Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

Український Мойсей

Серед духовних провідників української нації поруч з Великим Кобзарем заслужено посідає місце Великий Каменяр – Іван Франко.

Син сільського коваля, маючи в спадку лише природні здібності й титанічну працьовитість, зійшов на вершини поетичної, письменницької майстерності, філософської думки, став дороговказом нашим співвітчизникам з карпатського краю – творити єдину, соборну Україну в сув’язі зі східноукраїнськими землями.

Свого часу в Радянському Союзі Івана Франка привласнили комуністи. Вони ж всіляко й замовчували його політичне світобачення. Адже Каменяр, проаналізувавши праці Енгельса та вчення Маркса, дійшов висновку, що лише національна держава може забезпечити права і свободи свого народу. Тільки в незалежній державі може розквітнути слово рідне й український дух.

27 серпня, в день 147-ї річниці від дня народження Івана Франка, біля його пам’ятника на площі перед театром, що носить Франкове ім’я, відбувся мітинг, який було організовано Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Українською народною партією.

Виступаючи на мітингу директор Інституту літератури академік Микола Жулинський зазначив, що творчість І.Франка була титанічною, багатогранною і надзвичайно плідною.

Знаємо його і як чудового поета, талановитого прозаїка і драматурга, блискучого публіциста, перекладача й відомого політичного діяча. Нині до 50 томів творчої спадщини І.Франка, які було видано ще за радянської доби, долучено ще три томи творів, які не були раніше опубліковані.

Недостатньо досліджено й публіцистичну та політичну діяльність Каменяра. Адже він надзвичайно плідно співпрацював з газетами, іншими виданнями, тричі балотувався до австрійського парламенту, як Мойсей будив народ від рабства.

В акції вшанування Івана Франка взяли участь народні депутати України П.Мовчан, В.Яворівський, В.Асадчев, І.Бокий, начальник головного управління культури і мистецтв Києва, народний артист України О.Биструшкін, поети, літературознавці, земляки письменника й численні кияни та гості столиці.

На жаль, лише від Президента України вже вкотре на таких заходах не було нікого.

В.Яворівський навіть сумно пожартував, зауваживши, щоб промовці говорили трохи тихіше і не заважали владі на Банковій думати про нас, про народ…

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи