Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В якому офісі працювати найкраще

Настільний футбол, ігрові приставки, безліч яскравих деталей, безкоштовні страви і напої – знімки офісів Google викликають захоплення і пекучу заздрість. Але як такий інтер’єр впливає на працездатність і креативність і чи варто його копіювати?

“Як відомо з психології, ситуація, в якій перебуває людина, позначається на її способі мислення, поведінці і почуттях. Важливу роль відіграє і навколишній інтер’єр”, – зазначає професор організаційної психології Вищої школи Хоенхайма Анна Штайдле (Anna Steidle).

Прості приклади: прогулянка на природі заспокоює і викликає позитивні емоції, в просторому приміщенні мислиться ширше. Ці процеси відбуваються підсвідомо, але в офісі на них можна цілеспрямовано впливати.

Гасіть світло!

Група вчених з Вищої школи Хоенхайма спільно з Штутгартським університетом займається вивченням того, що сприяє продуктивності і виникненню нових, оригінальних ідей. “Наші дослідження показали, що у величезній мірі на атмосферу в робочому приміщенні впливає освітлення. Типове уявлення: офіс повинен бути світлим, а м’яке світло підходить швидше для вечері в ресторані. Але насправді неяскраве світло створює більш вільну, неформальну атмосферу і сприяє творчому мисленню”, – підкреслює психолог Анна Штайдле.

При приглушеному освітленні учасники дослідження краще справлялися з вирішенням завдань, що вимагають нестандартного підходу. Таке світло допомагає при роботі в команді. “Ця атмосфера тепліша. Вона викликає готовність разом вирішувати завдання, прислухатися до думки інших, йти назустріч. Під час ділових переговорів це теж сприяє пошуку вигідного для всіх рішення”, – зазначає професор.

Навпаки, більш яскраве світло краще використовувати для роботи, де потрібно аналітичне мислення і концентрація уваги.

Креативні чинники

Список факторів, що впливають на креативність і продуктивність, на цьому далеко не закінчується. “Є дослідження, згідно з яким запах кави має позитивний вплив. Або, наприклад, зелений і синій кольори надихають на нові ідеї, так само як і вид з вікна на природу, рослини в кімнаті або диск з щебетанням птахів”, – наводить приклади професор. Яскраві акценти, наприклад, Кандинський на стіні, відхилення в кольорі і формі допомагають перебудувати хід думок. Головне – такі об’єкти не повинні відволікати.

Сьогодні, за словами вченого, благоустрою офісів приділяється все більше уваги в Німеччині. “Особливо великі підприємства зі списку Dax потребують талановитих висококваліфікованих співробітників. У кандидатів на топ-вакансії, в свою чергу, теж високі вимоги, і хороша зарплата – далеко не єдина з них”, – пояснює причину Анна Штайдле.

Які стіни допомагають

З нею згоден і Марк Філліпс (Mark Phillips), професор архітектури та дизайну у Вищій школі Кобурга. Однак те, як це роблять німецькі роботодавці, він вважає занадто раціональним і штучним. “Велику роль відіграють планування, стратегія. Наприклад, в штутгартській філії Воѕсһ створили центр інновацій. Він розташований на високому поверсі і прикрашений незвичайними, навіть абсурдними роботами художників, які повинні допомогти відійти від звичного мислення”, – розповідає архітектор і дизайнер в інтерв’ю DW.

На його думку, такі офісні приміщення мало сприяють прийняттю рішень на основі інтуїції. А саме інтуїцію і спонтанність він пов’язує з креативністю. І тут можна повчитися у Google. “Що точно доведено, так це те, що елементи зі сфери дозвілля в офісі, як, наприклад, настільний футбол, сприяють тому, що співробітники затримуються довше на роботі”, – пояснює Марк Філліпс. Звичайно, з критикою з приводу ненормованого графіка і завуальованої експлуатації трудящих можна погодитися, але у такому підході є своя логіка. “Чим більше часу працівник проводить в офісі, тим вище ймовірність, що протягом дня у нього буде більше креативних фаз і спонтанного обміну інформацією з колегами”, – розкриває його суть експерт.

Головне – спонтанність і довіра

А спонтанне спілкування, за теорією Марка Філліпса, сприяє новим ідеям. І найбільш підходящими для нього є місця, де колеги волею-неволею стикаються один з одним, де динаміка руху дає струс інноваційного потенціалу. Коридори, офісні кухні, приміщення для куріння, сходові майданчики, тихі куточки в великому фойє – найбільш відповідні простори для креативного хаосу. У ксерокса або кавоварки можна відволіктися від рутини, поглянути на все зі сторони і знайти новий підхід. “Тому в таких місцях повинні бути створені необхідні для роботи умови: відповідна акустика, освітлення, розетки, доступ в інтернет, столи і стільці, а також перегородки, що ховають від сторонніх поглядів”, – каже дизайнер.

Втім, найважливіше в його теорії креативних просторів, підкреслює професор з Кобурга,- не інтер’єр, а корпоративна культура: “Роботодавець повинен довіряти співробітникам і надавати їм свободу”. Тільки за цієї умови такий підхід буде приносити плоди.

 

Наші інтереси: 

Оточення впливає на людину, хоче вона того чи ні. Тож створюймо собі гарне оточення!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи