Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В пошуках історичної справедливості: президент Польщі зробив цікаву пропозицію Україні

У Варшаві запропонували нагороджувати поляків і українців, які рятували один одного під час війни. Ініціативу озвучив президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з українським президентом Петром Порошенком.

 

16120402.jpg

Президенти України та Польщі шукають історичного порозуміння / ar.volyn.ua

Дуда відзначив, що ідея спрямована на пошук історичної справедливості та на пошук тих осіб, які під час війни допомагали один одному. Український президент ініціативу колеги підтримав і розповів, що глави держав уже дали відповідні інструкції міністрам закордонних справ, розповів 24 канал.

Петро Порошенко сподівається, що історики дадуть старт цій ініціативі за повної підтримки президентів обох країн.

2 грудня в Києві польські та українські історики розмірковували про необхідність діалогу та примирення щодо Волинської трагедії сьогодні.

На думку одного з польських істориків, українці занадто героїзують воїнів УПА та ОУНівців, повідомляє 24 канал.

Ці непорозуміння почались після революції, коли ми побачили, що символіка ОУН є значно популярнішою, ніж здавалось. Але так само в Польщі ми маємо суспільно-громадські настрої виразно правого спрямування, з концентрацією уваги на нашій історії, – зазначив польський історик Томаш Стриєк.

На його думку, українські історики повинні показати два аспекти діяльності УПА: як героїчну боротьбу за незалежність, так і вбивства польського населення. Тоді Україна та Польща знову досягнуть примирення.

Це не значить, що Україна має ухвалити постанову виключно про вбивства людей. Ті самі польські історики, які пишуть про вбивства, розуміють, що УПА боролись проти Радянської армії. Знають, що боротьба була героїчною, і шанують це, – підкреслив історик.

Українські вчені вважають, що Волинську трагедію поляки надто політизують і однобоко висвітлюють. У приклад ставлять новий скандальний фільм "Волинь". Там українці зображені як пристосуванці, пияки і люті душогуби. Натомість, зовсім не висвітлюються зазіхання Польщі на українські території.

З огляду на довготривале напруження у взаєминах впродовж усієї багатовікової історії співжиття українців і поляків, звинувачення якоїсь однієї зі сторін в тому, що це тільки вона була винна у конфлікті, – далеко від істини, – зауважив доктор історичних наук Ігор Ільюшин.

Науковці погодилися, що дискусію треба перевести з політичного поля в історичне.

Також українські історики закликали польських колег в гонитві за історичною справедливістю не втратити Україну як союзника в боротьбі зі спільним ворогом – Росією. Тим більше, що днями Кремль дав зрозуміти, що має апетити не тільки на українські кордони, а й на польські.

 

Наші інтереси: 

Тему ОУН потрібно глибше досліджувати і шукати першопричину Волинської трагедії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи