Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За один день мандрівники АРСА-тур відвідали Кам’янець-Подільський, Хотин і Бакоту (фоторепортаж)

Категорія:

Світ:

Ночували дві ночі в поїзді. В Кам’янець-Подільський з Києва ходить прямий нічний поїзд. О 7-ій ранку вже були в Кам’янці. На вокзалі зустрілиcя з екскурсоводом Галиною Комарніцькою і поїхали до Хотинської фортеці. Це – в 20 км від Кам’янця-Подільського.



Хотинська фортеця (фото НО - sd.org.ua)

Історико-архітектурний заповідник „Хотинська фортеця” відкривається о 8 ранку. За п’ять восьма. Вулицею Свято-Покровською прямуємо до вулиці Фортечної, а далі - на високі пагорби, порослі полином та чебрецем. Звідси видно величезні рови, облицьовані тесаним каменем, та засипані землею бастіони. Це і є фортеця. Вхідний квиток до заповідника дорослому коштує 10 гривень. За парковку мікроавтобуса заплатили також 10 гривень.



- Хотинську фортецю побудували на рубежі 10-11 століть, – розповідає Галина Комарніцька. – За Данила Галицького зміцнили каменем. У 1470-х роках молдавським воєводою Штефаном ІІІ перебудували: звели високі башти і товсті стіни – до 5 метрів. Ви зараз побачите, що стіна фортеці пряма вздовж Дністра і випукла з боку поля.

Переходимо оборонний рів і піднімаємося на земляний вал – і фортечні укріплення відкриваються, як на долоні. На внутрішнє подвір’я замка проходимо по дерев’яному мосту, який відбудували у 1969 році.



Раніше фортечне подвір’я складалося з двох розділених кам’яною стіною частин. Більша за площею частина подвір’я з жилими будинками і колодязем посередині була призначена для гарнізону фортеці. Колодязь пробитий в скелі на глибину 65 метрів. Має діаметр 2,5 метра. Воду з нього брали за допомогою великого дерев’яного колеса.

- Під стінами Хотинського замку відбулося немало вирішальних битв, – продовжує розповідати Галина Комарніцька. – У 1621 році польсько-українське військо зупинило тут турецько-татарську армію, а в 1673 році польський коронний гетьман Ян Собєський розгромив турків.



Дві години цілком вистачило, щоб оглянути фортецю, пофотографуватися, постріляти з лука і спуститися до Дністра.



По дорозі назад заїхали поїсти в кафе, яких чимало на дорозі між Хотином і Кам’янець-Подільським. Борщ, салат з капусти, рис з м’ясом або рибою, налисники з сиром і чай або кава обійшлися в 49 грн.



За годину були на місці колишнього села Бакота. Його затопили у зв’язку з будівництвом Дністровської ГЕС.



- Це була велика людська помилка, - розповідає Тарас Горбняк, голова громадської організації «Бакота».

Він народився і виріс в Бакоті, написав книжку «Бакота – затоплена доля». Розповідає, що долю Бакоти розділили понад 30 навколишніх сіл, коли у 1981 році розпочалось заповнення водосховища. У 1987 році було затоплено 16 тис. га землі, 4 тис. га найродючіших дністровських долин, 100 га лісу. На території Бакотської долини рівень води піднявся на 35 метрів. Плесо має площу 1590 га. Глибина сягає 50 метрів. На будівництво насосних станцій затратили 8 млн. радянських карбованців. Але на сьогодні жодна з них не працює.

- Втрат від заподіяного не підрахувати: ні матеріальних, ні моральних, – каже пан Тарас.

Ми подивилися залишки Свято-Михайлівського скельно-печерного чоловічого монастиря.



Він залишився незатопленим. Залишки монастиря знаходяться в скелях Білої гори, над водосховищем. В 12-14 століттях монастир був духовним центром краю. Тепер раз на рік – на Маковія – тут відбувається богослужіння.

О 16 годині були в Кам’янці-Подільському. Всі туристичні об’єкти там знаходяться в Старому місті. З 1977 року територія Старого міста оголошена історико-культурним заповідником.



Ми одразу попрямували до Старого замку.



Хоча екскурсію можна розпочинати і з археологічного музею, і з міської ратуші, і з Петропавлівського кафедрального костелу.



Захисна і атакуюча сварги над входом до Петропавлівського кафедрального костелу.

В міській ратуші є експозицію «Грошовий обіг на Поділлі», підземелля тортур і музей історії Магдебурського права. Вхід до кожного з музеїв коштує 3 гривні. Екскурсія 20 гривень. Вхід до Старого замку обійшовся в 12 гривень з людини. За 50 гривень можна взяти екскурсовода – працівника музею.





Старий замок – унікальна оборонна споруда XI-XVII століть. Він був побудований на скелястому мисі біля вузького перешийка, через який вела давня головна дорога до міста.

Більше 350 років місто було під владою Польщі.



Тепер в Кам’янці безліч польських туристів. Вони в основному зупиняються в готельному комплексі «Ксенія» або «Гала-готелі». «Ксенія» знаходиться найближче до Старого замку. З «Гала-готелю» до Старого міста треба йти пішки 15-20 хвилин. І ціни там трохи вищі – двомісний стандартний номер зі сніданком коштує 295 гривень на двох. В Старому місті є гарні готелі «Тарас Бульба» і «Гетьман». Найдешевший стандартний номер зі сніданком на двох в «Тарасі Бульбі» – 280 гривень, в «Гетьмані» - 350 гривень.



Нічний Кам'янець-Подільський (фото Дмитра Макаренка)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Гарна була мандрівка! ))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Гарна була мандрівка! ))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)