Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Суд у Гаазі виніс рішення за позовом України до Росії: Що це значить

Україна подала позов у Міжнародний суд ООН в січні цього року. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У ньому йшлося, що РФ порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги бойовикам. Київ також звинуватив РФ в порушенні Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, зокрема спільнот етнічних українців і кримських татар.

При цьому, в МЗС РФ говорили, що це "політизовані звинувачення" і вони виходять за рамки юрисдикції суду.

Крім того, Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням ввести тимчасові заходи, спрямовані на недопущення продовження порушень прав людини з боку Російської Федерації протягом розгляду справи судом по суті.

Сьогодні суд оголосив проміжне рішення за даним позовом. У першу чергу, суд визнав, що володіє юрисдикцією "prima facie" для розгляду за позовом України проти Росії.

Однак вже після цього голова інстанції Ронні Абрахам сказав, що суд ООН визнав недостатніми докази України про фінансування Росією тероризму. Таким чином, Міжнародний суд ООН відмовив у тимчасових заходах щодо Росії за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.

"Суд прийшов до висновку, що умови, які необхідні для визначення додаткових заходів щодо прав, які порушуються в Україні на основі Конвенції щодо боротьби з фінансуванням тероризму, не відповідають вимогам", - оголосив суддя.

У той же час суд задовольнив прохання Києва про тимчасові заходи за позовом проти Росії щодо Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Суддя Абрахам сказав, що тимчасові заходи за позовом будуть сформульовані в іншому вигляді, ніж пропонувала Україна.

У рішенні говориться, що до винесення остаточного рішення по справі РФ повинна утриматися від утиску прав кримських татар, дати їм можливість зберегти свої представницькі установи, у тому числі Меджліс, і забезпечити доступ до освіти українською мовою в Криму.

У суді також нагадали, що Україна і РФ підписали "мінські угоди" і вони повинні докладати індивідуальні і спільні зусилля, щоб забезпечувати повне виконання їх для досягнення мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Тепер про наслідки. Рішення Міжнародного суду ООН буде мати швидше символічне, а не практичне значення. Зауважимо, що стаття 94 Статуту ООН передбачає, що рішення суду є обов'язковими для виконання. Але другий пункт тієї ж статті говорить, що, якщо сторона не виконує рішення, то в справу втручається Рада безпеки ООН і вживає заходів для того, щоб вона їх все ж почала виконувати. Росія в Радбезі має право вето. Їм свого часу скористалися США.

У 1986 році за позовом Нікарагуа проти Сполучених Штатів судді постановили, що військові операції Вашингтона на території Нікарагуа були агресією і суперечили принципу міжнародного права про відмову від застосування сили проти інших держав. Жодних наслідків для США це рішення не мало, так як проекти відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН були приречені на провал через право вето Вашингтона. Більш того, після винесення рішення на користь Нікарагуа, яке передбачало, зокрема, виплату компенсацій, Сполучені Штати вийшли з-під юрисдикції Міжнародного суду ООН. Якщо б Росія програла, вона могла б взяти приклад з Вашингтона.

Рішення суду ООН – це лише винесення кваліфікованої думки, рекомендацій, які спираються на міжнародне право. "Рішення суду ООН буде носити характер кваліфікованих рекомендацій, що володіють деяким міжнародним авторитетом. Чи буде Росія виконувати ці рекомендації – це питання виключно до суверенної волі Росії", – упевнений експерт-міжнародник Українського інституту аналізу і менеджменту політики Володимир Воля.

Але суд зобов'язав Україну виконувати якісь рішення. Мова, звичайно ж, про мінські угоди. Якщо Київ, на думку РФ, не буде їх виконувати, Кремль може звернутися до РБ ООН, щоб той зобов'язав Київ зробити це. Україна хоч і член Радбезу зараз, але права вето не має. Тому крім іміджевого удару по Україні сьогоднішнє рішення суду може мати юридичні наслідки. Крім того, якщо і в остаточному рішенні Міжнародного суду ООН Росію не визнають спонсором тероризму, навряд чи якийсь інший суд рангом нижче буде розглядати подібні звинувачення.

Україна ще готує позов до президента РФ Володимира Путіна і його найближчого оточення в Міжнародний кримінальний суд (МКС), який також знаходиться в Гаазі. Він створений для розслідування геноциду, військових злочинів і злочинів проти людяності. Однак у минулому році Путін заявив, що його країна не ратифікувала Римський статут, за яким працює МКС, а значить, визнавати рішення цієї інстанції РФ не буде. Ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна досі не ратифікувала документ.

Україна також направила п'ять позовів до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Вони стосуються окупації Донбасу, порушень прав людини в Криму і заборони Меджлісу. Останній же позов стосується викрадення прикордонниками РФ українських дітей (вони пропустили автобус з дітьми Донбасу на нібито оздоровлення в РФ). При цьому конституційний суд РФ у 2016-му постановив, що в рішеннях ЄСПЛ останнє слово за ним, а значить, Росія може їх не виконувати.

 

Наші інтереси: 

Створений прецедент. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Всі ці "міжнародні організації" давно перетворилися на "будинки підстаркуватих дармоїдів"... Трамп молодець! ВІн не радився з ООН відносно ракетного удару по Сирії! ВІддав наказ і 59 "Томагавків" пояснили його позицію щодо Сирії як Асаду, так і Росії, так і всьому світу!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Всі ці "міжнародні організації" давно перетворилися на "будинки підстаркуватих дармоїдів"... Трамп молодець! ВІн не радився з ООН відносно ракетного удару по Сирії! ВІддав наказ і 59 "Томагавків" пояснили його позицію щодо Сирії як Асаду, так і Росії, так і всьому світу!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ірина Чорна.
0
Ще не підтримано

Суд ООН - це гра слів. Згідно написаному у статті, в будь-якому разі без суттєвих наслідків для Росії. Для чого це 'авторитетне' середовище дідусів там сидить?
Людство 'загралося словами'.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Ці дідусі отримують гарні зарплати, тому і сидять...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Таргитай Борисфенів.
0
Ще не підтримано

В цьому питанні, цікаво інше, а саме: навіщо було подавати позов до суду знаючи на перед про результат. Чи не з домовленності П.Порошенка з х... для того, щоб полегшити з санкціями, а Мінські домовленності взяти причепом на відповідальність Україні тощо. Ось така фігня виходить.

Зображення користувача Іван Закала.
0
Ще не підтримано

Нам не потрібно зважати і надіятися на міжнародні інститути, а позбутися синдрому жертви та проводити наступ на вищому рівні, щоб легко і радісно здобути перемогу над ворогом.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Від цього лицемірства вже погано пахне.Навіщо весь цей цирк із пархатими судами,коли не існує механізму притягнення до відповідальності тих кому вони виносять вироки...І тут справа не тільки у Росії і її керівництві;до того був Китай із загарбанням Тибету;Туреччини розполовинила Кіпр; і ще багато можна знайти таких прикладів у сучасній історії...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Рішення ООН (чи інших "судів") - це "рішення баби Мані про заборону бабі Фросі доглядати свій город своєю сапою", або "рекомендації діда Панаса діду Петру, які штани тому одягнути". ))))))))))))))))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ось, що думає про ООН і інші "міжнародні суди" світлої пам'яті Євген Гребінка:

Ведмежий суд
Євген Гребінка

Лисичка подала у суд таку бумагу:
Що бачила вона, як попеластий Віл
На панській винниці пив, як мошенник, брагу,
Їв сіно, і овес, і сіль.

Суддею був Ведмідь, Вовки були підсудки.
Давай вони його по-своєму судить
Трохи не цілі сутки.

«Як можна гріх такий зробить!
Воно було б зовсім не диво,
Коли б він їв собі м’ясиво», –
Ведмідь сердито став ревіть.

«А то він сіно їв!» – Вовки завили.

Віл щось почав був говорить,
Да судді річ його з починку перебили,
Бо він ситенький був. І так опреділили
І приказали записать:

«Понеже Віл признався попеластий,
«Що він їв сіно, сіль, овес і всякі сласті,
Так за такі гріхи його четвертувать
І м’ясо розідрать суддям на рівні часті,
Лисичці ж ратиці оддать».

_____
Моя примітка:

Лисичка - той, хто від імені України подав до суду в ООН.
ВІЛ - Україна
Ведмідь - таки Росія, яка має "право/КРИВдо ВЕТО".
Вовки - підстаркуваті дідки-дармоїди ООН.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це лише перший крок довгограючої операції інформаційної війни. Ми не знаємо наступних кроків, тому не поспішаймо з висновками. Єдине, що вже зараз зрозуміло: нам треба щодня ставати сильнішими і організованішими.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!