу (2002)". Режисер - Саймон Уеллс<code class="bb-code">Отже, дивимося із 30:10 хв. )) </code>
"...
- Система Вокс, або "БПП - блок протонної пам'яті".
- Що ти таке?!- Бібліотечний Інформаційний Пристрій 5 рівня NY114" нейтронний фотонік, здатний до вербального та інтелектуального спілкування, та пов'язаний з усіма базами даних планети.
- Фотонік?..
- Зібрання всіх знань людства!
..."
(<a href="http://ukrainiancinemaclub.blogspot.com/2017/04/2002.html" class="bb-url" rel="nofollow">Дивитись тут</a>)

Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">...один з самих амбітних проектів в історії людства: це повинна бути божевільна за своїми масштабами «колекція» знань, цифрова Олександрійська бібліотека, доступна будь-якому бажаючому в будь-який час дня і ночі.</blockquote>

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!