Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 142
  • Переглядів: 155

За 10 років американці побудували в СРСР близько 1500 заводів і фабрик

Категорія:

За 10 років (1930-1940) американці створили в СРСР хімічну, авіаційну, електротехнічну, нафтову, гірничодобувну, вугільну, металургійну та іншу промисловість, найбільші в Європі заводи для виробництва автомобілів, тракторів, авіаційних двигунів та іншої продукції. 

160421-dniproges.jpg

"Дніпрогес" побудувала американська фірма Cooper Engineering Company
"Дніпрогес" побудувала американська фірма Cooper Engineering Company

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав російський журналіст та медіа-експерт Серж Бородін

Знаменитий Сталінградський тракторний завод був повністю побудований в США. Його демонтували і на 100 судах перевезли і зібрали в СРСР.

"Дніпрогес" побудувала американська фірма Cooper Engineering Company (і німецька компанія Siemens). 

ХТЗ теж американці будували. Дочка одного з інженерів навіть вийшла заміж за харків'янина. Потім вона викладала англійську в ХПІ, звали її Джулія Майкловна.

Горьковський автозавод (ГАЗ) був побудований американською компанією Ford, і там випускалися копії Фордів.

Теперішній АЗЛК побудований в 1929-30 роках за участю компанії Ford на перетині об'їзної Московської залізниці і Остапівського шосе (сучасний Волгоградський проспект). Свою діяльність завод розпочав у листопаді 1930 року зі складання легкових і вантажних машин Ford.

У 1947 році почався серійний випуск легкових автомобілів «Москвич-400». Ця модель була розроблена на основі німецького «Opel Kadett» зразка 1938 року і випускалася на трофейному обладнанні. Знаменита Магнітка - точна копія металургійного комбінату в м. Гері, штат Індіана.

Фірма Albert Kahn Inc. спроектувала і побудувала 500 радянських підприємств.

Альберт Кан - індустріальний архітектор Детройта. Причина звернення саме до Кана полягала в тому, що, спроектувавши всі заводи Форда, він відпрацював високопродуктивну технологію проектування промислових підприємств. У США його фірма штатом в 400 осіб робочі креслення готувала за тиждень, корпуси промислових підприємств зводила за п'ять місяців. Кан зміг практично довести, що здатний зробити те ж саме і в СРСР.

Проект СТЗ (Северський трубний завод - примітка моя, О.К.) був виконаний в рекордно короткі терміни: будівельні конструкції для нього були виготовлені в США, перевезені в СРСР і змонтовані протягом шести місяців.

Саме фірма Albert Kahn Inc. створила в СРСР школу передового індустріального зодчества. І "сталінські" висотки спроектовані за образом і подобою будівлі муніципалітету Нью-Йорка.

Разом з заводами створювалися міста для робітників. Ернст Май - німецький архітектор брав участь в розробці архітектурних проектів близько 20 радянських міст.

Німецький конструктор Шмайссер, будучи в полоні, створив автомат. Правда в цеху заводу був майстер Калашников. Авторських відрахувань аж до 12.09.1953 Шмайссер так і не побачив.

За 10 років американці побудували в СРСР близько 1500 заводів і фабрик.

До СРСР приїхали десятки тисяч американських інженерів і техніків, які керували майже мільйонною армією в'язнів ГУЛАГу - плюс небагаті в Росії дореволюційні кадри.

Американські професори підготували на робітничих факультетах триста тисяч кваліфікованих фахівців - тобто всі кадри для Радянської промисловості на довгі роки вперед.

Таким чином, матеріальну базу соціалізму побудували капіталісти США плюс дешева праця зеків. Заплатили ми за все це дорого - творами мистецтва, що дісталися в спадок від проклятого царизму, і хлібом, вирощеним селянами, які вмирали мільйонами від голоду.

Наші інтереси: 

Правду треба знати і не піддаватися на маніпуляції про чудовий Радянський Союз.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для Явсе Світ:

В ім'я чого відбуваються революції? У чому причини економічних криз, які регулярно відбуваються, і хто на цьому збагачується? Хто підготував і розв'язав Першу світову війну? Навіщо творці Версальського мирного договору перекроїли політичну і етнічну карту Європи? Чому Польща і Німеччина не змогли вирішити проблеми Данцига і «Польського коридору» мирним шляхом? Хто реальний винуватець Другої світової війни? Які сили втягнули США і Японію у війну? Хто спровокував агресію Німеччини проти СРСР? Навіщо Америка створювала атомну бомбу? Яка справжня підоснова варварських стратегічних бомбардувань Німеччини та Японії? Чи була військова необхідність в атомних бомбардуваннях Хіросіми і Нагасакі? Нюрнберзький процес: суворий, але справедливий суд народів або розправа переможців, замаскована судовою процедурою? Яку роль відіграють засоби масової інформації в сучасному світі? Як і чому нічим не забезпечений долар став засобом міждержавних розрахунків?..
Традиційні пояснення історичних подій схиляються до того, що «війни починаються, коли одна нація вторгається на територію іншої»; «Кризи і депресії мають місце, коли на ринку настає несподіваний спад»; «Інфляції трапляються, коли ціни ростуть через недостачу товарів»; «Революції починаються, коли народ, за всіх обставин мимоволі, піднімається, щоб повалити існуючий уряд»; ну а хрестоматійним лиходієм, що розв'язав Другу світову війну і винний за всі інші біди ХХ століття, в позасудовому порядку раз і назавжди призначений Адольф Гітлер.
Правда, з деяких пір, до сонму лиходіїв почали зараховувати і Йосипа Сталіна, ставлячи між іменами і діяннями великих диктаторів знак рівності.
Хоча про злочини Леніна вже оприлюднено достатню кількість інформації, щоб зробити правильні історичні та політичні висновки, проте, його мумія продовжує благополучно перебувати в своєму саркофазі на центральній площі Росії.
А ось говорити про злочини Троцького вважається «поганим тоном», бо, якщо Гітлер і Сталін - «злочинці» (хоча такими їх до теперішнього часу не визнав жоден суд в світі), то Троцький - «великий революціонер».
Про «мюнхенський зговір (зраду)» із завидною наполегливістю ритуально згадують з наближенням чергової круглої дати, а про «версальський розбій» розсудливо мовчать...
Але таке пояснення Історії залишає болісні питання в умах серйозних дослідників. А багатьох людей переслідує думка про існування незримою сили, яка змушує цілі народи жити на межі існування, думати тільки про те, як заробити гроші, забезпечити прожитковий мінімум.
Але чи можливо, щоб керівники урядів або законспіровані групи людей планували події, а потім проводили їх в життя до бажаних результатів? Чи можливо, щоб найбільші історичні катастрофи були частиною цього плану? І яка тоді кінцева мета такого глобального плану?
Існує пояснення історичних подій, яке відповідає на це питання ствердно. Це пояснення називається Поглядом на Історію як на Змову, на відміну від Погляду на Історію як на Випадковість; остання точка зору найбільш поширена в наші дні. Тому можливо звести основні історичні події відповідно до двох взаємовиключних напрямках думки: а) Погляд на Історію як на Випадковість: історичні події відбуваються випадковим чином, без явних причин. Правителі безсилі що-небудь змінити. б) Погляд на Історію як на Змову: історичні події відбуваються за планом, сенс якого зазвичай не відомий народу.
Теорія змови - це спроба пояснити подію або ряд подій як результат змови, тобто дій невеликої, що працює таємно групи людей, спрямованих на свідоме управління або поворот у розвитку тих чи інших історичних подій.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Ось коли шило вилізло з мішка1А хвалилися Сталін здійснив інустріалізацію.Виходить що Америка "виплекала звіра на свою погибель.Цікаві повороти історії

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А крім того, крали науково-технічні розробки в усього світу!
(В тому числі і у американців...)
Рекомендую прочитати книгу:
Чертопруд С.В. Научно-техническая разведка от Ленина до Горбачева. - М.: ОЛМА-ПРЕСС Образование, 2002. - (Досье)

Про крадіжки західних технологій і західної техніки свідчить і Серго Берія:
"Охота советских спецслужб за научно-техническими разработками Запада велась не только в послевоенные годы. Этим советские спецслужбы, впрочем, как и все другие разведки мира, занимались всегда и достаточно результативно. […] все сколько-нибудь совершенные системы оружия, созданные в СССР в восьмидесятых годах, включая знаменитые МиГ-29 и Су-27, некоторые ракеты, танки, подводные лодки, появились на свет во многом благодаря компьютерным комплексам, нелегально полученным за границей. Грандиозная операция КГБ и ГРУ, обошедшаяся в сотни миллионов долларов, позволила взломать ограничения, установленные странами-участницами НАТО на продажу такой техники и технологии социалистическим cтранам. За несколько лет в СССР попали десятки тысяч компьютеров разного класса, сотни тысяч периферийных устройств, программных средств, запасных частей. С их помощью были созданы совершенные образцы оружия. На их базе построены вычислительные комплексы, моделирующие конструкцию будущих самолетов, ракет, танков и другого оружия. Лишь с применением такой электронной техники можно было рассчитать на прочность гигантскую «Мрию», до предела использовав возможности материалов и сегодняшние знания в аэродинамике и аэроупругости".
(С. Берия. Мой отец – Лаврентий Берия. 1994.)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Атомну бомбу теж вкрали - про це є дуже серйозна книга:

Чиков В.М., Керн Г. Охота за атомной бомбой. Досье КГБ № 13676. - М.: "Вече", ЗАО "АРИА-АиФ", 2001. - ("Особый архив")

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не розумію навіщо американці "гріли гадюку на грудях".Нащо був той двополярний штучно створений світ.Невже справа лише в купи-продай.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для Явсе Світ:

В ім'я чого відбуваються революції? У чому причини економічних криз, які регулярно відбуваються, і хто на цьому збагачується? Хто підготував і розв'язав Першу світову війну? Навіщо творці Версальського мирного договору перекроїли політичну і етнічну карту Європи? Чому Польща і Німеччина не змогли вирішити проблеми Данцига і «Польського коридору» мирним шляхом? Хто реальний винуватець Другої світової війни? Які сили втягнули США і Японію у війну? Хто спровокував агресію Німеччини проти СРСР? Навіщо Америка створювала атомну бомбу? Яка справжня підоснова варварських стратегічних бомбардувань Німеччини та Японії? Чи була військова необхідність в атомних бомбардуваннях Хіросіми і Нагасакі? Нюрнберзький процес: суворий, але справедливий суд народів або розправа переможців, замаскована судовою процедурою? Яку роль відіграють засоби масової інформації в сучасному світі? Як і чому нічим не забезпечений долар став засобом міждержавних розрахунків?..
Традиційні пояснення історичних подій схиляються до того, що «війни починаються, коли одна нація вторгається на територію іншої»; «Кризи і депресії мають місце, коли на ринку настає несподіваний спад»; «Інфляції трапляються, коли ціни ростуть через недостачу товарів»; «Революції починаються, коли народ, за всіх обставин мимоволі, піднімається, щоб повалити існуючий уряд»; ну а хрестоматійним лиходієм, що розв'язав Другу світову війну і винний за всі інші біди ХХ століття, в позасудовому порядку раз і назавжди призначений Адольф Гітлер.
Правда, з деяких пір, до сонму лиходіїв почали зараховувати і Йосипа Сталіна, ставлячи між іменами і діяннями великих диктаторів знак рівності.
Хоча про злочини Леніна вже оприлюднено достатню кількість інформації, щоб зробити правильні історичні та політичні висновки, проте, його мумія продовжує благополучно перебувати в своєму саркофазі на центральній площі Росії.
А ось говорити про злочини Троцького вважається «поганим тоном», бо, якщо Гітлер і Сталін - «злочинці» (хоча такими їх до теперішнього часу не визнав жоден суд в світі), то Троцький - «великий революціонер».
Про «мюнхенський зговір (зраду)» із завидною наполегливістю ритуально згадують з наближенням чергової круглої дати, а про «версальський розбій» розсудливо мовчать...
Але таке пояснення Історії залишає болісні питання в умах серйозних дослідників. А багатьох людей переслідує думка про існування незримою сили, яка змушує цілі народи жити на межі існування, думати тільки про те, як заробити гроші, забезпечити прожитковий мінімум.
Але чи можливо, щоб керівники урядів або законспіровані групи людей планували події, а потім проводили їх в життя до бажаних результатів? Чи можливо, щоб найбільші історичні катастрофи були частиною цього плану? І яка тоді кінцева мета такого глобального плану?
Існує пояснення історичних подій, яке відповідає на це питання ствердно. Це пояснення називається Поглядом на Історію як на Змову, на відміну від Погляду на Історію як на Випадковість; остання точка зору найбільш поширена в наші дні. Тому можливо звести основні історичні події відповідно до двох взаємовиключних напрямках думки: а) Погляд на Історію як на Випадковість: історичні події відбуваються випадковим чином, без явних причин. Правителі безсилі що-небудь змінити. б) Погляд на Історію як на Змову: історичні події відбуваються за планом, сенс якого зазвичай не відомий народу.
Теорія змови - це спроба пояснити подію або ряд подій як результат змови, тобто дій невеликої, що працює таємно групи людей, спрямованих на свідоме управління або поворот у розвитку тих чи інших історичних подій.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Питання правильні і заохочують до мислення своєю головою, а не шаблонами ворожої пропаганди.
Про теорію змови ще додам кілька питань. Наприклад,
чи можна звинуватити у змові проти людства: віруси, бактерії, глистів, тощо? Напевно що ні. Це їхня природа. По іншому вони себе не ведуть. А чи можна відкинути напевно теорію змови, коли певні віруси будуть закладати по станціям метро, аєропортах, забруднювати воду і повітря? Напевно що ні.
Так і з народами.

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую Володимире за відповідь.
Думаю в історії має місце і Випадковість і Змова.Просто змовники тримають руку на пульсі випадковості.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Пане Явсе, гадаю випадковостей взагалі не буває. Просто можна своїми діями можна створити умови, коли певна подія чи явище відбудуться з ймовірністю 99 чи навіть 100 відсотків. :)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Логічно!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!