Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перемога Трампа. Психологія проти BigData

Трамп розширив вікно Овертона, піднявши теми, які політикам типу Клінтона і Обами могли б коштувати кар'єри. Він зробив це безстрашно і зміг на вибори привести саме свого виборця.

161220donaldtramp.jpg

Дональд Трамп - президент США
Дональд Трамп - президент США

Під час Каннських левів я потрапив на лекцію Burson-Marsteller. Вони говорили про президентські кампанії, і цих хлопців було дуже цікаво послухати. Вони розповідали, що стратегія Трампа заснована на твіттері як каналі комунікації, а прес-стратегія прив'язана до біг-дата, що заснована на аналізі reddit в режимі реального часу, - пише у Фейсбук Олександр Смірнов.

Вони назвали це «політикою реального часу». Гілларі діяла за класичною схемою: 3-4 фандрейзингових заходи в день, в той час як Трамп був просто «cool and spontaneous». Він брендував собою все, навіть літаки, і був весь час в ефірі.

На кінець червня Burson-Marsteller оцінювали earned media Трампа в 3.3 мільярда доларів, в той час як його витрати склали всього 20 мільйонів. Для порівняння витрати Гілларі склали 160 мільйонів. На питання «хто тебе консультує?» Трамп відповідає - «я сам, говорю з собою».

Також Burson-Marsteller звернули увагу на феномен «Его президента».

Приміром, цінності Гілларі - це кольорові і жінки, цінності Трампа - це американський спосіб життя. Меседж Трампа завжди: я за / проти чогось, як і ви. Ось і порівняємо ці два Его.

Гілларі при цьому теж активно користувалася біг-дата, таргетуючи піар проти Трампа по штатам, створюючи регіональні ролики.

Штат Хілларі становив 700 осіб, а Трампа - всього 50.

Важливим фактором вони вважали банальне впізнання кандидата. З тієї ж риторикою, що і Трамп, провалилася раніше кампанія Сари Пейлін. Але впізнання Трампа будувалося 30 років, а Сару мало хто знав. Так що є свої нюанси, які не коригуються навіть біг-дата. 

Далі Олександр Смірнов робить прості висновки про вибори в Штатах. Вони будуються на наступному:

1. Є речі насаджені: толерантність, культура, правила та інше. Але вони, як набутий рефлекс, можуть змусити посміхатися «понаїхавшому» колезі по роботі, але ненавидіти його в глибині душі.

2. Є величезна різниця навіть між американським містом і глибинкою.

3. Є різниця між тим, що ми декларуємо, і що думаємо.

Так ось, Трамп зробив основою своєї кампанії думки американської глибинки, яка не про голлівудських інтелектуалів і лощених політиків, а про те, що WASP (білі англосаксонські протестанти, англ. White Anglo-Saxon Protestant) не люблять мігрантів, велфер і пихатих розумників. Трамп розширив вікно Овертона, піднявши теми, які політикам типу Клінтона і Обами могли б коштувати кар'єри. Він зробив це безстрашно і зміг на вибори привести саме свого виборця.

Так і переміг. Психологією "від сохи".

Але те, що американці використовують усі суперможливості соціології, аналітики, просунутих систем бігдата, типу Кримсон гексагон, Нуві та інші - це факт. Як і те, що перемогу Трампа за опитуваннями передбачила тільки Лос-Анжелес Таймс і Yaroslav Yaros, а всі інші соціологи найпередовішої країни світу, які також використовують ті ж дані, - лоханулись.


Психологічний аналіз - Соціоніка: Дональд Трамп, Україна, постіндустріальний перехід

Наші інтереси: 

Цікавий аналіз. Психологія доповнює точні науки!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НЕ можу сьогодні сформулювати ЧОМУ, але Трамп мені нагадує Кеннеді і Рейгана. Це підсвідома аналогія.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НЕ можу сьогодні сформулювати ЧОМУ, але Трамп мені нагадує Кеннеді і Рейгана. Це підсвідома аналогія.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Для мене Трамп теж асоціюється з Кенеді. Сподіваюсь він зробив висновки.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)