Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Умільці зробили сонячну електростанцію

Чи можна збудувати просте та недороге альтернативне джерело живлення? До того ж із доступних матеріалів? Над цим задумалась група талановитих молодиків. І ось результат: на подвір’ї поруч із будинком змонтовано концентратор сонячної енергії.

Це щось на кшталт дзеркала Френеля. Щоправда, не суцільного, а з окремих пластин.

Його діаметр п’ять метрів, а ефективна площа — в чотири рази більша. Як працює це технічне диво? 

Дуже просто: дзеркало вловлює сонячні промені й концентрує на термодинамічному генераторі, який і виробляє електрострум. “Наразі відомі моделі сонячних електростанцій дуже дорогі, — каже Микола Христенко, один із членів комади винахідників, —  і  не кожному по кишені. Нам же захотілося сконструювати таку станцію, яку кожен міг би зробити самотужки. Де брали матеріали? У будівельних супермаркетах. Потужність нашого побутового концентратора невелика -- лише 1 кіловат на годину. Але цього цілком вистачає, щоб на сонячній енергії працював холодильник, телевізор і персональний комп’ютер”.

Cвою технічну новинку Микола називає інновацією, створеною енергохакерами. Він не приховує жодних секретів. Навпаки, охоче розповідає про конструктивні особливості й постійно повторює: якщо змогли ми, то зможуть й інші.

“А що найскладніше у вашій моделі?”

“Найскладніше?.. — співрозмовник задумується. — Ні, не концентратор, а теплогенератор. Для перетворення теплової енергії сонця в механічну ми використовуємо термодинамічний цикл Ренкіна.

У трубах замкнутої системи циркулює рідина, схожа на холодоген у кондиціонерах. Під дією сонячного проміння вона нагрівається, випаровується і крутить турбіну, на кшталт парової,  а та — електрогенератор. Опісля пара потраплє в конденсатор і знову перетворюється на рідину. Ми, як ви зрозуміли, не використовуємо фотоелектричних модулів свідомо. Це значно спрощує і здешевлює модель”.

Сонячну електростанцію оснащено системою орієнтації. Тобто протягом дня вона рухається за небесним світилом в автоматичному режимі. Для цього умільці поставили два прості електронні датчики світла, а радіальне дзеркало прикріпили до металевої стійки.

“Наша група енергохакерів переконана, — додає Микола, — що альтернативних варіантів сонячних електростанцій набагато більше. Просто наразі ні газові, ні нафтові, ні енергетичні магнати не зацікавлені в популяризації. Навіщо їм рубати гілку, на якій сидять? Відтак цікаві технічні новинки нерідко ховають під сукно. Хто? Ті, від кого залежить майбутнє винаходу.

Ми вирішили кинути виклик старій системі: розроблятимемо прості моделі побутових електростанцій і креслення та розрахунки викладатимемо в інеті. Тож кожний газда зможе обрати собі найкращий варіант.

Сподіваємось, що наш концентратор започаткує новий рух серед небайдужих людей — рух до альтернативних і доступних джерел енергії. Досить, годувати монополістів. Незалежність будь-якої країни починається з енергонезалежності споживача. На перший погляд, це дуже складне завдання. І водночас -- просте.

В українських селах і містах уже почали з’являтися вітрові та сонячні електростанції. Отже, крига скресла”
 

Наші інтереси: 

Винахідливість українців безмежна!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А де ж креслення? І приблизний бюджет, якщо можна.
UPD Побачив, що розробка open source проекту почнеться влітку.

Жнива почалися, браття!

Коментарі

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А де ж креслення? І приблизний бюджет, якщо можна.
UPD Побачив, що розробка open source проекту почнеться влітку.

Жнива почалися, браття!