Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Змучені кризою греки готові пускати українців без віз

Категорія:

Світ:

Ще кілька років тому словосполучення «жебрак грек» звучало не просто дивно, а утопічно. У країні, де чорнороб отримував на місяць тисячу євро, зараз раді будь-яким заробіткам. На найбільшому грецькому острові - Криті - сподіваються, що подолати кризу їм допоможуть українці, які все активніше їдуть сюди відпочити.

Те що, Крит все ще не може оговтатися від кризи, стає зрозуміло з перших хвилин перебування на острові. Давно занедбані недобуди, виставлені на продаж будинки і готелі, закриті магазини - звичний пейзаж критських містечок і селищ.

«Середня зарплата до кризи для простого критянина була 1000 євро. Роботу знайти було легко. Зараз заробітки впали в півтора-два рази. Наприклад, продавці заробляють у середньому 20 євро на день і бажаючих отримати таку роботу дуже багато», - розповідає мешканка Агіос Ніколас Петра. 

Заробити тут намагаються на всьому. Рибалки пропонують покататися на човні, офіціанти зазивають у кафе, рекламуючи свіжість продукції восьминогами, що висять на прищепках, навіть звичайні камені після невеликої художньої обробки продають як сувеніри у місцевих крамницях.

Через кризу греки стали економніші. З великих автомобілів пересіли на скутери і малолітражки. Старий «Мерседес», що вкрився товстим шаром пилу на узбіччі дороги, виглядає, немов пам´ятник докризових часів. При ціні бензину в 1,7 євро за літр їздити на такому монстрі тепер занадто дороге задоволення.

Найгірше на Криті старшому поколінню. Літні люди звикли жити по-старому, і одна з головних ментальних грецьких рис характеру - лінь - у них проявляється найбільш яскраво. Вечори вони проводять у місцевих кафе, обговорюючи місцеві плітки за чаркою ракії або келихом вина. При цьому навіть не намагаються вчити англійську та російську мови, знання яких тут вимагають при прийомі на роботу в магазин або готель.

Більш молоді жителі Криту теж не стали трудоголіками. У неділю майже всі магазини закриті. Від звичної сієсти також мало хто відмовився. Без вихідних і перерв працюють тільки маленькі магазинчики. Найчастіше в них трудяться самі господарі. Раніше власники торгової нерухомості могли не працювати і жити на гроші, отримані від здачі магазину в оренду. Зараз бажаючих зайнятися бізнесом вкрай мало, і магазини стоять порожні.

Влаштуватися працювати в туристичний бізнес для мешканців Криту - велика удача. У готелях російську та англійську, хоча б на рівні найпростіших побутових слів, тут знають майже всі. «У нас навіть у школах почали викладати російську. Якби це залежало від нас, ми б пускали росіян і українців без віз. Потік туристів врятує нас від кризи» , - каже працівник готелю Миколас.

Для туристів з України та сусідніх Росії й Польщі в цьому році Крит став заміною звичної Туреччини і неспокійного Єгипту. Написи російською зазивають у кафе та готелі. Навіть жебрак-музикант грає тут на акордеоні «Пусть бегут неуклюже…» і з акцентом просить слухачів: «Киньте монетку».

Головна відмінність місцевих жебраків від українських - не сходить з обличчя посмішка. На Криті криза не позбавила місцевих жителів життєрадісності. З посмішкою тебе зустрічають усі: продавці, кондуктори автобуса, офіціанти в кафе, таксисти і просто перехожі.

Як кажуть самі критяни, від фінансової кризи їх рятує виноробство, рибна ловля і оливкові гаї. Не сумувати ж допомагає сонце і море. А взагалі, місцеві жителі впевнені: Крит - це рай, але тільки в тому випадку, якщо у тебе є робота.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи