Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 15

Звідки почався Арійський простір

Категорія:

Де знаходиться Ар’яна Вейджа – місце заснування святим Ноєм-Їмою нової цивілізації? Відповідь на диво проста: там, де фактично почалася Трипільська цивілізація. А вона почалася якраз у північно-західному Надчорномор’ї – на території між Карпатами і Дніпром.

12020902e.jpg

Географія поширення Трипільської археологічної культури
Географія поширення Трипільської археологічної культури.

Початок у статтях:

У порівнянні з іншими археологічними культурами, Трипільська культура в цілому була найбільш передовою технологічно та естетично. З мапи її поширення видно, що центр знаходиться на землях навколо середньої течії Дністра. Саме тут – в басейні Дністра і Південного Бугу – виявлено найбільше ранньотрипільських поселень, заснованих з другої половини 6 тис. до н. е.

Найдавнішим поселенням раннього етапу культури Трипілля–Кукутені є Бернашівка. Воно розташоване в Подністров’ї біля с. Бернашівка Могилів-Подільського району Вінницької області. Сучасне – каліброване – датування вказує на 5367±56 р. до н. е., тобто Бернашівка існувала вже з 55 ст. до н.е. (Енциклопедія Трипільської цивілізації, Київ, Укрполіграфмедіа, 2004, т. І-ІІ. Том 2. – С. 40). Це датування достатньо надійне, адже було отримане як по знайдених там кістках тварин, так і по вуглецю, що його виділили з фрагментів кераміки (Відейко М. Ю. Шляхами трипільського світу. — К.: Наш час, 2007. – С. 51).

Кришка з різьбленим орнаментом з Бернашівки.
Кришка з різьбленим орнаментом (за Збеновичем В.Г.) з Бернашівки. Археологічний музей Інституту археології НАНУ (Енциклопедія Трипільської цивілізації. Том 2, с. 42).

Майже одночасно з ним існувало трипільське поселення Окопи, розташоване біля села Окопи Борщівського району Тернопільської області поруч з гирлом ріки Збруч – лівої притоки Дністра (приблизно 80 км на захід від Бернашівки). Конвенціональне радіовуглецеве датування дає вік знахідок 6330±65 років (Енциклопедія Трипільської цивілізації. Том 2, с. 383). Каліброване (уточнене) датування за допомогою програми OxCal 3.10 (можна безкоштовно завантажити з сайту розробника http://c14.arch.ox.ac.uk) дає найімовірніший проміжок від 5480 до 5200 р. до н. е. Тобто заснування поселення Окопи також може сягати 55 ст. до н. е.


Результат калібрування ізотопної дати для зразка із ранньотрипільського поселення Окопи
Результат калібрування ізотопної дати, виконаного за допомогою комп’ютерної програми OxCal для зразка із ранньотрипільського поселення Окопи.

На думку більшості румунських археологів, культура Трипілля–Кукутені розпочалася з території румунського Прикарпаття (т. зв. фаза Прекукутень- І), проте ця гіпотеза не підтверджена ЖОДНИМ радіовуглецевим датуванням. Окрім того, самі румунські науковці вже сумніваються в тому, що Прекукутень-I – це первісна фаза розгортання згаданої археологічної культури, а не просто локальний тип пам’яток.

На основі наявних археологічних даних можна стверджувати, що розселення арійців почалося з території їх найдавніших поселень, а саме з середнього Подністров’я.

Невпинне розселення на навколишні території, періодичне спалювання старих поселень і заснування нових могло мати як суто прагматичні, так і релігійні причини. До перших можна віднести опанування кращих чорноземів, збереження технологій містобудування (діди встигали передати свої знання онукам), прагнення уникнути перенаселеності внаслідок високої народжуваності і високої культури плекання дітей.

Релігійною причиною здійснення періодичних переселень на нові землі могло бути сакральне відтворення Великого Переходу, здійсненого «у часи, коли все почалося» під проводом першопредка – святого Ноя-Ями-Їми–Зіасудри–Рами–Ману. Цілком можливо, що в основі світогляду і всього способу життя трипільців була покладена ідея періодичного оновлення життя за допомогою переходу на нові землі, опанування цих територій та їх окультурення. Як пише авторитетний дослідник Трипільської цивілізації Михайло Відейко, переселення на нові місця не має переконливого економічного підгрунтя. «Пояснення цьому можна спробувати пошукати в сакральній сфері. Можливо, вимога розширення племінних володінь на етапі формування нової, прекукутенсько-трипільської спільності стала складовою її ідеологічного комплексу? Після того, як спільність пройшла через жорстокі випробовування, люди цілком могли ідеологічно обгрунтувати заходи, спрямовані на виживання громади. Одним з них, разом з новими священними ритуалами, міг бути перехід на інші території. Той, хто здійснював цей крок, чинив дію, відповідну велінням вищих сил» (Відейко М. Ю. Шляхами трипільського світу. — К.: Наш час, 2007. – С. 68).

Згадка про постійне розширення Арійського простору збереглася в авестійській міфології – це оповідання про те, що для подолання перенаселеності цар Їма тричі «розширював землю» для вільного розселення людей і тварин.

Продовження: Вертеба: великий льох, або підземний космос Гіперборії
 


В тему:

Наші інтереси: 

Досліджуємо наше славне минуле.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи