Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як позбутися уроків російської мови в школі

Світ:

1 вересня мене спіткала новина, що син вивчатиме в 6 класі російську. Я одна на весь клас цього не хотіла. Я не сварилася. Діяла спокійно і впевнено, опираючись на закон. У результаті двохтижневої наполегливої роботи я отримала дозвіл від директора одному моєму синові на весь клас (школу) замість російської вчити французьку.

Лариса Ніцой, українська дитяча письменниця

Цей приклад надихнув батьків, нас стало двоє, потім троє. Сьогодні, на 16 день наполегливості, наш клас поділили на дві групи: російську і французьку. Процес пішов…

Отже, ділюся власним досвідом, як добитися заміни російської на інший предмет: 

1. Насамперед Ви повинні зрозуміти, що закон на Вашому боці і небажання вивчати російську – це не просто Ваші «таракани» бунтують, а Ви маєте на це законне право. ПРАВО НЕ ВЧИТИ РОСІЙСЬКУ.

2. У якому б класі, якої б школи ваша дитина не навчалася, Ви маєте у своєму розкладі уроки двох типів: обов’язкові, затверджені Міністерством освіти (інваріантна складова навчальної програми) і такі уроки, які обрала самостійно школа (варіантна складова навчальної програми). Наприклад: математика, укрмова, укрліт, історія, фізика, хімія – обов’язкові, затверджені МОН, і обговоренню не підлягають (інваріантна складова програми). А такі, як: танці, християнська етика, логіка, українознавство, російська мова тощо – обрала школа і їх можна міняти за бажанням батьків (варіантна складова програми).

3. Варіантну складову затверджує школа тільки за погодженням з батьками. Якщо такого погодження не було і ці предмети введені без Вашого відома – це зроблено незаконно.

4. Школа, яка погодила з батьками варіантну складову, має на це підтверджуючі документи: анкетування батьків, заяви батьків з проханням вивчати той чи інший предмет, тощо. Якщо таких документів немає – таке рішення школи – незаконне, у нас не «диктатура». 

5. При опитуванні батьків школа виносить на розгляд батьків, як правило не один предмет, а список предметів варіантної складової і батьки обирають з цього списку предмети, які вони хочуть бачити в розкладі дитини поруч із обов’язковими, визначеними міністерством.

6. Уроки варіантної складової обираються або такі, які підсилюють основні (математика, мова), або зовсім нові, нестандартні (наприклад «Психологія стосунків»).

7. Відмовки директора «у мене немає такого фахівця» вважаються непрофесійними, або такими, що навмисне блокують рішення батьків. Оскільки директор кожного року про вибір батьків повинен повідомити управління освіти (подати на затвердження). Управління освіти разом з директором зобов’язані знайти протягом літа, чи в терміновому порядку, відповідного фахівця і таким чином забезпечити батьків і дітей вивченням бажаного предмету.

8. Уроки російської МОЖНА ПОМІНЯТИ на інший предмет, і ЗАМІСТЬ російської ходити на інший урок. Повністю відмінити години навчань і замість них гуляти – не можна. 

9. Заяви директора «уже все затверджено відділом освіти» означають наступне. Відділ освіти справді кожного року!! заново затверджує те, що приносить директор, погодивши з Вами. Затверджувати згори, нав’язувати, не погодивши з батьками – незаконно. 

Керуючись цим знаннями, Ви можете скористатися наступними порадами в боротьбі за щастя вчити замість російської інший предмет:

1. Попросіть директора поміняти російську на інший предмет, пояснивши директору, що інший предмет або потрібніший Вашим дітям, або цікавіший, або вивчення російської в умовах війни суперечить Вашим світоглядним переконанням тощо.

2. Зберіть класні збори і поговоріть на цю тему. Навіть якщо вас мало, не опускайте руки. Добивайтеся, щоб клас поділили на групи. Одна група (якщо хочуть) вивчає російську, друга група, навіть мала – інший предмет.

3. Якщо директор скаже, що фахівця з обраного Вами предмету в школі немає, погодьтеся замість російської на додатковий урок математики, мови, малювання – тих фахівців, які в школі є. А навесні! (щоб не було відмовок, що пізно) знову поставте перед директором завдання за літо знайти потрібного фахівця.

4. Якщо Ви в класі такі одні не хочете вивчати російську, можна чемно і ввічливо добитися, щоб дитина займалася з одного предмету за індивідуальним планом. Увесь клас вчить російську, а Ваш син/донька отримує індивідуально додаткові завдання (наприклад, від учителя історії) і опрацьовує їх удома самостійно.

5. Якщо ці всі методи не діють, дізнайтеся, чи було в школі опитування, анкетування, збиралися заяви батьків і якщо ні – спробуйте вдатися до шантажу: нагадати директору, що його дії незаконні і запитати (натякнути), що на це скаже відділ освіти. Повірте, Відділ освіти вмиє руки і накаже директору розрулити ситуацію. Врешті, якщо Ви людина рішуча, можна й поскаржитися у відділ освіти, який запитає про заяви батьків. 

6. Навіть якщо директор почне збирати заднім числом у батьків відповідні заяви – це теж дуже добре. Частина батьків, пишучи ці заяви, замисляться над тим, над чим раніше не думали: «А що, російську можна не вчити?» і прийдуть до висновку, що вони теж не хочуть російської. Головне – покласти початок.

7. Не бійтеся піднімати це питання. Щоб не нашкодити дитині, робіть це ввічливо, м’яко, але наполегливо. Якщо на дитину розсердиться директор – це ще не значить, що сердитимуться всі вчителі. Будьте доброзичливі. За тему скоро забудуть, а от скандальних батьків запам’ятають надовго. Тому, будьте незламні, але чемні.
8. Педалюйте тему патріотизму. Наголошуйте, що не маєте нічого поганого проти вчителя (якщо справді не маєте). Але ви такий патріот, що «російська вам не дає дихати». Як віруюча людина не може стріляти, так Ви не можете вчити мову окупанта.

9. Пам’ятайте, починати завжди страшно. Але ситуація зараз в країні така, що Вас зрозуміють і підтримають, і у владних кабінетах також є порядні люди й патріоти. 

10. Чи нашкодите цим дитині? Не нашкодите, якщо будете добиватися чемно, лагідно але вперто. «Страсті» навколо питання скоро вляжуться і забудуться, проте в школі спочатку відмовиться від російської - частина, а з часом усі переймуть Вашу позицію. Думайте про Чорновола (чи іншого героя). Наскільки йому було важко піднімати ці питання в ТІЙ країні і навколо маючи ТИХ людей. А перед Вами всього-навсього директор і по всій країні мільйони однодумців.

11. Врешті, не забувайте, є купа громадських організацій, які піднімуть бунт. Вони можуть не називати ваше ім’я.

12. Зверніться по допомогу до депутата. Від його імені організуйте депутатський запит (тільки не в школу, а у відділ освіти) на яких підставах була введена російська і попросіть документальне підтвердження, згоди батьків. Що вже викличе хвилю і рух.

13. Задійте ОДНОЧАСНО всі можливі важелі впливу, запити депутатів, громадські організації "Не будь байдужим", "І так поймут". Нехай вони всі пишуть на відділ освіти. В один прекрасний день листи на директора за поясненнями посипляться, як з відра. А відділ освіти прийде з перевіркою, бо не матимуть права не відреагувати. Наступного разу вони не так впевнено себе поводитимуть.

14. Поради стосуються українських шкіл з українською мовою викладання. 

15. Борітеся – поборете.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Давайте контролювати свою свідомість/думку і не програмувати війну через 20 чи 25 років. Сподіваюся і вірю, що через 20-25 років колективна свідомість зазнає сильної зміни і трансформації. Зараз 10 років - це не те, що термін 10 років у минулому столітті. Все відбувається дуже інтенсивно, на нас неабияк впливають пульсуючі - бомбардуючі! - енергії Космосу, свідомість розширюється - навіть попри бажання. У тих, хто еволюціонує свідомо, ці процеси проходять швидше і безболісніше, хто опирається змінам (а Матерії взагалі властиво чинити опір змінам - ну не зацікавлена людська природа мінятися, її все й так влаштовує), той більше відчуває болі, страхи, депресії, кризи, дискомфорти etc.
Зараз на Землі уже діють, у всіх країнах, і постійно приходять у втілення групи високих світлих душ. Це ті, що своєю свідомістю змінюють і будуть змінювати Землю, її частоти - попри всіх орків та морок, що опираються.

Sapienti sat.

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Все це добре, але... при всій повазі до пані Лариси Ніцой, існує парочка "але".

1. В усі віки люди намагалися досконало оволодіти мовою ймовірного головного військового супротивника. Тому в Російській імперії в період війни 1812 року всі дворяни вивчали французьку (головний ймовірний супротивник - Франція), в СРСР напередодні ІІ Світової посилено вивчали німецьку (головний ймовірний супротивник - Німеччина), в СРСР пізнього періоду - англійську (головний ймовірний супротивник - США). Протистояння України з Росією - це на довгі роки, й за таких умов припиняти вивчення мови головного ймовірного військового супротивника - крок недалекоглядний. Перечитайте уважно нотатки з фронту: досконале знання українськими вояками російської мови + вміння зімітувати "масковскій акцент" є однією з переваг наших вояків, а невміння російських "салдатіков" на слух сприймати побіжну українську + складнощі з читанням українських текстів є колосальним недоліком вояків-росіян.

2. І щодо французької мови як такої. Як у світі лідирує англійська мова, так у Європі - німецька, але ніяк не французька! Отже, до вивчення англійської краще додати в якості другої іноземної не французьку, а саме німецьку.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Слушна заувага. Взагалі часто, коли приймається рішення, нами керують емоції, а не поміркований ґлузд. Пані Ларису я розумію дуже добре і поділяю її почуття, але правоту в даному випадку признаю за п. Тимуром.

Sapienti sat.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Тимур правий: мову ворога треба знати досконало. Але це справа брахманів і кшатріїв.
Може діти письменниці Ніцой не воюватимуть, а перекладатимуть українською твори Бальзака.
Її досвід треба використати, щоб позбутись московської мови в інеті та телебаченні.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Арій Хрестовий каже:
Може діти письменниці Ніцой не воюватимуть, а перекладатимуть українською твори Бальзака.

Дай-то Боже, щоб вони не воювали, а твори Бальзака перекладали!!! Та з такою країною-сусідкою, як Росія, я би від війни не зарікався ((( Відколи дізнався про Батуринську різанину - відтоді зрозумів це (((

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Через 20-25 років війна з Московією імовірно таки буде, до цього усе йде. Але діти Ніцой можливо працюватимуть дипломатами і пропонуватимуть франкомовним виступити на боці українців...
Мої діти з іноземної вивчатимуть англійську і, можливо, ще одну...
На високому рівні московську мову мають знати тілько розвідники і дізнавачі. Дипломати тут зайві. Хіба-що дипломати-розвідники.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

П.Тимуре.російську і так всі знають бо телебачення російською інтернет газети журнали книги.Звичайно в в ваших висловлюваннях є резон Пані Ларисі велика вдячність що спонукає нас боротись за свої права.На жаль більшість громадян пасивні вцьому питанні.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Це зараз всі знають російську - а років через 20 прийде воювати нове покоління, і що воно знатиме?.. Боюся, чим далі, тим менше українців знатиме російську. А наш нинішній конфлікт, думаю, мінімум років на 50 розтягнеться. Тому наведений нижче текст сьогодні видається смішним, а от що буде років через 20-30-40-50?..

Роман Шрайк
"Закарпатська файта у зоні АТО" (Robin Fishur)
"Бійці 128 бригади зловили в зоні АТО сепаратистів. Робі Пуга навіяв мені своїм постом, як вони спілкуються із затриманими…

- Мішо, позерай, сепаратиста-м туй зловив.
- Десь го зловив?
- Туй на путьови.
- А се наш сепаратист вадь мацкальський?
- Фрас го знає. Йшов на машині. Я го остановив і зазвідав-ім, ди йде. Вун ми каже, ош у «магазин». Се се бовт по їхньому. Я вже сякий ош відпустити, або позераву – висить у машині лєнточка, ги сто жУків у шорі! Но то я го утяг із машини і положив на землю. Никай, там лежить. А пак знайшов-ім у багажнику автомат. Думаву, ош се се мацкаль.
- Може узвідати, де суть го цімбори?
- Мож. Айбо вун нич української не розуміє. Я пробував. Вун лем на ня упозерався ги баран на нові ворота. Нич української не розуміє.
- Йдеме. Я попробую.

- Добридинь! Як ся маєш? Не тисне шнурок на руки?
- Что?
- Дораз тя уєбу та бде ти і «что» і «как». Як ся пишеш?
- Пішеш?
- Айно! Фамілія, ім’я, по батькови. Удкідь-ісь?
- Іванов Іван Івановіч
- Не миригуй ня, бо точно тя дораз уєбу. Маєш метрику даяку?
- Что?
(чути звук удару у вухо)
- Я тя придупреждав, ош не миригуй ня. Метрика є? Паспорт по вашому. Утлевел. Аусвайс. Пітьо, як бде по англицьки паспорт?
(Пітьо помагає)
- Па-ас-с-спо-орт.
- Дякуву.
(До сепаратиста)
- Ду ю спікінглиш? Ху із он дьюті тудей! Паспорт маєш? Паспорт!
- Да. Вот в карманє.
- Так. Іванов Іван Іванович. Не надурив. Зря-м тя у вухо ввалив-ім. Но вибач. Малинько-м нись миригований-ім. Айбо паспорт мацкальський, ге?
- Что?
(чути звук удару у друге вухо)
- Пувів-ім ти, ош не чтокай. Кажу, ош паспорт мацкальський. Як ісь-ся туй оказав?
- Оказав?
- Айно, оказав. Прописаний-ісь у Ростови, а йдеш із лєнточков і автоматом у Україні. Лем не кажи ми, ош ся заблудив.
- Заблудив?
- Ти што, дЕбіл єден? Не розумієш української, то бдеме по русскі. Звідаву, ош КАК ти ся туй оказав? ПРІЄХАЛ, звідаву, як, до фраса?
- Чєво???
(чути черговий удар у вухо)…

Щоб мацкальські солдафони не получали у вухо – пропоную їм вивчити наступні запитання, які бде ставити їм закарпатська файта у зоні АТО:
Як ся пишеш? – Фамилия, имя, отчество?
Де йдеш, до фраса? – куда вас черти нєсут?
Маєш метрику даяку? – У Вас есть какие-то документы, которыє удостоверяют вашу личность?
Де суть твої цімбОри? – В каком квадрате находится группа Ваших войск?
Кулько вас туй? – Каково количество вашей группы?
Ти дЕбіл єден? – Мне кажется, вы не поняли сути моего вопроса.
Не миригуй ня – Ваши вопросы очень похожи на желание затянуть время или обмануть меня. Это не может не злить. Особенно на фоне всеобщей нервозности в зоне АТО.
Дораз тя уєбу – Вы вынуждаете меня применить к вам методы физического воздействия. Это претит моему мировоззрению, но Вы не оставляете мне других вариантов получения необходимой нам информации с Вашей стороны."

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

П.Тимуре.російську і так всі знають бо телебачення російською інтернет газети журнали книги.Звичайно в в ваших висловлюваннях є резон Пані Ларисі велика вдячність що спонукає нас боротись за свої права.На жаль більшість громадян пасивні вцьому питанні.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

У Чернівцях і Києві скоро почнуться курси мови есперанто. Божаючі, записуйтесь до групи.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

У мого племінника також російська мова в школі. Він пише, як чує: обіснєніє, щас... В принципі потрібно вчити мови, але в наших школах вивчення російської перетворюється на знущання. Російську мову нав'язуют, щоб "пристроїти" колишніх вчителів російської, дати їм години. В школі години - це гроші. Минулого року діти протестували - казали, що не будуть вчити мову війни. Але все це нічим не закінчилося. В розкладі так і лишилося. Але вивченням це назвати не можна...

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Я слідкую за темою, тому чудово розумію, про що йдеться. Одне втішає: у росіян, як не дивно, ситуація не краща. Вони самі стрімко деградують, не в змозі вивчити власну мову. Ось яскравий приклад:
Хлопчик вчить вірш
Росіяни дедалі менше читають, а це означає, що їхня мова - це "радянська адміністративно-матюгальна", але ніяк не "мова Пушкіна". З їхньої свідомості випадають цілі смислові блоки! Хто тісно спілкується з росіянами, знає про це.
Ще один приклад: торік на журфаку Університету ім.Ломоносова вийшов конфуз: лише 20% щойно набраних першокурсників вдало написали пробний диктант - а 80% отримали за нього "0", "1" чи "2" бали. Це майбутні російські журналісти!!! Викладачі за голови схопилися, бо зазвичай все було навпаки: на "5" і "4" диктант писало 80% першокурсників, 20% отримувало нижчі бали. А торік (вже торік!!!) на журналістику прийшло 80% неграмотних недоуків. Вони б і хотіли вчитися - але школа не дала їм навичок писати під диктовку. Вони й ліпили так само, як Ваш племінник з України.
Але коли я копнув глибше - виявилось, що ця проблема в Росії виникла не в 2014 році, а ще на 5 років раніше:
http://www.rosbalt.ru/main/2009/11/12/688085.html
Просто в 2014 році на сполох забив журфак (там раніше такого жаху ніколи не ставалося), а на інші спеціальності неграмотних набирали, виявляється, значно раніше...

P.S. От з ким ми зараз воюємо! Непоганий матеріал для аналізу, правда ж?..

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Давайте контролювати свою свідомість/думку і не програмувати війну через 20 чи 25 років. Сподіваюся і вірю, що через 20-25 років колективна свідомість зазнає сильної зміни і трансформації. Зараз 10 років - це не те, що термін 10 років у минулому столітті. Все відбувається дуже інтенсивно, на нас неабияк впливають пульсуючі - бомбардуючі! - енергії Космосу, свідомість розширюється - навіть попри бажання. У тих, хто еволюціонує свідомо, ці процеси проходять швидше і безболісніше, хто опирається змінам (а Матерії взагалі властиво чинити опір змінам - ну не зацікавлена людська природа мінятися, її все й так влаштовує), той більше відчуває болі, страхи, депресії, кризи, дискомфорти etc.
Зараз на Землі уже діють, у всіх країнах, і постійно приходять у втілення групи високих світлих душ. Це ті, що своєю свідомістю змінюють і будуть змінювати Землю, її частоти - попри всіх орків та морок, що опираються.

Sapienti sat.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Наталка Артанія Кобза каже:
Давайте контролювати свою свідомість/думку і не програмувати війну через 20 чи 25 років.

Дорогенька! Це було б добре, але... є парочка "але":

  1. Треба сподіватися на краще, а готуватися до гіршого.
  2. Закон Мерфі проголошує: якщо неприємність може статися, вона стається.

Тому стандарт прогностики - це вирахувати три варіанти розвитку:

  1. найкращий;
  2. середній;
  3. найгірший

Інші підходи є просто безвідповідальними. Вважайте, що я веду мову про найгірший варіант: вся ця бодяга з Росією - не менш ніж років на 50, а років через 20-25 війна ще буде тягнутися. Тож будемо готуватися до нього - за законом Мерфі.
Також будемо вважати, що Ваш варіант є найліпшим:

Цитата:
Сподіваюся і вірю, що через 20-25 років колективна свідомість зазнає сильної зміни і трансформації. Зараз 10 років - це не те, що термін 10 років у минулому столітті. <...> Зараз на Землі уже діють, у всіх країнах, і постійно приходять у втілення групи високих світлих душ. Це ті, що своєю свідомістю змінюють і будуть змінювати Землю, її частоти - попри всіх орків та морок, що опираються.

ОК - це у нас буде найліпший варіант, згода!
Лишається спрогнозувати ще й середній варіант... і "золотий ключик" у нас в кишені )))

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Одне слово - МОЛОДЕЦ!

Саме так й треба робити.

Нарештi з'являються люди реального ЧИНУ.

Звертайтеся до народних депутатiв iз ВО "СВОБОДА". Якщо треба я можу пiдготувати вiдповiдне депутатське звернення й надiслати кому треба.

Результат точно буде, хоча й не за одинь день.

Пишiть менi особистого листа.

P.S. Стосовно знання "мови ворога". Нажаль у нашiй державi цього "добра" аж за край...

Хай Буде!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Одне слово - МОЛОДЕЦ!

Саме так й треба робити.

Нарештi з'являються люди реального ЧИНУ.

Звертайтеся до народних депутатiв iз ВО "СВОБОДА". Якщо треба я можу пiдготувати вiдповiдне депутатське звернення й надiслати кому треба.

Результат точно буде, хоча й не за одинь день.

Пишiть менi особистого листа.

P.S. Стосовно знання "мови ворога". Нажаль у нашiй державi цього "добра" аж за край...

Хай Буде!

Зображення користувача Дмитро Ткачук.
0
Ще не підтримано

Чомусь тільки зараз натрапив на цю статтю. Тому дам свій, дещо запізнілий коментар. Я повністю підтримую Ларису Ніцой. Тому що, поки в українських школах будуть масово вивчати російську мову, її будуть усі розуміти і сприймати, як ще одну, невід`ємну від нашого повсякденного життя, мову. А це значить, що від масової двомовності, а в столиці і у більшості великих міст України ще й від масового засилля російської мови, нам ще не скоро вдасться позбутися. А так є надія, що нове підростаюче покоління, яке вже не буде вивчати російську мову, як обов`язкову, а буде вивчати українську, як рідну і основну мову спілкування, поступово віддалятиметься від російської і поступово виправлятиме мовну ситуацію в країні на користь української. Цей шлях необхідно пройти. Як пройшли цей шлях країни Балтії, наприклад. А знати російську, як мову ворога - то її і так знають і знатимуть військові та розвідники. І ще, напевно, не одне покоління українців має підрости, щоб російську мову повністю забули. Тим більше, що розв`язка у нашій війні проти російських окупантів має відбутися ще при нинішньому дорослому поколінню українців, які цю мову добре знають. Та й взагалі, за самими оптимістичними прогнозами, російська імперія припинить своє існування протягом найближчого десятиліття. А після її розпаду навіть дуже не бажано, щоб підростаюче покоління українців знали російську! Тому що майбутня хвиля російських біженців, у пошуках кращого життя, буде осідати в Україні і продовжувати зросійщувати її, розбудовуючи у нас ще одну росію. А зупинити цей процес можна буде тільки масово відроджуючи українську і масово забуваючи російську. Отже, не привчаючи своїх дітей до російської мови, ми перестраховуємось від наступних хвиль русифікації, що є можливими у недалекому майбутньому!

Змінися сам і світ зміниться навколо тебе!