Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
Наталка Артанія...
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 14

Український герб - три суті Божественного

Розкриваючи символічну суть нашого герба, можна піти глибше, або вище,  – що одне й те саме по суті. Дивлячись на одну й ту саму річ, люди завжди насправді бачать і сприймають різне - залежно від місцезнаходження свідомості на шкалі її розвитку. Взагалі кожна річ, ідея, явище мають сім рівнів значення, сім аспектів глибини/висоти сприйняття - тобто у всього, що є,  не одне дно, чи не одна стеля, а сім. Власне, думається, що значно більше, але для сучасної людини відкрити сім – це практично наблизитися до космічного обсягу свідомості.

ukrayina_trysuttya.jpg

Український герб - три суті Божественного

Почнемо з того, що означують як Тризуб. Тризуб на гербі – значок, дещо схожий на вила, - бачать ті, хто звик сприймати поверхову картинку, тобто бачити те, що показують, і називати це відповідно побаченому. Так зазвичай роблять діти.

Прав, Яв і Нав відкриває більш глибоке значення  символу із розумінням прихованої суті речей. Цим поняттям послуговувалися наші предки, і воно було відповідним тогочасному рівню розвитку людської свідомості. Це рівень розвитку уже дорослої людини, яка оперує не тільки предметними, а й абстрактними поняттями.

З Трисуттям уже набагато об'ємніше і повноцінніше. І цікавіше водночас.Бо його назва виносить нашу свідомість у світ неосягненного – у світ Божественний. Але спробуємо наблизитися до осягнення все ж таки - з підручними засобами свідомості.

Що таке взагалі Трисуття? Це «три суті» Бога, три лика Бога, три його іпостасі в Єдиному. Тобто наш герб, наш символ, являє собою ні більше ні менше, як  концентровану божественність. Це таїна нашого національного єства, яку нам даровано долею і запропоновано у собі розкрити.

Повертаючись до трьох сутностей Бога. Взагалі це є те, на чому базується буття, на чому стоїть світ. Лиш уявити собі цю грандіозність… Перша суть Бога – Творяща, на ній базується все, що твориться у світі. Велика космічна творчість - база усього, що є. Друга суть Бога – Зберігаюча, вона ніби устатковує створене і є хранитем його цілісності. Вона водночас є і гармонізуючою щодо першої і третьої суті, тобто зберігає їхню космічну рівновагу у просторі. Третя суть Бога – руйнуюча, але її неосягненність для звичного розуму в тому, що водночас вона і та, що потенційно творить. Тобто третя суть руйнує старе і віджиле, щоб розчистити шлях новому, більш насущному, більш розвиненому, більш еволюційному.

 У індуїстській традиції ар’їв ці три суті Бога віддзеркалюються в тримурті - триєдності Бога: Брахма, Вішну, Шива.  Всі три - суть Один. Лиш для людського сприйняття розумом ціле розкладено на частини.

Коли ми концентруємося на центрі нашого герба, то зором виділяємо там птаха – ще один символ у символі, можна сказати – духовне серце герба. І цікаво, що хтось бачить птаха таким, що опускається з висот у низини людського буття, ніби енергетично атакуючим, а хтось – злітаючим вгору, в безкрай Безмежності для возз'єднання із Істиною свого буття. І в цьому нема протиріччя, тому що має місце і те, і друге – причому одночасно. Розкладемо весь двоєдиний процес "на елементи" для ясності.

Птаха у центрі назвали Соколом Волі - того, що злітає з небес у низини, і Лебедем (Парамахансою) - того, що злітає до висот. Птах має дві назви, і два варіанти його сприйняття, але при цьому то єдиний птах. Птах символізує одночасно Святий Дух і дух самого українства: Дух, що спускається з Божественного простору і освячує собою українство, і Волю українства, що піднімається силою Духу у простір Божественного.

Але що таке взагалі Дух? Дух є Енергія. (Взагалі існує лиш одна відначальна Божественна Енергія, яка має багато назв, але при цьому то завжди одна й та сама єдина Енергія.)  Людське тіло є каналом для цієї Енергії, яка сходить зверху і через тім’я (енергетичний центр Сахасрара) по каналу хребта (енергетичний канал Сушумна) струмить по тілу до копчика (енергетичний центр Муладхара) і далі по каналам Іда і Пінгала (через ступні) надходить у землю. Одночасно із землі по тих же каналах Енергія піднімається тілом і виходить у космос через тім’я, вищеназваний енергетичний центр Сахасрара. Тобто процес є одночасним і безперервним. Тому і наш птах (Сокіл Волі-Лебідь) є одночасно Духом, що сходить і освячує тіло, і Духом, що піднімає в космос Енергію Землі  через наше тіло, захоплюючи генеровану нами Енергію. Виходячи з цього,  людина у своєму матеріальному тілі постає  у вигляді моста - каналу, що енергетично поєднує світи земний і божественний.

