Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

АБЕТКА виживання: Кропива в Кухні Робінзона (ч.I)

Категорія:

Спецтема:

Наші предки використовували кропиву в їжу, вважаючи дуже корисною і додаючи в безліч найрізноманітніших страв.


Кропива - цінна полівітамінна рослина, своєрідний природний концентрат вітамінів. Аскорбінової кислоти в ній вчетверо більше, ніж в плодах чорної смородини і лимоні, вміст каротину вище, ніж в ягодах обліпихи, моркві і щавлі, а всього лише 20 листків кропиви забезпечують наш організм добовою нормою вітаміну А. Крім цього, кропива багата вітамінами К, Е і В і мікроелементами: серед яких залізо, магній, мідь, кальцій і ін. В листі кропиви також містяться флаваноіди, дубильні речовини, таніни, фітонциди, органічні кислоти, хлорофіл, глікозиди та інші.

До складу кропиви входять кремній і органічні кислоти, завдяки яким кропива має загальнозміцнюючі властивості: вона підвищує опірність організму багатьом бактеріям, токсинам, шкідливим впливам радіації, зміцнює імунітет, а також забезпечує високу ступінь захисту організму від кисневої недостатності. Покращуючи в цілому перебіг всіх енергетичних процесів, кропива надає стимулюючу дію на вуглеводний і білковий обмін, тому її так часто рекомендують при хронічних захворюваннях, коли помітно знижується загальна опірність організму.

Вітамін К насичує кропиву потужною кровоспинною властивістю. Вітамін К підвищує згортання крові і має протизапальну дію, що дозволяє використовувати кропиву в якості ранозагоювального засобу, як для зовнішнього застосування, так і при внутрішніх маткових, легеневих, ниркових, кишкових та інших внутрішніх кровотечах.

Листя кропиви містять також хлорофіл в чистому вигляді, без домішки інших пігментів. Хлорофіл має сильну стимулюючу і тонізуючу дію на організм: він покращує обмін речовин, підвищує тонус кишечника, матки, серцево-судинної системи і дихального центру, а також стимулює грануляцію і епітелізацію уражених тканин, що також забезпечує ранозагоювальну дію кропиви.

Кропива містить секретин, який нормалізує обмін речовин, стимулює утворення інсуліну і тим самим веде до зниження кількості цукру в крові, що безумовно необхідно людям, що страждають на цукровий діабет. Відомі жовчогінний і сечогінний властивості кропиви, що дозволяє застосовувати її при захворюваннях печінки, нирок: жовчного міхура і шлунково-кишкового тракту.

Таким чином, кропива дозволяє відновити функції життєво важливих органів і нормалізувати роботу організму в цілому.

* * *

Наші предки використовували крапиву в їжу, вважаючи дуже корисною і додаючи в безліч найрізноманітніших страв.

Збирати кропиву, щоб захистити себе від надмірного надходження з їжею солей важких металів, необхідно не менше, ніж в 300 метрах від жвавих автомагістралей.

Вважається, що збирати кропиву для вживання в їжу краще у вівторок на світанку, причому, в першій чверті Місяця - астрологи кажуть, що саме тоді вона буде нести в собі особливу цілющу силу.

Готуючи страви з кропиви потрібно не забувати, що не всім корисний вітамін К. Часте вживання кропиви в їжу викликає посилення згортання крові, тому в літньому віці, а так само людям які страждають тромбофлебітом і варикозним розширенням вен кропивою краще не зловживати. Можна послабити кровоспинну дію кропиви, додаючи в страви з неї трави, які знижують згортання крові, наприклад, буркун.

Слід також зауважити, що кропиву категорично не можна вживати в їжу вагітним жінкам.

* * *


Вчора ми з дружиною пішли на прогулянку в ліс, маючи на меті не тільки відпочити на свіжому повітрі, а й зібрати кропиви для їжі.

Натрапивши на цілу плантацію кропиви, ми нарізали великий кульок, а прийшовши додому одразу приготували декілька страв. Дружина зварила зелений борщ, а я зробив два варіанти салату.


Листя кропиви готові для салату...

Перший салат був дуже простий: кропива, зелена цибуля, сіль, олія…

Другий салат був більш вишуканим: кропиву, кріп, петрушку, зелену цибулю дрібно порізав, додав нарізані шматочки варених яєць і заправив сметаною. Сіль і перець за смаком. Готовий салат прикрасив квітками кульбаби (кульбабу ми теж зібрали для приготування салатів, але про це іншим разом).

На завершення трапези я приготував чай з кропиви.


Поради:

  • Щоб не обпекти кропивою руки, збирайте її в перчатках, зрізаючи стеблі ножицями.
  • Щоб не опектися кропивою при приготуванні та вживанні необхідно ошпарити кропиву окропом!

Кулінарні рецепти страв з кропивою на всі смаки:

Салат для прихильників сирої їжі

Склад: Листя кропиви, сіль, олія.

Приготування: Листя кропиви промиваються водою, потім ошпарюється окропом. Дрібно ріжуться, соляться за смаком, поливаються олією і ретельно перемішуються.

Салат «Радість»

Склад: Листя кропиви – 20 г, щавель – 20 г, зелень петрушки – 20 г, кріп – 20 г, зеленої цибулі – 20 г, часник – 2 г, рослинне масло – 8 г, сіль.

Приготування: Оброблені листя кропиви, перебрані і промиті зелень петрушки, кропу, зеленої цибулі, щавлю дрібно нарізають, додають подрібнений часник, солять за смаком, заправляють олією.

Комбінований салат з кропивою

Склад: Листя кропиви – 30 г, листя первоцвіту – 20 г, молодого листя кульбаби – 20 г, зеленої цибулі – 10 г, моркви – 30 г, хрону – 20 г, сметани – 50 г.

Приготування: Цибулю, моркву, хрін подрібнюють на тертці або м'ясорубці, додають сметану, перемішують з травами і кладуть в центр тарілки. По краях її красиво укладають листя кропиви, первоцвіту, кульбаби.

Франкфуртський зелений салат

Склад: Зелень, яйця варені – 2 шт, цибуля ріпчата (невелика) – 1 шт, кисле молоко або олія соняшникова (оливкова), сіль і перець.

Приготування: Дві жмені зелені (кульбаба, кропива, м'ята перцева, щавель, кріп, петрушка, зелена цибуля або за смаком ще що-небудь) порубати або дрібно порізати, додати нарізані яйця і тонко нашатковану цибулину. Заправка: 1 ст. ложка кислого молока або олії соняшникової чи оливкової, перець і сіль за смаком.

Салат з кропивою і волоськими горіхами

Склад: Листя кропиви – 2 пучка (близько 400 г), цибуля зелена – 1 пучок (близько 100 г), петрушка – 1 пучок, горіхи волоські очищені – 1/2 стакану, оцет і сіль – за смаком.

Приготування: Промиті листя кропиви помістити в киплячу воду на кілька хвилин, потім відкинути її на сито, дати воді стекти. Потім зелень подрібнити, покласти в салатник, додати нарізану зелену цибулю і з'єднати з кропивою. Товчені ядра волоських горіхів розвести в чверті склянки відвару кропиви, додати оцет за смаком, перемішати і отриманою сумішшю заправити кропиву в салатник. Посипати дрібно нарізаною зеленню.

Коктейль "Тріо"

З'єднати сік кропиви (200 мл), хрону (200 мл) і ріпчастої цибулі (15 мл), додати харчовий лід (2 кубика) і сіль (за смаком).

Салат з кропиви з яйцем

Склад: Листя кропиви – 150 г, яйце – 1 шт, сметана – 20 г, оцет, сіль.

Приготування: Промиті листя кропиви кип'ятити у воді протягом 5 хв, відкинути на друшляк, подрібнити, заправити сіллю, оцтом, зверху прикрасити скибочками звареного круто яйця, полити сметаною.

Кропива з яйцями і горіхами

Склад: Листя кропиви – 1 кг, вода (злегка підсолена) –– 1.5 склянки, борошно, рослинне масло 0,5 склянки, мелений червоний перець, чебрець – 1 гілочка, часник, оцет 3% – 1 ст. л., волоські горіхи (товчені) – 4. ст. л, яйця – 5 шт.

Приготування: Кропиву перебираємо, промиваємо, кладемо в каструлю, вливаємо гарячу – 1,5 склянки – підсолену воду і варимо до м'якості. Виймаємо з відвару, віджимаємо і розтираємо дерев'яною ложкою. Підсмажуємо на сковороді борошно з рослинним маслом і додаємо мелений червоний перець. Кладемо кропиву в пассеровку, розмішуємо і вливаємо таку кількість гарячої води, щоб вийшло не дуже густе пюре. Розтираємо з сіллю гілочку чебрецю, часник і додаємо ложку оцту, Заправляємо кропиву цією сумішшю і варимо на слабкому вогні 10 хвилин. Готову кропиву кладемо на блюдо і посипаємо крупно товченими волоськими горіхами. Варимо круто яйця, розрізаємо кожне на 4 часточки, укладаємо по краю блюда і злегка посипаємо сіллю і меленим червоним перцем.

Кропива з маслом і яйцями

Склад (на 4 порції): Листя кропиви – 1 кг, цибуля – 4 головки, масло топлене – 6-8 ст. л., 4 яйця – 4 шт., зелень кінзи – 8 гілочок, сіль – за смаком.

Приготування: Кропиву зварити і злегка віджати. Нашатковану цибулю згасити до м'якості в 3-4 ложках олії, покласти в неї кропиву, дрібно нарізану кінзу, масло, сіль. Все добре перемішати і знову загасити. Залити збитими яйцями і довести до готовності яєць.

Молода кропива з сметаною

Склад: Листя кропиви – 0,5 кг, борошно – 3 ст. л., сметана – 100 г, вершкове масло – 1 ст. л., яйце – 1 шт, сіль за смаком.

Приготування: Вивантажити зібрану кропиву в глибоку миску, залити окропом, дати постояти 2-3 хвилини (цей етап готування тут можна скоротити, якщо працювати в щільних гумових рукавичках). Відокремити для готування листя, довести в каструльці до кипіння підсолену воду. Відварити кропиву протягом 5-7 хвилин при слабкому кипінні, злити відвар, зберігши близько склянки для соусу. Розтерти відварені листя в пюре за допомогою металевого сита, м'ясорубки або блендера. Підрум'янити борошно на маслі в сталевий каструльці або глибокій сковороді, змішати з відваром кропиви. Відокремити жовток яйця, змішати зі сметаною, додати цю суміш в відвар кропиви. Туди ж додати кропиву, перемішати і прогріти, не доводячи до кипіння.

В результаті у вас вийде густий і ситний соус, який можна використовувати як додаток до будь-якого гарніру, а також до страв з риби.

Яхнія (болгарська кухня)

Склад: Листя кропиви, цибуля ріпчата, волоські горіхи, олія.

Приготування: Кропиву помийте, обдайте окропом і варіть в підсоленій воді до готовності. Дрібно нарізану цибулю обсмажте до золотистого кольору в рослинній олії, додайте кропиву, протерту через сито, і отриману масу тушкуйте до загусання. Перед подачею на стіл готову страву посипте тертими волоськими горіхами.

Салат з кропивою і буряком

Склад: Листя кропиви – 1 склянка, буряк – 1 шт, часник – 2 зубчики, майонез.

Приготування: Буряк вимити і відварити, охолодити, нарізати тонкими скибочками, часник потовкти або дрібно нарізати. Молоду кропиву витримати 1 годину в холодній воді, після чого ретельно вимити, дрібно порубати, з'єднати з вареним буряком і товченим часником. Заправити майонезом, посолити за смаком.

Омлет з кропивою

Склад: Листя кропиви – 500 г, масло топлене – 3 ст. л., цибуля ріпчаста – 3 головки, кріп або петрушка – 4 гілочки, яйця – 2 шт.

Приготування: Відварити кропиву в підсоленій воді, відкинути на друшляк і подрібнити. У підсмажену на топленому маслі ріпчасту цибулю додати дрібно нарізаний кріп або петрушку, змішати з кропивою і тушкувати до м'якості, потім залити збитими яйцями і витримати на вогні до готовності .

Яєчня з кропивою і цибулею (на двох їдців)

Склад: Листя кропиви – 200 г, яйця курячі – 4 шт, цибуля ріпчаста – 1 головка (50-70 г), масло вершкове – 30–50 г.

Приготування: Залити кропиву окропом, дати постояти 2-3 хвилини (цей етап готування можна скоротити, якщо працювати в щільних гумових рукавичках). Потім відокремити листя і нарізати їх смужками шириною в 1-2 см. Почистити цибулю, нарізати кільцями. Обсмажити на олії цибулю і кропиву. Розбити яйця в миску, змішати жовток з білком, додати на сковорідку. Смажити 3-5 хвилин, не перевертати.

Биточки з кропивою

Склад: Листя кропиви – 100 г, пшенична каша – 200 г, масло – 20 г, сіль.

Приготування: Покласти кропиву в киплячу воду на 2–3 хв, відкинути на друшляк, подрібнити, перемішати з густою пшеничною кашею, додати жир і сіль (за смаком), сформувати з отриманої маси биточки і обсмажити їх.

Пудинг з кропивою

Склад: Листя кропиви – 100 г, шпинат – 200 г, лобода – 50 г, молоко або сметана – 30-40 г, вершкове масло, яєчний порошок – 5-8 г, панірувальні сухарі – 25 г, цукровий пісок – 3-5 г, сіль – 2 г.

Приготування: Зелень молодої кропиви, шпинату і лободи подрібнити і тушкувати з молоком або сметаною до м'якості. До готової зелені додати яєчний порошок, панірувальні сухарі, цукровий пісок і сіль, все ретельно перемішати, викласти масу в змащений вершковим маслом і посипану сухарями сотейник і запікати в духовці 30-40 хв.

Кропива, тушкована з бринзою

Склад: Листя кропиви – 80 г, зелена цибуля – 10 г, бринза терта – 30 г, масло топлене – 15 – г, молоко – 65 мл, мука пшенична – 20 г, яйце – 0,5 шт., сіль, перець.

Приготування: Нашатковану кропиву тушкувати 5 хв, додати нарізану зелену цибулю, сіль, перець, борошно, терту бринзу, тушкувати на топленому маслі 5 хв. У цю ж посуд залити омлетну суміш (молоко, пшенична мука, яйце) і запекти в духовці.

Кропива, запечена з яйцями

Склад: Листя кропиви – 250 г, цибуля ріпчаста – 1 шт, яйце – 1 шт, кінза – 2 гілочки, масло топлене – 1,5 ст. л., сіль.

Приготування: Опустити кропиву в киплячу воду, проварити, викласти на друшляк. Цибулю дрібно нарізати, до м'якості згасити на маслі, додати обсушену кропиву, рубану кінзу, масло, підсолити, перемішати, згасити, залити збитим виделкою яйцем, згасити до готовності.

Плов бухарський з кропивою без м'яса

Склад: Рис і морква - по 400 г, родзинки і цибуля - по 200 г, масло - 160 г, молода зелень кропиви - 100 г, сіль за смаком.

Приготування: Очищену моркву, ріпчасту цибулю нарізують соломкою і пасерують на рослинній олії до напівготовності. Засипають в посуд промитий, замочений в холодній солоній воді рис, перебраний і промитий ізюм, нарізану молоду кропиву, заливають гарячою водою і варять при закритій кришці до готовності.

Суп (Кропивник)

Склад: Листя кропиви, картопля, рослинна олія, цибуля ріпчаста, часник, яйце, сіль, спеції.

Приготування: З свіжої кропиви приготувати відвар: покласти траву в холодну воду, довести до кипіння і варити хвилин 10 на середньому вогні. Обсмажувати в маслі кропиву з цибулею, додавши сіль, на сковороді, краще під кришкою, до повної готовності цибулі, потім додати відварну картоплю, обсмажувати ще хвилин п'ять, потім вбити яйце, і в самому кінці додати роздавлений часник. Спеції на смак, але добре підходить запашний перець, аніс і базилік.

Юшка з кропиви з овочами

Склад: Листя кропиви – 1 склянка, морква – 1 шт, помідор – 1 шт; білокачанна капуста, нарізана соломкою – 0,5 склянки, цибулина – 1 шт, вода – 1 л, сметана – 4 ст. л., лавровий лист, сіль.

Приготування: У киплячу воду покласти нарізані соломкою моркву, капусту, нарізану часточками помідор, кільця ріпчастої цибулі. Варити до готовності, після чого додати кропиву, сіль, лавровий лист.

Суп з кропиви на м’ясному бульйоні

Склад: М’ясний бульйон, картопля, листя кропиви, листя медунки, листя щавлю, зелена цибуля, кріп, сіль, перець.

Приготування: У м'ясний бульйон покладіть нарізану кубиками картоплю і варіть до стану готовності. Потім візьміть дрібно подрібнені молоде листя кропиви, медунки і щавлю і додайте в суп, після чого почекайте 1-2 хвилини, поки прокипить, і зніміть з вогню. Суп можна заправити сметаною і посипати зеленою цибулею і кропом. Сіль, перець – за смаком.

Суп зелений з кропивою

Склад: Листя кропиви – 150 г, морква – 5 г, петрушка – 5 г, цибуля ріпчаста – 20 г, зелена цибуля – 15 г, щавель – 50 г, жир – 10 г, сметана – 15 г, лавровий лист, перець, сіль

Приготування: Молоду кропиву варити у воді протягом 3 хв, відкинути на друшляк, пропустити через м'ясорубку і тушкувати з жиром 10-15 хв. Дрібно нарізану моркву, петрушку і ріпчасту цибулю спасерувати на жирі. У киплячий бульйон або воду (600-700 мл) покласти кропиву, пасеровані овочі і варити 20-25 хв. За 10 хв до готовності додати щавель, зелену цибулю, лавровий лист, перець і сіль (за смаком). При подачі на стіл заправити сметаною.

Суп з кропиви і картоплі

Склад: Листя кропиви – 250 г, морква – 10 г, цибуля ріпчаста – 80 г, картопля – 200 г, щавель – 120 г, яйце – 1 шт, сметана – 20 г, жир – 20 г, сіль.

Приготування: Молоду кропиву покласти на 2 хв у киплячу воду (700 мл), відкинути на друшляк, дрібно порубати і тушкувати з жиром 10 хв. Подрібнити і спасерувати моркву і ріпчасту цибулю. У киплячий бульйон опустити нарізану шматочками картоплю; після того, як бульйон знову закипить, додати кропиву, моркву і цибулю. За 5-10 хв до готовності покласти зелень щавлю. При подачі на стіл покласти в тарілку часточки звареного круто яйця і сметану.

Суп з кропиви по-вірменськи

Склад: Листя кропиви – 50 г, рис – 10 г, картопля – 30 г, цибуля ріпчаста – 10 г, кріп, петрушка, сіль, спеції.

Приготування: У киплячий бульйон (400 мл) покласти підготовлений рис, дрібно нарізану ріпчасту цибулю, крупно нарізану картоплю. Довести до кипіння, За 10 хв до закінчення варіння покласти нашатковану молоду кропиву, сіль, спеції. При подачі на стіл суп посипати зеленню.

Чай з кропивою

Для приготування чаю можна використовувати свіжі або сушені листя кропиви. Листя помістити в каструльку, залити водою і накрити кришкою. Довести до кипіння на маленькому вогні і відразу ж вимкнути вогонь. Дати настоятися протягом 30 хвилин, пити за 15 хвилин до їжі 3 рази на день.

Чай з кропивою і шипшиною

Кропива прекрасно поєднується з шипшиною. Можна взяти 2 ст. ложки листя кропиви і жменю шипшини, залити збір окропом (приблизно 2 літри) і настояти 2-3 години в термосі. Вийде дуже смачний, а найголовніше, корисний чай

Кропива солона

Молоде листя і пагони вимити, подрібнити, укласти в скляні банки, пересипаючи шари зелені сіллю (50 г на 1 кг зелені).

Кропива квашена

Молоді пагони кропиви з листям миють і вкладають в емальовану каструлю разом з морквою, яблуками, брусницею або журавлиною, кмином, лавровим листом, перцем і сіллю. Потім накладають гніт. Через два тижні квашену кропиву можна використовувати для приготування супів, борщів, а також як приправу до м'ясних і рибних страв.

Сік з кропиви

Пропустити молоду кропиву через м'ясорубку, додати холодну кип'ячену воду (500 мл), перемішати, віджати сік через марлю. Решта вичавки знову пропустити через м'ясорубку, розбавити водою (500 мл), віджати сік і з'єднати з першою порцією. Розлити сік в півлітрові банки, пастеризувати при температурі 65-70°C 15 хв, закрити прокип'яченими поліетиленовими кришками. Зберігати в прохолодному місці.


Джерела:

Компіляція з перекладом українською з інтернет-джерел.


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні джерела вітамінів і біологічно активних речовин. Оскільки Арієць прагне до активного довголіття, то він повинен правильно харчуватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Я стараюсь готувати салат із сирих прдуктів.Зимою використовую терті моркву, буряк, капусту, іноді додаю домашній сир,солю до смаку заправляю олією або сметаною.
Нещодавно дізналась що лопух дуже цінна рослина - і в їжу можна використовувати і корінь, і листя, і насіння.Особливо корисний і смачний корінь. Корінь можна їсти сирим (що я вже кілька днів практикую). вареним. смаженим. Можна використовувати для приготування супу замість картоплі (що мене дуже радує). Сьогодні я вирішила в салат додати систок ревіню, невеликий листок лопуха, невеликий корінь хріну (хрін в салат я додаю від великодніх свят), 8 листочків кропиви тільки митих. Спробувала - напевно листя лопуха давало несмак. Для чоловіка салат заправила майонезом - смачно! - а собі - олією. Майонез я принципово не вживаю більше 10 років (було отруєння). Одного разу в тролейбусі була свідком зустрічі незнайомих між собою сироїдів (чоловіка і жінки). Хтось з них казав що їсть сиру, неошпарену кропиву. Це було давно-якби це було тепер.я б з ними обмінялась телефонами. Може подружилась.
А кропиву я зриваю без рукавиць - вчителька біології говорила.що корисно пошмагати все тіло кропивою. Я ще не пробувала. Сік кропиви (нерозведений) пила для підняття гемоглобіну.
Дякую Володимире, що підняв корисну для здоров'я тему.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це просто фантастика! Я реально вражений!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Я вже не пам'ятаю з якого часу (кілька десятиліть) кожну весну збираю верхівки молодої кропиви і додаю їх у суп.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Коли збираєте кропиву для приготування у їжу,дивіться на нижню поверхню листків.Там часто бувають відкладені яйця комах.Правда вони з'являються десь на початку літа...

Чудова стаття Друже...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Промивка і ошпарювання знищують всі відкладення на листях...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олег Сагайдак.
0
Ще не підтримано

"...у вівторок на світанку..." Ви це серйозно?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Так кажуть... За достовірність поручитися не можу... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дякую за стільки корисної інформації!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кожен може модифікувати рецепти (і створювати нові) за власними смаками.

Сьогодні дружина приготувала суп, в основі якого лежать: 2 крильця курки, картопля, морква, цибуля ріпчата, кропива, приправи. Заправка сметаною.

ДуЖЖе смачно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Я стараюсь готувати салат із сирих прдуктів.Зимою використовую терті моркву, буряк, капусту, іноді додаю домашній сир,солю до смаку заправляю олією або сметаною.
Нещодавно дізналась що лопух дуже цінна рослина - і в їжу можна використовувати і корінь, і листя, і насіння.Особливо корисний і смачний корінь. Корінь можна їсти сирим (що я вже кілька днів практикую). вареним. смаженим. Можна використовувати для приготування супу замість картоплі (що мене дуже радує). Сьогодні я вирішила в салат додати систок ревіню, невеликий листок лопуха, невеликий корінь хріну (хрін в салат я додаю від великодніх свят), 8 листочків кропиви тільки митих. Спробувала - напевно листя лопуха давало несмак. Для чоловіка салат заправила майонезом - смачно! - а собі - олією. Майонез я принципово не вживаю більше 10 років (було отруєння). Одного разу в тролейбусі була свідком зустрічі незнайомих між собою сироїдів (чоловіка і жінки). Хтось з них казав що їсть сиру, неошпарену кропиву. Це було давно-якби це було тепер.я б з ними обмінялась телефонами. Може подружилась.
А кропиву я зриваю без рукавиць - вчителька біології говорила.що корисно пошмагати все тіло кропивою. Я ще не пробувала. Сік кропиви (нерозведений) пила для підняття гемоглобіну.
Дякую Володимире, що підняв корисну для здоров'я тему.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Радий, що моя публікація має відгук.

Відносно поїдання кропиви без ошпарювання...

Цитата:
Одного разу в тролейбусі була свідком зустрічі незнайомих між собою сироїдів (чоловіка і жінки). Хтось з них казав що їсть сиру, неошпарену кропиву.

На мій погляд це щось на кшалт садомазохізму... Уявіть собі, як відреагує набагато ніжніша за шкіру рук/ніг слизиста оболонка порожнини рота та горло на кропиву. Навряд чи після такого "сироїдіння" людина зможе щось їсти-пити на протягом декількох днів.

ВІдносно корисності "шмагання тіла кропивою"... Є спогади з дитинства... коли були спіймані у колгоспному саду, куди залізли за "білим наливом", і нас по черзі відшмагали по відомому місцю кропивою... Декілька днів спав на животі, снідав/обідав/вечеряв стоячи. а в школі теж стояв за партою... бо сісти було дуже і дуже неприємно. Користі не відчув!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Береш кілька сирих листочків або верхівок молодої кропиви голими руками.Робиш із них кульку діаметром 2-4 см так щоб кропива змінила колір і спокійно її кусаєш і пережовуєш.На протязі кількох годин у роті відчувається легеньке приємне пощипування.

Особливо смачна кропива після кількох листочків полину...)))

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

І який в цьому сенс?

Ми говоримо про корисне харчування, а не про екзотичні вправи :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Сенс у тому Друже,що стаття про виживання;і не завжди будуть умови розвести багаття для кухні...

Полин не екзотична вправа,головне дозування знати,щоб "зелена фея" не з'явилася...:)А так,маленька сира гілочка полину приводить до норми живіт...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Це ще один напрямок... Тобто "зелена аптека". Днями почну цю тему :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Подруго Іє... На жаль я не знаю (і не зустрічав публікацій) щодо вживання кореню, листя і насіння лопуха в їжу.

Лопух дуже корисний у різних видах його приготування як суто лікарський засіб, як для внутрішнього, так і для зовнішнього використання.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире, ти, як завжди, надихаєш!
Є така книжечка Вікторії Бутенко: 12 кроків до сироїдіння (російською). Вікторія описує шлях її сім'ї до сироїдіння в прагматичних американських умовах.
Я пробував робити її зелені коктейлі. Просто трава розбивається в блендері з невеликою кількістю води. Виходить класно. Можна спробувати з кропивою. Отримаєте зелений духмяний смузі. Хоча кропиву я би про всяк випадок ошпарив.

Також пробував рецепт одного академіка (втратив його книгу з телефона), який теж переїхав до США.
Він взагалі перейшов виключно на зелену траву.
Один з його рецептів: напхати трави повну каструлю, налити води, скільки вміститься, і варити довго.Можна додати спецій. Потім той трав'яний бульйон можна пити.

Я спробував неодноразово такий трюк із кропивою. Виходить надзвичайно потужний біостимулятор. Скачеш після такого бульйону, як молоденький кізлик :)

Автор каже, що так можна вживати будь-яку траву. Маєте два варіанти: сироїдський смузі і варений бульйон. Кожне працює по-своєму. Думаю, пасльонових в зеленому вигляді їсти не варто :)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Миколо, дякую за комплімент... :-) І за рецепт коктейлю...

Планую десь об 11-й годині піти з дружиною на прогулянку... Назбираємо кропиви і спробую зробити за твоїм рецептами кропивний зелений коктейль і кропивний бульйон. Результати опублікую!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Гайдар.
0
Ще не підтримано

Вимочена кілька годин у воді кропива не пече.

Сидить козак в кобзу грає, що замислить – то все має.

Зображення користувача Ігор Гайдар.
0
Ще не підтримано

Роблю коктелі з листя кропиви та листя кульбаби. Можна додавати для смаку солодкі фрукти або мед.

Сидить козак в кобзу грає, що замислить – то все має.

Зображення користувача Ігор Гайдар.
0
Ще не підтримано

Сила кропиви - для сили крові. Відео в тему зелені в харчуванні - Зелений салат (6 хв).

Сидить козак в кобзу грає, що замислить – то все має.