Зображення користувача Василь Федорiв.
Василь Федорiв
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Алєксандр Нєвзоров: Развєсістая Зоя

Режиму бракує національних героїв. Це вирішили компенсувати, прокрутивши по другому разу персонажів радянського пантеону.

 

Сьогодні ліберали і патріоти знову сплелися рогами. Перші – оголошують Зою Анатольєвну Космодємьянскую шизофренічкою, другі – святою.

Що трапилося?

Пояснюємо. Режиму бракує національних героїв. Це вирішили компенсувати, прокрутивши по другому разу персонажів радянського пантеону.

Річ у тому, що «родіна» – це ще одна релігія. Як і будь-якій вірі, їй потрібні пророки і мученики. А їхній парк треба постійно оновлювати. Якщо оновлювати не виходить – доводиться скребти по засіках минулого.

Недавно нашкрябали Зою. Старий радянський культ зажадав легкої модернізації. Тому на комсомолку приміряли німб святої і відзначили, що «дуже йде». Зрозуміло, тут же знайшлися охочі попсувати свято. Вони оголосили Космодємьянскую «божевільною».

У цій справі пора поставити крапку, яка примирить. Вона полягає в тому, що правда про диверсантку ніколи не стане відома.

Що таке «правда»? Це те, що можна перевірити експериментально. Це абсолютна точність сталої Больцмана або низхідного ланцюжка розпаду урану.

А історія не наука, а маячня. У ній все дуже умовно. Правда взагалі не проходить по її відомству. Мемуари і документи – для визначення справжньої картини, на жаль не придатні. Вони самі потребують перевірок.

Чим їх можна повірити?

Тільки іншими свідоцтвами, які теж, у свою чергу, зажадають ревізії. Виникає погана нескінченність перевірок. Причому кожна перевірка привносить не ясність, а нову погрішність. В результаті від реального об'єкту залишається туманний контур, який можна розфарбовувати, як заманеться. Чим, власне, і займаються історики.

У «справі Зої» теж немає фактів в строгому (і єдиному) сенсі цього слова. З цим треба змиритися. Нічого страшного в цьому не немає. Просто слід відкинути всякі наукові методи і оцінювати справу за канонами міфології.

Пояснимо.

Є точні науки, а є інший вимір, повний сурогатів і чарівної брехні. Цей світ іменується «культурою». Він повний ельфів, панфіловцєв і прибульців. У нім розвіваються аркольськіє прапори, регочуть гноми, і Анна Карєніна стрибає під локомотив. Космодємьянская – громадянка саме цього вимірювання. Патріотів ця обставина повинна заспокоїти. Заподіяти який-небудь збиток комсомолці тепер так само неможливо, як образити Ізіду або мадам Боварі.

Втім, навіть з культурно-історичної маячні можливо витягувати квадратні корні сенсів (зрозуміло, з них капатиме морс).

Отже.

Вже з 1941 року – Зоя стає однією з богинь сталінського пантеону. З тієї хвилини віра у Космодємьянскую є обов'язковим маркером приналежності до радянського стада. Зою випалюють, як тавро.

Але часи змінилися.

Прийшло розуміння, що сам по собі «подвиг» нічого не означає.

Орки тисячами гинули в ім'я Мордора. Фріц Крістен, Зепп, і інші солдати Рейху теж здійснювали подвиги. Тим же займалися японські камікадзе, берсерки, жирондисти і воїни-ягуари стародавньої Мексики. Так, всі вони віртуозно вбивали і болісно вмирали. Але це не привід пам'ятати їх імена.

Подвиг – примітивна, а часто і злочинна дія. На нього здатні навіть алкоголіки, дикуни і терористи. Має значення лише те, чому послужив подвиг. І який в нім міститься урок.

Тут намалювалося питання: хто така Космодємьянская і який корисний досвід поміщений в її вчинку? В ім'я чого вона загинула і навіщо взагалі зберігати про неї пам'ять?

У зв'язку з цим виникла необхідність розкрити і відпрепарувати цей старий радянський культ.

Нагадаємо, що він містить три основні постулати:

I. У сороковому році Зоя пережила гострий менінгіт.

II. У сорок першому зробила підпал декількох російських селянських будинків в селі Петріщево.

III. Загальними зусиллями селян і німців була повішена.

Все інше в її справі має явно виражені ознаки солдатського фольклору і серйозно розглядатися не може.

Перш за все, публіку дуже турбує питання: чи була Космодємьянская божевільною? Що менінгіт натворив в мозку комсомолки?

Відповідь могла б дати тільки голка Квінке, грамотна пункція і 5 міліграмів спинномозкової рідини. Виникла б ясність, яким саме був Зоїн менінгіт. Серозним або гнійним. Річ у тому, що наслідки у них істотно різняться. Вони варіюють від нешкідливих легких галюцинацій і світлобоязні – до глибокого сопору і неможливості пригадати своє власне ім'я.

Але! Оскільки пункція неможлива, то питання про стан диверсантки назавжди залишиться відкритим. І по суті, беззмістовним.

Виходячи з кон'юнктури, її можна наряджати хоч в тогу героїні, хоч в гамівну сорочку. Зрозуміло, історики розпускатимуть один перед одним павині хвости тлумачень. Але всі варіанти завжди будуть рівноцінно помилковими.

Попутно відзначимо, що декларація про шизофренію Зої некоректна. Менінгіт, навіть гнійний – не кращий шлях до справжньої шизофренії. Нагадаємо, що шизофренія є солідним ендогенним захворюванням і не може бути наслідком запалення мозкових оболонок.

Максимум, на що може розраховувати хворий на менінгіт пацієнт, так це на «радикальне зниження розумових здібностей і прогресуючу деменцію».

Втім, навіть якщо найгостріший менінгіт, і «пройшовся по буфету», то немає ніяких причин видворяти Космодємьянскую з пантеону героїв.

Пояснимо.

Психічнохворих, недоумкуватих і дітей використовували для диверсій у всі часи. Це діловий підхід, що гарантує безліч плюсів. Річ у тому, що персонажами з атиповою рефлекторністю набагато легше маніпулювати. Оцінка ризиків у них нижча, навіюваність – вища. Недоумкуваті більш охоче вмирають, а втрата таких кадрів (м'яко кажучи) не є трагедією. Гарні ці фігуранти і в полоні. На допитах вони декламують лише тези пропаганди, оскільки просто не здатні надати ніяких свідчень.

Їх використовували китайці вікінги бури, австро-угорці, et cetera.

І в Другій Світовій не було жодних причин відмовлятися від застосування психічнохворих. Звичайно, найчастіше працювали вони кривувато. Підпалювалося і підривалося не зовсім те, що було намічене. Але з урахуванням малої цінності виконавців – практика залишалася (відносно) ефективною.

Відзначимо, що якщо сталінські командири і використовували неадекватність Космодємьянскої, то ЦК КПРС щедро розплатився з нею бюстиками і назвами вулиць. Зазвичай же таким диверсантам було гарантовано забуття. Бури кидала своїх божевільних без поховання і забувала їхні імена. А ось ідеологи СРСР виявилися розумнішими за бурів. Вони піднатужилися і запалили в небесах пропаганди найновішу зірку. Її сяйво надихнуло померти за режим ще пару сотень патріотів.

При цьому, відзначимо, що версія «недоумства» Зої зовсім не виключає її «святості». Предмет суперечки і тут відсутній. Ці два стани частенько ходять під ручку і прекрасно уживаються.

Житія святих повні маніяків, ексгібіціоністів, членоушкодженців, паліїв і серійних вбивць. За мірками сучасної психіатрії 85% святих християнської церкви підлягають негайній госпіталізації і примусовому лікуванню аміназином і галоперидолом з доведенням дози від 30 до50 міліграмів на добу.

Важко передбачити, які дози були б прописані св. Арсенію, у якого «від постійного плачу про господа випали вії». Або св. Сімеону, який любив натиратися власним калом і розводити черв'яків у «виразках тіла свого».

Нагадаю, що шар вошей на св. Лаврі був такий товстий, що покривав маскою навіть його обличчя (змахнути їх Лавр не міг, оскільки завжди тримав руки хрестоподібно). У св. Франциська вошей було трохи менше, та зате він постійно цілував їх, витягуючи з шевелюри (потім запускав назад). Св. Василь Блаженний був великим любителем демонструвати московіткам свої ереговані геніталії, а св. Анжела, свої – припікала поліном, що горіло, «до міхурів і почорніння».

Звичайно, для стабілізації стану цих персонажів 30 міліграм на добу було б замало. Але у Житіях їх стиль поведінки не засуджується, а пропонується як зразок для наслідування. Св. Сімеон, Св. Лавр та інші красуються на іконостасах.

Як бачимо – недоумство святості не перешкода. І Зоя не виключення. Можливо, вона палила будинки у Петріщево просто тому, що взагалі не розуміла, що вона робить. Інакше її палійське завзяття пояснити складно: мороз у той листопад доходив до -15 за Цельсієм.

Нагадаємо, що сталінський наказ № 428 наказував диверсантам «спалювати дотла» всі російські села на окупованих територіях.

(Населення, яке не зуміла захистити сталінська армія, що відступила, тим самим прирікалося на голод і смерть. Пізніше 428-й наказ був визнаний злочинним і дурним).

Але! Повторюємо, хвороба Космодємьянскої це лише припущення, частина дурнуватого міфу. Затверджувати що-небудь, значить – опускатися до рівня істориків. Мотивація диверсантки була і залишиться загадкою.

Втім, є і ще одна версія її вчинків. Ця гіпотеза похмуріша, ніж божевілля, але і вона теж має право на існування.

Можливо, менінгіт не провів істотних деформацій структур мозку комсомолки (так буває). Цілком ймовірно, що Космодємьянская була здорова. Але вона була патріоткою і дуже любила свою родіну.

Розшифруємо це поняття стосовно Зоє Анатольєвнє і тому часу. Цікаво, що саме вона вважала за «родіну» і який сенс вкладала в це поняття?

Отже.

Зоя виросла і сформувалася в тому людоїдському режимі, де суспільною нормою була деградація, доноси і смерть. Дівчина не знала іншої реальності, окрім сталінщини. А її потворність сприймала як єдино правильний спосіб життя.

Вивіска «Россія» була збита з фасаду країни. Під словом «родіна» малися на увазі розстрільні рови, голод і одержимість маренням усесвітнього комунізму.

Акуратно нагадаємо, що домінантою державного пейзажу були промерзлі штабелю трупів ГУЛАГу. На цьому торті були і вишні: ізоляція і завивання про «ворогів народу». А також право влади вбивати стільки людей, скільки їй захочеться.

Ніякої іншої «родіни», окрім сталінського пекла – у Космодємьянскої не було. Тільки вона могла бути об'єктом Зоїного патріотичного фанатизму. І принести себе в жертву вона могла тільки їй. Що і зробила, безумовно надавши режиму важливу послугу.

Чинник війни в цьому випадку не є визначальним. З будь-якими ворогами свого пекла, у Космодємьянской, ймовірно, була б така ж коротка розмова, як з дурними селянами села Петріщево і німецькою ватою.

Як бачимо, старий радянський міф не такий простий. Звичайно, в нім багато маячні, але є і цікавий сенс.

Він полягає в тому, що будь-який режим здатний уціліти в будь-якій ситуації, якщо зможе прикинутися «родіной» і від її імені постукати зубами об стакан. Тоді йому гарантовано сліпе підпорядкування народу і масова жертовність.

Вищий клас при виконання такого фокусу показав Іосіф Віссаріоновіч. До цих пір мільйони переконані, що його вустами віщало саме божество «родіна». Кровожерне марення Сталіна було сприйняте як вище одкровення, обов'язкове до негайного виконання.

Щоб при нагоді повторити цей трюк, пам'ять о Зоє слід зберігати довго і дбайливо. Як, втім, і інші міфи про богів і богинь сталінського пантеону.

Наші інтереси: 

Треба розуміти чим був сталінський режим й який спадок залишив, зокрема, Україні.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, суперечка щодо "хвороби" Зої Космодем'янської не має ніякого сенсу і відволікає увагу від головного - злочинної сутності марксистсько-лєнінського більшовицького режиму; військових злочинів проти власного мирного населення, здійснених комуністичною партією, комсомолом і військовим керівництвом Червоної Армії!

Зоя Космодем'янська стала "героїнею" радянської пропаганди випадково, оскільки втрапила в поле зору пропагандистів в потрібний для ситуації час.

Як згадував А. Спрогіс: "Нам слід було набрати дві тисячі добровольців, а до кінотеатру «Колізей» (тепер в цьому приміщенні театр «Современник») прийшли три тисячі".

Більшість з відібраних двох тисяч комсомольців-добровольців загинули при виконанні завдань. А для "героїзації" діяльності диверсантів була призначена Зоя... До речі, в один день з Зоєю була повішена ще одна диверсантка, її бойова подруга і комсорг групи - Віра Волошина. Віра була повішена на околиці села Головково, на вербі коло дороги... Військові пропагандисти вирішили, що для "образу героїні" Зоя підходить краще. Тому ім'я Віри Волошиної було замовчано. І про неї стало відомо тільки в 1957 році. У 1994 році В. Волошиній було присвоєно звання "Герой Росії".

Відносно Віри немає ніяких інсинуацій щодо "психічної хвороби", як немає таких інсинуацій щодо керівника диверсійного підрозділу в/ч 9903 Артура Спрогіса. Ніхто також не сумнівається у психічному здоров'ї письменника Юрія Колєснікова, комсомольця-диверсанта; Клавдії Милорадової, однополчанки Зої Космодем'янської; капітана Федора Батурина (згодом – генерал-майора Батурина), який відправляв на завдання Зою Космодем'янську; Жені Полтавської і Шури Грибкової, студенток Художнього училища ім. Калініна, які за диверсійні акції були повішені у Волоколамску...

НЕ про "хвороби" реальні чи видумані треба говорити, а про (повторюся): злочинну сутність марксистсько-лєнінського більшовицького режиму; військових злочинів проти власного мирного населення, здійснених комуністичною партією, комсомолом і військовим керівництвом Червоної Армії; злочинну сутність нинішнього правлячого путінського режиму в Росії, який веде війну проти України!

І я не виключаю версії, що нинішня "реанімація" Зої Космодем'янської може бути пов'язана з сучасною війною на Донбасі і проведенням історичних параллелей між "подвигом" Зої Космодем'янської і акціями диверсантів Новоросії!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Новий текст.

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кидаючи камінці в пропагандистів, що створили на ім'ї Зої Космодем'янської пропагандистську агітку, Нєвзоров створює нову анти-агітку, спрощуючи той далекий воєнний час і дії Зої та таких же комсомолок і комсомольців, як вона.

Зоя Космодем'янська була типовим продуктом марксистсько-лєнінської ідеології, молодим фанатиком, готовим виконати будь-який наказ комуністичної партії і вождя Сталіна! І таких, як вона, були десятки тисяч!

Вже в перші дні війни з таких молодих фанатиків було відібрано декілька тисяч... А в червні 1941 року Артур Карлович Спрогис сформував особливу військову частину № 9903 для проведення диверсійних дій в тилу ворожих військ. Зоя Космодем'янська була червоноармійцем диверсійної бригади, яка виконувала зловісний злочинний наказ Ставки № 0428 від 17.11.1941.

Минулого року ми вже публікували на "НО" матеріал про Зою Космодем'янську:

Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 1: Наказ № 0428 від 17.11.1941.
https://www.ar25.org/node/33565

Сталінська тактика "випаленої землі"/ Частина 2: Рейд в Петрищево, листопад1941-го.
https://www.ar25.org/node/33577

До речі, в один день з Зоєю була повішена ще одна диверсантка, її бойова подруга і комсорг групи - Віра Волошина. Віра була повішена на околиці села Головково, на вербі коло дороги... Військові пропагандисти вирішили, що для "образу героїні" Зоя підходить краще. Тому ім'я Віри Волошиної було замовчано. І про неї стало відомо тільки в 1957 році. У 1994 році В. Волошиній було присвоєно звання "Герой Росії".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЦЕ свідчить про те, що Росія, її керівництво, і її народ в суті своїй злочинній не змінилися!

Цитата:
Режиму бракує національних героїв. Це вирішили компенсувати, прокрутивши по другому разу персонажів радянського пантеону.
Річ у тому, що «родіна» – це ще одна релігія. Як і будь-якій вірі, їй потрібні пророки і мученики. А їхній парк треба постійно оновлювати. Якщо оновлювати не виходить – доводиться скребти по засіках минулого.
Недавно нашкрябали Зою. Старий радянський культ зажадав легкої модернізації. Тому на комсомолку приміряли німб святої і відзначили, що «дуже йде».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, суперечка щодо "хвороби" Зої Космодем'янської не має ніякого сенсу і відволікає увагу від головного - злочинної сутності марксистсько-лєнінського більшовицького режиму; військових злочинів проти власного мирного населення, здійснених комуністичною партією, комсомолом і військовим керівництвом Червоної Армії!

Зоя Космодем'янська стала "героїнею" радянської пропаганди випадково, оскільки втрапила в поле зору пропагандистів в потрібний для ситуації час.

Як згадував А. Спрогіс: "Нам слід було набрати дві тисячі добровольців, а до кінотеатру «Колізей» (тепер в цьому приміщенні театр «Современник») прийшли три тисячі".

Більшість з відібраних двох тисяч комсомольців-добровольців загинули при виконанні завдань. А для "героїзації" діяльності диверсантів була призначена Зоя... До речі, в один день з Зоєю була повішена ще одна диверсантка, її бойова подруга і комсорг групи - Віра Волошина. Віра була повішена на околиці села Головково, на вербі коло дороги... Військові пропагандисти вирішили, що для "образу героїні" Зоя підходить краще. Тому ім'я Віри Волошиної було замовчано. І про неї стало відомо тільки в 1957 році. У 1994 році В. Волошиній було присвоєно звання "Герой Росії".

Відносно Віри немає ніяких інсинуацій щодо "психічної хвороби", як немає таких інсинуацій щодо керівника диверсійного підрозділу в/ч 9903 Артура Спрогіса. Ніхто також не сумнівається у психічному здоров'ї письменника Юрія Колєснікова, комсомольця-диверсанта; Клавдії Милорадової, однополчанки Зої Космодем'янської; капітана Федора Батурина (згодом – генерал-майора Батурина), який відправляв на завдання Зою Космодем'янську; Жені Полтавської і Шури Грибкової, студенток Художнього училища ім. Калініна, які за диверсійні акції були повішені у Волоколамску...

НЕ про "хвороби" реальні чи видумані треба говорити, а про (повторюся): злочинну сутність марксистсько-лєнінського більшовицького режиму; військових злочинів проти власного мирного населення, здійснених комуністичною партією, комсомолом і військовим керівництвом Червоної Армії; злочинну сутність нинішнього правлячого путінського режиму в Росії, який веде війну проти України!

І я не виключаю версії, що нинішня "реанімація" Зої Космодем'янської може бути пов'язана з сучасною війною на Донбасі і проведенням історичних параллелей між "подвигом" Зої Космодем'янської і акціями диверсантів Новоросії!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

У цілому виступи Нєвзорова - це світоглядна отрута. Вона спрямована на росіян і розпад Росії, тому перекладати їх на українську - це засмічувати наш інформаційний простір.

Для перекладу на українську мову треба вишукувати продуктивні тексти. Деструкції у нас і своєї вистачає.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Нєвзоров цікавий інтелектуал-росіянин... Але, як в часи т.зв."пєрєстройки" його досить потужний інтелект працював на розвал СРСР, то зараз його розум виступає проти Росії-путінської... ВІн не бачить Росії-постпутінської... Він не бачить Росії в світовій цивілізації... Він на жаль, не пропонує шляхів виходу з глухого кута, в який загнав Росію єльцинсько-путінський режим!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Виходу не має й це добре. Розумні кацапи це розуміють. Один з них Юрій Нестеренко:

https://www.ar25.org/article/vyhid-strategichni-studiyi-vid-yuriya-nesterenka.html

- "Він на жаль, не пропонує шляхів виходу з глухого кута, в який загнав Росію єльцинсько-путінський режим!"

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пане Вікторе,Вам не набридло ходити по одному і тому ж колу, нав'язуючи нам "пророка" Юрія Нестеренко... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Нiкому й нiчого не нав'язую.

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Пане Василе, а чому Ви за пана Віктора Нокіда відповідаєте?

Цитата:
Пане Вікторе,Вам не набридло ходити по одному і тому ж колу, нав'язуючи нам "пророка" Юрія Нестеренко... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Панi Оленi й пану Володимиру дякую за оцiнку.

Хай Буде!