Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В'ятрович: Волинська трагедія – це війна у війні, інспірована третіми силами

Наявність третіх сил, які стали підбурювачами у збройному протистоянні УПА і Польської Армії Крайової в роки Другої світової війни, продемонстрував у своїй книзі "За лаштунками "Волині-43". Невідома польсько-українська війна" керівник Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук, публіцист Володимир В'ятрович

Про свою позицію В'ятрович розповів на презентації книги, яка відбулася у книжковому магазині "Є" у Харкові.

"Протистояння поляків і українців у ті роки - це війна у війні, жертвами якої стали як одні, так і інші. Спроби деяких польських дослідників довести, що воїни УПА хотіли знищити поляків як представників іншої нації, наприклад, як гітлерівці знищували євреїв, не виправдані і небезпечні. Таких намірів не було і не могло бути в програмі УПА, яка діяла підпільно і не мала резервів, щоб контролювати процес. Проте інтерес до протистояння виявили треті сили, включаючи німців і радянських партизанів, зацікавлених у тому, щоб перекласти відповідальність за жертви серед мирного населення на українських націоналістів. У наші дні цю естафету підхопили і російські пропагандисти", - відзначив В'ятрович.

Відповідаючи на запитання про джерела, використані при роботі над книгою, публіцист сказав, що це головне питання для розкриття теми Волинської трагедії.

"Правило історика - не довіряти усним оповіданням і спогадам, а використовувати документи. Деякі польські дослідники керувалися швидше емоціями, ніж фактами. У результаті кількість поляків-жертв Волинської трагедії, які загинули за одну ніч у липні 43 року, варіюється від 100 до 160. Чим менше документів, тим більше спогадів. А мені довелося попрацювати з невідомими раніше документами української і польської підпільних армій, звітами німецької окупаційної влади і радянських партизанів, у тому числі в одному з університетів Каліфорнії. Прикро, що в Польщі мене як дослідника цієї теми докоряли за небезпечний ревізіонізм", - додав В'ятрович.

За його словами, в гучному фільмі Войцеха Смаржовського "Волинь" грамотно використані стереотипи про "страшних" українців, що викликали небезпечний резонанс у польському суспільстві.

"Говорячи про Волинську трагедію, потрібно повернутися до формату розуміння і пробачення. Причини і наслідки події мають досліджувати вчені-історики, а не політики і не медійники. Нам - українцям і полякам - немає чого ділити. Слідом за українським льотчиком Надією Савченко хочу сказати: з цього переговорного процесу потрібно усунути третю, зацікавлену в конфлікті силу - Росію", - наголосив В'ятрович.

Книгу-новинку обсягом у 300 сторінок з архівними фото можна було купити на презентації майже за 100 грн. Бажаючі стояли у черзі: автор давав автографи.

Наші інтереси: 

Правда завжди відкриється. Важливо знати, кому цей конфлікт вигідний.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Найсерйознішою "третьою силою" були радянські партизани, майже все керівництво яких складали кадрові співробітники НКВС СРСР.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Найсерйознішою "третьою силою" були радянські партизани, майже все керівництво яких складали кадрові співробітники НКВС СРСР.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!