Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вінницькі школярі будуть вчитись компостувати органічні відходи

Світ:

У вінницьких школах №10 та №4 запроваджують компостування органічних відходів за допомогою каліфорнійських черв’яків.

Як зазначила координатор програми "Екологічне місто" Леся Найчук, учні обласного центру долучаються до столичного проекту з переробки відходів шкільної їдальні "Компола" (Компост+школа).

«На пришкільній території встановимо спеціальний термокомпостер і запустимо черв'яків, які перероблятимуть рештки від картоплі, моркви, буряків та капусти з їдальні, а також листя і дрібні гілочки з дерев у добрива, - пояснює активістка. - Навчальний заклад зможе використовувати гумус для підживлення квітів: троянд, чорнобривців та дерев».

Реалізація проекту дозволить дітям наочно переконатися у ефективності ощадного поводження з побутовими відходами та потурбуватися про довкілля, підкреслила Леся Найчук. «Кожен день у школі утворюється кілька відер органічних відходів,  - пояснює еколог. - Рештки, які сьогодні вивозять на звалище, стануть добривом для рослин, які ростуть довкола навчального закладу".

Компостери планують придбати за гроші, які зароблять на здачі зібраної у навчальних закладах макулатури і ПЕТ-пляшок. Контейнери для роздыльного збору сухих відходів встановили у квітні.

«На придбання компостера, відер та сім'ї черв’яків необхідно 4 тисяч гривень, - розповідає еколог. – До кінця навчального року ми плануємо зібрати цю суму, здаючи вторинну сировину на переробку».

Нині у школах підбирають місце для встановлення компостерів – контейнери огородять та слідкуватимуть за порядком навколо. 

Наші інтереси: 

Екологічне мислення зароджується в дитинстві.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи