Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Які загрози оточують Україну

Категорія:

Спецтема:

Київський Безпековий Форум завершився. Ключові теми залишилися. А це - військовий конфлікт з Росією та поточна економічна ситуація в Україні. Експерти  ЄС, США, Росії та України говорили про збройний конфлікт, роботу нового уряду, фінансову допомогу та повільну реалізацію реформ.

Про це у матеріалі  Євгенії Мазур на 24 каналі:

На тому, що Україна має продовжувати шукати дипломатичні шляхи вирішення конфлікту на Донбасі, наголосили всі учасники форуму. За словами Президента України Петра Порошенка, зараз головне якимось чином всадити Росію за стіл переговорів і почати реальний діалог з Донбасом.

Цю думку підтримав і міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. На його переконання, не існує військового способу вирішення ситуації в Донбасі, а "подальша конфронтація не приведе до вирішення конфлікту, а посилить його". При цьому Штайнмаєр наголосив на тому, що причиною агресії є не посилення євроінтеграції України, а "шлях конфронтації", який вибрала РФ.

Це, власне, можна вважати однією з головних перешкод на шляху до переговорів. Оскільки, як сказав глава РНБО Олександр Турчинов, політична доктрина російського лідера — імперський реваншизм — ірраціональна. Переговори з Путіним завжди заходять в глухий кут, тому що його політична доктрина ірраціональна, а переговори мають сенс лише тоді, коли йде обмін раціональними аргументами, сказав Турчинов.

Разом з тим, за словами Турчинова ж, політика умиротворення агресора є безперспективною, оскільки вона завжди призводить до великих втрат. Саме тому, "агресора треба не умиротворяти, а зупиняти". Він також попередив, що Росія продовжує накопичувати збройні сили на кордоні з Україною і в Криму та може у будь-який зручний момент почати бойові дії. "Треба чітко розуміти: якщо відновляться бойові дії, то це буде на більш високому і небезпечному рівні, ці військові дії можуть перерости в повноцінну континентальну війну", — сказав Турчинов.

У зв’язку з цим він також закликав до відновлення військово-технічного співробітництва США з Україною на новому рівні. Про те, що Захід і, зокрема, Євросоюз, має підтримати Україну зброєю заявив і екс-прем'єр Литви Андрюс Кубілюс. За його словами метод "непровокації Путіна", якого дотримується світове співтовариство, є слабкою позицією, яка лише роздмухує у Росії бажання продовжувати підтримувати конфлікт.

Учасники також визнали, що розгорнутий Російською Федерацією конфлікт в Україні має не локальний, а глобальний характер. Співробітник з питань Центральної та Східної Європи Фонду Маршала Джоерг Форбріг, зокрема, наголосив, що "це не те, що носить суто локальний характер, це ширший конфлікт, який має серйозний вплив на Європу, і навіть ширший світ".

Але на Заході це не завжди розуміють, відзначив він.

Форбріг також підкреслив на необхідності роз’яснювальної роботи щодо подій в Україні, яку б проводили представники громадянського суспільства в Європейських країнах, зокрема Німеччині.

Загроза війни

Про існуючу з боку Росії загрозу попередив і Порошенко.

Більше року Україна живе в умовах анексії Криму та агресії РФ на сході. Агресору не був потрібен Крим, агресор володіє однієї шостою частиною суші на планеті і навіть з нею не може часом управлятися. Агресору потрібна вся Україна - слабка і дискредитована, сказав він.

Як уточнив заступник генсекретаря НАТО Олександр Вершбоу, підтримуючи бойовиків на території Донбасу, РФ намагається перекинути війну на всю територію України. Він також наголосив на тому, що українські військовослужбовці повинні бути на вищому рівні готовності, інакше неможливо буде провести реформи.

А реформи, за його словами, зараз є вкрай необхідними. "Ми підтвердили свою рішучість у зміцненні наших країн-членів, подвоюємо кількість військових сил НАТО на кордонах з Росією. Ми створили цілих 5 фондів допомоги Україні в нинішньому конфлікті. Ми чуємо, що Україні важко проводити реформи під час війни, але час не чекає, ваші військові повинні бути на вищому рівні готовності, без цього неможливо буде проводити інші реформи", — сказав Вершбоу.