Ми роздивилися ще один аспект божественної космічності нашої української символіки. Як бачимо, при такій поліваріантності назви ні в чому немає протиріччя, трисуття єдиного дивовижним чином вміщує в себе ВСЕ. Бо є відображеною суттю Божественного, яке за визначенням є ВСЕ, ЩО Є. Не знаю, як у кого, а в мене дух захоплює  від цієї грандіозності … А це ж іще не завершене пізнання нашого символу, а лиш доторк до пізнання, бо у пізнанні ми завжди лише на порозі...

Думається, що взагалі процес руху Божественної Енергії у нашому символі більш багатий і красивий, наразі маємо лише пунктирне начертання. І то не дивно. Бо хіба людський розум здатний осягнути собою Божественність? Це можливо лиш у тому випадку, коли ми своєю свідомістю піднімаємося настільки неосягненно високо, що розчиняємося у Ній і стаємо Нею... Бо Бога неможливо осягнути - Богом можна лише БУТИ.

Те, що Україна має своїм символом Божественну сутність, взагалі… від цього дух захоплює. І дає нам зрозуміти, яка велична потенціальність закладена в українство. Той, хто відкриває її не лише розумово-теоретично, а через власне духовне серце, піднімається над світами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Sapienti sat.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Три суті божественного: ТВОРЕННЯ; ЗБЕРЕЖЕННЯ СТВОРЕНОГО; РУЙНУВАННЯ СТВОРЕНОГО (як етап початку нового ТВОРЕННЯ). Так воно і є, Наталко! І в мене теж дух захоплює від розуміння цього. Дякую і додаю гал до РЕЙТИНГУ твоєї статті.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

От бачите, пане Анатолію! Таки ДУХ! ;)

Quote:
Опубліковано Арсен Дубовик 24 Листопад, 2014 - 14:59

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Дякую Наталко! Це мене підняло, і заставляє переосмислювати прожите. На таких статтях будується фундамент майбутнього будинку-держави-світу (якщо, очевидно, світ ввійде в це "вушко голки" майбутнього). Погоджуюся з п. Ігорем, що Україна вже минула точку біфуркації.

Хай Буде!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Вдячна вам, пане Анатолій, пане Гринь, за надихаючі відгуки. Шануймося, українство, бо ми того варті))!

Sapienti sat.

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, Ви написали гарну статтю. Поетичну! Ви постаралися примирити всіх і показати, що кожен має право бачити в Трисутті те, що йому-їй підказує власна фантація і розум. Це правильно і я з цим повністю погоджуюся, ЯКЩО САМ СИМВОЛ НЕ ЧІПАЮТЬ І НЕ ВИДОЗМІНЮЮТЬ по примхах тої-самої фантазії.

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пане Миколо, Ви правильно відчули - дякую) Ця мета була дійсно м'яко присутньою - по можливості гармонізувати простір і показати, що правда кожного з гравців є цінною і має місце. І ще був такий момент: у Вашому образі, наприклад, мною відчувалася суть консервативно-зберігаюча, а у Миро Продума - така, що активно руйнує... але руйнує класично - для нового творення. Тобто ви обидва - в якості зразка божественних архетипів) Тож шануймося))!

Sapienti sat.

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, пам’ятаєте вірш--

“Той мурує, той руйнує,
Той неситим оком зазирає
за край світу...“

:) :) :)

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю, Наталко!
Гарний вислів--"..людина у своєму матеріальному тілі постає у вигляді моста - каналу, що енергетично поєднує світи земний і божественний."
Неправильний вислів - "Тобто третя суть руйнує старе і віджиле, щоб розчистити шлях новому, більш насущному, більш розвиненому, більш еволюційному."
Наталко, ви що, тільки від попа повернулися? Це там говорять, що тіло грішне і ви визнаєте, що фізичне тіло заслуговує смерті. Я не згідна, бо йдемо до безсмертя.
Миро не руйнує, а шукає істину в цій полові і стоїть на правильному шляху. Він творить, а консерватори нічого нового не придумали, тому нам так добре живеться.)))))

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Sapienti sat.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Нам не треба займатися руйнуванням. Старе і нежиттєздатне розпадеться саме. Нам треба навчатися, творити, вдосконалювати - ось наша Трійця.

"Три боги" Брахма-Вішну-Шива - це перекручена індусами у просторі боротьби арійська формула з простору волі "Брахма (бог неба і землі) - вишній і святий" .

Махашакті wrote:
Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Але ніхто і не говорить, що треба "займатися" руйнуванням: процес руйнування відбувається сам по собі, коли на місці старого будується нове, місце старих знань займають нові знання, замість старих стосунків творяться нові і т.д. Але усіма процесами "завідують" певні сили. Бо ці процеси не відбуваються хаотично, а згідно законам Всесвіту чи космічним законам. Неважливо, як ці сили чи богів назвати: в будь-якому випадку це будуть лише ярлики, дані людиною. А чому було мною наведено приклад саме "Брахма-Вішну-Шива", а не "Брахма - вишній і святий", тому що перше - це класична трійця, багато кому відома, і саме на її прикладі зручно було пояснити сенс Трисуття, "Брахма - вишній і святий" - це формула Єдиного, а йшлося саме про Трисуття - три сили Всесвіту в Єдиному.
Що стосується "перекручень". Арійська Віда збереглася і збагатилася саме завдяки духовному набутку Індії: "Віди Ріші", "Махабґарата", "Бхаґават-Ґіта", "Йога Васіштха", інші видатні джерела мудрості. Імхо, нам рости і рости до розуміння/усвідомлення їх. Бо йдеться не про розум і не про інтелект, а про розширення нашої свідомості до стану космічної (Божественної). А це об'ємний процес: від власного центру у всіх напрямах:)

Sapienti sat.

Зображення користувача Олександр Білий.
0
Ще не підтримано

Тут, на жаль, Ви помиляєтесь. "... а йшлося саме про Трисуття - три сили Всесвіту в Єдиному." В Єдиному є тільки дві сили, чи властивості, чи принципи. Тільки дві - дві протилежності і нічого третьго.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Трисуття=ТРИ СУТІ. Три суті Бога. 1-творяща, 2-зберігаюча, 3-руйнуюча. Це не принципи. Це суті. Три в одному. Як листок конюшини. Він один. Але три пелюстки. Три суті творять в Одному. Одночасно. За якими принципами вони творять, то уже інша тема.

Sapienti sat.

Зображення користувача Олександр Білий.
0
Ще не підтримано

Пані Наталка. Мені у коментарі немає сенсу щось доказувати. На цю тему є моя стаття " Троїчність". Це моє бачення, якщо хочете - ознайомтесь.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття і гарні змістовні коментарі..Дякую пані Наталка..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Навзаєм вдячна Вам, пане-брате Явсе Світе:)

Sapienti sat.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, ви праві у всіх відичних визначеннях, про що там пишуть.
Справа в тому, сьогодні навіть вчені визнають, що у нашому фізичному тілі щось неправильно діє, що щось є внесено в клітину, де постійно йде боротьба за життя.
Я, наприклад, не визнаю всі давні писання за чисту монету, бо щось від нас заховане, ось і шукаємо.
Тому я відреагувала на вашу статтю своїм поглядом. Бажаю вам натхнення і дякую.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Щиро згідна з Вами, Зоріно, щодо того, що усталені давні закони, писання і все таке інше не є тим, чому слід безоглядно вірити, молитися і не мати сумнівів. Давні писання - мають на собі сім печаток, які треба одну за одною знімати, але це не так просто, бо потребує нашого постійного росту, розширення свідомості, а ще дерзновення і вміння виходити - вилітати! - за межі звичного.
Дехто мудрий, досягши Божественної свідомості у людському тілі, дійшов висновку, що ключ до таємниці сховано саме в людській клітині. Тобто вся істина, яку ми шукаємо, криється в Матерії, а саме в людському тілі... інакше ми б не втілювалися (це попри всі духовні уроки, які проходимо на Землі, і багато чого іншого).
"І в небі, і в землі сокрито більше, ніж сниться нашій мудрості, Гораціо..."
І Вам на все краще.

Sapienti sat.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Символи... Опір старої системи... Що ще необхідно зрозуміти , щоб назви вулиць на чеках банків, маркетів відповідали Закону про декомунізацію?
"Те, що Україна має своїм символом Божественну сутність, взагалі… від цього дух захоплює. І дає нам зрозуміти, яка велична потенціальність закладена в українство."

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!