Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зустріч Порошенка і Трампа відбулась, українська сторона отримала свій подарунок

Спецтема:

Незважаючи на прогнози скептиків, український президент у вівторок, 20 червня, зустрівся з Дональдом Трампом і отримав подарунок - нові санкції проти РФ.

Інтрига щодо того, як же українська дипломатія втерла носа російській, вирішилася. Порошенко і справді особисто потис руку Трампу раніше за Путіна. І хоча цінність цієї події сама по собі невелика, але спостерігати за істерикою російських оглядачів на цю тему цікаво.

Тим часом в Україні коментатори візиту поділилися на два умовні табори. Одні говорять, що побачення Порошенка з Трампом не можна розглядати як повноцінний візит, як от, скажімо, коли у нього в гостях був Сі Цзіньпін чи Ангела Меркель.

Інші ж говорять, що це не важливо - зустріч відбулася і не лише з Трампом, а й з віце-президентом Майком Пенсом, радником президента США з питань нацбезпеки Гербертом МакМастером, очільником Пентагону Джеймсом Меттісом та іншими вельми впливовими особами американського істеблішменту.

Рацію мають обидві сторони. Справді, та форма, у якій інформацію про візит до США було "злито" в українські ЗМІ, вселяла надію, що йдеться саме про розмову Порошенка й Трампа віч-на-віч.

Хоча, заради справедливості, варто зазначити, що якихось офіційних анонсів чи заяв саме в такому ракурсі не було. Скажімо, міністр закордонних справ Павло Клімкін не назвав навіть дату запланованого візиту.

Інтриги навколо вашингтонського турне

Візит довго лишався рівнянням з кількома невідомими - про нього не було даних ані на сайті Білого дому, ані на сайті українського президента.

Як пише вашингтонський кореспондент газети The Guardian, навіть у понеділок, коли Порошенко відлетів з Києва, зустріч із Трампом все ще лишалася непідтвердженою.

Фото: president.gov.ua

США демонструють прихильність саме до України. Рішення розширити санкційний список щодо Росії за анексію Криму та війну на Донбасі було ухвалено якраз в день візиту. Доволі символічний жест.

Від діаспори до Білого дому

Свій візит Порошенко розпочав у понеділок ввечері зустріччю з представниками української громади. Разом із ними він вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. Саме під час цієї зустрічі президент і говорив про потужний візит, який відбувся раніше за Путіна.

Вранці у вівторок, судячи з президентського Twitter, Порошенко перш за все зустрівся з міністром енергетики США Ріком Перрі. Мова йшла про спільні проекти в галузі енергетичної безпеки.

А потім відбувалася очікувана зустріч з Трампом. У Twitter речника Білого дому Шона Спайсера з'явилося фото, на якому Порошенко і Трамп сидять поруч усміхнені.

Фото: Twitter / @PressSec

"Відбулася повноцінна, дуже детальна зустріч з президентом США Дональдом Трампом. Ми отримали тверду підтримку з боку США - і щодо територіальної цілісності та незалежності нашої держави, і тверду підтримку в продовженні реформ в Україні", - заявив після спілкування з американським лідером Порошенко.

Він наголосив, що США залишаються відданими Мінським домовленостям. А тому слід вимагати від Росії їхнього виконання, причому на першому місці має йти безпековий пакет.

Це, до речі, дисонує з попередніми заявами голови Держдепу Рекса Тіллерсона, який говорив, що Мінському формату можна підшукати альтернативу. 

Також Порошенко розповів, що під час зустрічі з Трампом були зроблені наголоси щодо співпраці по військово-технічному та економічному напрямках. По першому пункту він збирається більш детально говорити з головою Пентагону Джеймсом Меттісом. Трамп же "дав чіткі доручення для того, щоб ми розширили нашу співпрацю".


Щодо економіки, то мова йшла про співпрацю в галузі ядерної енергетики, в нафтогазовій сфері, про закупівлю вугілля в Пенсильванії та продовження співпраці по відновлювальним джерелам енергії.


Завершив свій звіт Порошенко розповіддю про те, що передав Трампу листа від родичів заручників, які незаконно знаходяться у в'язницях на окупованих територіях і в Російській Федерації.

Фото: president.gov.ua

"Ми окремо зупинилися на тих зусиллях, яких докладуть США для повернення наших заручників додому", - сказав він. Що ж, якщо Трамп, як і попередня адміністрація, буде тиснути на Кремль у питанні повернення українських заручників, то це добре. 

Наші інтереси: 

Важлива перемога української дипломатії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи