Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Фільм Сноуден (2016): як американські спецслужби стежать за цивільним населенням

Світ:

Спецтема:

Молодий агент ЦРУ Едвард Сноуден влаштовує міжнародний скандал, розповівши пресі про те, як американські спецслужби стежать за цивільним населенням. Після цього він змушений тікати з країни і шукати політичного притулку в усьому світі.

Інформація про фільм Сноуден (2016)

Рік: 2016

Жанр: Драма, Трилер, Біографічний

Країна: США, Німеччина, Франція

Кіностудія: Endgame Entertainment, KrautPack Entertainment, Vendian Entertainment

Режисер: Олівер Стоун

Основні актори: Джозеф-Гордон-Левіт, Ніколас-Кейдж Мелісса Лео, Закарі Квінто, Джеймс Батлер, Роберт Ферт, Рейчел Хендшоу, Крістіан Райан Контрерарс

Базується на реальних подіях.

Сюжет

У 2013 році в готелі Гонконгу режисер-документаліст Лора Пойтрас і журналіст газети «Guardian» Гленн Грінвальд очікують появи інформатора, який обіцяв надати їм вкрай важливі дані. Вони вже починають сумніватися в його існуванні, коли бачать чоловіка з кубиком Рубика. Вони обмінюються секретними фразами і чоловік веде їх за собою в кімнату готелю. Там він забирає у них мобільні телефони, щоб їх не могли прослухати і представляється. Інформатор виявляється 29-річним Едвардом Джозефом Сноуденом, який працює приватним підрядником на АНБ, також він працював на ЦРУ. Він починає розповідати всю свою історію з 2003 року, коли він ще служив в армії, готуючись вступити в спецназ.

Едвард не зміг продовжити службу через травму ноги, тому вирішує вступити в ЦРУ. Він успішно складає всі тести і його приймають на навчання. У секретному навчальному комплексі він знайомиться з якимсь інженером Хенком Форрестером, а потім приступає до навчання у Корбіна О'Брайана. Сноуден виявляється кращим у своєму класі, тому у нього залишається достатньо вільного часу, щоб відправитися на побачення з дівчиною на ім'я Ліндсі, яка працює фотографом. До цього вони лише листувалися. У пари виявляються різні погляди на політику, але, тим не менш, вони знаходять спільну мову.

У навчальному комплексі Едвард знову спілкується з Хенком. Виявляється, що раніше він був одним з головних інженерів ЦРУ і фахівцем з кібербезпеки. Також він створив систему, яка могла б відрізняти внутрішній трафік від зовнішнього, щоб простіше ідентифікувати загрози. Однак керівництво вирішило не використовувати його програму. Через деякий час Хенк дізнався, що уряд почав використовувати засновану на його розробці систему, проте сильно урізану в можливостях. Причому на її розробку нібито були витрачені мільярди доларів. Коли Хенк почав подавати скарги на керівництво, то його відправили на заслання в цей навчальний центр. Тоді Едвард зрозумів, що з керівництвом краще не сперечатися. Як кращий учень в групі, Сноуден починає зближуватися з О'Брайаном, який бачить в ньому великий потенціал.

У 2013 році до трійці в готелі приєднується Івен МакАскілл, який також працює в «Guardian». Йому Сноуден розповідає про 2007 рік, коли він працював в Женеві під прикриттям дипломата ООН, насправді ж він забезпечував ЦРУ мережеву безпеку. Він не дуже ладнав з керівництвом, але Корбін замовив за нього слівце, тому Едварду запропонували попрацювати з одним із співробітників ЦРУ. Там же Едвард познайомився з колегою Гебріел Солом і вперше побачив, як той використовує систему, яка може шукати по всьому інтернету не тільки публічні дані, але і особисті повідомлення.

Пізніше разом з Ліндсі Едвард відправляється на прийом. Там він бачиться з уже знайомим агентом ЦРУ, який дає йому завдання - втертися в довіру до одного з безлічі банкірів, присутніх на прийомі. У Сноудена нічого не виходить, однак Ліндсі, дізнавшись про це, успішно заводить розмову з банкіром на ім’я Марван, який після цього починає спілкуватися і з Едвардом. Тепер герою потрібно лише знайти точку тиску, щоб змусити банкіра співпрацювати з ЦРУ. У цьому йому допомагає Гебріел, який, використовуючи свої ресурси, зламує переписку його дочки. Вони дізнається, що дочка Марвана закохана в молодого хлопця, який знаходиться в країні нелегально.

Після цього агент ЦРУ вирушає під прикриттям на зустріч з Марваном, де обіцяє допомогти йому розібратися з проблемою. Разом вони напиваються і розходяться в різні сторони. Агент ЦРУ очікує, що Марван сяде за кермо п'яним і його затримає поліція, що і буде основним важелем тиску на нього. Едварду це зовсім не подобається і він погрожує розповісти Марвану правду, проте агент охолоджує його запал, погрожуючи у відповідь розповісти начальству, що Сноуден використовував програму АНБ, до якої у того навіть немає доступу. Після цього Едвард повертається додому, де разом з Ліндсі стежить за перемогою Обами на виборах. Також він пояснює дівчині, що потрібно заклеювати камеру ноутбука, щоб за ними ніхто не стежив.

Знову в 2013 році Івен МакАскілл переконує інших, що потрібно трохи почекати з публікацією і всі погоджуються. Несподівано лунає телефонний дзвінок і присутні починають хвилюватися, однак виявляється, що це лише дзвонять з ресепшена, так як з дверей пропала бірка з проханням не турбувати. Журналісти йдуть і в кімнаті залишаються тільки Едвард Сноуден і Лора Пойтрас. Герой розповідає їй, як після Женеви працював в Японії, в 2009 році. Там він працював над системою архівації даних під назвою «Сховище», воно повинно було зберігати важливі дані на випадок атаки на посольства і важливі військові об'єкти. Також Едвард пояснює, що ЦРУ стежило за громадянами всіх країн і заливало віруси, які б дозволяли США контролювати найбільш важливі центри держав на випадок, якщо почнеться війна. Едвард розумів, що його робота спрямована не на боротьбу з тероризмом, а на перевагу США над усіма іншими країнами.

Також Едвард згадує про проблеми у взаєминах з Ліндсі. Вже перед від'їздом вони сильно посварилися. Едвард побачив, що його дівчина зберігає на комп'ютері свої оголені фотографії, що йому сильно не сподобалося. Він попросив видалити їх, щоб ніхто не зміг їх побачити. Ліндсі почала задавати питання, однак Сноуден не міг відповісти на них, тому що не міг розкривати відомості, що стосуються його секретної роботи. В результаті вони розійшлися. Однак пізніше, вже в США, Едвард відвідав Ліндсі в будинку її батьків і вони знову помирилися. У них знову почалося нормальне життя, з'явилися друзі.

Сноуден продовжує ходити на полювання з О'Брайаном, який продовжує переконувати його, що стеження - необхідне зло, допомагає вберегти життя мільйонів людей. Там же Едвард дізнається, що його програму «Сховище» тепер використовують військові і це дозволяє їм краще координувати їх дії. Також Едвард дізнається, що спеціально для нього створили позицію на секретній установі ЦРУ на Гавайях, що стане величезним стрибком в його кар'єрі. Вдома Едвард розмовляє з Ліндсі і повідомляє про цю пропозицію, однак каже, що якщо вона не захоче їхати, то вони можуть залишитися тут.

Відразу після цього у Едварда стається епілептичний припадок. Пізніше лікар повідомляє йому, що тепер треба приймати ліки, які будуть притупляти його почуття, проте значно знизять можливість повторення інциденту. Ліндсі ж говорить, що їм варто поїхати на Гаваї, так як це повинно позитивно позначитися на його здоров'ї. Знову в Гонконзі, вже 5 червня 2013 року, журналісти все-таки вирішують випустити матеріал для публікації.

На Гаваях 2012-го року Едвард Сноуден вперше відвідує своє нове місце роботи в криптологічну центрі АНБ, де він відтепер повинен займатися контршпигунством. Там він зустрічає старого знайомого Гебріела, який працює тут уже три роки. Відразу після цього Едвард стає свідком того, як його систему «Сховище» використовують для того, щоб бомбити людей на Близькому Сході. Причому уряд просто націлює атаки на мобільні телефони, які, ймовірно, належать терористам, навіть не перевіряючи, хто володіє ними в даний момент. Пізніше Едвард показує своїм колегам зібрану ним статистичну інформацію і виявляється, що по США агентством зібрана інформація про більш ніж 3 мільярди дзвінків і повідомлень, що удвічі перевищує кількість зібраної інформації по Росії. Колеги радять Сноудену не ділитися цими даними з керівництвом. Потім нам показують вечірку, на якій у Едварда стається ще один напад, так як він не приймає свої ліки, щоб краще працювати. Після цього у нього відбудеться діалог з О'Брайаном, який намагається переконатися в тому, що Сноуден його не підведе. Він знає, що Едвард користувався в Женеві системою, до якої у нього не було доступу, тому Едвард змушений брехати, що зробив це, щоб перевірити, чи не зраджує йому Ліндсі. На це О'Брайан відповідає, що він в курсі, що відбуваються в його відносинах і переконує, що Ліндсі йому не зраджує, так як він і сам стежив за нею.

Після цього Едвард відразу вирушає до своєї дівчини. Він повідомляє їй, що за ними ведеться стеження і радить їй бути вкрай обережною. Також він говорить, що незабаром покине країну, а їй рекомендує повернутися до батьків. Однак Ліндсі вирішує залишитися, щоб не викликати підозри. Після цього Едвард повертається на роботу, де копіює на карту пам'яті секретні дані. Копіювання відбувається успішно, однак, коли він діставав картку пам'яті з ноутбука, вона випала на підлогу. Начальник, мало не помітив її, але колега вчасно прикрив її ногою, тим самим врятувавши героя. Едвард подякував йому і вибачився за проблеми, які йому тепер можуть загрожувати, однак колега поставився до того, що відбувається, з розумінням. Сноуден заховав карту пам'яті в кубик Рубіка і успішно вивіз її з об'єкта.

У 2013 року журналісти все-таки опублікували свої знахідки, що стало сенсацією по всьому світу. Едвард після цього дає інтерв'ю і стає ворогом США. Він успішно вибирається з готелю під виглядом журналіста і ховається від влади США в Гонконзі. Потім він ховається в Росії, де знаходиться по сей день. Ліндсі незабаром переїжджає до нього.


Дивитися фільм повністю

Наші інтереси: 

"Правда візьме гору і тоді ЗМІ перейдуть на сторону переможця" (Оксана Колосовська).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Спекуляція на темі і на необізнаності пересічного люду з роботою розвідки і контррозвідки!

Сноуден - психічно хвора людина (про що свідчить його ЕПІЛЕПТИЧНИЙ припадок) з завищеною самооцінкою.

Формулювання "стеження за громадянами" суто демагогічне і безграмотне з юридичної точки зору.

В завдання спеціальних служб входить збір, обробка, аналіз і використання даних щодо дій, які загрожують зовнішній і внутрішній безпеці держави, а також інтересам громадян держави. Для цього, в процесі розвідувальної та оперативно-пошукової роботи контррозвідки та поліції, використовуються технічні засоби, а також агентурний апарат. Це загальноприйнята світова практика. І нічого в цьому злочинного немає! Вся діяльність спецслужб регламентується Законом і підзаконними актами.

Це серйозна тема, яка потребує делікатного підходу, а головне кваліфікованого підходу до її освітлення на сторінках ЗМІ.

В даному випадку із зрадника ліплять "борця за демократію"! Це теж елемент "гібридної війни".

ЗАПИТАННЯ: Шановні, як ви поставитеся до особи працівника української розвідки, який втече в Росію і почне розголошувати наші державні таємниці !?
Ким ви будете його вважати!?
"Патріотом", який заслуговує на міжнародну премію за розвиток демократії чи злочинцем/зрадником, який заслуговує на пожиттєве ув'язнення ?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Барак Обама в кадрі.
"Англійська газета "The Gаrdian": -Таємним судом Адміністрації Обами дозволено записувати телефонні розмови мільйонів користувачів ..." (1:47:20 год. )

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Спекуляція на темі і на необізнаності пересічного люду з роботою розвідки і контррозвідки!

Сноуден - психічно хвора людина (про що свідчить його ЕПІЛЕПТИЧНИЙ припадок) з завищеною самооцінкою.

Формулювання "стеження за громадянами" суто демагогічне і безграмотне з юридичної точки зору.

В завдання спеціальних служб входить збір, обробка, аналіз і використання даних щодо дій, які загрожують зовнішній і внутрішній безпеці держави, а також інтересам громадян держави. Для цього, в процесі розвідувальної та оперативно-пошукової роботи контррозвідки та поліції, використовуються технічні засоби, а також агентурний апарат. Це загальноприйнята світова практика. І нічого в цьому злочинного немає! Вся діяльність спецслужб регламентується Законом і підзаконними актами.

Це серйозна тема, яка потребує делікатного підходу, а головне кваліфікованого підходу до її освітлення на сторінках ЗМІ.

В даному випадку із зрадника ліплять "борця за демократію"! Це теж елемент "гібридної війни".

ЗАПИТАННЯ: Шановні, як ви поставитеся до особи працівника української розвідки, який втече в Росію і почне розголошувати наші державні таємниці !?
Ким ви будете його вважати!?
"Патріотом", який заслуговує на міжнародну премію за розвиток демократії чи злочинцем/зрадником, який заслуговує на пожиттєве ув'язнення ?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Наскільки кінообраз відповідний реальному Сноудену?
При вступ на роботу кандидат має проходити медичну і психологічну комісію. В медичну комісію входить і психіатр. Епілепсія - це хвороба, що проявляється раптово і рідко. Але чи справді її можна приховати від досвідченого фахівця при перевірці на профпридатність?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Епілепсія досить часто є спадковою хворобою. І досить часто вона проявляється вже в дитинстві... Проглядаючи публікації про Сноудена можна прийти до висновку, що він був здібним технічним працівником і психологи просто прогледіли його...

Я знайомий з однією людиною, яка хворіє на епілепсію... Дуже ерудований спеціаліст, абсолютно адекватний у спілкуванні. Але мені довелося двічі бути свідком епілепсичного припадку. Це продовжувалося хвилин 10... потім він приходив в норму.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Як до зрадника, звичайно! ))

Американській Службі Безпеки (як і українській, чи російській) однаково чи зрадник американець, чи українець, чи росіянин. Я так думаю! ))

"Американський суд визнав винним громадянина України Вадима Єрмоловича у злочинній змові щодо викрадення електронних даних, які мають цінність, з метою отримання вигоди, засудивши його до 30 місяців ув'язнення.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Генеральної прокуратури штату Нью-Джерсі, повідомляє Укрінформ.

Український хакер був засуджений до 30 місяців тюремного ув'язнення через його участь у міжнародній схемі зламу трьох новинних бізнес-порталів, викрадаючи ще неопубліковані прес-релізи, що містять непублічну фінансову інформацію, та використовуючи цю інформацію для здійснення операцій, які принесли близько $30 млн незаконного прибутку", - йдеться у повідомленні Міністерство юстиції, Управління юстиції США, Район Нью-Джерсі.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Малувато присудили! На мій погляд, сучасні кіберзлочини повинні каратися тюремними чи табірними строками від 10 років...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

...і без доступу до комп'ютера! )))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Фільм цікавий НЕ головним героєм персонажем, а ілюстрацією засобів держконтролю (цілком виправданим з погляду національної безпеки, тут я з Тобою, друже Володимире, повністю згоден).
Подивіться ще на те, ХТО зрадника "пріютіл"?! Думаєте, вони зрадника просто будуть годувати?! Він їм "відробить" - тим самим, що він робив для ЦРУ, буде робити для ГРУ. Це перше.
Друге. Ілюстрація загроз від слідкування потрібна, щоб пояснити обивателю (через залякування його, бо іншого йолопи (95%) не розуміють) потребу блокування російських програм типу ВК чи ОК.
Щодо "психічно хвора людина"... використовуючи її технічні здібності розвідка і контррозвідка мала б передбачити наслідки..
Отакі висновки від перегляду фільму "про зраду нації".
Разом з тим, подія ще й показала, що Адміністрація Обами більше боялася своїх громадян, а ніж зовнішніх загроз.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Так! І ще невідомо чим все це скінчиться! Ставки дуже високі!
Цілком ймовірно, що команда Трампа може довести справу проти Обами і Клінтон до суду...

P.S.
Якби Юшенко не зрадив, а віддав під суд Януковича і К за фальсифікацію виборів 2004-го року, то розвиток країни був би іншим.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Отож!
Треба порадити Трампу не брати прикладу з Ющенка. ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)