Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Як відрізнити справжнє євро від підробки

Світ:

Поява у загальному міжнародному обігу нової європейської валюти - євро - вселила великі надії в життя й “творчу” діяльність фальшивомонетників, викликала занепокоєння у пересічних європейців та додала зайвих клопотів у роботі економічних правооохоронних органів.
Це явище характерне не тільки для країн Єдиної Європи. В Україні, де євро з кожним днем набуває “шаленої популярності” (а пов’язано це, як відомо, з численним контингентом заробітчан на просторах Італії, Іспанії, Португалії та ін.), ніхто не бажає стати жертвою аферних комбінацій. Щоб уникнути такої непередбаченої ситуації, варто запам’ятати і завжди користуватись кількома елементарними правилами, які дозволять почувати себе впевнено й спокійно.

Зовнішній вигляд

Кожну зі семи євробанкнот можна легко визначити за кольором і розміром: чим вищий номінал, тим більший розмір. Так, розмір банкноти в 5 євро складає 120х62 мм, банкноти в 500 євро - 160х82мм. Банкноти забарвлені в такі кольори: 5 євро - сіра, 10 євро - червона, 20 євро - синя, 50 євро - оранжева, 100 євро - зелена, 200 євро - жовто-коричнева, 500 євро - фіолетова (пурпурова). Крім того, назву написану на двох мовах: на латині - EURO і на грецькій - EYRO.

Абревіатура Європейського центрального банку позначена в п’яти варіантах - ВСЕ, ЕСВ, EZB, EKT, EKP. У верхньому лівому куті на всіх купюрах зображено символ і прапор Європейського Союзу.

Дизайн монет з номінальної сторони однаковий для всіх країн континентального співтовариства. Зворотня сторона монет може відрізнятись і віддзеркалювати національну приналежність країни-емітента. Проте, монети “обертатимуться” на всій території ЄС незалежно від національного дизайну.

Зовнішній вигляд нових купюр символізує сім європейських архітектурних стилів - класику, романський стиль, готику, ренесанс, бароко і рококо, “скло та метал”, модерн. Вікна і ворота, зображені на лицьовій стороні кожної банкноти є уособленням “європейського духу відвертості і співробітництва”, а 12 зірок Європейського Союзу повинні нагадувати “про динаміку і гармонію об’єднаної Європи. На зворотній стороні банкнот намальовано характерні для кожного архітектурного стилю мости, котрі символізують спілкування як між людьми різних країн Європи, так і між Європою та іншим світом.

Ознаки справжнього євро

Для підвищення захисту від підробок, купюри надруковані на папері особливої текстури, з флуорестуючими нитками і водяними знаками, які нереально дублювати навіть на високоякісній розмножувальній техніці. Банкноти містять особливий захист, завдяки якому спеціальні апарати зможуть відрізнити справжні гроші від фальшивок. До вашої уваги перелік і характеристика 7-ми ознак справжнього євро (мабуть, Ви вже помітили, що 7 - “магічна” і улюблена цифра європейців):

1) Водяний знак
Розглядаючи банкноту на світлі, Ви побачите водяний знак з обидвох сторін банкноти. Водяний знак відображає “архітектурний” малюнок, схожий на той, який зображено на самій купюрі і цифру - номінал купюри.

2) Захисна смуга
Розглядаючи банкноту на світлі, Ви помітите темну лінію, яка проходить через всю ширину банкноти. На захисній смузі є числовий показник номіналу і слово EURO.

3) Дзеркальна голограма
На лицьовій стороні банкнот номіналом 5, 10, 20 євро майже з краю знаходиться смуга дзеркальної голограми (голографічний орнамент) шириною понад 8 мм. Вона трішки нагадує голограму, яку наклеюють на ліцензійні відео - і аудіокасети. На лицьовій стороні банкнот номіналом 50, 100, 500 євро розташовані голограми у формі квадрата. Обертаючи купюри під різними кутами, Ви побачите і на смузі, і на квадраті символ євро - Є і цифру номіналу.

4) Веселкова смуга
Знаходиться на зворотній стороні банкнот номіналом 5, 10, 20 євро. Вона сяє, коли банкноту тримати під яскравим світлом. На ній зображено символ євро та номінал.

4а) VIP - ефект
На купюрах номіналом 50, 100, 200, 500 євро, цифра номіналу змінює колір з пурпурового на зелений (якщо дивитись прямо на купюру) чи на коричневий (якщо дивитись під кутом).

5) Візуальний збіг елементів
На лицьовій стороні номінал банкноти позначений крупними значками (висотою понад 1см) в двох місцях. Розглядаючи банкноту під світлом, Ви помітите, що номінал позначений ще в третьому місці - біля прапору Євросоюзу.

6) Елементи рельєфного друку
На лицьовій стороні банкнот деякі елементи зображення мають підвищену рельєфність. Наприклад, на дотик легко сприймаються окремі фрагменти архітектурного мотиву і рядок з абревіатурою ЄЦБ (Європейський центральний банк) на п’ятьох мовах. Цей рядок розташований у верхній частині банкноти.


7) Ультрафіолетові ознаки
Під ультрафіолетовим світлом на лицьовій стороні банкноти прапор Євросоюзу і підпис президента ЄЦБ змінюють колір з блакитного на флуоресцентно-зелений, а зірки на прапорі - з жовтого на флуоресцентно-оранжевий. На зворотній стороні карта Європи, міст і номінал банкноти стають флуоресцентно-жовтими. Крім того, вся банкнота не повинна відсвічуватись під ультрафіолетовим світлом.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи