Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як булочки зброю ніхто не роздаватиме - Георгій Учайкін

Президент України Петро Порошенко відповів на петицію "Законодавчо затвердити право громадян на захист". Звернення першим набрало необхідні 25 тисяч підписів. Порошенко також повідомив, що відповідне питання розгляне робоча група Конституційної Комісії. При цьому додав, що проект Закону України "Про цивільну зброю і боєприпаси" (реєстр. № 1135-1 від 5 лютого 2015 року) може прийняти лише Верховна Рада.

uchaykin.jpg

Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї
Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї

Наша петиція має на меті законодавчо затвердити право громадян на захист. Жодного слова про зброю у назві документу немає.

У нас це питання демонізували. А його достатнього розібрати на дві складові. Перше - це захист людей. Друге - регламент законного обігу зброї. І ніяких експериментів. Просто перейняти світовий досвід.

Йдеться про зміни до статті 27 Конституції. Зокрема, що кожен громадянин має право на вільне володіння вогнепальною зброєю. Увага! Не купувати чи продавати вільно, а має право. Це означає, що ніхто не може позбавити громадян цього права за кольором шкіри чи якою мовою він розмовляє. Це право має бути беззаперечним, яке у подальшому буде регулюватися законом.

Людина має захищати своє життя і здоров'я, житло та власність. Найголовніше - конституційні права і свободи у разі узурпації влади, посягань на конституційний лад, суверенітет і територіальну цілісність України.

У змінах до Конституції ми хочемо орієнтуватися на США. У них аналогічна правка була внесена в Основний Закон у 1791 році. З того часу, жодної інтервенції на континентальну частину Америки не відбулося. Це не можливо. Бо кожен їхній громадянин сприймає клаптик своєї землі як власність і не дозволить нікому на неї зайти. Тобто, це право, яке надає людям можливість відчути себе справжніми громадянами своєї країни і відповідати за її майбутнє.

А сам законопроект є звичайним, який схожий на всі закони в Європі, країнах Балтії, Молдові. Там нічого надзвичайного - просто регламент. Хто, за яких умов і підстав, з якого віку може набути права володіти зброєю. Наприклад з 18 років - гладкоствольною, з 22-ох - нарізною. Нічого надзвичайного.

Однак процедура навчання і підготовки майбутнього власника зброї буде дуже складною. Людина, яка захоче отримати ліцензію, має пройти всі курси і здати всі заліки. Але як булочки, зброю ніхто роздавати не буде.

І цим має займатись бізнес. Бо як тільки держава починає щось монопольно контролювати, то відразу з'являються хабарі. Держава має контролювати і здійснювати нагляд за процесом навчання. Ми пропонуємо забрати ліцензування будь-якої господарської діяльності у МВС і передати його Мін'юсту. Останнє має розробляти вимоги для тих, хто захоче відкрити тир, або курси навчання власників зброї чи магазин. І ті, хто наважиться на це, мусить виконувати вимоги. А міліція має слідкувати за їх виконанням - чи зберігається зброя у металевих шафах, чи дотримується техніка безпеки. Тоді бізнес чітко зрозуміє, що ліцензії можуть позбавити. А це втрата грошей і інвестицій.

Не забуваємо про те, що у нас сьогодні зброя і так продається у магазинах - мисливська і дуже потужна. Навіть 50-го калібру. Але регулюється наказами МВС. І це не правильно. Бо має бути закон, а не джерело для отримання корупційних прибутків.

Однак зброя - це питання наступне. Спочатку дайте нам право на захист життя, країни і власного майна. Тільки це пропишемо, всі стануть на нашу сторону і зрозуміють: "Так хлопці ж не про зброю кажуть, а про наші права".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи