Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Блокада Донбасу виявляє паразитичні схеми і сприяє надходженням у державний бюджет

Спецтема:

Журналісти розкрили кілька корупційних схем в ОРДЛО, які дозволяли відмивати мільярди гривень. Доки прем'єр-міністр Гройсман говорить про 3,5 мільярдів доларів збитків через блокаду, журналісти виявили як мінімум кілька схем, які справді "викачували" з бюджету великі гроші.

Не встиг президент України ввести в дію рішення про зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями на сході України, як відразу почав рахувати потенційні збитки від цього кроку. І навіть пообіцяв виставити рахунки усім, хто організував торгівельну блокаду.

Гарант Конституції заявив, що бюджет недоотримає мільярди гривень податків, які платили підприємства, що фізично знаходяться на непідконтрольній території. А Гройсман, ще до рішення РНБОУ навіть називав цю суму – це 3,5 мільярди доларів.

Якими розрахунками керувався прем'єр – достеменно невідомо. Та серйозні аналітичні видання відразу поставили під сумнів цю цифру.

Тож потенційні збитки від розриву зв'язків з Донбасом в рази менші, ніж малюють урядовці. Та коли вони розповідають про втрати для бюджету від блокади, чомусь не дають оцінок збитків, завданих окремими ділками або від контрабанди товарів в ОРДЛО.

Одна лише ця схема, розповів Денис Казанський, завдала мільярдних збитків бюджету. Мова йде про поставки брухту кольорових металів в ОРДЛО протягом 2015-2016 років.

Перша схема

Схема проста: з контрольованої території в ОРДЛО їхали потяги з металобрухтом. Далі, прибуваючи на окуповану територію, брухт через неконтрольовані ділянки кордону йшов у Росію. Там його продавали за готівку. Оскільки лінія розмежування – це не державний кордон, то експортне мито (а це 15% з кожної тонни) ніхто не платив.

Різницю клали в кишеню, частково підкидаючи гроші бойовикам, аби ті не чіпали. Схожими оборудками займалися маленькі фірми. Та на цьому махінації з "чорною дірою ДНР/ЛНР" не закінчувалися.

Друга схема

Інша схема діяла цілком навпаки: через, тепер вже контрольований, український кордон з Росією ці фірми везли харчові продукти, які по документах фігурували як експортний товар в "умовну" Грузію чи Росію.

Фіктивний експорт, за підрахунками блогера, дав можливість "спритним ділкам" вимити з бюджету близько 260 мільйонів гривень. Що ж до контрабанди брухту, то тут збитки ще більші. Заступник голови комітету економічної політики в парламенті, Юрій Соловей, один з небагатьох, хто звертав увагу Генпрокуратури на подібні махінації ще у 2015 році. Та перші рухи по цих справах і фірмах пішли тільки наприкінці 2016 року.

Понад 1 мільярда гривень – і це тільки на контрабанді брухту та фіктивному експорті продуктів. Сума абсолютно співставна до 2 мільярдів потенційних втрат податків від підприємств з окупованих територій.

Понад тиждень тому журналісти 24 Каналу звернулися до прес-служби Наталії Королевської з одним питанням: чи може вона спростувати факти транспортування її фірмами брухту на неконтрольовані території? Відповіді не отримали досі.

 

 

Наші інтереси: 

Викриття схем може стати головним джерелом збільшення ВВП.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Все, що не можна перевірити, не слід брати за основу міркувань. Це я про збитки від блокади і про їх оцінку урядом.
Крім того, чому уряд не оцінює моральні збитки для всієї країни від торгівлі на крові?

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А хто торгує металобрухтом кольорових металів в зоні АТО: латунними гільзами ?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Все, що не можна перевірити, не слід брати за основу міркувань. Це я про збитки від блокади і про їх оцінку урядом.
Крім того, чому уряд не оцінює моральні збитки для всієї країни від торгівлі на крові?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна несе збитки, а олігархи подвоюють свої статки!
За рахунок чого?

Цитата:
Донецький бізнесмен Рінат Ахметов піднявся з 771 місця, яке він займав в минулому році на 359 - його статки збільшилися вдвічі - з 2,3 мільярда доларів до 4,6 мільярда доларів.

Дніпропетровські бізнес-партнери Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойський опинилися на 1468 та 1795 місцях зі статками у 1,4 млрд і 1,1 млрд доларів. У торішньому рейтингу вони розділили 1367 місце зі статком по 1,3 мільярда доларів.

Аграрій Юрій Косюк знаходиться на 1678 місці зі статками у 1,2 млрд. доларів. Минулого року він займав 1694 місце зі статком 1 мільярд доларів. 1678 рядок з Косюком ділить полтавський бізнесмен Костянтин Жеваго, його статки також оцінюються в 1,2 млрд. доларів.

Віктор Пінчук знаходиться на 1795 місці зі статками в 1,1 мільярда доларів. Рік тому він займав 1476-е місце зі статком 1,2 мільярда доларів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!