За словами ж голови консультативної місії ЄС з питань реформування сектору цивільної безпеки в Україні Кальмана Міжея, нинішній уряд в Україні є найбільш реформаторським в її історії, однак, поки критичної маси реформ у країні не зроблено. Він, зокрема, звернув увагу на необхідність конституційної реформи, важливим є і пакет законопроектів про реформування МВС. Також, на його переконання,  недостатньо зроблено і у реформуванні сектору цивільної безпеки.

Президент України також зазначив, що за рік з моменту початку російської військової агресії Україні вдалося сформувати в світі широку проукраїнську коаліцію.

Ми не просто зупинили вторгнення, але також повернули дві третини окупованого Донбасу. І тільки тоді проти нас вступили в бій регулярні війська Росії. Але навіть тут Україна витримала, бо має високий бойовий дух і змогла швидко створити нову армію. Крім того, нам вдалося швидко створити в світі широку проукраїнську коаліцію. Уже в березні-2014 було прийнято безпрецедентне рішення по санкціях проти Росії, підкреслив він.

Екс-посол Сполучених Штатів в Україні Стівен Пайфер додав, що США повинні поки зберігати в силі санкції проти Росії і в разі невиконання Мінських угод - посилити їх. На думку Пайфера, головну проблему для Заходу представляє сьогодні небажання Москви залагодити кризу на умовах, прийнятних для України.

Ізоляцію Росії підтримує і Канада. Парламентський представник міністра національної оборони Канади Джеймс Безан заявив, що Путін і його режим не можуть диктувати світові, як той має бути влаштований.

"Нас з Росією з'єднує Північний Льодовитий океан. Ми, безумовно, забезпечили нашу присутність і у Східній Європі — Польщі, Румунії. Ми є частиною військово-повітряних сил, які зараз несуть патрульну службу над Балтійським морем. Таким чином, ми протистоїмо російській агресії та її спробам залякати нас і змінити світовий порядок", — сказав він.

Учасники форуму також зачепили тему економічної стабільності України. За словами міністра фінансів України Наталії Яресько, Україна виходить з кризи, яка стала результатом діяльності попередньої влади, війни, анексії Криму.

"У нас є погані і хороші новини. Погані новини ви знаєте. Але є і хороша новина – Україна виходить з кризи. Кризи, яка стала результатом неповних реформ, війни, анексії Криму. Зараз ми повільно, але впевнено долаємо цей етап кризи", — сказала міністр.

За її словами, для повного подолання наслідків економічного занепаду Україні необхідна загальна стабілізація економічної ситуації, поліпшення ситуації з держборгом, зниження боргового навантаження на бюджет, поліпшення інвестиційного клімату і залучення інвестицій, а також проведення фундаментальних змін в бізнес середовищі.

Шляхом розв’язання проблем тіньової економіки і стягнення більших податків з багатих, скорочення податкових ям і контрабанди ми зможемо розширити податкову базу без того, аби вразити пересічних громадян. Політика верховенства права, дерегуляція приведе нас до тієї точки, коли 2015 рік буде найгіршим, а 2016 року ми побачимо світло в кінці тунелю, сказала вона.

Разом з тим, як зазначив старший науковий співробітник Атлантичної Ради (США) Андерс Ослунд, міжнародні фінансові інституції, країни-партнери нададуть підтримку Україні, однак, цього недостатньо. Наприклад, свій стабілізаційний фонд, для сприяння реформам у країні, міг би створити Європейський центральний банк. Експерт переконаний, що Україна потребує нових ресурсів і Захід у цьому має їй допомоги. На його думку, Україні потрібно, окрім обіцяних коштів, ще близько 10 млрд дол. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Яресько: Політика верховенства права, дерегуляція приведе нас до тієї точки, коли 2015 рік буде найгіршим, а 2016 року ми побачимо світло в кінці тунелю, сказала вона.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Яресько: Політика верховенства права, дерегуляція приведе нас до тієї точки, коли 2015 рік буде найгіршим, а 2016 року ми побачимо світло в кінці тунелю, сказала вона.