Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Жорсткий розгін. Акції протесту в Росії і Білорусі

У Росії та Білорусі пройшли найбільші за останні роки антиурядові мітинги. Білоруси протестують проти так званого податку на дармоїдів, а росіяни проти корупції вищих державних чиновників, зокрема прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Закінчилися мітинги в обох країнах однаково: жорстким розгоном і масовими арештами протестувальників.

17032801.jpg

Фото: Николай Хижняк / Югополис

Корреспондент.net зібрав інформацію про протести в сусідніх з Україною державах.

Білорусь

25 березня в Білорусі планувалося проведення акцій до Дня волі, який цього року збігся з протестами, що тривають понад місяць через податок на дармоїдів, який оподатковує непрацюючих людей.

Спроба провести акцію в Мінську завершилася масовими затриманнями, за оцінками правозахисників, відомо про майже 630 затриманих під час акції.

Усіх людей, які виходили на акцію протесту, просто затримували і садили в автозак.

 

 

За словами очевидців, затримували навіть тих, хто просто виходив з підземних переходів у районі площі Перемоги, де мав пройти мітинг.

Стихійні акції продовжилися в інших містах Білорусі.

У Києві біля посольства Білорусі провели акцію солідарності із затриманими в День волі в Мінську.

В ОБСЄ закликали Білорусь утриматися від придушення інакомислення і свободи вираження думок, а також засудили невиправдане застосування сили з боку білоруської влади проти мирних демонстрантів у Мінську та інших містах країни.

Росія

26 березня по всій Росії пройшла акція проти корупції, приводом для якої стало розслідування Фонду з боротьби з корупцією щодо прем'єр-міністра Дмитра Медведєва.

За два тижні фільм "Він вам не Дімон", що розповідає про власність Медведєва, на Youtube подивилися понад 12 млн. разів.

 

 

Акції протесту пройшли не тільки в Москві і Санкт-Петербурзі, а й у більшості регіонів - у Владивостоці, Новосибірську, Кірові, Єкатеринбурзі, Челябінську, Краснодарі, Томську, Махачкалі.

Далеко не в усіх регіонах акція була узгоджена з владою. Найбільше людей вийшло на вулиці Москви, тут же мітинг і розганяли найжорсткіше, ніж деінде.

Тільки в столиці Росії правоохоронці затримали понад 700 осіб, загалом же по країні зафіксовано більше тисячі затриманих.

Ініціатора акції протесту Олексія Навального засудили до 15 діб арешту. Також правоохоронці провели обшук у приміщенні Фонду з боротьби з корупцією.

Правоохоронці заявляють, що на акціях протесту постраждав один поліцейський.

 

 

Реакція влади

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков стверджує, що організатори акцій 26 березня підбурювали підлітків до участі в них.

Він звинуватив організаторів акцій в обіцянці грошей підліткам, якщо їх затримають.

"Ті, хто напередодні досить витончено, псевдоакадемічною мовою пояснював, що акція законна і жодним чином не суперечить законодавству, вони говорили чисту брехню. Акція не була погоджена", - сказав прес-секретар президента РФ.

На його думку, поліцейські діяли цілком коректно, високопрофесійно і законно. Путіну доповіли про акції.

"У Кремлі досить тверезо аналізують масштаби вчорашньої акції і не схильні ані применшувати, ані перебільшувати цих масштабів", - заявив Пєсков.

У свою чергу російський міністр закордонних справ Сергій Лавров, коментуючи реакцію офіційних осіб кількох європейських столиць і Вашингтона, знову звинуватив Захід у подвійних стандартах.

"Я не пам'ятаю, щоб хтось дуже сильно переживав, принаймні публічно, з приводу тих рішень, які були прийняті не так давно в Німеччині, Нідерландах і Австрії, влада яких просто заборонила проводити певні мітинги. І жоден анітрохи не запереживав щодо цього, жоден аніскілечки не сказав із цього приводу", - зазначив Лавров.

Прем'єр Дмитро Медведєв розповів у неділю ввечері, як пройшов його день. "Непогано, на лижах покатався", - написав глава уряду в Instagram.

Реакція Заходу

Держдепартамент США засудив затримання сотень людей, які вийшли на мітинг проти корупції в Росії. Зовнішньополітичне відомство США назвало те, що сталося, применшенням демократичних цінностей.

"Росіяни, так само, як і будь-які інші люди, заслуговують на уряд, який підтримує відкритий обмін ідеями, прозорий і підзвітний уряд, рівне ставлення відповідно до закону і можливість висловлювати свою думку без остраху відплати", - заявив представник держдепу Марк Тернер.

Він зазначив, що в США з тривогою сприйняли новини про арешт опозиціонера Олексія Навального після його прибуття на демонстрацію, а також про обшуки в організації з боротьби з корупцією, яку він очолює.

Схожу заяву в понеділок зробила зовнішньополітична служба Європейського союзу.

"Ми закликаємо російську владу повністю дотримуватися взятих ними міжнародних зобов'язань, у тому числі в Раді Європи і ОБСЄ, дотримуватися права на свободу зібрань, а також без зволікання відпустити учасників мирних демонстрацій, які були затримані", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті Європейської зовнішньополітичної служби.

Представник ЄС заявив, що російська поліція перешкодила реалізації основних свобод: висловленню власної думки, вільних асоціацій і мирних зборів, які є фундаментальними свободами, закріпленими в російській конституції.

Уряд Німеччини також виступив з критикою на адресу російської влади через масові затримання демонстрантів.

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт закликав Росію поважати права людини, які, як він висловився, надзвичайно важливі для російської демократії.

Природа спротиву

Політолог-міжнародник Олег Волошин зазначає, що в Росії протести стали масовими через те, що ідея боротьби з корупцією є простою і зрозумілою багатьом росіянам. При цьому їхня участь в акції не означає, що вони підтримують Олексія Навального.

Риторика, пов'язана з учорашнім мітингом, - вимоги відповідальності, вимоги провести розслідування, - вона по суті не політична, а більше моральна.

Дехто з експертів пов'язує протести в Росії з боротьбою за пост прем'єра і давнім протистоянням Медведєва і силового угруповання в керівництві РФ.

Політолог Олександр Палій вважає, що організатором протестів міг бути і сам Кремль.

"У російському суспільстві є запит на те, щоб ненависть скидати на внутрішніх ворогів. І щоб стихійно ця ненависть не вихлюпнулася на Путіна, він її локалізує і переспрямовує на локальні цілі, зокрема на Медведєва та інших хлопчиків для биття. Тобто це спроба очолити рух, щоб не прорвало. Думаю, напередодні виборів президента РФ Медведєва можуть змістити з посади. Можливо, навіть раніше", - вважає експерт.

Наші інтереси: 

Народ не терпить корупціонерів. У Білорусі мітинги цілком можливо могла б організувати Росія (щоб посіяти там хаос і знаючи, що мітингувальники будуть жорстоко розігнані). 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, "локалізувати" й "переспрямувати" найточніший діагноз.
Це також чергова спроба "замилити очі", показати, що "россіянє хорошіє, ето только власть плохая", тому тЄма "братство троих народов" хочуть знову актуалізувати, приспавши пильність нашорошених війною українців.
Пильнуйте!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, "локалізувати" й "переспрямувати" найточніший діагноз.
Це також чергова спроба "замилити очі", показати, що "россіянє хорошіє, ето только власть плохая", тому тЄма "братство троих народов" хочуть знову актуалізувати, приспавши пильність нашорошених війною українців.
Пильнуйте!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Додав пісню: radio Чача - Плакати. Щось таке уже визріває.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!